collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

Sexy Womans from your city for night by Uran
[June 14, 2024, 04:03:41 AM]


DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
За сите оние нови во ова хоби еве мал приказ како би требало
да го сетираат својот аквариум. Гледам дека почесто има прашања за тоа каква подлога да се стави,
како песок, филтрација и слично. Се надвам дека ова ќе помогне некому.

Како прво и основно треба да се има аквариум :surprise:


Најдобро би било на почетокот да се намести позадината, бидејќи потоа е малку потешко
за местење.Најголемиот број на акваристи ја користат црната боја за позадина, ова е бидејќи црната боја
му дава длабина на аквариумот(оптички изгледа дека е подлабок). Најчесто се служиме со
црн хамер или црн самолеплив тапет. Јас за овој аквариум користев црн самолеплив тапет.најпрво го одлепувам едно 2-3 см и потоа со помош на лењир притискам постепено за да се залепи
правилно за задното стакло од аквариумот.Доколку се појават меурчиња надобро е де се дупнат со игла(од мое искуство). На почеток
бидејќи сеуште не е легната убаво фолијата задното стакло ќе ви изгледа шарено, за неколку дена
самата фолија ќе се припие врз стаклото и нема ништо да се познава.Откако ќе го завршите овој чекор следува сетирање на подлогата.
Доколку се одлучите за аквариум кој во него ќе има многу растенија, подлогата итекако
е битна. Има многу видови на брендирани подлоги кои на нашиот пазар е малку потешко
да се најдат. Повеќето акваристи како подлога користат земја за цвеќе. Јас исто користам
земја за цвеќе. Во овој аквариум користев TERRA MAGMA од SUBSTRAL. Една од поквалитетните земји
кои може да се најдат.Истот така кога одбирате земја за цвеќе гледајте односот N:P:K да биде добар, што значи земјата
повеќе да содржи калиум, а помалку да содржи фосфор и азот.Кога го сетираме аквариумот најпрво треба да се стави подлогата:Подлогата не треба да биде повеќе од 1-3 см во висина.
После местењето на подлогата најдобро би било да се стави мрежа над земјата.
Најдобро е де се стави мрежа за комарци за да ја подели земјата од песокот кој ќе биде
над неа. Ова е така бидејќи доколку садиме и пресадуваме во аквариумот да не дојде
излегување на земјата и валкање на водата и  мешање со песокот.

Откако ќе ја поставиме мрежата доаѓа на ред песокот.Најдобрар песок за во аквариум е песок со гранулација од 2-3 мм. Се што е поситно од ова може да
доведе до скапување на растението бидејќи нема циркулација на вода во коренот. Исто така и крупна
песок не е препорачлива за во аквариум. Бидејќи има голема циркулација на вода низ песокта, хранливите материи
не зе задржуваат во коренот. Исто така кога бираме песок треба да внимаваме да не содржи многу варовник во него.
Тоа е бидејќи најголемиот број риби кои ги чуваме во аквариум сакаат "покисела" и "помека" вода ,сем афричките циклиди
кои сакаат потврда и алкална вода.
Песокта најдобро може да ја провериме дали содржи варовник во нејзе е ако земеме мал дел од истата и врз неа истуриме
HCL или некое средство за вадење на каменец за купатило.

Кога се мести песокта во аквариум,треба да ја местиме на следниов начин.
Напред би требало да биде пониска некои 4-8 см во зависност од големината на акварумот, а позади 8-12 см.
Со ова исто така се добива на оптички дека аквариумот е поголем и поширок.

Потоа се мести филтрацијата на аквариумот. Како најкористена филтрација и една од подобрите филтрации е надворешниот
филтер,

во него може да се стват различни вигдови на материјали кои ја подобруваат филтрацијата на
аквариумот(керамички прстени,биоболи, вреќи за пипер, филц за аквариум и слично)


Откако ќе се сетира аквариумот се полни со вода и се остава се остава да циклира извесен период.
Циклирањето може да трае до неколку недели, за де се убрза овој процес најдобро е да земеме вода
од некој созреан аквариум и да ја додадеме во новиот аквариум.
 


Link

Author Topic: Како треба да се оформи аквариум  (Read 3361 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Cimento

 • Plant junkie
 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Tetovo
 • Age: 42
 • Posts: 1484
 • Activity:
  0%
 • Karma: 99
Како треба да се оформи аквариум
« on: October 18, 2009, 08:46:38 AM »
За сите оние нови во ова хоби еве мал приказ како би требало
да го сетираат својот аквариум. Гледам дека почесто има прашања за тоа каква подлога да се стави,
како песок, филтрација и слично. Се надвам дека ова ќе помогне некому.

Како прво и основно треба да се има аквариум :surprise:


Најдобро би било на почетокот да се намести позадината, бидејќи потоа е малку потешко
за местење.Најголемиот број на акваристи ја користат црната боја за позадина, ова е бидејќи црната боја
му дава длабина на аквариумот(оптички изгледа дека е подлабок). Најчесто се служиме со
црн хамер или црн самолеплив тапет. Јас за овој аквариум користев црн самолеплив тапет.најпрво го одлепувам едно 2-3 см и потоа со помош на лењир притискам постепено за да се залепи
правилно за задното стакло од аквариумот.Доколку се појават меурчиња надобро е де се дупнат со игла(од мое искуство). На почеток
бидејќи сеуште не е легната убаво фолијата задното стакло ќе ви изгледа шарено, за неколку дена
самата фолија ќе се припие врз стаклото и нема ништо да се познава.Откако ќе го завршите овој чекор следува сетирање на подлогата.
Доколку се одлучите за аквариум кој во него ќе има многу растенија, подлогата итекако
е битна. Има многу видови на брендирани подлоги кои на нашиот пазар е малку потешко
да се најдат. Повеќето акваристи како подлога користат земја за цвеќе. Јас исто користам
земја за цвеќе. Во овој аквариум користев TERRA MAGMA од SUBSTRAL. Една од поквалитетните земји
кои може да се најдат.Истот така кога одбирате земја за цвеќе гледајте односот N:P:K да биде добар, што значи земјата
повеќе да содржи калиум, а помалку да содржи фосфор и азот.Кога го сетираме аквариумот најпрво треба да се стави подлогата:Подлогата не треба да биде повеќе од 1-3 см во висина.
После местењето на подлогата најдобро би било да се стави мрежа над земјата.
Најдобро е де се стави мрежа за комарци за да ја подели земјата од песокот кој ќе биде
над неа. Ова е така бидејќи доколку садиме и пресадуваме во аквариумот да не дојде
излегување на земјата и валкање на водата и  мешање со песокот.

Откако ќе ја поставиме мрежата доаѓа на ред песокот.Најдобрар песок за во аквариум е песок со гранулација од 2-3 мм. Се што е поситно од ова може да
доведе до скапување на растението бидејќи нема циркулација на вода во коренот. Исто така и крупна
песок не е препорачлива за во аквариум. Бидејќи има голема циркулација на вода низ песокта, хранливите материи
не зе задржуваат во коренот. Исто така кога бираме песок треба да внимаваме да не содржи многу варовник во него.
Тоа е бидејќи најголемиот број риби кои ги чуваме во аквариум сакаат "покисела" и "помека" вода ,сем афричките циклиди
кои сакаат потврда и алкална вода.
Песокта најдобро може да ја провериме дали содржи варовник во нејзе е ако земеме мал дел од истата и врз неа истуриме
HCL или некое средство за вадење на каменец за купатило.

Кога се мести песокта во аквариум,треба да ја местиме на следниов начин.
Напред би требало да биде пониска некои 4-8 см во зависност од големината на акварумот, а позади 8-12 см.
Со ова исто така се добива на оптички дека аквариумот е поголем и поширок.

Потоа се мести филтрацијата на аквариумот. Како најкористена филтрација и една од подобрите филтрации е надворешниот
филтер,

во него може да се стват различни вигдови на материјали кои ја подобруваат филтрацијата на
аквариумот(керамички прстени,биоболи, вреќи за пипер, филц за аквариум и слично)


Откако ќе се сетира аквариумот се полни со вода и се остава се остава да циклира извесен период.
Циклирањето може да трае до неколку недели, за де се убрза овој процес најдобро е да земеме вода
од некој созреан аквариум и да ја додадеме во новиот аквариум.
 

Happines is like peeng in your pants. Everyone can see it but only you can feel it's warmth!

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Usa
 • Posts: 12155
 • Activity:
  1%
 • Karma: 469
  • Sexy Womans from your city for night
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #1 on: October 18, 2009, 08:51:59 AM »
Bravo Cime  gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz 560855


popravi nekoi pecatni greski i da ja prefrlam na predna strana

Offline elektra

 • Aqua clen
 • ***
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Strumica
 • Age: 51
 • Posts: 154
 • Activity:
  0%
 • Karma: 2
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #2 on: October 18, 2009, 08:56:01 AM »
Bravo,slobodno stavaj na naslovna. nb,m

Offline newpain01

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Kumanovo
 • Age: 36
 • Posts: 1083
 • Activity:
  0%
 • Karma: 21
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #3 on: October 18, 2009, 08:57:23 AM »
 t28 gsdxzzz gsdxzzz

Offline Cimento

 • Plant junkie
 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Tetovo
 • Age: 42
 • Posts: 1484
 • Activity:
  0%
 • Karma: 99
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #4 on: October 18, 2009, 08:58:06 AM »
Bravo Cime  gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz 560855


popravi nekoi pecatni greski i da ja prefrlam na predna strana

Поправено  :icon_salut:
Happines is like peeng in your pants. Everyone can see it but only you can feel it's warmth!

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 58
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #5 on: October 18, 2009, 08:58:56 AM »
 560855 za "vujaklijava" mnogu korisno  :icon_thumright:
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline jufka

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Тетово
 • Age: 40
 • Posts: 2133
 • Activity:
  0%
 • Karma: 106
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #6 on: October 18, 2009, 09:28:20 AM »
 t28 Cimento  560855

Offline kiko_vet

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: PP
 • Age: 39
 • Posts: 1144
 • Activity:
  0%
 • Karma: 38
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #7 on: October 18, 2009, 09:55:38 AM »
 t28
"Левата нога и рече на десната: меѓу нас е свршено."

Offline nikola

 • Super clen
 • ****
 • Join Date: May 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 36
 • Posts: 527
 • Activity:
  0%
 • Karma: 11
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #8 on: October 18, 2009, 10:04:59 AM »
 nb,m 560855

Offline petreski t.

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: skopje
 • Age: 33
 • Posts: 1437
 • Activity:
  0%
 • Karma: 69
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #9 on: October 18, 2009, 10:08:17 AM »
 nb,m cime  nb,m

Offline Gjuro

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: Kumanovo
 • Age: 44
 • Posts: 2693
 • Activity:
  0%
 • Karma: 194
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #10 on: October 18, 2009, 10:29:22 AM »
 gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz  nb,m Cime  t28.  560855

Offline DimitarJ

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 7401
 • Activity:
  0%
 • Country: 00
 • Karma: 162
  • LID
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #11 on: October 18, 2009, 10:59:00 AM »
 560855

Offline Ljube

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 44
 • Posts: 5785
 • Activity:
  0%
 • Karma: 201
  • Aqua Park
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #12 on: October 18, 2009, 11:05:56 AM »
Bravo Cimento  560855 i od mene  applause applause applause

Offline Aleksandar B

 • Global Moderator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 50
 • Posts: 4107
 • Activity:
  0%
 • Karma: 307
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #13 on: October 18, 2009, 02:14:23 PM »
 t28 Bravo, bravo !

Offline micron78

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2010
 • Location: bogdanci
 • Age: 46
 • Posts: 22
 • Activity:
  0%
 • Karma: 5
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #14 on: January 26, 2010, 03:54:37 AM »
me interesira dali tresetot e za rastenija ili za akvarium

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #15 on: January 26, 2010, 06:35:20 AM »
me interesira dali tresetot e za rastenija ili za akvarium

ne e treset tuku zemja za cvekinja e, no ponekogas i za aq  ghgf

Offline milantosevski

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Apr 2010
 • Location: Куманово
 • Age: 33
 • Posts: 58
 • Activity:
  0%
 • Karma: 3
Re: Како треба да се оформи аквариум
« Reply #16 on: April 09, 2010, 11:11:00 AM »
Bravo sekoja cest za vlozeniot trud  desetka, i sekako postiranjeto na forumot sigurno ce ni bide pokazatel na mnogu od nas :D. Pozdrav

Tags:
 

Како се размножува Echinodorus bleheri

Started by DimitarJ

Replies: 3
Views: 1228
Last post October 20, 2009, 02:10:57 PM
by Uran
Како се припрема лоза?

Started by tiggaz

Replies: 1
Views: 1281
Last post October 18, 2011, 10:38:27 PM
by DimitarJ
Како не треба да изгледа аквариум

Started by ADZI

Replies: 13
Views: 2596
Last post April 12, 2009, 02:01:08 PM
by nenad66
Users Online Users Online (24)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal