collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by vladoma
[Today at 12:26:54 PM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Бидејќи форумов е доста посетен се решив да го напишам овој текст кој верувам дека на сите ќе ви се најде, а особено на оние кои не помислиле во врска со чистењето на разладниот систем на компјутерите.

Нашиве компјутери работат постојано и особено е важно во овие жешки денови тие да се ладат што е можно подобро за да не дојде до прегрејување на некоја компонента. Затоа, потребно е да се одржуваат бидејќи и тие имаат „душа“. Колкав ќе биде рокот на траење на компонентите на компјутерот во најголемиот дел од случаите зависи од самите нас (исто како филтрите од аквариумите, а и со многу други работи во животот). Значи секоја техника си бара соодветно одржување.

Одржувањето или чистењето е доста лесно и нема да ви одземе многу време. Најчесто нашите персонални компјутери имаат 2-3 внатрешни вентилатори. На пример, на самиот вентилатор кај графичката карта или процесорот се наоѓа и ладилник на кој многу често се лепи прашината од воздухот кој поминува низ него. Ладилникот има две функции. Едната е преку ладниот воздух од вентилаторот да ја лади компонентата, а другата е да ја собира прашината со помош на електрицитет. После подолго време таа прашина може да изгледа како на сликите подоле.

Како пример ви ги оставам сликите од мојата графичка карта. Постапката е слична и за останатите разладни системи, како кај процесорот така и кај напојувањето:

Користен прибор за чистење:

Средството WD40 го користев за подмачкување на перката од вентилатор.

пред:

после чистење:

Бидејќи текстов е од информативен и едукативен карактер, не сносувам никаква одговорност за било какво оштетување на хардверот поради несоодветно работење од ваша страна. Доколку вашиот компјутер или некоја компонента е под гаранција, тогаш ви препорачувам да се обратите кај вашиот продавач.

Link

Author Topic: Чистење на разладен систем на персонален компјутер  (Read 2596 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
Бидејќи форумов е доста посетен се решив да го напишам овој текст кој верувам дека на сите ќе ви се најде, а особено на оние кои не помислиле во врска со чистењето на разладниот систем на компјутерите.

Нашиве компјутери работат постојано и особено е важно во овие жешки денови тие да се ладат што е можно подобро за да не дојде до прегрејување на некоја компонента. Затоа, потребно е да се одржуваат бидејќи и тие имаат „душа“. Колкав ќе биде рокот на траење на компонентите на компјутерот во најголемиот дел од случаите зависи од самите нас (исто како филтрите од аквариумите, а и со многу други работи во животот). Значи секоја техника си бара соодветно одржување.

Одржувањето или чистењето е доста лесно и нема да ви одземе многу време. Најчесто нашите персонални компјутери имаат 2-3 внатрешни вентилатори. На пример, на самиот вентилатор кај графичката карта или процесорот се наоѓа и ладилник на кој многу често се лепи прашината од воздухот кој поминува низ него. Ладилникот има две функции. Едната е преку ладниот воздух од вентилаторот да ја лади компонентата, а другата е да ја собира прашината со помош на електрицитет. После подолго време таа прашина може да изгледа како на сликите подоле.

Како пример ви ги оставам сликите од мојата графичка карта. Постапката е слична и за останатите разладни системи, како кај процесорот така и кај напојувањето:

Користен прибор за чистење:

Средството WD40 го користев за подмачкување на перката од вентилатор.

пред:

после чистење:

Бидејќи текстов е од информативен и едукативен карактер, не сносувам никаква одговорност за било какво оштетување на хардверот поради несоодветно работење од ваша страна. Доколку вашиот компјутер или некоја компонента е под гаранција, тогаш ви препорачувам да се обратите кај вашиот продавач.

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
kolku pati sum popraval kompjuter od vakov tip na "kvar"
korisno  :icon_thumright:

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
а само колку пати биле продадени вентилатори бидејќи не биле исчистени затоа што и сервисерот го мрзело да го чисти, а можеби сака и да си продаде некој од кај него! згора на тоа откако ќе престане да работи вентилаторот од запушување може да дојде до прегрејување и прегорување на некоја од компонентите. доколку бил закочен од нечистотија, истиот вентилатор да се исчисти и понатаму ќе си работи, ама процесорот на пример ќе е веќе „по фира“ отиден.
« Last Edit: August 31, 2011, 06:37:20 AM by pocttopus »

vsutarov

• Guest
Odlicno.Povremeno cistenje(izduvuvanje od podaleku so kompresor,po moznost bez upotreba na cetka e polovina zdravje t.e. prodolzuvanje na vekot na komp-te).Samo edna ispravka:WD40 e dobro sredstvo za cistenje,no nema funkcija na podmackuvanje.Dokolku resite da go otvorite ventilatorot edna kapka obicno masinsko ulje(od pazar) ke znaci mnogu.

