collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Zdravo do site,

Prv moj post i odma cirkus.
Spremam malawi akvarium i  vo ponedelnikot go napuniv so voda, i mu stavif FFM. Vo sreda gi vrativ starite moi 4  ancistrusi koi do den denes se edinstveni ziteli. Staviv i kamenja koi se gledaat na slikite. Gi gledav Ancistrusite celo vreme i vikam govedava ke dremat pod kamenja i ke pravat problem na malawcite. Denes zemav da doreduvam malce i digam eden kamen i ima sto da vidam. Ikri, ama ikri. Taka da se resiv da ne cepkam mnogu i go vrativ kamenot nazad pa sto bide neka bide. Citav nesto na net i gledam deka ne se teski za rastenje. Toa sto ima belo na ikrite toa e kvarcniot pesok.

Ali ovaa nedela planiram da pustam Malawci u akvariumot. Sto ke se desi vo slucaj da iskocat malite ???

Pozdrav
[Login or Register]

[Login or Register]

Link

Author Topic: Cirkus !!!  (Read 2976 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
Cirkus !!!
« on: May 07, 2011, 10:01:30 AM »
Zdravo do site,

Prv moj post i odma cirkus.
Spremam malawi akvarium i  vo ponedelnikot go napuniv so voda, i mu stavif FFM. Vo sreda gi vrativ starite moi 4  ancistrusi koi do den denes se edinstveni ziteli. Staviv i kamenja koi se gledaat na slikite. Gi gledav Ancistrusite celo vreme i vikam govedava ke dremat pod kamenja i ke pravat problem na malawcite. Denes zemav da doreduvam malce i digam eden kamen i ima sto da vidam. Ikri, ama ikri. Taka da se resiv da ne cepkam mnogu i go vrativ kamenot nazad pa sto bide neka bide. Citav nesto na net i gledam deka ne se teski za rastenje. Toa sto ima belo na ikrite toa e kvarcniot pesok.

Ali ovaa nedela planiram da pustam Malawci u akvariumot. Sto ke se desi vo slucaj da iskocat malite ???

Pozdrav
[Login or Register]

[Login or Register]
« Last Edit: February 21, 2012, 09:01:49 AM by AFROMAN »

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
Re: Cirkus !!!
« Reply #1 on: May 07, 2011, 10:18:51 AM »
so sreka neka ti e starot, ubavo ureden akvarium, samo nekako pozadinava neprirodno mi izgleda ali ke im se pogodi na malawcite. prvo da prasam, koj se dimenziive na akvariumot? i sto planiras od malawci da cuvas?

a za ikrite, samo sto ke gi pustis prvite malawci ikri vishe nema da ima... :) odma ke gi izedat.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: May 07, 2011, 10:26:38 AM »
Epa sefte Malawec ke bidam i prva pozadina mi e. Sakav da ja bojam pozadinata ama ja ostaviv. Kako i da e ke naucam uste poveke za da narednata koga ke ja pravam da bide sto podobra. Inace akvariumot e 90X60X30 (tesen, visok). Planiram da cuvam okolu 30 ribi a sto potocno ke se resam denovive. Sekoja sugestija e dobredojdena.
Ako iskocat malite dodeka stignat malawcite moze ke probam da spasam nekoe i ke go piknam u nadvoresniot filter (50X60X15).
Inaku dali e dobro da se cuvaat 4 ancistrusi vo akvarium so malawcite? Da ne se premnogu? Da ne im se butaat pod kamenjata i da gi diraat na pocetok?

