Prebaruvanje
Posledni Postovi
|
The first post content
ARTEMIA SALINA
Artemia salina je veoma kvalitetna hrana za riblju mladj ali samo u prelaznom periodu kada mladj ojaca i preci na drugu hranu. Ishrana artemiom i mogucnost zaraze riba skoro da i ne postoji.Znao sam mnoge odgajivace koji su uz pomoc artemije odhranjivali na hiljade komada mladji. Najpoznatije svetsko stanište artemije -Veliko slano jezero (Great Salt Lake) u državi Juta (Utah), SAD, životni ciklus traje jednu godinu. Pri tome je optimalan pH je između 7.5-8.5, neophodna je minimalna količina svetla za izleganje i dalji život artemije i voda bogata kiseonikom. U slatkoj vodi artemija živi 3 do 5 sati tako da treba unositi samo onu količinu koja može biti pojedena u tom roku. Odrasla jedinka artemija dostiže u proseku 8mm, a u idealnim uslovima čak i cela dva santimetra dužine! Artemiju je moguće dovesti do polno zrelih jedinki. Prihranjivanje artemije je vrlo delikatno jer lako može da upropasti čitav trud ukoliko se pretera sa veličinom obroka.
Svoje licno iskustvo ,dugi niz godina predstavljam…
Uputstvo za izlezenje artemije saline…
Po meni je najbolje naci flasu od dve litre s a zaobljenim dnom , nekad je bilo da se kupe takvi sokovi ali danas moze se koristiti flasa sa zaobljenim dnom od soda vode. Iz razloga kada se ubaci crevo za vazduh iukljuci aeracija da se artemija ne bi nagomilavala u mrtve uglove. Jos jedna koristna stvar je ubaciti plasticnu cev od balona kojima se deca igraju i koji se dele na ulici u radnjama i slicno.
Uputstvo….
Jajasca artemije su sive boje i mnogo puta su manja od makovog zrna. Pakuju se u konzerve cuvaju se van domasaja vlage sto je veoma bitno za procenat izleganja.Jajasca artemije se jedino izlegaju u slanoj vodi. U 5.litara zapremine vode /obavezno/ dehlorisane pri temperature od 24 – 26.stepeni celzijusovih ,sipamo 4.litra vode, i dodamo 4. velike kasike soli. U takvu posudu najbolje je rekao sam Vam vec ubacite plasticnu cev i ukljucite pumpu za vazduh kako bi voda u posudi cirkulisala.Talasanje vode mora da bude veoma intezivno kako se ne bi stvorili mrtvi uglovi u kojima bi se artemija gomilala.Nakon toga ubacimo pola kafene kasicice artemije i nastavimo sa ,,buckanjem,, vode , gde obavezno napominjem ne smeju se pojaviti mrtvi uglovi gde bi se artemija gomilala i sam procenat izleganja bi bio mali. Sve ovo moze se raditi i u manjim kolicinama u zavisnosti koliko maladji imate.Posle 48.casova izleze se mlada artemija , zziva artemija , koja pliva u vodi.Ikljucimo pumpu za vazduh izvadimo crevo i stavimo posudu pored prozora tako da se artemija po obodu posude posle nekoliko minuta nagomila.Uzmemo crevo za vazduh i kao kad pretacemo rakiju izvadimo zivu artemiju u drugu posudu.Artemiju procedimo kroz veoma sitnu tkaninu moze predvostrucena maramica ili neka veoma sitna najbolje bela tkanina zbog vidljivosti i takva ziva artemija salina se ubaacuje u akvarijum s maldji koja je bukvalno prozdrljuje.Pri ovome voditi racuna da ne ubacujemo previse artemije u akvarijum s mladji jer ribe kad se najedu , nju vise ne diraju a ona muti vodu i nepotrebna je.
Kome nije jasno neka pita , a koga mrzi da se zeza sa ovim , moze da kupi dekapsuliranu artemiju , priblizno istog kvaliteta.
Jajasca artemije mogu da se nabave svuda po malo bolje snabdevenim radnjama, ima je cak i na pijacama u Beogradu. Treba obratiti paznju na kesici, ambalazi , na rok upotrebe. Jajasca artemije saline su osetljiva dosta na vlagu, pa ih treba cuvati u suvoj ,tamnoj, prostoriji ,na hladnijem mestu (ne u frizideru), gde ne bih bila u kontaktu s vazduhom ,vlagom. Svaki kontakt jajasaca,s vlagom, ogleda se u manjem broju izlezenih artemija iz jajasaca. Artemija salina se prodaje u kesicama , na kutije i na manja pakovanja ako ih vlasnik razdeli na merice. Preporucio bih kupovinu za pocetnike i one koji imaju mali broj riba - kupovinu artemije u kesicama od po nekoliko grama ,ne znam tacno koliko ima. A za profesionalce kutije, koje nisam sigurn da mogu kod nas da se kupe ali mogu sigurno da se naruce, nekada se za kutiju artemije placalo i po 100.DEM . Sa artemijom mozete na stotine i hiljade malih riba bez ikakvog problema da odgajate, dok se premosti njihova dob gde mogu da jedu krupniju hranu . Prikazacu Vam jedan najprostiji nacin ,pomocu vode , soli ,pumpe crevceta i nista vise kako se artemija izleze. Ja sam ovo radio odokativno .U flasu od 2.litre , dehlorisana voda, temperatura bih najbolje bila da je oko 26.stepeni, (posto i od nje zavisi procenat izleganja malih), vrlo bitno, ubacite 1.5 kasike kuhinjske soli. Ja sam ovo stavio zgog toga jel i slanija voda , ne smeta, ako je salanitet veci, podpomaze vecem broju izleganja malih artemija ,bez obzira sto sam koristio artemiju iz kesice u kojoj vec ima soli. Nekada se artemija kupovala , pa i ova koju spominjem u kutijama bez soli, sada je to vec sve pripremljeno ,ali ne smeta ako u flasu dodate jos malo soli - odokativnom metodom ,po osecaju. Zatim ubacite ,na slici , jednu kasicicu jajasaca od artemije, ubacite crevo za vazduh od pumpe ,ja sam koristio plasticnu cevcicu jednim delom u vodi, od decijih balona. Ovde je veoma bitno , da s vremena na vreme pogledajte, da se jajsca artemije ne gomilaju po uglovima flase, vrlo bitno ,jel ce biti manji procenat izleganja malih. i za 48.casova bice zivih malih .Kada artemija propliva, vrlo je sitna, roze-crvenkaste boje, ako dobro vidim. Izvadite crevce iz flase u kojoj se artemija ,,buckala,, i flasu stavite najbolje na prozor. Sva izlezena artemija ce krenuti na onaj kraj flase I tu ce praviti ,,roj,, gomilati se, odakle joj najvise svetlosti dopire. Zatim uzmete crevce I izvadite artemiju u poseban sud, flasu, sistem vadjenja rakije iz bureta. Zatim na vec postojecu flasu gde se artemija buckala stavite levak ,i sitnu tkaninu, moze maramica, i artemiju koju se odvadili u poseban sud ,samo vratite vodu u flasu ,da vam se artemija sakupi na maramici. Tako odvojenu artemiju dajete malim ribama. Kasnije ukljucite ponovo pumpu ako ste je iskljucivali ubacite crevce za vazduh i koristite hranu, za naredni obrok.
禪
Author
Topic: Артемија салина (Read 6828 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tags:
|