collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[Yesterday at 08:28:26 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Отворените аквариуми, со осветлување кое виси над аквариумот, му дава нов тродимензионален изглед на аквариумот. Дали предизвикува проблеми со влага во просторијата? Дали листовите кои излегуваат над површината на водата ќе се исушат и што ќе се случи со рибите?


 
Овој стил на отворени аквариуми ми е омилен. Дава нова димензија на просторот во кој се наоѓа. Кај овој аквариум можеме слободно да ги пратиме листовите на растенијата кои плутаат, цветовите на прекрасните растенија како што се лотусите и доста други растенија кои излегуваат од површината на водата и даваат прекрасен ефект. Исто така отворениот аквариум нуди подобра можност за монтирање квалитетно осветлување. Но, отворениот аквариум може да влијае на климата во просторијата, многу повеќе одколку традиционалниот затворен аквариум.  

 

Релативната влажност на воздухот

Застрашувачки пример доаѓа од акварист кој чува аквариум од 800 литра во соба од 16м2. Акваристот чува дискуси и температурата на водата е околу 28 C. Проблемот е предизвикан со тоа што од аквариумот интензивно испарува вода, а највеќе поради разликата во температурата помеѓу водата и температурата во просторијата. Тапетите се набабриле, а прозорите константно биле замаглени. Обично отворените аквариуми не прават толкави проблеми. Но површината на аквариумот не треба да биде поголема од 2% од целовкупната површина на просторијата. Пример: ако собата е 40м2, аквариумот не треба да биде повеќе од 500 литра, додека максималната разликата во температурата треба да биде 5 C, така што испарувањето би се намалило на минимум. Исто така треба и редовно да се проветрува просторијата во која се наоѓа аквариумот. И уште една работа, растенијата со лебдечки листови може да го намалат испарувањето, така што на површината на водата прават граница, слој кој заджрува голема количина на воздухот што испарува. Ако се примени оваа мерка на претпазливост, за испарување на воздухот, во просторијата со отворен аквариум влажноста може да се покачи за 5%.
Научниците тврдат дека човекот не може да ја осети разликата во влажноста на воздухот помеѓу 30 и 70%. Кога воздухот ќе се почуствува како сув или влажен, најчесто е поради некои други фактори како што се температура или некои гасови. Така што луѓето не можат да почувствуваат покачување или намалување на влажноста на воздухот во простории со отворени аквариуми. За споредба, една личност дневно емитува 2.5 до 3 литра вода, а отворен аквариум 800-1000 л, околу 20 литра неделно, што практично одговара со емитувањето на некоја личност неделно.Осветлување

Различните врсти на осветлување може да се користат во отворените аквариуми. Но тука има проблем поврзан со расејување на светлината околу аквариумот, кој најчесто е поврзан со тоа на која висина е поставено осветлувањето. Меѓутоа денеска постои голем избор на осветлување, меѓу кои може да се издвои метал халид осветлувањето, кое дава многу убав ефект во аквариумот.

 

Анфибиозни растенија

Листовите на овие растенија излегуваат над водата, може да се исушат ако релативната влажност на воздухот е премала, и проблем може да настане ако осветлувањето е премногу ниско поставено. Новите листови може повремено неколку пати да се навлажнат, но тоа и не е баш најпрактичното решение. Некои растенија никако неможат да се навикнат на растот над водата, но повеќето растенија кои се користат во акваристиката можат да растат во отворен аквариум. Сите растенија од родот Echinodorus – grandifolius, cordifolius итн. напредуваат многу добро во отворени аквариуми, а некои врсти како Tropica queen marble, испуштаат преубави листови кои се разликуваат од оние што растат во водата. Сите растенија од родот Hygrophila и Ludwigia својата вистинска убавина ја покажуваат само во отворени аквариуми, а растенијата од родот Valisneria многу добро изгледаат од птичја преспектива.

 

Риби

Некои риби едноставно можат да скокнат надвор од аквариумот. Тоа може да се избегне доколку користиме лебдечки растенија, кои на рибите им даваат додатна сигурност, но сепак некои може да скокнат надвор од аквариумот. Како и да е, тоа не е доволна причина за да не направиме отворен аквариум.


Текстот е превземен од: [Login or Register]

Link

Author Topic: Отворени аквариуми  (Read 3112 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Отворени аквариуми
« on: November 14, 2011, 09:28:40 AM »
Отворените аквариуми, со осветлување кое виси над аквариумот, му дава нов тродимензионален изглед на аквариумот. Дали предизвикува проблеми со влага во просторијата? Дали листовите кои излегуваат над површината на водата ќе се исушат и што ќе се случи со рибите?


 
Овој стил на отворени аквариуми ми е омилен. Дава нова димензија на просторот во кој се наоѓа. Кај овој аквариум можеме слободно да ги пратиме листовите на растенијата кои плутаат, цветовите на прекрасните растенија како што се лотусите и доста други растенија кои излегуваат од површината на водата и даваат прекрасен ефект. Исто така отворениот аквариум нуди подобра можност за монтирање квалитетно осветлување. Но, отворениот аквариум може да влијае на климата во просторијата, многу повеќе одколку традиционалниот затворен аквариум.  

 

Релативната влажност на воздухот

Застрашувачки пример доаѓа од акварист кој чува аквариум од 800 литра во соба од 16м2. Акваристот чува дискуси и температурата на водата е околу 28 C. Проблемот е предизвикан со тоа што од аквариумот интензивно испарува вода, а највеќе поради разликата во температурата помеѓу водата и температурата во просторијата. Тапетите се набабриле, а прозорите константно биле замаглени. Обично отворените аквариуми не прават толкави проблеми. Но површината на аквариумот не треба да биде поголема од 2% од целовкупната површина на просторијата. Пример: ако собата е 40м2, аквариумот не треба да биде повеќе од 500 литра, додека максималната разликата во температурата треба да биде 5 C, така што испарувањето би се намалило на минимум. Исто така треба и редовно да се проветрува просторијата во која се наоѓа аквариумот. И уште една работа, растенијата со лебдечки листови може да го намалат испарувањето, така што на површината на водата прават граница, слој кој заджрува голема количина на воздухот што испарува. Ако се примени оваа мерка на претпазливост, за испарување на воздухот, во просторијата со отворен аквариум влажноста може да се покачи за 5%.
Научниците тврдат дека човекот не може да ја осети разликата во влажноста на воздухот помеѓу 30 и 70%. Кога воздухот ќе се почуствува како сув или влажен, најчесто е поради некои други фактори како што се температура или некои гасови. Така што луѓето не можат да почувствуваат покачување или намалување на влажноста на воздухот во простории со отворени аквариуми. За споредба, една личност дневно емитува 2.5 до 3 литра вода, а отворен аквариум 800-1000 л, околу 20 литра неделно, што практично одговара со емитувањето на некоја личност неделно.Осветлување

Различните врсти на осветлување може да се користат во отворените аквариуми. Но тука има проблем поврзан со расејување на светлината околу аквариумот, кој најчесто е поврзан со тоа на која висина е поставено осветлувањето. Меѓутоа денеска постои голем избор на осветлување, меѓу кои може да се издвои метал халид осветлувањето, кое дава многу убав ефект во аквариумот.

 

Анфибиозни растенија

Листовите на овие растенија излегуваат над водата, може да се исушат ако релативната влажност на воздухот е премала, и проблем може да настане ако осветлувањето е премногу ниско поставено. Новите листови може повремено неколку пати да се навлажнат, но тоа и не е баш најпрактичното решение. Некои растенија никако неможат да се навикнат на растот над водата, но повеќето растенија кои се користат во акваристиката можат да растат во отворен аквариум. Сите растенија од родот Echinodorus – grandifolius, cordifolius итн. напредуваат многу добро во отворени аквариуми, а некои врсти како Tropica queen marble, испуштаат преубави листови кои се разликуваат од оние што растат во водата. Сите растенија од родот Hygrophila и Ludwigia својата вистинска убавина ја покажуваат само во отворени аквариуми, а растенијата од родот Valisneria многу добро изгледаат од птичја преспектива.

 

Риби

Некои риби едноставно можат да скокнат надвор од аквариумот. Тоа може да се избегне доколку користиме лебдечки растенија, кои на рибите им даваат додатна сигурност, но сепак некои може да скокнат надвор од аквариумот. Како и да е, тоа не е доволна причина за да не направиме отворен аквариум.


Текстот е превземен од: [Login or Register]
Goran Manevski

Offline majakashi

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Mar 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 40
 • Posts: 1265
 • Activity:
  0%
 • Karma: 57
Re: Отворени аквариуми
« Reply #1 on: November 14, 2011, 09:45:34 AM »
 560855  :icon_thumright: bravo be Goch

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #2 on: November 14, 2011, 10:06:54 AM »
 Prekrasen tekst Goch,iako bi bilo mnogu podobro ako si ja razrabotel temata i ako si go napisel so svoi zborovi.Mislam deka  56048575 i ti kako del od nego imame dovolen intelektualen kapacitet da ne prenesuvame tugji tekstovi tuku da producirame svoi.Ne mora da e pravilo no da ne ni stane praksa.

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: Отворени аквариуми
« Reply #3 on: November 14, 2011, 10:23:40 AM »
Фала дечки.
@ivica74sk Ивица поставувам јас и мои текстови, но некогаш има текстови од автори кои вредат да се преведат и постават на форумот.
Goran Manevski

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #4 on: November 14, 2011, 10:34:00 AM »
  Vo red no jas na primer nikako ne bi go postiral delot kade sto veli deka 2% od 40m2 e 500 litri.Mi nema logika i ne go razbiram,isto kako i delot vo koj sto veli deka skokanjeto na ribite ne e dovolna pricina za da ne napravime vakov akvarium namesto na primer da ne posovetuva koi ribi se najmalku podlozni na skokanje i da gi prektikuvame vo otvoren akvarium a koi skokaat najvekje i da gi izbegnuvame.Vaka kako sto e napisano ispagja deka pokraj toa sto postoi golema opasnost od vlaga i potencijalni zagubi na ribi vredi da se ima ovoj tip akvariumi zaradi tretata dimenzija sto zatvorenite kako da ja nemaat.Za mene svetloto sto tresti vo oci koga se obiduvas da se skoncentriras na sodrzinata na akvariumot te pravi dovolno zaslepen za da spontano ti proraboti sestoto setilo pa i cetvrtata dimenzija pocnuva da se razviva.

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: Отворени аквариуми
« Reply #5 on: November 14, 2011, 10:44:19 AM »
Тука станува збор за вкусови, ти можеби повеќе се грижиш да не ти рипне некоја риба надвор од аквариум, некој чува тревнати аквариуми и повеќе сака да му излегуваат растенијата од аквариум и да дава добар ефект и воопшто да не се замара со рибите. Нема тука муабет.
Околу делот со влагата нема што многу да се објаснува и да се сфаќа, 2% од 40m2 зафатнина сe 5m2 тоа е тоа.
Goran Manevski

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #6 on: November 14, 2011, 10:50:06 AM »
 Goch vrati se nagore i procitaj si go tekstot.Prvo 2% od 40m2 voopsto ne e 5m2 tuku 0.8m2.Iako vo samiot tekst ne pisuva kolku m2 e 2% tuku vika 500litri.Ne samo sto nemam nisto protiv otvorenite akvariumi tuku i mi se dopagjaat no kako potencijalen sopstvenik na takov akvarium ovoj tekst ne me ubedi dovolno.Dozvoluvas li jas da napisam zbor dva za ovoj tip na akvariumi pa da vidis kako poinaku moze da se kazat prednostite a da se minimiziraat ili resat nedostatocite pa nekoj i navistina da zagrize?

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: Отворени аквариуми
« Reply #7 on: November 14, 2011, 10:50:31 AM »
Околу делот со влагата нема што многу да се објаснува и да се сфаќа, 2% од 40m2 зафатнина сe 5m2 тоа е тоа.

