collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

Sexy Womans from your city for night by Uran
[Today at 04:03:41 AM]


DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
#biguran2 ; #DimitarJ ; #p

Бидејќи темата која е во тек, е премногу опширна за да остане во ДЕБЕЛИНА НА СТАКЛО, отварам нова тема, во која теквоно би ги информирал заинтересираните читатели, како се одвива мојот нов проект, PROaqua. За оние кои подоцна се вклучуваат, воедно да го поврзат текот на настаните, го споделувам линкот од првичната тема:

[Login or Register]

Да се навратам на Вашите коментари, воедно да се потрудам поврзано да Ви одговорам, преку скици кои набрзина во моментов ги направив, за жал jpg форматот од телефон, е премногу голем и неуспеав да ги намалам според регулатива од 800KB, па затоа се намалени во pdf:

Сл.1, скица како би изгледал аквариумот ОКОЛУ столбот. Долго време размислував дали би можел столбот да биде внатре ВО аквариумот, секако дека е возможно, но ја напуштив таа идеја од безбедности причини. Во овој случај аквариумот нема да биде во рамнина со ѕидот од страна на продажниот простор, односно би останал да стрчи надвор од ѕидот, а со самото тоа би бил достапен за чепкање со раце или фрлање во најразлични преднети од страна на посетителит, кои не ми се во видно поле нити пак можам да ги контролирам.

Сл.2, е прикажан изгледот од страна на продажниот простор, каде што се гледа дека самиот аквариум е подигнат од подот за 110см , а негова горна кота е 180/185 см, односно е во висина со очите на просечен човек, без разлика дали седи на шанкот или стои. Во левиот долен агол се гледа дека има две постоечки скали со кои се качувате на нивото од канцеларијата.

Сл.3, поглед од канцеларијата, каде што аквариумот од подот е подигнат во висина од 70см, односно 150см како крајна висина, што би било иделна положба во висина на очите, кога се седи на стол.

Овие параметри истовремено се добронамерни за почетниците кои пребаруваат по интернетов и се информираат пред да избрзаат со одлуките, за колкав аквариум имаат простор, каде ќе го постават и за какви миленичина ќе се грижат  :D


Link

Author Topic: PROaqua_The_King_Symphysodon  (Read 3042 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
PROaqua_The_King_Symphysodon
« on: April 03, 2020, 02:25:50 PM »
#biguran2 ; #DimitarJ ; #p

Бидејќи темата која е во тек, е премногу опширна за да остане во ДЕБЕЛИНА НА СТАКЛО, отварам нова тема, во која теквоно би ги информирал заинтересираните читатели, како се одвива мојот нов проект, PROaqua. За оние кои подоцна се вклучуваат, воедно да го поврзат текот на настаните, го споделувам линкот од првичната тема:

[Login or Register]

Да се навратам на Вашите коментари, воедно да се потрудам поврзано да Ви одговорам, преку скици кои набрзина во моментов ги направив, за жал jpg форматот од телефон, е премногу голем и неуспеав да ги намалам според регулатива од 800KB, па затоа се намалени во pdf:

Сл.1, скица како би изгледал аквариумот ОКОЛУ столбот. Долго време размислував дали би можел столбот да биде внатре ВО аквариумот, секако дека е возможно, но ја напуштив таа идеја од безбедности причини. Во овој случај аквариумот нема да биде во рамнина со ѕидот од страна на продажниот простор, односно би останал да стрчи надвор од ѕидот, а со самото тоа би бил достапен за чепкање со раце или фрлање во најразлични преднети од страна на посетителит, кои не ми се во видно поле нити пак можам да ги контролирам.

Сл.2, е прикажан изгледот од страна на продажниот простор, каде што се гледа дека самиот аквариум е подигнат од подот за 110см , а негова горна кота е 180/185 см, односно е во висина со очите на просечен човек, без разлика дали седи на шанкот или стои. Во левиот долен агол се гледа дека има две постоечки скали со кои се качувате на нивото од канцеларијата.

Сл.3, поглед од канцеларијата, каде што аквариумот од подот е подигнат во висина од 70см, односно 150см како крајна висина, што би било иделна положба во висина на очите, кога се седи на стол.

Овие параметри истовремено се добронамерни за почетниците кои пребаруваат по интернетов и се информираат пред да избрзаат со одлуките, за колкав аквариум имаат простор, каде ќе го постават и за какви миленичина ќе се грижат  :D

Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #1 on: April 03, 2020, 03:54:29 PM »
Што се однесува до изборот на филтер и третамни на водата, кофата која сум ја избрал EHEIM pro3 1200XLT e со капацитет од 1.700,оо литри, и прозиводителот појаснува дека се користи за аквариуми со волумен на вода од мин.400 до максимум 1200 литри, не ве разбирам зошто цело време се држите до минимумот, незнам на кој сајт сте ги прегледувале параметрите, но да биде поверодостојно, ете го и линкот од прозводителот:

[Login or Register]

појаснение: од 400 до 1200 литри , на корисникот останува изборот на колкав аквариум ќе го инсталира, а се разбира дека, процесот е комплексен за дефинирање на протокот. На темава можеме да коментираме на долго и широко, по интрнетов ќе сретнете дека има акваристи како почетници така и професионални одгледувачи кои се држат до една измена на водата за време од еден час, а други пак до сосема друга крајност од 10 измени на водата за еден час. За да се дефинира потребната измена во Вашиот аквариум, потребно е да се согледаат следните 5 најважни фактори:

- прво и најважно, проток на вода во природното живеалиште на рибите кои сакате да ги одгледувате,
- нивниот број кој ќе остане да егзистира и нивната максимална големина,
- начинот на исхрана и нејзината количина, која е најголем проблем во екосистемот на аквариумот,
- одржувањето, отстранување на мртви лисја, изметот од рибите, алгите итн..,
- промена на свежа вода. 

Надворешниот филтер - таканаречен СУМП, според мене нема некои посебни предности што би влијалеле врз квалитетот на водата, можеби има други предности поради големите комори, поедноставно и полесно чистење, можност за одвојување на некои риби или дополнително растење на некои тревки, но сето тоа е поволно само доколку навистина имате потреба. Од друга страна потребниот волумен од најмалку 1/4 вода од вкупната количина на вода во аквариумот, бара дополнителен простор и повеќе потрошено време околу него.

Според мене, канистер - кофа  :laugh: надворешните филтри се најдоброто решение, за било каков аквариум, а од претходното искуство можам да пренесам дека, на стариот аквариум од 400 литри вода, функционираше канистер EHEIM 2215 со проток од 440 литри на час, значи една измена во еден час, од вкупно 10 мали дискуси - 5 денарки, 7 остана да егзистираат до природна големина која ја постигнаа за 3 години.
Дискусот живее во мирни води, а се мрести во скоро непроточни води, односно локви со вода, мочуришта, кои настануваат со повлекувањето на Амазон во сушниот период. Сум ги набљудувал и во аквариуми со 4-5 измени на вода, едноставно не се среќни, нема раздвиженост низ аквариумот, стуткани во група се држат до простори каде што струењето е помало, и истрчуваат само по храна и повторно назад.

Греењето со 500W греач е повеќе од доволно, пресметано според површината и проводливоста на стаклото, доколку водата се одржува на 28-29 степени - за Дискус, а во просторијата се одржува нормална температура од 21 степени во текот на 24 часа, доволен е греач од 150W.

АкваПоздрав  :D   

 
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #2 on: April 03, 2020, 10:15:51 PM »
Што се однесува до изборот на филтер и третамни на водата, кофата која сум ја избрал EHEIM pro3 1200XLT e со капацитет од 1.700,оо литри, и прозиводителот појаснува дека се користи за аквариуми со волумен на вода од мин.400 до максимум 1200 литри, не ве разбирам зошто цело време се држите до минимумот, незнам на кој сајт сте ги прегледувале параметрите, но да биде поверодостојно, ете го и линкот од прозводителот:

[Login or Register]

појаснение: од 400 до 1200 литри , на корисникот останува изборот на колкав аквариум ќе го инсталира, а се разбира дека, процесот е комплексен за дефинирање на протокот.
На линкот што го постави никаде не пишува "ОД-ДО" или "МИН-МАКС" туку "ОКОЛУ" што различно се толкува. Истото е наведено и во видеото каде истиот момент е потенциран, да не се водиме до „максимумот“ бидејќи филтерот е наменет за аквариуми со околу 400 литри.Уште еднаш линк од видеото:


За грејачот сега видов дека е 500W.  :icon_thumright:

едит: - споредба со друг филтер, исти параметри како тој што го гледаш со проток од 1.700 литри, но различна намена на аквариум од 240 литри:


[Login or Register]

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
« Last Edit: April 03, 2020, 11:29:04 PM by p »

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #3 on: April 03, 2020, 11:53:36 PM »
#p очигледно различно ги толкуваме податоците  :(  убаво си ги обележал со црвена рамка, но неми е јасно зошто го занемаруваш вториот параметар " For aquariums up to approx 1.200,oo L " За аквариуми до приближно :( и третиот параметар од приближен проток 1.700,оо литри.

