collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
По цели 20+години се враќаме на Акваристика. Новороденото аквариумче во прилог (ваљда погодив со сликиве како треба?)
Ве молам за ваше мислење и Ве молам бидете нежни, знам дека има недостатоци и дека сеуште познавањата ми се на минимум.  Учам секој ден по нешто ново, бев многу млад кога имамв аквариум и од тогаш до сега многу е се поинаку.

Еве и опис на се што ми е направено:

Димензии(1600x230x230mm), 300mm ми е филтерот, што значи рипките пливаат во 130x23x23

Литража(Волумен): околу 90л

Карактеристики на водата( температура 26.5~27 степени, друго сеуште не знам :()

Филтрација: Рачо правен СУМП филтер, 5 комори, прва-јаглен, втора-син сунѓер,трета-греач, четврта-керамички цилиндри, петта-пумпа 250л/ч

Осветлување:3xЛЕД сноп светла, 5W

Подлога: Tropica Aquarium Soil

Декорација: Дрвце и камен :)

Растенија: Eleocharis parvula

Риби: Cardinal Tetra, Black neon tetra, Hemigranus bleheri, seamese algea eater, Harlequin rasbora, Kuhli Roach, cherry shrimps + уште едни розеви :)

Останато: Ми недостига ЦО2 сега за сега :)

Link

Author Topic: mojot prv akvarium  (Read 4553 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
mojot prv akvarium
« on: September 19, 2016, 04:03:44 PM »
По цели 20+години се враќаме на Акваристика. Новороденото аквариумче во прилог (ваљда погодив со сликиве како треба?)
Ве молам за ваше мислење и Ве молам бидете нежни, знам дека има недостатоци и дека сеуште познавањата ми се на минимум.  Учам секој ден по нешто ново, бев многу млад кога имамв аквариум и од тогаш до сега многу е се поинаку.

Еве и опис на се што ми е направено:

Димензии(1600x230x230mm), 300mm ми е филтерот, што значи рипките пливаат во 130x23x23

Литража(Волумен): околу 90л

Карактеристики на водата( температура 26.5~27 степени, друго сеуште не знам :()

Филтрација: Рачо правен СУМП филтер, 5 комори, прва-јаглен, втора-син сунѓер,трета-греач, четврта-керамички цилиндри, петта-пумпа 250л/ч

Осветлување:3xЛЕД сноп светла, 5W

Подлога: Tropica Aquarium Soil

Декорација: Дрвце и камен :)

Растенија: Eleocharis parvula

Риби: Cardinal Tetra, Black neon tetra, Hemigranus bleheri, seamese algea eater, Harlequin rasbora, Kuhli Roach, cherry shrimps + уште едни розеви :)

Останато: Ми недостига ЦО2 сега за сега :)

« Last Edit: September 19, 2016, 11:59:27 PM by Aleksandar B »

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
Re: mojot prv akvarium
« Reply #1 on: September 19, 2016, 11:50:00 PM »
 56805 na  56048575
Ovde ke najdes dosta interesni akvariumi od koi mozes da zemes nekoja ideja
Za start izgleda simpaticno
Neznam kolku rabota ke ti zavrsi osvetluvanjeto

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
  • Country: mk
« Reply #2 on: September 20, 2016, 12:17:27 AM »
Добредојде уште еднаш на форумот!

Аквариумот делува многу интересно во просторот, а ЛЕД осветлувањето му дава посебен изглед. Сепак во твојот случај делува како да е послабо, односно доколку сакаш да ставиш други тревки ќе имаш потреба од појако светло.

Ако го сметаш ова како почетнички аквариум, тогаш со нетрпение го очекуваме неговиот развој. :icon_thumright:
За почеток имам само една забелешка, внимавај малку повеќе со струјата. Не го оставај разводникот (отворен) под аквариум, односно гледај некако да го ставиш на повисока позиција за да нема евентуален допир со вода. Ова е чисто од безбедносна гледна точка.

Уште еднаш ти посакувам пријатен престој и дружба со членовите.
 56048575

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: September 20, 2016, 02:12:24 AM »
BRAVO, potencijalen akvarium, so sreka i  56805

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #4 on: September 20, 2016, 03:32:59 AM »
Одличен сетап  560855 за старт,
Забелешката на поктопус за струјата е на место, посебно после земјотресов во Скопје.

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: September 20, 2016, 03:49:58 AM »
Ви благодарам на СИТЕ за коментарите, ова со струјава сега кога го видов на сликава и мене страв ме фати aha
Ептен забелешка на место, таму ми е и план да направам едно шкафче за сите алатчиња, храна, препарати, ЦО2 здравје а и таму внатре и струјава ќе иде.
Не само од земјотресиве туку и деца по дома ми се мотаат мали така да ова го менувам најитно што можам.

Од растенија сакам само тревкиве да ми се фатат дај боже и евентуално некое мовче да прикачам по дрвово и каменот што вири надвор од водата, многу минимал сакам но сум секогаш отворен за предлози. Ако имате некое растение што мислите дека добро би легнало во просторов слободно предложете 55655
Светлово ми е ахилова пета знам, се мислам како да го решам подобро а да ми се вклопи со просторот, не сакам да прикачам неонка од крај до крај да ми виси,
ептен ми е во центар на внимание во станот па гледам што по убаво да изгледа (во исто време морам да мислам и на функционалноста за тревките ebate beljata)

Фала уште еднаш на сите! Ќе прикачувам по некоја слика плус како се развива аквариумот

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #6 on: September 20, 2016, 04:18:19 AM »
Претходно веќе спомнав како за „почетник“ аквариумот делува многу солидно, особено со ЛЕД осветлувањето, но мој совет е да обрнеш малку повеќе внимание околу него, доколку сакаш да користиш други видови на тревки.

Претпоставувам дека висечките сијалици веќе биле на тоа место и дека ги користиш постоечките светилки, но нивната јачина на светлина е слаба според тоа што се гледа од сликите. Ако успееш некако да го засилиш осветлувањето не би имал никаков проблем со повеќе захтевните тревки и овој аквариум може да испадне многу добар „скејп“, нормално ако и тоа е дел од планот.  :icon_thumright:

Инаку имаме колега на форумов кој многу добро изработува ЛЕД осветлување и сето тоа рачно!
Погледни ја следнава тема и доколку си заинтересиран слободно контактирај го.  :icon_thumright:
http://forum.mkreef.com/index.php?topic=9655.msg159272#msg159272

пс - погоре на првиот пост ти доделив  560855 за претставувањето. Среќно понатаму!  :icon_thumright:
Се што те интересира слободно прашувај.

56048575

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: September 20, 2016, 05:22:30 AM »
Фала за предложената тема Поктопус! Ќе проверам и ќе контактирам ако може да ми го реши проблемот со светлото.
Во моја одбрана овие светилки ми се висечки и веќе ми беа постоечки, затоа и се задржав на нив  :embarrass: имав таму халогенски сијалички G9 40W, па кога го ставив аквариумов
ги заменив со лед светилки G9 2W и кога видов дека тоа е премногу слаби се одлучив за овие сноп лед светла од 5W
[Login or Register]
Инаку можам да ја подесувам висината на светилкиве односно можам да ги спуштам што подоле до аквариумот, плус тој е и доста плиток, 230мм па доста продира светлово до тревиве. Од треви искрено мислам само овие да ги терам и мовче...тревава е eleocharis pervula и според карактеристики [Login or Register] вика дека му треба малку светло....најискрено незнам :dontknow: експериментирам сега за сега и само се надевам дека по некоја случајност се погодило се и ќе биде ОК (оптимиста по занимање happyy)

Ви пуштам и сликичка, детал на тревата, за да видите колку паѓа светло во моментов
Фала уште еднаш за се!

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: September 20, 2016, 05:25:12 AM »
[Login or Register]

се извинувам не сум копирал линков за сликава  :D

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #9 on: September 20, 2016, 05:40:12 AM »
Да, супер е тревката... да се прошири низ целата површина и аквариумот ќе добие поинаков сјај.  applause
ЛЕД светилки можеш да нарачаш и преку алиекспрес.  :icon_thumright:

Во иднина ако можеш користи го [Login or Register] за подобар приказ на слики.  :icon_thumright:

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: September 20, 2016, 05:50:59 AM »
Договорено! И така се изнамачив со Imageshack-ов  :laugh:
Иначе Алиекспрес е мајка за вакви работи, пумпа, цевки, ножички, пинцета се од таму земав, само се чека доста, затоа и земав од локална продавница за да убрзам, веќе засадив
па да не чекам месец/два да ми стигнат лед сијалици   :D

55655

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: September 20, 2016, 10:57:34 AM »
Друштво незнам како се случило ова но во филтерот пред неколку часа ова ме пречека

[Login or Register]
[Login or Register]

најискрено првпат во живот ми се дешава и незнам како успеале во филтер да ми се пикнат а и незнам која
од рипкиве фрлила икри???? Полн сум со прашалници и немам појма како да ги преселам од таму со што да ги хранам
за евентуално некое порасне ...некој идеја да предложи?

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #12 on: September 20, 2016, 10:30:48 PM »
Cestitki za mrestot.  desetka
Jas bi nagagjal deka se hemigramusi.
Imas plasticni plovecki mrestilki ili mrezicka mrestilka vo prodavnicive za ripcinja i da gi smestis vo edna takva.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #13 on: September 21, 2016, 01:16:31 AM »
Ајде ајде, мрестот ќе те мотивира уште повеќе. Ова колку да се крене „адреналинот“.  :laugh:
Ајде уште една  560855 за малите само префрли ги во некоја мрестилка.

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: September 21, 2016, 02:10:22 AM »
Неможам никако да ги фатам Поктопус  :D пробав СЕ....и со цевче да ги шмукнам и со лажиче и со проѕирно канистерче да ги прелажам некако....
ништо....струја невидена се :D едно 2-3мм се во големина и во филтер ми пливкаат...таму сега им ставам како прав дробена лисната храна
па ко преживи причаче  :D :D :D незнам што друго попаметно да направам....едни ми се во прва комора од филтерот а други во последната кај пумпата (ја ставив неа во хулахопка за да не ги шмукне и фрли во аквариум па да ги направи мезе за големиве) Се надевам дека месец-два ќе издржат да пораснат малку

Иначе другарчево што ми ги даде рипкиве го продава својот аквариум, комплет со пумпи светло и се останато + црвениве рипки
ако некој е заинтересиран нека пише за да потпрашам детали, мислам дека околу 90литра е

Еве слики
[Login or Register]
[Login or Register]
[Login or Register]

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #15 on: September 21, 2016, 02:21:37 AM »
Само со црево шмукни ги малите, така е најмалку малтретирање и за тебе и за нив.
За огласите има посебен дел на форумов и таму треба да го претставиш аквариумот и да неведеш цена (јавно).

Дискусијата на оваа тема треба самиот да ја одржуваш да биде наменета само за твојот аквариум, а за се друго прашувај во други соодветни теми или ако нема таква тема, тогаш отвори нова.

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: September 21, 2016, 02:32:20 AM »
Sorry Поктопус не ги знам правилава како се точно...ќе прашам убаво и ќе го огласам според твоите инструкции :icon_thumright: 55655

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #17 on: September 21, 2016, 02:43:45 AM »
Не се кој знае какви правила и нека не те плаши тоа. Тргни од себе на пример, дали е во ред некој да прашува за некоја трета работа што нема никаква врска со твојот аквариум!? Ова се однесува за одржување на квалитетна дискусија во секоја тема, а не за некого да го казниме поради ваква појава. Тоа до сега не се случило и да не се секираш. Сепак си нов член и затоа сме тука да ти помогнеме за полесно да се снајдеш со форумот.  :icon_thumright:

Како што почесто ќе го користиш форумот, така и побрзо ќе стекнеш рутина. Почни со читање на пример на некоја тема и ако нешто не ти е јасно или информацијата е застарена, слободно прашај во истата. На тој начин и сите членови што партиципирале во истата ќе добијат порака на мејл дека некој одговорил или прашал на таа тема и ќе можат побрзо да ја отворат и одговорат.  :icon_thumright:

Ова што го пишав до сега не е правило туку повеќе може да се смета како упатство.  :happy:

Offline makinen

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: September 21, 2016, 02:54:20 AM »
Да да точно, екстра си е се...ми треба време да се уходам ама идам натаму пополека :embarrass: :embarrass:

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
« Reply #19 on: September 21, 2016, 03:00:09 AM »
Тука сме за се што ти треба, слободно пишувај/прашувај.  :icon_thumright:

Tags:

Mojot AQ ;)