collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Здраво,
Јас сум Марјан. Со аквариуми се занимавав многу одамна, па еве сега пак.Се покажа дека желбата и љубовта ми останала кон тоа.Еве го мојот скромен аквариум од неколку денови, и во план сум за некое време да земам поголем со сите тертипи :)
Гледам дека форумов е доста активен и дека има се за тоа, па веројатно дека ќе се дружиме :)
Поздрав

[Login or Register]

Link

Author Topic: Здраво  (Read 1327 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
  • Country: se
Здраво
« on: October 23, 2011, 10:52:32 AM »
Здраво,
Јас сум Марјан. Со аквариуми се занимавав многу одамна, па еве сега пак.Се покажа дека желбата и љубовта ми останала кон тоа.Еве го мојот скромен аквариум од неколку денови, и во план сум за некое време да земам поголем со сите тертипи :)
Гледам дека форумов е доста активен и дека има се за тоа, па веројатно дека ќе се дружиме :)
Поздрав

[Login or Register]

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Re: Здраво
« Reply #1 on: October 23, 2011, 11:02:21 AM »
 Marjan imas mnogu greski za pocetok no ke gi ispravis.Prvo neiscikliran akvarium prerano naselen i tuka e belata voda kako posledica.Prekrupna podloga.Karbonaten kamen.Plasticni bilki.Se e toa pocetnicka greska od brzanje.No sega koga si go otkril  56048575 ke imas moznost mnogu da procitas da dobies idei i da napravis se kako sto treba.Za pocetok moze da go opises akvariumot dimenzii filtracija svetlo i sl.Se sto te interesira tuka sme. 56805

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: October 23, 2011, 11:28:27 AM »
Ок, знам дека сега за сега е мал феил. Но, прво водата е стакло чиста.Сликата е лоша бидејќи е со телефон сликано.Имам надворешен филтер што не се гледа на сликата,  и кој што прилично добро ја филтрира водата.
Е за тревите. Кај што зедов се опремата, ми рекоа одма да не ставам природни додека не се створат услови за тоа(храна, ѓубриво). Не знам дали можеби тоа што се вештачки може нешто да смета за здравјето на рибите или затоа што природно е природно. Не се многу риби,10тина сега за сега.
Јас секако ќе порачам многу поголем аквариум.Овој што е сега ми го оставија за поклон, и мислам дека каменот и песката се купени, и веројатно е дека тука ќе има доста измени околу тоа за брзо време.
Димензиите се 60х40х30 и плус филтерот 20х40х30. Осветлувањето е флуоросцентно.

пс.Знам дека дојдов на вистинско место тука :)
Поздрав

Offline VercinGor

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: October 23, 2011, 11:35:31 AM »
Ок, знам дека сега за сега е мал феил. Но, прво водата е стакло чиста.Сликата е лоша бидејќи е со телефон сликано.Имам надворешен филтер што не се гледа на сликата,  и кој што прилично добро ја филтрира водата.
Е за тревите. Кај што зедов се опремата, ми рекоа одма да не ставам природни додека не се створат услови за тоа(храна, ѓубриво). Не знам дали можеби тоа што се вештачки може нешто да смета за здравјето на рибите или затоа што природно е природно.

баш напротив, живи треви би ти иделе у прилог бидејќи е ново формиран аквариум .. а тоа што водата изгледа сталко чиста не значи дека е чиста. пробуричај низ форумов за циклирање/формирање нов аквариум. Значи треба да се оформи биолошката филтрација која во ново формиран аквариум ја нема. А инаку пластични треви не им сметаат на рибите туку како што си кажа природно си е природно и поубаво изгледа ;)
"Est Sularus oth Mithas" - "My Honour is my life"

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: October 23, 2011, 11:40:33 AM »
72litra zaedno so filterot 108. Ne e deka e bela, tek ke ti stane bela bidejki ne e iscikliran i seuste se nemaat stvoreno polezni bakterii. Izvadi gi plastikite, smeni pesokot i kamenot. Taka ke dobies popriroden izgled na akvariumot :). Plastikite ne im smetaat na ribite, ama za kratko vreme ke pocnat da i fakaat alga i da se talozat mrsnotii na niv, a plus toa i ne izgledaat prirodno.  Dojden si na vistinskoto mesto  56048575

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: October 23, 2011, 11:43:10 AM »
Секако дека ќе сменам се.Кажете ми само кај да набавам треви и песок? И тоа најверојатно уште утре ќе го направам

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: October 23, 2011, 11:48:58 AM »
Pesok imalo vo Staklara, bel kvarcen, samo ne zemaj od najsitniot kako prasina sto e. A trevi ke ti dadat trevarite na forumov :)

Tags:

Здраво!

Started by Boban

Replies: 20
Views: 2875
Last post February 05, 2010, 08:27:57 AM
by jufka
Здраво

Started by Kire

Replies: 6
Views: 1440
Last post March 12, 2010, 10:36:12 PM