Упс, лапсус, 2% од 40m2 се 0.8m2.
Goran Manevski

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: Отворени аквариуми
« Reply #8 on: November 14, 2011, 10:53:10 AM »
Слободно Ивица, неможам јас да ти забранам да напишеш коментар, јас моето го направив, мислам дека текстот вреди да се постави па еве ти како модератор ако не ти се допаѓа, ако мислиш дека е лош слободно избриши го нема потреба да стои на форумов. А ако мислиш дека можеш да напишеш подобар текст направи го тоа задоволство ми е кога се пишува за ваков вид на аквариуми, зошто мене лично, искрено ептен ми се допаѓаат.
Goran Manevski

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #9 on: November 14, 2011, 11:19:17 AM »
 Se neka si stoi zosto jas sekoja diskusija ja dozivuvam kako konstruktivna.
 Otvorenite akvariumi  predstavuvaat odlicna moznost ziviot svet vo akvariumot da go nabljuduvame od eden poinakov agol odnosno ni se otvora dimenzijata pokraj od stranicnite stakla toa da go pravime i odozgora,so sto ni dava edna nova perspektiva.
 Vakvite akvariumi davaat i pogolema slobodna okolu ureduvanjeto pa skejperite imaat odvrzani race osven akvariumot da go oplemenat i prostorot nad nego so bilki koi sto rastat nad vodata kako i so granki koi bi strcele nad povrsinata i bi izgledale mnogu podoreceno i poprirodno.Postoi i moznost vo vakvite akvariumi vekje filtriranata voda da vleguva vo akvariumot preku dobro izvedena karpesta pozadina koja bi izgledala kako priroden vodopad i dopolnitelno bi ja razbranuvalo i aeriralo vodata.
 Edna od karekteristikite na ovie otvoreni akvariumi e i pogolemoto isparuvanje na voda odkolku kaj zatvorenite sto moze da bide i prednost vo prostoriite kade sto greenjeto premnogu go susi prostorot no i dokolku se pocuvstvuva pogolema vlaznost vo vozduhot lesno moze da se izvede odreden tip na ventilacija koj sto ke go namali visokot na vlaga.
 Osobeno interesen moze da bide delot so osvetluvanjeto na eden vakov akvarium koe sto ako dobro se odraboti moze i ambientalno refleksivno da ja osvetli celata prostorija vo koja se naogja akvariumot i so toa dopolnitelno da se naglasi negovata centralna pozicija vo prostorijata.
 Vazno e samo svetloto da ne e premnogu visoko postaveno i da bide pozicionirano maksimalno kon predniot del na akvariumot a nasoceno blago kon negoviot zaden del taka sto nema da ja osvetluva okolinata tuku striktno negovata plostina.Toa ne e tesko da se izvede so dobro pozicioniran MH reflektor  koj sto vo vakva polozba i ke pravi postojano dvizenje na topliot vozduh nagore  so sto ke se izbegne efektot na negovo pregrevanje.
 Vo vakviot tip na akvariumi sekogas postoi moznost po nekoja riba da skokne nadvor od akvariumot.Zatoa  e pozelno vo vakvi akvariumi da se praktikuvaat pospori ribi koi sto ne skokaat nadvor a dokolku cuvame pobrzi ribi moze stakloto da bide i povisoko izvedeno od povrsinata na vodata odnosno ako akvariumot e visok 70cm da go polnime na primer do 40cm so sto ke se namali takvata moznost.
 Otvornite akvariumi se  popristapni za rabota moze da im se prijde od site strani a najdobro bi izgledalo dokolku zafakjaat pogolema plostina i se vidlivi od povekje strani zosto da ne i centralno vo prostorijata.
 Vaka oblagorodeniot prostor vo koj sto akvariumot ne e od site strani strogo ogranicen mu dava dopolnitelna srasnatost vo prostorot i ni dozvoluva povekje prirodno cuvstvo osobeno ako se iskoristi i moznosta vkusno da se uredi i negovata okolina so salonska hortikultura so so bi dobile edno navistina uverlivo i divo parce dzungla vo nasiot dom sto i toa kako ke gi ublazi stresovite od urbanoto ziveenje i sterilnosta na takviot nacin na zivot.
 Ete nabrzina vo vid na replika jas vaka bi go isfalil otvoreniot akvarium.
« Last Edit: November 14, 2011, 11:24:36 AM by ivica74sk »

Offline OscarMKD

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Dec 2010
 • Location: Strumica
 • Age: 27
 • Posts: 1329
 • Activity:
  0%
 • Karma: 27
Re: Отворени аквариуми
« Reply #10 on: November 14, 2011, 11:24:49 AM »
Brvo ivica za tekstot. Eve jas kako go svakam otvoreniot akvarium...

[Login or Register]

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #11 on: November 14, 2011, 11:28:06 AM »
 Odlicen primer.Moze ako najdes i uste nekoja slika od vakvi ubavo uredeni akvariumi.

Offline zalxov

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: May 2011
 • Location: с.Таринци - Штипско
 • Age: 39
 • Posts: 1070
 • Activity:
  0%
 • Karma: 42
Re: Отворени аквариуми
« Reply #12 on: November 14, 2011, 11:35:58 AM »
Evidentna e razlikata vo kvalitetot na tekstovite. Se soglasuvam so Ivica (nisto protiv tebe goch) . Bilo sto da se preveduva treba prvo da se "izdzvaka" pa posle da se postira. Oti ne mora da znaci deka ako e prevzemeno od stranski sajt deka e sekogas kvaliteto.
Спијат ли рибите?

Offline goch

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 34
 • Posts: 1352
 • Activity:
  0%
 • Karma: 108
Re: Отворени аквариуми
« Reply #13 on: November 14, 2011, 11:39:00 AM »
 applause Ивица, многу квалитетен текст.  560855
Goran Manevski

vsutarov

 • Guest
Re: Отворени аквариуми
« Reply #14 on: November 14, 2011, 11:55:04 AM »
Brvo ivica za tekstot. Eve jas kako go svakam otvoreniot akvarium...

[Login or Register]


Strasen akvarium,od sekogas me privlekuvale vakvi proekti.

Offline Cvijo

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Aug 2011
 • Location: Skopje
 • Age: 57
 • Posts: 1122
 • Activity:
  0%
 • Karma: 62
Re: Отворени аквариуми
« Reply #15 on: November 14, 2011, 01:14:41 PM »
Goch bravo za temata i za tekstot... :icon_thumright:

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #16 on: November 14, 2011, 01:25:10 PM »
applause Ивица, многу квалитетен текст.  560855
Realno ne e koj znae sto sigurno ima prostor za podobruvanje no so ogled na toa deka go napisav za 5 minuti a i celta mi bese da te poducam kako da sostavis  tekst koj na pozitiven i oibjektiven nacin ke go isprezentira toa sto sakas da im go doblizis na drugite a pritoa i da bide nesto tvoe.Jas sum siguren deka i ti toa go mozes duri i podobro samo malce da se potrudis.Vo sprotivno moze da pustis samo link od sajtot kade sto si go videl tekstot pa ako e na drug jazik site imame Google preveduvac.Vo sekoj slucaj najdobronamerno i kon tebe i za  56048575.

Offline OscarMKD

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Dec 2010
 • Location: Strumica
 • Age: 27
 • Posts: 1329
 • Activity:
  0%
 • Karma: 27
Re: Отворени аквариуми
« Reply #17 on: November 14, 2011, 01:31:22 PM »
Eve uste nesto velicenstveno, ama za ova treba malku poveke prostor :)

[Login or Register]

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Отворени аквариуми
« Reply #18 on: November 14, 2011, 01:35:18 PM »
 Nemam zborovi stvarno odlicno i ogromno.Vidi mu osvetluvanje milion vati.Blaze na sopstvenikot.

vsutarov

 • Guest
Re: Отворени аквариуми
« Reply #19 on: November 14, 2011, 03:15:52 PM »
Eve uste nesto velicenstveno, ama za ova treba malku poveke prostor :)

[Login or Register]

E ova mene ne mi se dopagja.Stvarno ima mnogu trud i odlicno izraboteno,ama mi lici na nekoja maketa vo razmer.

Tags:
 

Users Online Users Online (24)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2023, SimplePortal