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • Интернет Бизнис Македонија
откако ми прегреја чипот и си дадов 5000 за прелемување
лаптопот си го чистам еднаш месечно
2часа само за тоа резервирани,

за десктоп исто така, е сега јас вентилаторите ги чистам со компресор, и малку одалечен убаво се издува, не дозволувам толкава нечистотија да се насобере

иначе за подмачкување јас користам едно како маст, е жолто, малку погусто е од уље

и браво за текстот  560855 дефенитивно од немарливост ни се намалува векот на хардвер

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
tomce, дека имаш најдено компресор? :happy: тоа е многу згодно. или одиш на бензиска? :icon_scratch:

а тоа што го користиш за подмачкување мислам дека не треба да биде многу густо. мада ако подмачкува ќе си тера и така... :icon_thumright: вообичаено е да се користи или WD40 или она улјето со кое се подмачкуваат машините за шиење.

btw, добро си поминал само со прелемување на процесорот. претпоставувам на него мислиш. башка лаптоп компјутерите имаат една маана и тоа голема. слабо ладење. во мал простор можат само мали вентилатори да влезат кои се далеку послаби од оние на десктоп компјутерите. башка и отворите за проток на воздух им се мали. сето тоа собрано не дозволува солидно ладење.

пс-не сакав да го тупам многу во првиот пост пошо сакав да укажам на одржувањето, инаку кај мене такви стануваат вентилаторите после 10-15 дена. ebate beljata не ме прашувајте зошто!!! живеам на место каде во радиус од 50 метри се градат 5-6 згради! вистинска идила... aha

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
немам потреба да имам дома, вулканизер имам 2 куќи од мене

и не е многу густо, нешто како помада ке дојде, али добро подмачкува, и од тоа улјето за машини за шиење имам, али не сум го користел мн мн

иначе прелемување на графичкиот чип кај мене е, башка тоа што лаптопите се во доста мал простор тука има еден огромен пропуст на HP
го ставиле чипот на графичка помеѓу, процесорот и кулерот, на истото лежиште, и сакал нејќел тоа доста загрева од процесорот, па графичкиот чип додатно се грее, наместо да се лади

[Login or Register]

aли средено е сеа, за мерка за безбедност си го чистам редовно

боже дружеееееееееееееееее, па вие што дишите, уффф страшно

vsutarov

• Guest
Da ne se zamarate mnogu,ke vi dadam informacii kratki i pravi:WD40 ne e preporaclivo,cetka ne e preporaclivo,samo komp. pod raka i na kompresor koj denes moze da se najde sekade okolu nas.Duvanje od bezbedna dalecina i nisto poveke.Ventilator-nov, dokolku sakate da cistite,ako e nekoj skap ili ne mozete da go najdete kako od graficka karta,vnimatelno se otvora se cisti(moze so WD40 i edna kapka ulje,mast ne).Ako treba detali zasto e toa taka,ke dobiete,ama mislam deka ne treba da go tupime tolku.:)

vsutarov

• Guest
Sto se odnesuva do LAPTOP,ako se ohrabrite da go cistite najverojatno ke mora da se otvora.Ako nemate iskustvo so otvaranje,podobro na majstor ili nekoj sto otvaral.Inaku prvite nekolku otvoreni LAPTOP-i obicno zavrsuvaat so skrseni plastiki. :)

Offline zalxov

• Mega clen
  • Activity:
    0%
laptop moze da gree poradi tri pricini:
1. fabricki los dizajn na samiot system za ladenje (struenjeto na vozduh vo nego)
2. neispraven ventilator (dali prasina ili ednostavno istrosenost na lezistata)
3. ako go ostavate da raboti na meka podloga, kako krevet, pernica itn. Vo toj slucaj doagja do ednostavno zatnuvanje na otvorite za ventilacija koi se naogjaat na dolnata strana od lap topot i protokot na vozduh e namalen.
Спијат ли рибите?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
мене нешо тука не ми е јасно (:icon_scratch:)...како и да е, јас на овој [Login or Register] не би му сменил ама баш ништо. можам да го сменам само кога ќе земам нови компоненти: матична, процесор и графичка. a тогаш би го одбрал овој [Login or Register]. а и на coolermaster не би се обидел ништо да менувам макар тоа било и затнување. за овој процесор сега што го имам сосема добро си ја врши работата и не му дозволувам да се наполни со прашина. затоа и го одржувам и затоа ме служи доста добро...ниту бучи и ја одржува работната температура. :happy:

Da ne se zamarate mnogu,ke vi dadam informacii kratki i pravi:WD40 ne e preporaclivo,cetka ne e preporaclivo,samo komp. pod raka i na kompresor koj denes moze da se najde sekade okolu nas.Duvanje od bezbedna dalecina i nisto poveke.Ventilator-nov, dokolku sakate da cistite,ako e nekoj skap ili ne mozete da go najdete kako od graficka karta,vnimatelno se otvora se cisti(moze so WD40 i edna kapka ulje,mast ne).Ako treba detali zasto e toa taka,ke dobiete,ama mislam deka ne treba da go tupime tolku.:)

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
абе јас генерално лаптопови сум отварал повеќе, само финтата е со првото отварање да пазите и понежно со пластиките и да запазувате кое каде

конкретно на овој имав вишок штрафчиња, али наредното отварање си се најдоа кај им е местото

прошлиот ден го чистев нетбуков, малку е само зезнат оти штрафчињата му се помали

и во склоп со темата еве една сликичка

и се си бара почесто одржување, и на аквариумот не му смени вода редовно или не го исчисти редовно, бидне беља

п.с. pocttopus добар избор hyper 212, Кулерот е гром, дава  10тина степени пониски температури на иста конфигурација, си вреди за парите

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
цената на CM Hyper 212+ кај нас се движи околу 1.600 денари. во моментов не знам каде го има на лагер бидејќи и во другите земји тешко се наоѓал. со нарачка се добива, но и малку ќе се почека.

колку за споредба, неговата замена би била [Login or Register]. неговата цена би била околу 50 долари како што е наведено во прегледот. а тоа е некаде околу 2.500 денари.

мислам дека за 1.600 денари подобар кулер кај нас нема да најдете. дури и се мери со некои модели кои се дупло поскапи од него. [Login or Register] беше и најбараниот (ако не и сеуште) кулер во маркетите кај нас. :icon_thumright:

« Last Edit: August 31, 2011, 11:13:42 PM by pocttopus »

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Hyper 212 Plus со + уште еден ист кулер од другата страна на хладњакот> на 2600К неможе да вози над 4.5 Ghz цело време паѓа ( грее )... но за обична i7мица е топ.
јас го земав последниот од СЕТ пред 3-4 месеци...

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
ти ли си тој шо го зел!? basd сеа треба да го нарачувам преку веб. aha колку го зеде тогаш ако не е тајна? :icon_scratch:

абе ги опфаќа поголемиот дел на Intel процесорите. дури и тие постарите. и не влегува во врвна класа бидејќи нормално има и подобри, но исто така тие се и поскапи. овој кулер влегува во средна класа кој според цената се носи и со поскапи според перформанси...

Hyper 212 Plus со + уште еден ист кулер од другата страна на хладњакот> на 2600К неможе да вози над 4.5 Ghz цело време паѓа ( грее )... но за обична i7мица е топ.
јас го земав последниот од СЕТ пред 3-4 месеци...

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
мислам дека 2300 беше комплет со + другиот кулер кој беше 650 ден...
а што процесор сакаш да ладиш со него?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
си планирам нова конфигурација. ќе гледам да биде i7.
моментално имам dual core 2 ghz LGA775. би требало кулерот и на него да фати.

имам напојување [Login or Register] и [Login or Register]. ги земав пред некој месец.

мислам дека 2300 беше комплет со + другиот кулер кој беше 650 ден...
а што процесор сакаш да ладиш со него?

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
аааа кучее си зема caviar black  a  :headbang:  applause   ја имам 3x500 gb caviar blue so 16mb  и многу се спори, џабе ми е "испимпан" комјутерот коа ми го кочат :nono:  во план ми беше caviar black-от или seagate barracuda 7200.11 само уште тоа ми фали...
од кај го зема хардот и колку пари ако не е тајна?!
и напојувањето ти е топ ке тера i7-мица само многу хардови и кулери да немаш....

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
хардот ме чинеше 4.200, а напојувањето 3.800. двете беа вкупно 8.000 денари.
ги земав преку еден пријател (сервисер и мрежен администратор). појма немам како му се вика фирмата. едноставно него му се јавувам ако не можам да најдам некое делче за постари компјутери. сега го побарав и за нови работи. :happy:

немам намера да ставам повеќе хард дискови. затоа и го земав овој од 1TB. полека собирам пари за останатите компоненти. матичната со интегрирана графичка и процесор ќе ги земам одеднаш. овие делови се независни и не ме ограничуваат со другите компоненти. кога го земав хардот се мислев да земам RAID ама се предомислив. мислам дека овие се доста добри и решив дека нема да имам потреба од RAID hdd.

единствена забелешка за овој хард диск е што е доста бучен, но затоа се заборавам колку снимам на него. :D

пс-еве ти еден предлог од мене за hdd. овој и јас го барав ама пошо не ми се чекаше си земав WD.
[Login or Register] и го има во [Login or Register]. моменталната цена му е 3.400.

аааа кучее си зема caviar black  a  :headbang:  applause   ја имам 3x500 gb caviar blue so 16mb  и многу се спори, џабе ми е "испимпан" комјутерот коа ми го кочат :nono:  во план ми беше caviar black-от или seagate barracuda 7200.11 само уште тоа ми фали...
од кај го зема хардот и колку пари ако не е тајна?!
и напојувањето ти е топ ке тера i7-мица само многу хардови и кулери да немаш....

Offline GoranX

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Добар текст, опишува 60% од мојата хонорарна работа (ова го работам после работа) како сервисирање и преинсталирање ... веб страни во последно време и ај да не се фалам појче.

пошто имаш 1ТБ диск кога сакаш можи да купиш уште еден за ра наместиш RAID.

Tags:

Users Online Users Online (14)
Members Google (5)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal