collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Муабетов го водам во офтопик за да не се растури текот на настаните во темава која е од големо значење и за гостите подобро да ја следат. Доколку сакаат да го погледнат остатокот, тогаш ќе мора да се најават или нека се регистрираат.

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Link

Author Topic: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon  (Read 1009 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« on: April 24, 2020, 12:52:54 AM »
Муабетов го водам во офтопик за да не се растури текот на настаните во темава која е од големо значење и за гостите подобро да ја следат. Доколку сакаат да го погледнат остатокот, тогаш ќе мора да се најават или нека се регистрираат.

[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #1 on: April 24, 2020, 12:19:51 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #2 on: April 24, 2020, 01:20:26 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #3 on: April 25, 2020, 10:02:21 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #4 on: April 25, 2020, 10:42:26 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]


Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #5 on: April 25, 2020, 11:58:31 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #6 on: April 25, 2020, 12:23:09 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]


Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #7 on: April 25, 2020, 01:44:51 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #8 on: April 25, 2020, 10:29:55 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #9 on: April 26, 2020, 02:58:57 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #10 on: April 26, 2020, 05:29:09 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]
« Last Edit: April 26, 2020, 05:32:24 AM by p »

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #11 on: April 30, 2020, 11:12:59 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #12 on: April 30, 2020, 12:14:51 PM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Offline Aleksandar Jovanoski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2020
 • Location: Ohrid
 • Age: 52
 • Posts: 38
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 2
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #13 on: May 01, 2020, 09:38:29 AM »
[ You must login or register to view this Off-Topic! ]

Аква Поздрав  :icon_salut:

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 46
 • Posts: 7549
 • Activity:
  0%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Offtopic: PROaqua_The_King_Symphysodon
« Reply #14 on: May 01, 2020, 11:11:24 AM »
Бидејќи многу отидовме со офтопикот, темата е одвоена и префрлена во „Филтрација“.
Тука продолжуваме со нормално пишување. 
Оригиналната тема е со сличен наслов која е одвоена после следниов пост: [Login or Register]

Баш ми е жал што ЗАМ не е во функција, можеби не е лошо да се разгледаат можностите за рестартирање и функционирање на малку поинаков начин.
Ќе го разгледаме ова, ќе мора да се разговара и со другите членови кои беа дел од здружението да се произјаснат дали да се реактивира или да се направи нешто слично бидејќи има нови заинтересирани.  :icon_thumright:

Се согласувам / Не се согласувам ... извини ни ми ги мешеш малку работите  :(  ТЕОРИЈАТА или тоа што е на хартија, претстауваат проектни технички карактеристики. ПРАКСАТА е нешто сосема друго, генерално за пракса говорите за сопствено искуство, или коментирате туѓо искуство кое може да биде потполно различно, и тоа е во зависност од премногу надворешни влијанија. Во секој случај во одреден број ќе се потврдат техничките карактеристики од теоријата, а во поголем број на практичните случаи ќе има отстапувања, кога помали кога поголеми
Одам повеќе во детали бидејќи во претходно мислење беа спомнати две ситуации. Не ги гледам како заедно, туку одделно. Се извинувам доколку не ме сфативте.  :(

Повторно се осврнуваш и споредуваш со потребите од ПРОаква - новиот аквариум од 960 литри. ТЕОРИЈА, дискутирам општо, типови и начини на филтрација. Можибе требаше многу порано да ја префрлиш темава во  [Login or Register]
Нема повеќе измени, новиот аквариум ќе си добие СУМП од 310 литри, од кои 240 литри се ефективна вода, остатокот е резерва од преполнување, каде во главна комора од 140 литри ќе се сместат 100 литри на К1 медиумот. Единствено што во моментов размислувам и калкулирам е дека К1 медиумот би можел да се изведе од друг матерјал, достапен во нашето секојдневие. За ова ќе зборувам поопширно од кога ќе сум во целост подготвен со аргументи и параметри  :D
Во право сте.  :embarrass:
Цело време споредувам со вашиот (проект) аквариум од 960 литри... не знам како, се некако споредувам дали би одговарало за него или не, дури и во ситуација која не е поврзана со него. Се извинувам уште еднаш за недоразбирањето.  :( :embarrass:

Љубовта значи, даваш и трошиш време онолку колку што треба, слобода имаш кога немаш повеќе обврски од љубовта  :D
Веќе ја одвоив темата од офтопик, ако почнам да пишувам на оваа тема ојдофме во уште еден офтопик.  aha boske
Тоа е нешто слично како да бараме втор или трет извод. :laugh: Малку шала...  :embarrass:

Прегледај го уште еднаш, НЕ се поврзани канистерот и СУМПот, односно НЕ се во никаква меѓусебна врска. Канистерот си работи за себе, влез излез , а исто така и сумпот. Тоа е моментална состојба кај неговиот аквариум, понатаму прави споредба помеѓу канистерот и сумпот, кој за колку време го чисти, мани и преднсоти. Па потоа следи краток поглед на новиот канистер кој треба да го замени сумпот и аквариумот да продолжи со филтрација преку двата канистри.
На видеото делува како канистер да е вклучен со цревата во SUMP-от за да ја избегне бучавата од просторијата со високи тавани. Ќе го погледнам уште еднаш.

Па според калкулациите за 5 кг на риба  :laugh: ќе бидат 20 Дискуси, па да ги пораснеме по 250 грама  :laugh:
сакам поситна риба која се држи во јато, неонка , класична или може кардинал, но и едно јато на зелена зебра, тоа ми е некоја цел од проектот, освен ако не ми налета нешто ново и поинтересно, но мора да се држиме до боите ЦРВЕНА, ПЛАВА и ЗЕЛЕНА, слободно дајте предлог ...

да не се сеќираш за долгите постови, мене не ми се никаков проблем, напротив претставуваат задоволство  :laugh:
Погрешно ги имаш подредено... RGB - Red, Green Blue e стандардот. За да нема мешање на работите.  :laugh: Уште малку шала...  :embarrass:
Кардинали на времето тешко се наоѓаа, сега би требало да бидат повеќе достапни. Ако ги најдете Охрид најдобро пошто тие се повеќе осетливи на транспорт. А дискусите се едни поотпорните риби. Друга идеја или предлог не знам, навистина кардинали со дискуси може е една од најдобрите комбинации. Останува само да се дискутира за декорацијата (дрво, камен, песок, растенија), но можеби најдобро е тој муабет да се продолжи во оригиналната тема.  :icon_thumright:

Ајде на крај да ве пингам сите за новата тема: @Aleksandar Jovanoski @biguran2 @DimitarJ @ivica74sk

Tags:
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal