И јас сум лаик на оваа тема, ама ме заитересир чисто од аспект на мојат струка.
Еве што вика еден линк за припремање сол:
[Login or Register]23.98 g sodium chloride (натриум хлорид) NaCl
5.029 g magnesium chloride anhydrous (магнезиум хлорид) MgCl2
4.01 g sodium sulfate (натриум сулфат) Na2So4
1.14 g calcium chloride (калциум хлорид) CaCl2
0.172 g sodium bicarbonate (натриум бикарбонат) NaHCO3
0.699 g potassium chloride (калиум хлорид) KCl
0.100 g potassium bromide (калиум бромид) KBr
0.0254 g boric acid (борна киселина) H3BO3
0.0143 g strontium chloride (стронциум хлорид) SrCl2
0.0029 g sodium fluoride (матриум флуорид) NaF
Значи неможете да добиете ист состав како оној на солта која е произведена од врвните фирми кои се бават со производи за морски аквариуми. Еве еден линк кој отркива нешто ситно околу составот на солта на Tropic marine.
[Login or Register]Прво што приметувам е дека оваа сол е прекристализирана со цел да се добие полесно растворување во водата.
Втро е додавњето на органски компоненти и елементи кои се есенцијални, а се наоѓаат во траги(мали концентрации). Органските компоненти ги растворуваат највероватно некој од овие елементи во траги и како такви ги прават подостапни за организмите во тој аквариум, највероватно градат некои комплекси со нив(компонентите во траги). Пишува дека исто така органските додатоци доведуваат до разградување на некои токсини.
Вика дека овој производ создава повеќе хидрофобни компоненти и бактериа него солта од продавница, при што ја зголемува ефикасноста на протеинскиот скимер.
Ова е само еден мал дел... Кујзнае колку време и пари имаат овие фирми потрошено за развој на оваа сол и тек понатаму колку ќе потршат.
Немпже еден лаик да направи сол со ист состав. Пред се како ќе го испитате составот на солта која ја земате како појдовна и адитивите кој треба да ги додадете? Ќе знаете колку јод, бром и слично да додадете? Органсиките компоненти каде се? Не е така наивна работава. Кога се произведува оваа сол највероватно се прави контрола на квалитетот нејзин, т.е се испитуваат нејзините физички и хемиски особини(квали и квантитативни). Така да они си знаат кои компоненти да ги додадат и во кои количини. Тоа е на кратко.