PROaqua ќе има ефективна количина на вода од околу 800 литри, што значи дека сум токму во златна средина и според моите проценки ќе имам доволно проток од 2 измени за еден час  :D

7 тона вода, алал да му е, само очекував дека ќе презентират филтрација, можда и презентирал во неко друго видео, немам време во моментов да му го прегледам профилот  :D

 
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline URAN2

 • magsmawsVE
 • Owner
 • Super clen
 • *
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 509
 • Activity:
  0%
 • Karma: 21
  • Exemplary Сasual Dating - Authentic Maidens
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #4 on: April 03, 2020, 11:55:58 PM »
So sreka neka e :)

Forumot e tuka da se pomaga i spodeluvaat iskustva kako bi se namalile cestite greski, na covekot samiot e dali ke prifati ili ne, nema tuka dilema :)

Obicno ne navleguvam vo beskrsajni diskusii, no edno ke kazam,- da se sporedi kanister, pa makar toj bil i 40 000 l/h so sump ne drzi voda :) toa e dokazano oddamna! Iako kristalno pregledna voda e pozelna i "indicira" cista voda taa ne e nisto sem mehanicka cista voda, hemiskite i bioloskite svojstva na vodata se glavni karakteristiki na eden profi akvarium, toa so kanister tesko! Vo akvaristikata vazi praviloto sto pogolemo to podobro (akvarium,filter), znaci po stabilen!

Da pomine ova krizata pa ke castis kafence, i malamutot da go vidam, ako seuste go imas :)

ti prativ i na FB za friendOffline URAN2

 • magsmawsVE
 • Owner
 • Super clen
 • *
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 509
 • Activity:
  0%
 • Karma: 21
  • Exemplary Сasual Dating - Authentic Maidens
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #5 on: April 03, 2020, 11:59:15 PM »
:) sme pisuvale vo isto vreme

da ti odgovoram za ova - #p очигледно различно ги толкуваме податоците  :(  убаво си ги обележал со црвена рамка, но неми е јасно зошто го занемаруваш вториот параметар " For aquariums up to approx 1.200,oo L "

NE E ISTO da se cuva malawi setup so diskusi, ili aziski biotop ili najteskoto trevnat so diskusi, to ti e isto kako da brois zrna pesok i kompiri, ZATOA pisuva za akvariumi od 400 -1200 :) sekoj setup ima drugi pobaruvanja

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #6 on: April 04, 2020, 12:22:20 AM »
#p очигледно различно ги толкуваме податоците  :(  убаво си ги обележал со црвена рамка, но неми е јасно зошто го занемаруваш вториот параметар " For aquariums up to approx 1.200,oo L " За аквариуми до приближно :( и третиот параметар од приближен проток 1.700,оо литри.
За ситуацијата е ирелевантен, треба да се држиш до „препораката“ од ОКОЛУ 400 литри. Во другиот пример, филтерот што е за 240 литри има ист проток како овој за 1.200 литри?  :icon_scratch: Овие информации во ниту еден случај не можам да ги поврзам и затоа не ги земам здраво за готово. Максимумот може да биде и „бесконечност“.  :dontknow:

Еве со Уран можеби ќе се видите и ќе разговарате на оваа тема, можеби на лице место ќе се појават нови моменти пошто ваков проект не е мала работа. Адреналинот расте и кај нас што ја читаме темава, а не па уште да го правиме аквариумот... тука сме дебатираме, разменуваме мислења. Не настојувам да се согласите со моето мислење, секој има право на свое. :notworthy: :icon_thumright:

Останете во добро здравје, да го издржиме периодот со ова време-невреме.
Само напред, полека, проверено и храбро, се друго ќе се среди. applause

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #7 on: April 04, 2020, 02:16:25 PM »
#p ова со количините на протокот од производителот, навистина ме зачуди, ќе морам да барам одговор од ними  :D
 55655 за посветеноста и грижата околу изборот за филтрација, имаме време за одлуки  :D

#biguran2 , можда и ќе ме кандисаш да ја сменам кофата со сумп филтер  :D  се гледаме за брзо, кај да е чумава ќе заминит, Маламутката - Моли е тука низ двор и најчесто сама до месара по коски, комшиска е, сите се грижет за нејзе  :D

се читаме со нови коментари ...

Аква Поздрав
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #8 on: April 04, 2020, 11:25:25 PM »
Не тврдам дека сум во право, можеби и јас грешам, но вреди да се размисли. Поентата е да се провери и добро да се размисли бидејќи филтерот не е евтин и не е наменет за некој помал аквариум.

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #9 on: April 05, 2020, 01:11:50 AM »
@p пишав имејл до EHEIM, ќе почекаме стручно да појаснат  :D

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #10 on: April 05, 2020, 01:33:39 AM »
Да, да почекаме што ќе одговорат од EHEIM. Се надевам дека наведовте каков сетап ќе користите.

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
« Last Edit: April 05, 2020, 01:41:52 AM by p »

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #11 on: April 06, 2020, 03:11:01 PM »
@p , @biguran2 , @DimitarJ

Аква друштво, здраво живо :D

EHEIM ме поздрави со краток опис и линк од нивниот водич за акваристи  :D

[Login or Register]

во краткиот опис ми укажува на разликите од двата канистри со исти проток, НО разлика во дупла количина на вода во целиот канистер, како и волумен на филтер и пред филтерот, што се гледа и од следните слики:
 

[Login or Register]

[Login or Register]

мислам дека е јасно, големината на аквариумот се дефинира според волуменот на биолошкиот филтер, типот на керамиката, гранулите, вулканските камења и сите останати можности за креирање на биолошки филтер, односно нивната количина ...

После ногу исчитани студии, искуства, странски форуми и најразлични сајтови за акваристика, дојдов до ново иновативно решение, кое досега не го сретнав дека некој го применал  :D , и секако дека ме интересират Вашето мислење, и дали некој веќе го применал  :D

Сумп филтер од 130 литри, под аквариум и пумпа со капацитет од околу 1000 л/час за физичка филтрација и EHEIM pro3 1200 за биолошка филтрација  :laugh:

Аква Поздрав     

Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #12 on: April 06, 2020, 10:04:33 PM »
Уште на самиот почеток од другата тема го поставив прашањето со изборот на екстерен филтер за толку голем аквариум. Уран предложи SUMP и јас се согласив со него. Од EHEIM ти пишале да го видиш упатството и овие филтри напреднаа со текот на времето, но мислам дека нема да го постигнат посакуваниот ефект за мега-големи аквариуми со различни сетапи. Тоа упатство може да се најде и на други членови со изборот на нивните филтри, само не за аквариуми од илјада литри. :D

Еве едно видео, каде иако помлад акварист го отстранува стариот силикон и како изработува еден SUMP и начинот како ги определува коморите. Како и да е со ваква работа најмалку 2-3 пати треба да се проверат работите пред да се преземе некој чекор или да се донесе некоја одлука. Иако некои се постари методи, но можеби и тоа е убавината со природата да се држиме до некои правила.  :icon_thumright:Не знам зошто толку сакаш да го земеш тој филтер. И SUMP-от ќе ти заврши работа ако правилно ги направиш коморите, а дополнителна филтрација нема да штети ама сепак тоа е твој избор. Со тие средства би можел да покриеш друг трошок. :dontknow:

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
« Last Edit: April 06, 2020, 11:10:04 PM by p »

Offline URAN2

 • magsmawsVE
 • Owner
 • Super clen
 • *
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 509
 • Activity:
  0%
 • Karma: 21
  • Exemplary Сasual Dating - Authentic Maidens
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #13 on: April 07, 2020, 12:03:20 AM »
pa toa ti vikam be Crni uste od pocetok, sump :) zaebi "kofi" :)


daj nekoja slika da vidime od akvariumot

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #14 on: April 07, 2020, 02:41:45 PM »
ајде сефте со аквариум на форумов  :D

[Login or Register]

да се потсетиме, стар е, ногу е стар цели 26 години, во функција само 6 години и од 2000 год. собираше прашина во магацин заедно со опремата. Наполнат пред 10 дена, убо се држит со стариот силикон  :D, кофата EHEIM 2213 клаена во функција со старите керамики и вулкански камења, ги подзамив малку  :D , како шо гледате на фотката, експериментално во аквариумот имат  4-5 корења на шавар - бамбус по СтрушкоОридски дијалект  :D и уште толку трска, сега за сега во просторија во која шо не се грее, со стариот греач од 100W температурата 18-20 степени. Ме изненадија колку брзо растет, шаварот- бамбусот креват по 5-6 см дневно, веќе е 20 см над аквариум, трската побавно 2-3 см дневно, полека ќе им кревам темепратура до 25 степени во следните 10 дена, па сетне тест на 30 степени, да видиме шо ќе се дешават, ќе опстанет или ќе скапет  :D

СУМП - се оправ од читање и гледање видеа, ќе погледам уше тро време  :D генерално и најискрено ама ИЧ не ме бендисфит  :( :( :( , ќе истражвам уште малку, па ќе Ве информирам  :D

       

Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #15 on: April 07, 2020, 10:13:16 PM »
Сликата е многу мала и тешко се гледа. Стави поголема слика, на [Login or Register] ги прифаќа сите големини.
Од она што може да се види, нема стиропор под аквариумот? :icon_scratch: На што е поставен и колку е голем?

Филтерот и така и така не го гледаш, аквариумот е тој што треба да биде среден. Остави канистрите, надворешниот филтер како SUMP подобро ќе врши работа. Никој не ги прави за да бидат убави туку се уште ги прават затоа што си ја вршат работата.

И пак ќе пишам, стаклото не старее, силиконот старее, особено ако бил на суво. Исто како гумите за коли кои го губат квалитетот со текот на времето. Си требал да го промениш... тоа е мое мислење.  :dontknow:

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #16 on: April 09, 2020, 03:30:17 PM »
Здраво живо другарчина  :D, проштевајте ме немаше два дена, истражував филтрација  :D

Сликата намерно ја намалив, ама изгледа сум претерал  :laugh: една нова, попрегледна со кофа EHEIM 2213 со проток од 440 Л  :D. @p нема стиропор но има стиродур, розевата плоча, експансиран полиуретан - густо пресована пурпена, аквариумот е со димензии 120х65х40, 310 Литри, поставен на класично биро. Пуштен во пробна работа, експериментално, ќе претставува лабораторија во наредните 2-3 месеци, додека да се состави новиот. Како што гледате во моментов, растителен свет од езерото за почеток. Воопшто не е важно дали ќе пушти силиконот, тестирам, истражувам, ќе покаже времето  :D

[Login or Register]

После два дена читање и слушање стручни лица, искусни акваристи, донесов тешка одлука што нема да Ве израдува, СУПМот отпаѓа од комбинација  :( :( :(

ПРИЧИНИ:

Недостатоци кои не ги задовлуваат моите потреби:

1. Звук - страшно е бучен,
2. Грд - обемна цевна мрежа,
3. Голем - бара премногу простор,

Технички недостатоци:

1. Нерамномерна циркулација - површински отсис и потис,
2. Комплициран - потребно време за надзор и одржување,
3. Ризичен - дополнителна опрема, прелевање, прегорување на пумпата,

Финансиски:

1. СУМПот поевтин, но не драстично, 

Квалитет на вода:

1. Без поголеми разлики, СУМПот подобар но само во незасадени аквариуми,

Навистина верував дека ќе се убедам за СУПМ, мислејќи дека наназад во времето, сме пропуштале нешто во изработката. Не се истите, напреднале, поголем капацитет за повеќе простор за биолошки третман на водата. Ама станале и побучни затоа што не се на исто ниво со аквариумот туку се под него.

Новиот аквариумот е веќе во преговори за изработка, 20мм калено стакло ќе добие за подлогата, двата правоаголници ОКОЛУ стубот кои ќе се гледааат од продажниот простор, ќе бидат изработани од обично стакло 15мм, а целосната страница од мојата канцеларија ќе биде со обично 20мм. Филтрација, една нова EHEIM pro3 1200 со две усисни црева и едно потисно + старата EHEIM classic 2213.

НЕ сакам да ме разберите погрешно, не е дека не го ценам Вашето мислење, едноставно донесов одлука дека СУМП според моите потреби и намената на аквариумот, нема никакви предности пред " кофите ". Во меѓувреме ги проучувам и новите производители кои не ми се познати, а се поевтини, и ако ги споредиме со волуменот и просторот за биолошки филтер, EHEIM е најефтин, наједноставен за користење, најбрзо се чисти, најмалку струја троши, НАЈТИВОК, најелегантен дизајн на сите компоненти во аквариумот ( и кофата е најнај, ама ај нема да се гледат).

Аква Поздрав   
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #17 on: April 09, 2020, 11:32:27 PM »
Поздрав и до тебе, будно ја следиме ситуацијата.  :icon_thumright:

стиродур, розевата плоча, експансиран полиуретан - густо пресована пурпена
Со стиродур сум немал искуство, но дали е мек материјалот како стиропорот? Да не е како плоча само?  :icon_scratch:

аквариумот е со димензии 120х65х40, 310 Литри, поставен на класично биро.
300 литри на класично биро? Нема шанси некој на форумов да каже дека е правилеч чекор макар станува збор и за експериментирање. Со сигурноста нема експериментирање. Природата може да биде многу убава, но и тежок господар.  :dontknow:

Едно прашање, дали лево на сликата е поставен фрижидер и дали е уклучен во струја? Кофата на што е поставена? Разводникот со струја веднаш до самиот аквариум? Не сакам да ме разберете погрешно, но сигурноста на сликата е многу мала.  :dontknow: Тестирајте, експериментирајте, но бидете барем сигурни со струјата бидејќи 300 литри аквариум сте поставиле на класично биро со разводник со струја веднаш до него.  :no:

После два дена читање и слушање стручни лица, искусни акваристи, донесов тешка одлука што нема да Ве израдува, СУПМот отпаѓа од комбинација  :( :( :(

ПРИЧИНИ:

Недостатоци кои не ги задовлуваат моите потреби:

1. Звук - страшно е бучен,
2. Грд - обемна цевна мрежа,
3. Голем - бара премногу простор,
SUMP-от има сосема друга намена, исто како чистачите во аквариумите. Не се убави, не се атрактивни, но се незаменливи за тоа што го прават. Истото е со SUMP-от. Одлуката е сепак ваша и сте нашле причина да не го користите...  :happy:

Навистина верував дека ќе се убедам за СУПМ, мислејќи дека наназад во времето, сме пропуштале нешто во изработката. Не се истите, напреднале, поголем капацитет за повеќе простор за биолошки третман на водата. Ама станале и побучни затоа што не се на исто ниво со аквариумот туку се под него.
Околу буката постојат начини како да се намали:


Во врска со стаклото, оставам Уран или другите да се изјаснат.  :icon_thumright:

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #18 on: April 10, 2020, 10:02:31 AM »
Стиродурот е потврд од стиропорот, но сепак на притисок помеѓу прсти се вдлабнува,

Бирото е по JUS стандард   :laugh: масивен профил на метална цевка 80х30, со 3см оплеменета иверица, искуствено од око има носивот до 1 тон  :D, пребарвам низ телефонот ама па не сум го сликал целото биро, али затоа ете една слика во прилог со допонително оптоварување од 80 кг  :laugh:

[Login or Register]

Лево е фрижидерчето се разбира вклучено во струја, кофата на фрижидерчето во нејзе е "кофата за филтрација"
не бев сигурен дали е во ред дихтунгот на главата од пумпата, па заради безбедност се "кофа" во кофа. Мислам напоменав дека работам во полето на електриката и машинството, убаво ја рабирам физиката и техниката. Ни од далеку не помислувам дека ќе се разлее водата, а и да се разлеее и го наполни разводникот со струја, ќе се активира ФИТ склопката во спратната табла при куса врска на НУЛА " N " и заземјувањето, ако е побрз спојот со фазата " L " ќе испадне осигурачот, така да нема некоја посебна опасност.  Ти благодарам на грижата околу безбедноста, но верувај ми дека се е во најдобар ред.

За да се увериш во ова што ти го појаснувам, доколку имаш можност во дворно место, постави еден разводник под напојување и потури го со една кофа вода, па ќе констатираш што ќе се случи  :D

Quote
SUMP-от има сосема друга намена, исто како чистачите во аквариумите. Не се убави, не се атрактивни, но се незаменливи за тоа што го прават.

Можда погрешно те разбирам  :( сакаш да ми кажеш дека "кофата" не ја филтрира водата ???  И чистачите се атрактивни и имаат своја убавина.

Непостои никаква разлика во квалитетот на водата, дали ќе помине низ " кофа " или низ СУМП, потполно истите компоненти ги содржат и двата, доколку споредуваш еднаква количина на пластични топчина, керамики, сунѓер, вулкански камчина итн... за пример, 10кг компоненти, низ "кофа" и истите тие низ СУМП, е потполно исти квалитет на вода, во подеднакво ист аквариум.

Предности на СУМПот:

Лесно достапни комори за да можиш да го поставиш греачот, полесно ќе го извадиш сунѓерот од прва комора за физичка филтрација, да одовоиш некое рипче, некоја тревка, по некое ракче и алги за дополнително разложување на нитрити. 

Сето ова за мене во овој проект е непотребно.

Аква Поздрав  :icon_salut:

 
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #19 on: April 10, 2020, 10:46:17 AM »
аквариумот е со димензии 120х65х40, 310 Литри, поставен на класично биро.
Бирото е по JUS стандард   :laugh: масивен профил на метална цевка 80х30, со 3см оплеменета иверица, искуствено од око има носивот до 1 тон  :D,
Акваристиката е чиста математика. 2+2=4
Преку интернет од слика тешко се проценува ситуацијата, пошто наведе „класично биро“. Под класично биро подразбирам да ставам принтер, лаптоп, шолја за кафе/чај, а не аквариум од 300 литри  :embarrass:  плус ако ја додадеме тежината на стаклото уште 20-30kg колку ќе дојде вкупно? Колку е толту е... важно да држи и да сме сигурни дека нема евентуален пропуст за ненајавена несреќа. :icon_thumright:

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]


Лево е фрижидерчето се разбира вклучено во струја, кофата на фрижидерчето во нејзе е "кофата за филтрација"
не бев сигурен дали е во ред дихтунгот на главата од пумпата, па заради безбедност се "кофа" во кофа. Мислам напоменав дека работам во полето на електриката и машинството, убаво ја рабирам физиката и техниката. Ни од далеку не помислувам дека ќе се разлее водата, а и да се разлеее и го наполни разводникот со струја, ќе се активира ФИТ склопката во спратната табла при куса врска на НУЛА " N " и заземјувањето, ако е побрз спојот со фазата " L " ќе испадне осигурачот, така да нема некоја посебна опасност.  Ти благодарам на грижата околу безбедноста, но верувај ми дека се е во најдобар ред.
Ситуацијата е многу поедноставна од моја гледна точка. Секој може да се разбира во своето поле и тука не навлегувам, но евентуални „несреќи“ доведуваат до што поголема штета и последици. Да не навлегувам понатаму или да одам подлабоко, овие „несреќи“ што ги нарекувам не знаеме каде и какви можат да бидат. Ние се може да знаеме, но „несреќите“ не ги знаеме. Колку и да сме сигурни, секогаш постои можност за таква. На форумов сме имале мал милиони ситуации од кои што на човек не може да му падне на памет дека ниту во најлош сон може да се случи нешто... се случува!  :no:

Да не ме разберете погрешно, мое е да забележам од она што го гледам на слика, ако вие сте сигурни, тогаш терајте. Секој не може да процени ситуација ниту има вакво или онакво искуство. Оваа тема ја читаат и гостите на форумов и мораме да внимамаваме какви совети даваме. Мора да сме внимателни не само во односот кон членовите туку и кон советите.  :icon_salut:

За да се увериш во ова што ти го појаснувам, доколку имаш можност во дворно место, постави еден разводник под напојување и потури го со една кофа вода, па ќе констатираш што ќе се случи 
Не сакам да помислам!  :no: Не поради водата што ќе оди „по фира“ или разводникот, туку поради мојата сигурност или на евентуално на другите што би биле во таа непосредна близина. Не можеме да знаеме дали ќе го затворам колото или не и какви се последици може да има...  :dontknow:

Можда погрешно те разбирам  :( сакаш да ми кажеш дека "кофата" не ја филтрира водата ???  И чистачите се атрактивни и имаат своја убавина.
Постои голема разлика од 100 литри. Не е исто водата да се филтрира во канистер или кофа од 10-12 литри или во 100 литри SUMP. Многу подобро се филтрира во SUMP-от затоа што поминува подолго време низ повеќе филтер материјали, отколку во канистерот.   

Времето е клучен фактор, не само за циклирање туку и за филтрирање на водата.  :icon_thumright:

За крај, само напред и храбро.  applause

Tags:
 

Users Online Users Online (16)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal