Prebaruvanje
Posledni Postovi
|
The first post content
Gledam deka dosta lugje imaat problem so prljavstina i masnotii koi lebdat na povrsinata na vodata i koi dosta neprijatno izgledaat osobeno koga ostanatiot del od vodata e perfektno cist.Site koi sto imaat filter sump so preliv go nemaat ovoj problem no onie koi koristat vnatresni nadvoresni i kanistri ne mozat da se oslonat na filtracijata.Zatoa barem onie koi sto koristat nadvoresen filter lesno mozat da go resat ovoj problem na nacin na koj sto jas go resiv. Obicna vodena pumpicka so golemina pomala od kibrit i protok od nekoi 150l na cas koja obicno se koristi vo mali sobni fontanicki i najcesto se proizvod na Atman. se postavuva pod samata povrsina na vodata zalepena na stranicnoto staklo no so usisot svrten nagore kon povrsinata a na izduvot se stava adekvatno crevce koe odi do priemnata komora na nadvoresniot filter. Koga ke se vkluci pravi mal vrtlog koj sto brzo go vovlekuva celo povrsinsko gjubre i go nosi direkno vo filterot kade sto mu e mestoto. Povrsinata na vodata stanuva za kratko vreme kristalno cista bez masnotii i cesticki koi ne samo sto loso izgledaat tuku ja namaluvaat svetlinata vo akvariumot i direktna precka se za dobra razmena na gasovite megju vodata vo akvariumot i okolinata. Druga pozitivna strana na ova malo efektno uredce e sto pri padot na vodata vo filterot dopolnitelno se aerira vodata sto pak im godi na aerobnite denitrifikacioni bakterii vo nego i taka tie poefektno si ja vrsat funkcijata. Vizuelniot efekt na prekrsuvanje na svetlinata niz razbranuvanata cista povrsina e prekrasen. Ako ne mozete da najdete takva mala pumpicka vo prodazba sigurno ja ima kaj nekogo sto nikogas ne mu teknuva da ja vkluci fontanata pa nema ni da zabelezi deka nekoj mu ja odtugjil kako jas na baba mi na primer.
禪
Author
Topic: Skimer za povrsina (Read 1292 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tags:
|