collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Јас сум Зоран од Штип и веќе 2 дена ве читам и собирам информации за мојот аквариум. Аквариумот е во стаклара веќе се лепи, со димензии 60х30х40(висина) 6мм, 70литра, толку ми е просторот. Бидејки имам и порано чувано риби (во кугла), имам набавено но неупотребено грејач и воздушна пумпа од Бугарија па ќе ви закачам слики да ми кажете дали да ги употребам или да набавам нешто по современо, пумпата е со два излаза но ми е сомнителна бидејќи е оригинал бугарска дури ќе морам да го менувам или прекројувам утикачот, нема зазор за да влезе во нашите штеќери. Имам набавено многу убав на лик камен, од матка, а бидејќи е интересен со шуплини ќе набавам уште некој. Барам помош околу подлогата што да ставам дали само кварц или нешто друго. Во план ми е да чувам слатководни рибички, за почеток би чувал некоја гупа ксифо и скалари а потоа ке видеме, секако би сакал да имам малку зеленило во аквариумот, па сакам да ми кажете каде набавам растенија, во мое време имаше една што плива на површината и се размножуваше многу брзо сакам таква и нешто за во подлогата. Сеуште неможам да се одлучам и барам ваша помош околу капакот на акваримот, од каков материјал да го изработам, јас сум во план од стакло но, што читав форуми на  [Login or Register] од каде ми кажаа дека и ние во МК имаме сајт и здружение па се префрлив на „КУПУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОДИ„ на тој форум гледам дека многу го форсираат ламинатот и др. материјали од дрво. Околу осветлувањето во двоумење сум помегу класична неонка од 60см 20w, дупла и ЛЕД диоди, која ми е малку поскапа инвестиција бидејќи неонките ги веке имам. Кажете ми отприлика колку би требал ЛЕД да ставам за да биде осветлувањето солидно за билките, мислам на оние ЛЕД што се продаваат како лента на метар. Во врска со филтрацијата сакам да имам надворешен стаклен филтер со 2 или 3 комори но ме страв од преливање, па на горенаведениот форум ми предложија, филтерот да го ставам во самиот акварум со тоа што би можел и греачот да го ставам внатре во филтерот. Мислам дека претерав со пишување, се надевам дека ќе ми помогнете околу мојот аквариум. Поздрав од Штип!!! Незнам дали успешно ќе ги прикачам сликите
[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

Link

Author Topic: Zdravo na site od zoran  (Read 7206 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Zdravo na site od zoran
« on: March 06, 2014, 02:39:51 AM »
Јас сум Зоран од Штип и веќе 2 дена ве читам и собирам информации за мојот аквариум. Аквариумот е во стаклара веќе се лепи, со димензии 60х30х40(висина) 6мм, 70литра, толку ми е просторот. Бидејки имам и порано чувано риби (во кугла), имам набавено но неупотребено грејач и воздушна пумпа од Бугарија па ќе ви закачам слики да ми кажете дали да ги употребам или да набавам нешто по современо, пумпата е со два излаза но ми е сомнителна бидејќи е оригинал бугарска дури ќе морам да го менувам или прекројувам утикачот, нема зазор за да влезе во нашите штеќери. Имам набавено многу убав на лик камен, од матка, а бидејќи е интересен со шуплини ќе набавам уште некој. Барам помош околу подлогата што да ставам дали само кварц или нешто друго. Во план ми е да чувам слатководни рибички, за почеток би чувал некоја гупа ксифо и скалари а потоа ке видеме, секако би сакал да имам малку зеленило во аквариумот, па сакам да ми кажете каде набавам растенија, во мое време имаше една што плива на површината и се размножуваше многу брзо сакам таква и нешто за во подлогата. Сеуште неможам да се одлучам и барам ваша помош околу капакот на акваримот, од каков материјал да го изработам, јас сум во план од стакло но, што читав форуми на  [Login or Register] од каде ми кажаа дека и ние во МК имаме сајт и здружение па се префрлив на „КУПУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОДИ„ на тој форум гледам дека многу го форсираат ламинатот и др. материјали од дрво. Околу осветлувањето во двоумење сум помегу класична неонка од 60см 20w, дупла и ЛЕД диоди, која ми е малку поскапа инвестиција бидејќи неонките ги веке имам. Кажете ми отприлика колку би требал ЛЕД да ставам за да биде осветлувањето солидно за билките, мислам на оние ЛЕД што се продаваат како лента на метар. Во врска со филтрацијата сакам да имам надворешен стаклен филтер со 2 или 3 комори но ме страв од преливање, па на горенаведениот форум ми предложија, филтерот да го ставам во самиот акварум со тоа што би можел и греачот да го ставам внатре во филтерот. Мислам дека претерав со пишување, се надевам дека ќе ми помогнете околу мојот аквариум. Поздрав од Штип!!! Незнам дали успешно ќе ги прикачам сликите
[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]
« Last Edit: March 06, 2014, 02:42:53 AM by Admin »
3OPAH

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Одг: Zdravo na site od zoran
« Reply #1 on: March 06, 2014, 02:52:09 AM »
Добредојде Зоран, не се брзај со стартот прво собери ги сите потребни информации и матрејали па ке биде полека но сигурно  :icon_thumright:
Имаш тука многу теми на кои ќе ги најдеш сите информации.
Тој каменот како што гледам од сликата како варовнички ми делува, пробај тестирај го со солна киселина и ако реагира многу, тогаш дефинитивно е варовник и не е препорачлив за во аквариум.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: March 06, 2014, 02:57:12 AM »
 Kamenot e definitivno i bez testiranje varovnicki i se preporacuva samo za akvariumi vo koi ke se cuvaat ribi koi sto sakaat potvrda voda.Za skalari ne.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: March 06, 2014, 03:03:01 AM »
Веќе е тестиран, на работа каде што работам правевме аквариум и таму беќе ставивме таков камен досега нема никакви проблеми, можеби е сеуште рано, сега во моментот го зовривам каменот во повеќе води за да го очистам од микроорганизми. Кажете ми околу другите работи кои ги објавив во текстот?
3OPAH

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: March 06, 2014, 03:49:12 AM »
 Za kvalitetot na Bugarskata pumpa ne treba da si skepticen.naprotiv vazat za izdrzlivi i silni po malku bucni no voglavno se so dobar kvalitet,Greacot isprobaj go vo edna kofa so voda namesti go na odredena temperatura i vidi dali ke ja odrzuva.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: March 06, 2014, 04:12:22 AM »
благодарам, околу ЛЕД-от и филтерот што ќе ми препорачате?
3OPAH

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: March 06, 2014, 04:16:52 AM »
 Dobro izvedeno Power LED svetlo ti e sekako podobra varijanta od neonka,potrajno,poekonomicno,pojako,poefektno....Za filter ne e pricina moznosta za pretekuvanje da go stavas vo akvarium.Dobro izveden nadvoresen filter e odlicno resenie.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: March 06, 2014, 04:27:13 AM »
Каков совет ќе ми дадете, имам идеја во позадина на поколпецот планирам да поставам кулер од PC за да ја намалувам влажноста и температурата, дали ми е идејата паметна?
3OPAH

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: March 06, 2014, 04:42:44 AM »
Moze da stavis kuler pozadi, samo kupi od pokvalitetnite sto ne se bucni za da ne te nerviraat. Kamenot kako sto kaza Ivica e definitivno varovnicki taka da ke ti ja stvrdnuva vodata. Moj sovet e da ne go upotrebuvas.
Pozdrav

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: March 06, 2014, 05:11:32 AM »
но каменот е прекрасен, на работното место го имаме истиот и мали Неонќи кои прекрасно се кријат во шуплините од големите риби.
3OPAH

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #10 on: March 06, 2014, 05:32:30 AM »
Каменот е со варовнички состав. Ја стврднува водата.
Тврдата вода на некои риби им е пријатна, на некои не. Исто така е непријатна за поголем број растенија.
Не е поентата дали ќе живеат рибите во аквариумот, туку како и колку?
Секако дизајнот е еден од најважните елементи во целата ситуација. Сепак мора да се осврнеш и на потребите на рибите и да се потрудиш да им ги задоволиш што е можно повеќе.
Ти ги истакна желбите убаво. Афричките циклиди сакаат тврда вода и варовнички камења. Можеби тие ќе бидат твојот избор? Прочитај уште малку. Не брзај. И слободно прашувај.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: March 06, 2014, 05:44:13 AM »
Konechno drug shtipjanec da dojde na ovoj forum :) Dobredojde i ti posakuvam golem uspeh so akvariumot.

Najprvo poslushaj gi shto ti velat za kamenot, i jas mislam deka ne e pametno da go stavash vo akvarium, ima i drugi kamenja shto kje izgledaat ubavo za dekoracija i popriroden izgled na akvariumot, a isto mozhesh da stavesh i dekorativno drvo pa mislam deka bi izgledalo ubavo. Za filter mislam deka najdobra varijanta e kanister ili nadvoreshen staklen filter, ovoj vtoriov e poevtina varijanta, a isto tolku dobra.
Najbitno za pochetok e da odluchish shto sakash i shto ti e potrebno, pa potoa gradi go akvariumot.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: March 06, 2014, 06:00:07 AM »
Аљоша, освен Тото, друг во Штип има ли што работи со акваристика?
3OPAH

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: March 06, 2014, 06:42:23 AM »
Аљоша, освен Тото, друг во Штип има ли што работи со акваристика?

Da, ima eden kaj Tush vo pechurkite, ali toa e malo dukjanche i nikogash nemam vlezeno tamu, ne znam shto roba ima. Isto i Akva Shop, ali toj go zatvori dukjanot, sega samo mozhesh po telefon da narachash, ali samo akvariumska oprema. Go imash brojot na internet stranicata, javi se i prashaj shto ima od toa shto te interesira. Eve ja stranata [Login or Register]

Offline Dj

• Mega clen
  • Activity:
    0%
    • www.cichlids.mk
Zdravo na site od zoran
« Reply #14 on: March 06, 2014, 06:46:39 AM »

Каков совет ќе ми дадете, имам идеја во позадина на поколпецот планирам да поставам кулер од PC за да ја намалувам влажноста и температурата, дали ми е идејата паметна?

Eden sovet od mene vo vrska so gorenavedenoto :) .Nemoj da se zeznes da stavis kuler vo kapakot koj ke ja vadi isparenata voda od akvariumot.Za da go resis isparuvanjeto stavi poklopec od staklo.Jas imav golem problem so isparuvanjeto i gi probav site opcii.Ova so kulerite mi napravi samo mirizba i vlaga vo sobata.I jas za filtracija bi ti preporacal nadvoresen filter koj sto bi go stavil do akvariumot na isto nivo. So dobro izveden sistem za cirkulacija nema nikogas da imas problem.Okolu osvetluvanjeto so lenti led diodi nemoj naprazno da gubis vreme.Stavaj neonki i uzivaj si.Za led osvetluvanje ti ostanuva samo poskapata varianta so powerled.So srekja.

Sent from my iPhone using Tapatalk
House Of Cichlids!!!
[Login or Register]

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: March 06, 2014, 10:13:41 AM »
благодарам на советот Dj, аквариумот ќе го работам етапно без брзање и ќе известувам на форумот, а од вас барам повеќе совети и помош. Пред неколку минути ја пробав бугарската пумпа и вистина е многу бучна, се надевам дека нема сопругата од време на време да ја исклучува :)
3OPAH

Offline Dj

• Mega clen
  • Activity:
    0%
    • www.cichlids.mk
Zdravo na site od zoran
« Reply #16 on: March 06, 2014, 11:43:41 AM »
Samo napred :) Soprugata ke navikne, ako ne ke nabavis nekoja potivka :)

House Of Cichlids!!!
[Login or Register]

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
Re: Одг: Zdravo na site od zoran
« Reply #17 on: March 06, 2014, 01:01:34 PM »
благодарам на советот Dj, аквариумот ќе го работам етапно без брзање и ќе известувам на форумот, а од вас барам повеќе совети и помош. Пред неколку минути ја пробав бугарската пумпа и вистина е многу бучна, се надевам дека нема сопругата од време на време да ја исклучува :)
Stavi ja vrz parce sungjer.

Offline zoran.d5

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: March 06, 2014, 09:13:13 PM »
Samo napred :) Soprugata ke navikne, ako ne ke nabavis nekoja potivka :)

дали мислеше да ја заменам пумпата или сопругата?  jea jea jea jea
3OPAH

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: March 06, 2014, 09:55:57 PM »
 Vidi kakva legendarna izreka proizleze od muabetov;