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: May 07, 2011, 10:38:38 AM »
sea vaka, za malawi ciklidite pobitna e sirinata odkolku visinata na akvariumot, bidejki tie se dosta teritorijalni i agresivni ribi (se nadevam znaes za niv), a vo 30cm od koj imas i pozadina ke im bide malce tesno ali ke vidis kako ke se odnesuvaat. pozadinata bi bilo bolje da ja ofarbas, da dobie bar malce nalik na kamenja ali stom veke ja imas postaveno ke gi forsiras malce poveke neonkite i za nekolku meseci algata ke ja ofarba prirodno, sto znaci ako gi imas ancitrusite nema da moze da ti ja ofarba algata... pr mojata pozadina koj ja pravev ja napraviv siva ali sea, posle 3-4 meseci, nema ni S od siva.. celata e prekriena so alga, kafenkasto-zelena boja i izgleda epteeen prirodno, ali ja nemam ancitrusi, a i namerno ne staviv. a za ciklidite nemaj gajle... ancitrusite ke go "jadat", malavcite nisto nema da im bide :))
« Last Edit: May 07, 2011, 10:41:58 AM by Nachevski »

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: May 07, 2011, 11:29:59 AM »
Можеби ќе мине подолг период со анциструси да се нафати алга, ама ако се нафати убаво, не анциструси, ни плекостомуси не ја чистат :) А малавците не ли јадат од алгата или грешка сум нешто?

Offline AFROMAN

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: May 07, 2011, 12:13:20 PM »
Можеби ќе мине подолг период со анциструси да се нафати алга, ама ако се нафати убаво, не анциструси, ни плекостомуси не ја чистат :) А малавците не ли јадат од алгата или грешка сум нешто?
Mlavcite ne da jadat alga za lek ke nema.
Lose yourself in nature and find peace.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: May 07, 2011, 02:31:15 PM »
 Za da ne se dobie pogresna predstava deka vo Malawi akvariumnema prosperitet na algata ke kazam deka Malawi ciklidite tocno deka ja obozavaat i se hranat so nea no nivnata usta ne e gradena kako na algarite da ja smukaat tuku ja pasat podolgata alga no ne mozat da ja sotrat i iscistat kompletno.Algata se zadrzuva na rapavite povrsini kako pozadinata a bogami i na stakloto.Tockastata alga od stakloto nema da uspeat da ja izvadat no rado ke ja izedat koga ja strugame so zilet.Bradestata crna ja drzat na pristojna dolzina od nepoln milimetar taka sto nema da moze da izgleda kako koral.Kafenata ligava pak ancistrusot ja sotruva a tie se nemokjni.Koncestite gi jadat uspesno.Cijanoto samo dokolku e na podloga.Znaci Malavcite se herbivori no za zal usniot aparat im e napraven da brsti a ne da ismukuva od koren.
 Sto se odnesuva do kombinacijata ancistrus Malawi se pokaza kako najuspesna i od neznam koja pricina mnogu potvrdiot plecho strada vo Malawi akvarium a ancistrusite ne.
 Malite ancistrusi stotuku izvedeni sigurno ke bidat zrtvi taka da ti sovetuvam kamenot pod voda da go stavis vo sad i so voda da go preneses vo filterot vednas,kade sto malite pouspesno ke se izvedat i izrasnat do golemina na koja nema da bidat zagrozeni ke gi vratis vo akvariumot.Vo uspesno izveduvanje ke pomogne mnogu i pogolemata cirkulacija koja ja ima vo filterot a na  ancistrusite im godi.
 Nedma makcimum ancistrusi koi moze da se cuvaat vo Malawi.Toa zavisi samo od tvojata zelba.Najcesto denje nema ni da gi gledas ni ti ni Malawcite pa taka nema da doagjaat vo sudir.
 So srekja da ti e pocetokot.Ribite vnesuvaj gi postepeno zosto sepak akvariumot ti e taze.

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: May 07, 2011, 05:07:12 PM »
Za da ne se dobie pogresna predstava deka vo Malawi akvariumnema prosperitet na algata ke kazam deka Malawi ciklidite tocno deka ja obozavaat i se hranat so nea no nivnata usta ne e gradena kako na algarite da ja smukaat tuku ja pasat podolgata alga no ne mozat da ja sotrat i iscistat kompletno.Algata se zadrzuva na rapavite povrsini kako pozadinata a bogami i na stakloto.Tockastata alga od stakloto nema da uspeat da ja izvadat no rado ke ja izedat koga ja strugame so zilet.Bradestata crna ja drzat na pristojna dolzina od nepoln milimetar taka sto nema da moze da izgleda kako koral.Kafenata ligava pak ancistrusot ja sotruva a tie se nemokjni.Koncestite gi jadat uspesno.Cijanoto samo dokolku e na podloga.Znaci Malavcite se herbivori no za zal usniot aparat im e napraven da brsti a ne da ismukuva od koren.
 Sto se odnesuva do kombinacijata ancistrus Malawi se pokaza kako najuspesna i od neznam koja pricina mnogu potvrdiot plecho strada vo Malawi akvarium a ancistrusite ne.
 Malite ancistrusi stotuku izvedeni sigurno ke bidat zrtvi taka da ti sovetuvam kamenot pod voda da go stavis vo sad i so voda da go preneses vo filterot vednas,kade sto malite pouspesno ke se izvedat i izrasnat do golemina na koja nema da bidat zagrozeni ke gi vratis vo akvariumot.Vo uspesno izveduvanje ke pomogne mnogu i pogolemata cirkulacija koja ja ima vo filterot a na  ancistrusite im godi.
 Nedma makcimum ancistrusi koi moze da se cuvaat vo Malawi.Toa zavisi samo od tvojata zelba.Najcesto denje nema ni da gi gledas ni ti ni Malawcite pa taka nema da doagjaat vo sudir.
 So srekja da ti e pocetokot.Ribite vnesuvaj gi postepeno zosto sepak akvariumot ti e taze.

:icon_thumright:

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: May 08, 2011, 12:33:02 AM »
Fala vi za sovetite,

Ikrite vednas ke gi premestam vo filterot so nadez deka ke izleze nesto.
Kako sto razbrav, podobro da stojat ancistrusite bidejki i pokraj niv sigurno ke se nafati alga na pozadinata samo ke pomine podolg period a stakloto ke mi bide barem cisto?
Planot mi e od ednas da stavam 24,25 ribi poradi toa sto od ona sto go citav po forumot potrebno e sekoj da si fati teritorija za da ne bide posle tepacka. Dali e ok toa ili e podobro postepeno da se vnesuvaat ziteli?

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: May 08, 2011, 01:17:57 AM »
@% ribi odednas samo dokolku imas dobro iscikliran akvarium.Dokolku vnesuvas mali ribi mozes vid po vid da gi vneses.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: May 14, 2011, 08:54:14 AM »
Denes izlegoa malite. Ima nekoi sto seuste izleguvaat ali kako i da e ima nad sto ancistrusi. Koga ke porasnat malce i koga ke dobijat boja ke stavam i sliki.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: May 29, 2011, 05:16:39 AM »
Sliki so malite. Inaku patlidzanot go mezat epten so slast. Admin moze da se premesti temata vo razmnozuvanje na ribite.
 55655

[Login or Register]

[Login or Register]

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: May 29, 2011, 06:04:41 AM »
Честито!!! Да се здрави и живи не 100, 1000 да ти излезат!  applause  applause  applause  :icon_thumright:
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: May 29, 2011, 06:55:39 AM »
Fala, da ti se vrati. Otide parot kaj Ogi zaradi nemanje na uzlovi za razmnozuvanje.

Offline Ogi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: May 29, 2011, 06:59:27 AM »
Fala, da ti se vrati. Otide parot kaj Ogi zaradi nemanje na uzlovi za razmnozuvanje.

:notworthy: Fala bratu za parot  :notworthy: Ako prodolzat so mrestovi, imas kolku sakas :)
Comming soon :)

Offline ПРЧО

• V I P
  • aquamaniac
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: May 29, 2011, 08:21:38 PM »
Bravo,  so sreka mrestoto,  Drugar da spremis ti edno 5-6 kom za mene.

Offline mocika

• Banned
  • Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: May 30, 2011, 02:13:26 AM »
10 imas bratko nemas gajle. Racunaj ili za ovoj ili za naredniot vikend zasto srpemam nov akvarium i ke gi selam od filterot.

Offline Neon

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: May 30, 2011, 06:52:16 AM »
Честито!!!  applause

Tags:

Users Online Users Online (11)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal