collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Колеги здраво, барам помош од искусни колеги за стартување на тревнат аквариум и ке има риби неонки.
Имено, имам 110 л аквариум . купив канистер атман 650 л на саат имам бел песок со гранулација 2мм. Е сега ми треба помош околу : Каква подлога да ставам. Какви треви да ставам, сакам ниски или некој тепих кој е најнезахтевен од сите, средно високи и високи за позадина и некоја мов сто може да расте на дрвото. и ве молам кога ке пишете врста на трева барем пишете ми дали продавате таква или каде можам да ја набавам. (моментално имам Нана и Амазонка) кој одлично растат без никакви напори. Колку и како цо2 да се пушта во Аквариумот? (пример нон стоп, 10 саата 2 саата во денот и така натаму и колку количински. пс боца од пиварските за точење на пиво, таква би можел да набавам. Досега не сум користел ЦО2. Благодарам однапред. Поздрав

Link

Author Topic: Помош за тревнат аквариум со тетри.  (Read 2470 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shtef

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
Колеги здраво, барам помош од искусни колеги за стартување на тревнат аквариум и ке има риби неонки.
Имено, имам 110 л аквариум . купив канистер атман 650 л на саат имам бел песок со гранулација 2мм. Е сега ми треба помош околу : Каква подлога да ставам. Какви треви да ставам, сакам ниски или некој тепих кој е најнезахтевен од сите, средно високи и високи за позадина и некоја мов сто може да расте на дрвото. и ве молам кога ке пишете врста на трева барем пишете ми дали продавате таква или каде можам да ја набавам. (моментално имам Нана и Амазонка) кој одлично растат без никакви напори. Колку и како цо2 да се пушта во Аквариумот? (пример нон стоп, 10 саата 2 саата во денот и така натаму и колку количински. пс боца од пиварските за точење на пиво, таква би можел да набавам. Досега не сум користел ЦО2. Благодарам однапред. Поздрав

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
  • Country: mk
Re: Помош за тревнат аквариум со тетри.
« Reply #1 on: March 19, 2018, 12:55:34 AM »
Темава е за @viktorr:happy:
Тој е снабден со голем избор на треви и ги дава по поволни цени. :icon_thumright:
Сигурно ќе најде нешто што ќе ти одговара колку да се нафати тревата кај тебе и после таа ќе си вирее.

Уште на самиот почеток ќе те поправам за „амазонката“ бидејќи таа е криптокоруна која потекнува од Азија, а Амазон не се наоѓа во Азија. :D

Наведи димензии на аквариумот. Осветлувањето какво ќе биде? Неонско или ЛЕД?
Пиварска боца? Каква е таа боца за пиво?  :icon_scratch:

Има неколку начини како самиот да направиш CO2 со обични пластични шишиња ама притисокот и протокот може да биде помал. Можеш да користиш прихрана за растенијата. Едно време нарачувавме поголема количина и ја делевме. Кога ќе има повторно таква организација би можел и ти да се приклучиш.  :happy:

Што се однесува до растенијата би можел да ја погледнеш базата која уште не е завршена ама поголемиот дел е добро обработена: http://forum.mkreef.com/baza-na-akvariumski-rastenija/(oa)aa-a-akamk-atea-a-z/

Уште еднаш да те потсетам да внесеш возраст во твојот профил!
 55655
« Last Edit: March 19, 2018, 01:01:02 AM by pocttopus »

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #2 on: March 19, 2018, 02:23:22 AM »
Здраво штеф, многу прашања во еден пост, оди постепено едно по едно прашање и еден по еден проблем. За едноставни треви можам ја да ти дадсам на следното шишање и така живеам близу тебе ...
За тревен аквариум со побрзи тревки од твоите мора да имаш добро осветлување, тоа не значи ни јако ни слабо туку колку треба, и според осветлувањето после додаваш прихрана и цо2 колку треба ...
Комерцијални субстрати кај нас тешко се наоѓаат а тие што ги продаваат се поскапички, најарно е да можеш да увезеш од надвор... или да тераш со слој цвеќарска трева и слој чакал ...

Offline viktorr

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: March 19, 2018, 10:56:17 AM »
не е проблем за треви само пиши карактеристики на аквариумот,еве и владома е тука  :D

Offline shtef

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: March 19, 2018, 11:22:26 AM »
  Akvariumot e fabricki marka diversa Polski. Dimenzii D S V 80x35x40  svetlo fabricko so akvariumot 2 flurocentni neonki po 18w(mlecno belo svetat). Loso se izraziv so pivskata boca, pivarive koristat boci so co2 za da se toci pivoto na tocenje sto e, po 10 litra se. i imaat na niv i creva i ventili se sto treba. Mene  mi treba nekoj sto ke me vodi vo procedurata od podloga pa na dalje i soveti kakvi trevi da stavam. Zamislata mi e drvo kamen i treva nesto nalik ova.. Sakam da odam cekor po cekor
[Login or Register]

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #5 on: March 19, 2018, 10:59:04 PM »
Ja bi odel so kupecki substrat, posledno sto vidov deka Miki prodava Fluval Stratum, a nadvor ako baras ovie dve mesta bi ti gi preporacal: akvarium.bg vo Sofija i greenaqua.hu vo Budimpesta.
Za boca probaj da kupis vo pastorluks ili drugi prodavnici sto prodavaat protivpozarna oprema, za regulatorot crevata ventilite i atomizerot jas se nabaviv od ebay i aliexpress. Znam deka regulatorot moze i od tuka da se zeme ama ne znam od kade da ti preporacam. Eve ti eden sajt plus od kade jas naracav ventil i znam deka drugi naracale regulatori [Login or Register]

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
  • Country: mk
« Reply #6 on: March 20, 2018, 12:37:56 AM »
  Akvariumot e fabricki marka diversa Polski. Dimenzii D S V 80x35x40  svetlo fabricko so akvariumot 2 flurocentni neonki po 18w(mlecno belo svetat). Loso se izraziv so pivskata boca, pivarive koristat boci so co2 za da se toci pivoto na tocenje sto e, po 10 litra se. i imaat na niv i creva i ventili se sto treba. Mene  mi treba nekoj sto ke me vodi vo procedurata od podloga pa na dalje i soveti kakvi trevi da stavam. Zamislata mi e drvo kamen i treva nesto nalik ova.. Sakam da odam cekor po cekor
[Login or Register]

@shtef тоа е твој аквариум од погоре или таков сакаш да имаш?  :icon_scratch:
Постави слики од твојата ситуација за да добиеш релевантни совети, вака во празно ќе пишуваме и нема да знаеме како да ти помогнеме затоа што не станува збор само ситуацијата внатре во аквариумот, туку и надвор околу него.  :dontknow:

Offline shtef

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: March 20, 2018, 10:35:01 AM »
Погоре веќе има карактеристики,  Ова погоре не е мој, горе доле е насока до тоа што сакам да стигнам. Боца набавив веќе оргинална 10 литарска.
Мојот аквариум ќе го прикачам подоле, но  тоа што го имам сега ќе го растурам и ќе терам скроз нов почеток. (ке остане само аквариумот со капакот на иста позиција внатре се што има иде аут и од ново стартам.)
Вака сега, Рибите ќе пробам да ги трампам за неонки, имам 5 скалари 2 пара и еден вишак помал,  ако неуспеам да трампам ќе ги поклонам . Од кога ќе ги дадам рибите детално чистење на аквариумот. За подлога ке се снајдам , ке одам и со нов песок не ми се ризикува со стариот полн е со полжави неуништливи се. Од кога ќе исчистам аквариум и ќе биде спремен за нов почеток ке апдејтирам слики. после ќе се координираме за треви какви од каде и како. Фала на сите 55655
[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: March 20, 2018, 01:09:06 PM »
 Освен ЦО2 добра подлога и соодветна прихрана веројатно ќе ти биде потребна и надградба односно појачување на фабричкото осветлување ѕошто со 2 неонки од 18 вати тешко дека ќе успееш да одгледаш нешто повеќе од крипта и нана. Можеби би било најпаметно сосем да ги отстраниш фабричките неонки и да му се обратиш на Александар Б. да вградите нешто трајно и доволно моќно од пауер лед, од што нема да профитираат само билките туку ќе отворат една нова дименѕија и рибите и цел аквариум со бистрина  бранување на сенките од површината на водата што со неонско светло не се постигнува.

Tags:

Users Online Users Online (20)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal