collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
За ова има пишувано Спајк но мислам дека не би било на одмет да се напише уште еднаш.
Станува збор за типовите на филтрација. Има три најосновни типови на филтрација, и тоа:механичка,хемиска и биолошка. Овие три имаат голема улога во одржувањето на квалитетот на водата во нашите аквариуми. Секоја од нив си има одредена улога што го прави оптимално филтрирањето во аквариум.

Механичката филтрација значи едноставно механичко чистење на акваариумот. Отстранување на сите нечистотии од аквариумот,измет од рибите остстоци од храна, скапани треви и слично што се наоѓа во нашиот аквариум. За овој вид на филтрација повеќето лиѓе мислат дека ова е единствениот вид на филтрација, и дека единствената улога на филтерот е оваа. Механичката филтрација ги собира горенаведените остатоци. Најчесто како медиум за механичка филтрација се користи сунѓер,вата, мрежи и слично. Во суштина секој не токсичен производ кој во себе може да ги задржи раните видови прљавштина и дозволува низ него да проаѓа вода може да се употреби како филтер материјал.

Хемиската филтрација е процес каде несаканите хемиски соединенија и тешки метали се отстрануваат од водата. Хемиската филтрација не се употребува континуирано во филтрацијата на аквариумот. Најчесто се употребува откако ќе се соочиме со некој проблем или третираме билни риби со лекови. Најчесто од водата сакаме да ги отстраниме различните остатоци на  хлор, хлорамин, лекарства за риби, бакар и слични останати супстанци. Хемиската филтрација исто така може да ги отстрани танините од водата, по што би заклучиле дека не би било добро да се користи почесто доколку имаме аквариум кој треба да има таканаречена“црна“ вода. Хемиската филтрација истот така помага во отстранување на непијатни мириси од аквариумот, но прво треба да се види што ги предизвикало тие мириси. Најчесто овие мириси се предизвикани од умрени риби во аквариумот, распаѓањето на храната, кои би требало да бидат отстранети. Најчесто средство за хемиска филтрација на аквариумот е активниот јаглен. Ова некогаш се поистоветува  со ќумур за скара (кој не треба да го користиме во ниту еден случај. Активниот јаглен работи на принцип на абсорпција. Што значи дека молекулите од несаканите хемиски елементи се заглавуваат во на површината на активниот јаглен и се одстранети од водата. Активниот јаглен понатаму не предизвикува никакви хемиски реакции кои би би предизвикале повторно загадување на водата за извесен период. Овој вид на медиум има ограничен животен век. Најчесто трае од 3-6 месециво зависност од нивото на хемикалии одстранети од водата. Треба да се напомене дека активниот јаглен после извесен период треба да се извади од аквариум бидејќи може да се деси да ги ослободи хемикалиите врзани за него. Активниот јаглен може да се обнови со печење во рерна на повисока температура. Покрај ова има уште два вида на хемиска филтрација, првиот, кој ги отстранува фосфатите од аквариумот и вториот вид кој ги отстранува амонијата и нитритите и ги сведува на ниско ниво.
 Различните видови на хемиска филтрација може да се употребуваат во секој аквариум, но треба да се избегнува користење хемиска филтрација во добро исциклиран филтер.

Биолошка филтрација е најважната филтрација во аквариумот од сите три наведени филтрации. Биолошката филтрација е одржувач на живот во нашите аквариуми. Биолошката филтрација се состои од милијарди бактерии кои го населуваат нашиот аквариум и ги одстрануваат амонијакот и нитритите од нашите аквариуми најчесто предизвикани од изметот на рибите кои ги чуваме.
Биолошката филтрација филтрација ќе се зафати на се порозно што имаме во акварумот, камењата, подлогата, песокот и слично. Во секој сличај најефективен филтер медиум за биолошка филтрација е оној медиум кој ќе понуди нјаголемо место за населување на овие бактерии отколку декорацијата во нашите аквариуми. Местото каде се населуваат ови бактерии е од големо значење затоа што на овие бактерии им е потребен простор за да може да работат и колку повеќе ваков простор има обезбедиме толку повеќе толку повеќе корисни бактерии ќе имаме. На пазарот постојат многу фирми кои призведуваат вако вид на материјали кои се поволни, односно доволно порозни за населување на овој вид на бактерии, такви производи се:Biomax, Eheim, Symbionit и слично. Овие медиуми најчесто се направени од порозна керамика или камен и имаат огромен простор за населивање на овие бактерии.
Полезните бактерии зе аеробни, што значи дека им е потребен кислород за да живат и да се размножуваат. Ова може да им го обезбедиме доколку во нашиот аквариум, обезбедиме максимален проток на вода низ медиумот кој го населуваат. Затоа е битно да се напомене да се чисти редовно механичкиот дел од филтерот да не дојде до негово затнување, и да го намали нивото ан кислород во филтер медиумот.
Од сите три типови на филтрација само механичката и биолошката можат де работат преманентно. Колку повеќе биолошка фијтрација ќе населиме во нашиот филтер толку подобро за нашиот аквариум. Иако треба да имаме на памет дека и колку повеќе механички филтер толку подобро, за да не дозволиме да за запуши просторот каде треба да се населат корисните бактерии. За некојси исеален филтер би го дале размерот да филтрацијата изнесува 1/3 да се остави на механичката, а останатите 2/3 да бидат за биолошка филтрација.

Останати медиуми.
Како најчесто употребуван додаток за во филтер е хумусот. Овој вид најчесто се користи во аквариуми во кои чуваме риби кои сакаат покисела вода и поголемо присуство на танини. Овој вид на медиум е најдобро да го врземе во една најлонска чорапа и да го поставиме во комората каде излегува водата. Со ова постигнуваме поголема ефикасност.Хумусот би требало да се менува на секои три месеци за да ја задржи неговата улога. Треба да се биде претпазлив со хумусот затоа што може да доведе до големо намалување на ph на водата и да имаме проблеми во аквариумот.

И уште еден медиум кој често се употребува во акваристиката е здробен корал или школки. Овој вид на медиум се употребува во аквариуми кај кои чуваме риби кои сакаат тврда и алкална вода. Исто како и хумусот и овој вид на медиум се става во филтерот. Здробените корали и школки ослободуваат калциум карбонат и магнезиум со што ја зголемуваат алкалноста на водата. За разлика од хумусот овој медиум нема рок на траење. Се чува во филтерот се додека целосно не се раствори во водата.

Link

Author Topic: Филтрација во нашите аквариуми  (Read 2694 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Cimento

 • Plant junkie
 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Tetovo
 • Age: 42
 • Posts: 1484
 • Activity:
  0%
 • Karma: 99
Филтрација во нашите аквариуми
« on: May 07, 2009, 11:49:48 AM »
За ова има пишувано Спајк но мислам дека не би било на одмет да се напише уште еднаш.
Станува збор за типовите на филтрација. Има три најосновни типови на филтрација, и тоа:механичка,хемиска и биолошка. Овие три имаат голема улога во одржувањето на квалитетот на водата во нашите аквариуми. Секоја од нив си има одредена улога што го прави оптимално филтрирањето во аквариум.

Механичката филтрација значи едноставно механичко чистење на акваариумот. Отстранување на сите нечистотии од аквариумот,измет од рибите остстоци од храна, скапани треви и слично што се наоѓа во нашиот аквариум. За овој вид на филтрација повеќето лиѓе мислат дека ова е единствениот вид на филтрација, и дека единствената улога на филтерот е оваа. Механичката филтрација ги собира горенаведените остатоци. Најчесто како медиум за механичка филтрација се користи сунѓер,вата, мрежи и слично. Во суштина секој не токсичен производ кој во себе може да ги задржи раните видови прљавштина и дозволува низ него да проаѓа вода може да се употреби како филтер материјал.

Хемиската филтрација е процес каде несаканите хемиски соединенија и тешки метали се отстрануваат од водата. Хемиската филтрација не се употребува континуирано во филтрацијата на аквариумот. Најчесто се употребува откако ќе се соочиме со некој проблем или третираме билни риби со лекови. Најчесто од водата сакаме да ги отстраниме различните остатоци на  хлор, хлорамин, лекарства за риби, бакар и слични останати супстанци. Хемиската филтрација исто така може да ги отстрани танините од водата, по што би заклучиле дека не би било добро да се користи почесто доколку имаме аквариум кој треба да има таканаречена“црна“ вода. Хемиската филтрација истот така помага во отстранување на непијатни мириси од аквариумот, но прво треба да се види што ги предизвикало тие мириси. Најчесто овие мириси се предизвикани од умрени риби во аквариумот, распаѓањето на храната, кои би требало да бидат отстранети. Најчесто средство за хемиска филтрација на аквариумот е активниот јаглен. Ова некогаш се поистоветува  со ќумур за скара (кој не треба да го користиме во ниту еден случај. Активниот јаглен работи на принцип на абсорпција. Што значи дека молекулите од несаканите хемиски елементи се заглавуваат во на површината на активниот јаглен и се одстранети од водата. Активниот јаглен понатаму не предизвикува никакви хемиски реакции кои би би предизвикале повторно загадување на водата за извесен период. Овој вид на медиум има ограничен животен век. Најчесто трае од 3-6 месециво зависност од нивото на хемикалии одстранети од водата. Треба да се напомене дека активниот јаглен после извесен период треба да се извади од аквариум бидејќи може да се деси да ги ослободи хемикалиите врзани за него. Активниот јаглен може да се обнови со печење во рерна на повисока температура. Покрај ова има уште два вида на хемиска филтрација, првиот, кој ги отстранува фосфатите од аквариумот и вториот вид кој ги отстранува амонијата и нитритите и ги сведува на ниско ниво.
 Различните видови на хемиска филтрација може да се употребуваат во секој аквариум, но треба да се избегнува користење хемиска филтрација во добро исциклиран филтер.

Биолошка филтрација е најважната филтрација во аквариумот од сите три наведени филтрации. Биолошката филтрација е одржувач на живот во нашите аквариуми. Биолошката филтрација се состои од милијарди бактерии кои го населуваат нашиот аквариум и ги одстрануваат амонијакот и нитритите од нашите аквариуми најчесто предизвикани од изметот на рибите кои ги чуваме.
Биолошката филтрација филтрација ќе се зафати на се порозно што имаме во акварумот, камењата, подлогата, песокот и слично. Во секој сличај најефективен филтер медиум за биолошка филтрација е оној медиум кој ќе понуди нјаголемо место за населување на овие бактерии отколку декорацијата во нашите аквариуми. Местото каде се населуваат ови бактерии е од големо значење затоа што на овие бактерии им е потребен простор за да може да работат и колку повеќе ваков простор има обезбедиме толку повеќе толку повеќе корисни бактерии ќе имаме. На пазарот постојат многу фирми кои призведуваат вако вид на материјали кои се поволни, односно доволно порозни за населување на овој вид на бактерии, такви производи се:Biomax, Eheim, Symbionit и слично. Овие медиуми најчесто се направени од порозна керамика или камен и имаат огромен простор за населивање на овие бактерии.
Полезните бактерии зе аеробни, што значи дека им е потребен кислород за да живат и да се размножуваат. Ова може да им го обезбедиме доколку во нашиот аквариум, обезбедиме максимален проток на вода низ медиумот кој го населуваат. Затоа е битно да се напомене да се чисти редовно механичкиот дел од филтерот да не дојде до негово затнување, и да го намали нивото ан кислород во филтер медиумот.
Од сите три типови на филтрација само механичката и биолошката можат де работат преманентно. Колку повеќе биолошка фијтрација ќе населиме во нашиот филтер толку подобро за нашиот аквариум. Иако треба да имаме на памет дека и колку повеќе механички филтер толку подобро, за да не дозволиме да за запуши просторот каде треба да се населат корисните бактерии. За некојси исеален филтер би го дале размерот да филтрацијата изнесува 1/3 да се остави на механичката, а останатите 2/3 да бидат за биолошка филтрација.

Останати медиуми.
Како најчесто употребуван додаток за во филтер е хумусот. Овој вид најчесто се користи во аквариуми во кои чуваме риби кои сакаат покисела вода и поголемо присуство на танини. Овој вид на медиум е најдобро да го врземе во една најлонска чорапа и да го поставиме во комората каде излегува водата. Со ова постигнуваме поголема ефикасност.Хумусот би требало да се менува на секои три месеци за да ја задржи неговата улога. Треба да се биде претпазлив со хумусот затоа што може да доведе до големо намалување на ph на водата и да имаме проблеми во аквариумот.

И уште еден медиум кој често се употребува во акваристиката е здробен корал или школки. Овој вид на медиум се употребува во аквариуми кај кои чуваме риби кои сакаат тврда и алкална вода. Исто како и хумусот и овој вид на медиум се става во филтерот. Здробените корали и школки ослободуваат калциум карбонат и магнезиум со што ја зголемуваат алкалноста на водата. За разлика од хумусот овој медиум нема рок на траење. Се чува во филтерот се додека целосно не се раствори во водата.
Happines is like peeng in your pants. Everyone can see it but only you can feel it's warmth!

Offline Саше

 • Super clen
 • ****
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Tetovo
 • Age: 29
 • Posts: 692
 • Activity:
  0%
 • Karma: 34
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #1 on: May 07, 2009, 12:01:32 PM »
 :surprise: :surprise: :surprise: E be cimento si se iznapishual... nb,m nb,m nb,m nb,m nb,m nb,m 560855
P.S Nikoj ne se rodil ucen....

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: GB
 • Age: 38
 • Posts: 12154
 • Activity:
  0%
 • Karma: 469
  • Unsurpassed Сasual Dating - Actual Women
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #2 on: May 07, 2009, 12:14:30 PM »
 560855  gsdxzzz gsdxzzz

Offline Ljube

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 44
 • Posts: 5785
 • Activity:
  0%
 • Karma: 201
  • Aqua Park
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #3 on: May 07, 2009, 12:27:07 PM »
Imalo skrien talent na forumov samo si gi cekal svoite 5 min  ghgf
 nb,m Cime  560855


Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #4 on: May 07, 2009, 12:28:33 PM »
Odlicen tekst,koncizen razbirliv i poucen. nb,m

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 58
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #5 on: May 07, 2009, 12:57:44 PM »
 applause za " vujaklijava"  560855
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline Gjuro

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: Kumanovo
 • Age: 44
 • Posts: 2693
 • Activity:
  0%
 • Karma: 194
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #6 on: May 07, 2009, 01:35:19 PM »
Uste eden mnogu biten element za aqvaristikata "filtracija", se e odlicno opisano i objasneto.Zasluzena  desetka steta ne si fakultet  ghgf da ja iskoristese i edna  560855 za trudot  gsdzz

Offline Aleksandar B

 • Global Moderator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 50
 • Posts: 4107
 • Activity:
  0%
 • Karma: 307
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #7 on: May 07, 2009, 02:28:30 PM »
Bravo Cimento odlicen tekst  applause
 560855

Offline kiko_vet

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: PP
 • Age: 38
 • Posts: 1144
 • Activity:
  0%
 • Karma: 38
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #8 on: May 07, 2009, 06:12:42 PM »
 gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz
"Левата нога и рече на десната: меѓу нас е свршено."

Offline jufka

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Тетово
 • Age: 40
 • Posts: 2133
 • Activity:
  0%
 • Karma: 106
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #9 on: May 08, 2009, 02:11:39 AM »
 :wav: :wav: :wav:
Одличен текст, само напред 560855
« Last Edit: May 08, 2009, 02:12:19 AM by jufka »

Offline zarko_vrpeto

 • Aqua clen
 • ***
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Prilep
 • Age: 39
 • Posts: 294
 • Activity:
  0%
 • Karma: 20
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #10 on: May 08, 2009, 04:21:51 AM »
 gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz t28
To eer is HUMAN
-To forgive DIVINE!!

Offline petreski t.

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: skopje
 • Age: 33
 • Posts: 1437
 • Activity:
  0%
 • Karma: 69
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #11 on: May 09, 2009, 11:51:57 AM »
 gsdxzzz cime dosta korisno  t28  gsdzz

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 45
 • Posts: 7549
 • Activity:
  1%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Филтрација во нашите аквариуми
« Reply #12 on: January 25, 2017, 01:02:42 AM »

Tags:
 

Филтрација и циркулација во аквариум

Started by jovanov

Replies: 7
Views: 1855
Last post December 12, 2012, 02:49:34 AM
by DimitarJ
Каков вид на филтрација користите?

Started by p

Replies: 3
Views: 1908
Last post January 25, 2017, 01:07:22 AM
by p
Совет за филтрација

Started by tomce

Replies: 8
Views: 1280
Last post December 06, 2010, 10:14:11 AM
by DimitarJ
ТИПОВИ НА ФИЛТРАЦИЈА

Started by spike15_mk

Replies: 3
Views: 2485
Last post January 25, 2017, 01:13:48 AM
by p
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal