collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Vaka... Pred odredeno vreme pocnav so ova interesno hobi i vekje dogurav do nekoj stepen kade sto malce zaglaviv. Iam malo akvariumce (38x25x25) a iam samo 8w neonka t5ka a znam deka mi e slaba (kako sto razbrav 1w na 1 litar treba) a da redam 3 neonki nekako mi e tenok prostorot (bar taka mislam). Gledam deka moze da se iskombinira i so Led ili samo so Led diodi ama forata e sto neznam kolku treba da zeam, od kade da zeam vo sk ako ima voopsto i dali treba (i dali moze) da napravam po sabajle da se palat odreden broj, porucek site pa vecerta da se gasat odreden del od niv. Deneska od Nemo zemav Profito i Easycarbo ama ne sakam da gi upotrebam dodeka ne ja dovedam svetlinata kako sto treba. Sekoj sovet i sekoja pomos bi bila povekje od dobredojdena!

[Login or Register]

Link

Author Topic: Malku sovet malku pomos okolu osvetluvanjeto  (Read 2042 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Marjann

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Malku sovet malku pomos okolu osvetluvanjeto
« on: April 08, 2015, 08:38:57 AM »
Vaka... Pred odredeno vreme pocnav so ova interesno hobi i vekje dogurav do nekoj stepen kade sto malce zaglaviv. Iam malo akvariumce (38x25x25) a iam samo 8w neonka t5ka a znam deka mi e slaba (kako sto razbrav 1w na 1 litar treba) a da redam 3 neonki nekako mi e tenok prostorot (bar taka mislam). Gledam deka moze da se iskombinira i so Led ili samo so Led diodi ama forata e sto neznam kolku treba da zeam, od kade da zeam vo sk ako ima voopsto i dali treba (i dali moze) da napravam po sabajle da se palat odreden broj, porucek site pa vecerta da se gasat odreden del od niv. Deneska od Nemo zemav Profito i Easycarbo ama ne sakam da gi upotrebam dodeka ne ja dovedam svetlinata kako sto treba. Sekoj sovet i sekoja pomos bi bila povekje od dobredojdena!

[Login or Register]

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
  • Country: mk
Одг: Malku sovet malku pomos okolu osvetluvanjeto
« Reply #1 on: April 08, 2015, 09:18:03 AM »
осветлувањето не е проблем туку изборот на тревки.
прво криптокоруната е доста голема тревка за овој аквариум пошо твојот е висок само 25cm.
другата тревка што е до неа може исто така да стигне до површината...

во овој аквариум можеш да ставиш тревка што не расте многу во висина, а осветлувањето можеш да го решиш зависно каков капак имаш, а преку сликата не се гледа ништо од него. ако има простор во него можеш да користиш и штедлива сијалица, нема потреба да биде ЛЕД осветлување.

опиши на кратко која била твојата идеја за овој аквариум за членовите да знаат како да ти помогнат и да успееш да ја реализираш.
за крај... почни со читање на форумов. има многу совети кои можеш да ги искористиш на различни начини...  :icon_thumright:

Offline Marjann

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: April 08, 2015, 11:14:57 AM »
осветлувањето не е проблем туку изборот на тревки.
прво криптокоруната е доста голема тревка за овој аквариум пошо твојот е висок само 25cm.
другата тревка што е до неа може исто така да стигне до површината...
Taa veke e stignata do gore ama sea za sea neka sedi, ova mi e prvicen akvarium kade sto seuste ucam sto kako (edno e citanje, drugo e vo zivo).

во овој аквариум можеш да ставиш тревка што не расте многу во висина, а осветлувањето можеш да го решиш зависно каков капак имаш, а преку сликата не се гледа ништо од него. ако има простор во него можеш да користиш и штедлива сијалица, нема потреба да биде ЛЕД осветлување.
Za sledniot akvarium sto ke go napravam vo bliska idnina veke odprilika znam kakvi trevki ke imam i odprilika znam sto sakam. a za stedliva sijalica ne veruvam deka imam prosto poso imam prostor okolu 8-9 cm (2 stakla se). radi toa baram resenie so pojaka neonka kade se bi bila okolu 40cm a da bide okolu 24w ili led osvetluvanje zatoa sto mene povekje prostorot mi dirigira. [/quote]

опиши на кратко која била твојата идеја за овој аквариум за членовите да знаат како да ти помогнат и да успееш да ја реализираш.
за крај... почни со читање на форумов. има многу совети кои можеш да ги искористиш на различни начини...

Vo ovoj akvarium nekako vladee haos kako sto mozes da primetis, no veke za sledniot (ne go pocnuvam a imam materijal se dodeka ne bidam 100% spremen) planiram da bide mini mountain scape. Planot i ideata mi e koga ke go poglednam da se izgubam skros na skros  :happy:

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #3 on: April 08, 2015, 11:56:21 AM »
Taa veke e stignata do gore ama sea za sea neka sedi, ova mi e prvicen akvarium kade sto seuste ucam sto kako (edno e citanje, drugo e vo zivo).
предноста да си дел од овој форум наспроти да слушнеш едно или две мислења во живо е голема!
форумов не е стартуван од било кого и на него има многу корисни совети кои можеш лесно да ги најдеш и примениш, а придобивката од целата работа е што ќе заштедиш и време и пари наместо тоа да го искусиш на „живо“!

Za sledniot akvarium sto ke go napravam vo bliska idnina veke odprilika znam kakvi trevki ke imam i odprilika znam sto sakam. a za stedliva sijalica ne veruvam deka imam prosto poso imam prostor okolu 8-9 cm (2 stakla se). radi toa baram resenie so pojaka neonka kade se bi bila okolu 40cm a da bide okolu 24w ili led osvetluvanje zatoa sto mene povekje prostorot mi dirigira.
неонка од 18W e долга 60cm... нема доволно простор кај тебе.
дали би можел да направиш нов капак и во него да обезбедиш простор за една штедлива?

Vo ovoj akvarium nekako vladee haos kako sto mozes da primetis, no veke za sledniot (ne go pocnuvam a imam materijal se dodeka ne bidam 100% spremen) planiram da bide mini mountain scape. Planot i ideata mi e koga ke go poglednam da se izgubam skros na skros  :happy:
никој не стартувал во ова хоби идеално и без „грешка“... сите поминале низ таа фаза.
со појавата на форумов да гледаме тие (почетни) грешки да може да се намалат, а кај тебе не делува дека е толку голем „хаос“.
според мене да имаш трпение, да не брзаш во одлуките и сподели ја секоја идеја со поискусните членови. тие се секогаш тука да ти помогнат...  :icon_thumright:

Offline Marjann

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: April 08, 2015, 12:22:20 PM »
предноста да си дел од овој форум наспроти да слушнеш едно или две мислења во живо е голема!
форумов не е стартуван од било кого и на него има многу корисни совети кои можеш лесно да ги најдеш и примениш, а придобивката од целата работа е што ќе заштедиш и време и пари наместо тоа да го искусиш на „живо“!
Tuka si potpolno vo pravo.  :icon_salut:

inace okolu kapakot nemozam, ke slikam utre denski da vidis tocno gore kako mi e namesteno, i stvarno sum knap, a kazi mi dali ako stavam uste edna 15w neonka i taka da furam so 2 ke iam nekakov problem ?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #5 on: April 08, 2015, 12:38:20 PM »
за криптокоруната нема да има никаков проблем и да остане со сегашната светлина, а за другите тревки најдобро е да кажат колегите што имаат тревнати аквариуми или побарај во темите кај тревнатите аквариуми и најди ја истата. скоро во секоја тема има опишано како се одржуваат.

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #6 on: April 09, 2015, 02:48:06 AM »
Za led svetlo ti go preporacuvam kolegata @AleksandarB
Isto taka ima i dosta temi kade e pisuvano i ke vidis kako im tera rabotata na kolegite so ledot.
Jas samo ke te posovetuvam da ne stavas obicni lenti - poso nemaat efekt.

Offline kris

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: April 11, 2015, 04:56:42 AM »
Бидејќи не е многу висок аквариум можеш слободно да ставиш 2 до 3 ленти лед од горе и ќе биде супер. Ќе земеш само од појаките 5630 .

Sent from my SM-G900F

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: April 12, 2015, 05:31:39 PM »
Nikako lenti
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Tags:

Users Online Users Online (20)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal