collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Me nema me nema I op eve povtorno mi treba pomos. Znaci cuvam diskusi veke 3 godini no do sega sum nemal vakov problem. Diskusite gi cuvav vo akvarium 90x50x45 bez nikakov problem I sega kako sto e redot  se podnoviv so nov akvarium150x50x40 za da se rasirat malku diskusite I da osetat komfort. Go napolniv noviot akvarium, staviv pesok , staviv drva trevi I ostali trakatanci.go izvadiv kanisterot(aktiven 1godina) od stariot akvarium  I go staviv na noviot akvarium so cel  pobrzo da se isciklira akvariumot.isto taka dodadiv I voda od stariot  akvarium. Go ostaviv taka okolu 20 dena da si vrti kanisterot I veke ne me traese koza I gi pustiv diskusite vo noviot akvarium. Se bese okej se do vcera.vcera umre eden diskus,  denes uste eden a ostanatite celo vreme se cesaat

Link

Author Topic: mi treba pomos pod hitno I brzo :(  (Read 2567 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
mi treba pomos pod hitno I brzo :(
« on: January 18, 2015, 01:46:25 PM »
Me nema me nema I op eve povtorno mi treba pomos. Znaci cuvam diskusi veke 3 godini no do sega sum nemal vakov problem. Diskusite gi cuvav vo akvarium 90x50x45 bez nikakov problem I sega kako sto e redot  se podnoviv so nov akvarium150x50x40 za da se rasirat malku diskusite I da osetat komfort. Go napolniv noviot akvarium, staviv pesok , staviv drva trevi I ostali trakatanci.go izvadiv kanisterot(aktiven 1godina) od stariot akvarium  I go staviv na noviot akvarium so cel  pobrzo da se isciklira akvariumot.isto taka dodadiv I voda od stariot  akvarium. Go ostaviv taka okolu 20 dena da si vrti kanisterot I veke ne me traese koza I gi pustiv diskusite vo noviot akvarium. Se bese okej se do vcera.vcera umre eden diskus,  denes uste eden a ostanatite celo vreme se cesaat

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Одг: mi treba pomos pod hitno I brzo :(
« Reply #1 on: January 18, 2015, 01:56:53 PM »
Se cesaat od trevite.ne znam od sto moze da bide .jadat veseli se i naednas ke najdam mrtov diskus.da napomenam deka kupiv novi 20 neon tetri i gi pustiv bez karantin.na neonkite se pojavija beli tocki.sega celiot akvarium go tretiram so baktostop no nekako ne pomaga.zameniv 40% voda  i pak nema promeni kon podobro. dajte nekoj sovet za da reagiram pobrzo i da ne umiraat diskusite

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: January 18, 2015, 02:17:52 PM »
Метронидазол 10мг/Л, секој ден пред дозирање 25% промена на вода. 10 дена.
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #3 on: January 18, 2015, 10:30:37 PM »
а да го претставеше прво аквариумот, па после ем полесно и ем побрзо ќе добиеше правилни инструкции за да не се случеше ова, наместо „ме нема, ме нема и оп - проблем!“.

имаме членови што се многу искусни со дискусите и кои можат многу да ти помогнат... да не ги набројувам за да не пропуштам некого, така да направи едно претставување и за новиот сетап.

тоа е мое мислење... што ќе одлучиш, твое е... но треба да знаете дека никој не може да гледа толку однапред без да биде колку-толку запознаен со ситуацијата за аквариумот за кој станува збор, а особено да донесе некоја одлука што е причинител на некаков проблем.

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: January 19, 2015, 12:10:08 PM »
....da napomenam deka kupiv novi 20 neon tetri i gi pustiv bez karantin...

eve ti go odgovorot  :'(

krevaj temp 32-34 i jaka aeracija

Offline amareto

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: January 20, 2015, 06:46:52 AM »
Искуство со чешање на дискуси сум имал и кога ќе забушавам со промена на вода, па можно е да е и резултат на зголемена концентрација на NO2 или NO3. Како што прочитав си го оставил канистерот да врти на празен аквариум месец дена, односно си ги оставил колониите со позитивни бактерии без храна па можно е да изумреле. Пиши ми дали кога ги стави рибите во аквариум имаше некакво побелување на вода, дали дискусите, посебно дискусот што починал имаше некое собирање на перки, губење на боја (потемнување) или некои други симптоми за да можеме да ти дадеме поточни одговори, според тоа што досега имаш напишано може да станува збор  и за труење со нитрити или нитрати, а може и да е некоја болест која си ја донел со јатото на неонки.

Offline Boris

• Mega clen
  • Activity:
    0%
    • www.aquaticacentral.com
« Reply #6 on: January 20, 2015, 08:01:08 AM »
Одговорот е толку очигледен.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: January 20, 2015, 02:14:37 PM »
Amareto otkako gi staviv ribite vo noviot akvarium nemase  nikakva promena na vodata a nitu pak na niv. Se bese okej.ribite bea veseli I prifakaa hrana kako ludi uste vednas I se bese okej edna nedela . Prvata promena kaj ribite ja primetiv otkako gi pustiv novite neonki.utredenta site ribi osven diskusite  imaa beli tocki po teloto a diskusite bea zastanati vo eden kos I izlevaa samo za hrana I stranicnite perki gi drzea prilepeni za teloto.primetiv deka edniot od diskusite sto umrea bese potemnet skoro crn I celo vreme bese na povrsinata na vodata se borese za kislorod I skrgite mu bea kako oteceni... ? Najmnogu se somnevam deka bolesta ja imaat doneseno novite neonki ili zamrznatata hrana sto im ja davam (bloodworms, artemia I discusfood) od ocean nutrition.  Mislam deka  dovolno objasniv pa ako mozete pomagajte.deneska se nesto poarni no belite tocki seuste gi ima  po neonkite I ramirezite

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: January 21, 2015, 08:55:22 AM »
 Te razbiram vo kolku teska sostojba si i sigurno  ne ti e do popuvanje no so cel da ne se povtorat kaj drugi ke  probam da gi potenciram  moznite greski sto si gi napravil.
 Postoi verojatnost deka ziviot kanister doziveal stres i uginala bakterijata od PH shok, temperaturen shok, hlor vo novata voda,ili nedostatok na organski otpad kako hrana za bakterijata vo procesot na cikliranje.
 Toa samo po sebe znachi nespremen akvarium i vnesuvanje na ribite vo navidum iscikliran akvarium pokraj stresot od  promena na sredinata e odlicna osnova za pad na otpoornosta i plodno tlo za razvoj na bolesti koi edvaj cekaat ribi so namalen imunitet. So obemno hranenje  so zivi i potencijalno opasni hrani uslovite za belja samo se  podobruvaat.
 Uste ako so novovnesenite ribi si im vnel odredena bolest vo vid na parazit, si napravil recisi se sto si mozel za da gi ubies discusite.
  Sega ti ostanuva  da lecis so pomos na sovetite od kolegite od temperatura, aeracija,sol lekovi  sto smetas deka ke pomogne , da se molis da bidat jaki i izdrzat i da ne bides nestrpliv pri naseluvanjeto.Vo akvaristikata edna greska moze da znaci tri cekori nazad taka sto sega  mozebi ke moras se od pocetok od dezinfekcija na se sto imas do povtoren nov start i novo cikliranje i postepeno naseluvanje.
 Vo sekoj slucaj polezno za site ke bide da go slusneme ishodot i slednite cekori koi ke gi prevzemes.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: January 21, 2015, 10:56:48 PM »
Ivica fala ti za sovetite .sekoj sovet I kritika se dobredojdeni zatoa sto znam deka izbrzav I zgresiv , no sto e tuka e .eve sto napraviv do sega. Kupiv eden lek baktostop.gi tretirav tri dena so nego.potoa napraviv 50% zamena na vodata.utredenta pocnav da gi lecam so sol (edna golema lazica na 7 litri voda).vcera kupiv e metilensko plavo .mu go isturiv celo sisence. Da cuknam vo drvosega ribite se super samo edno nesto ne mi e jasno. Na neonkite I ramirezite seuste ima beli tocki a diskusite nemaat .diskusite se celo vreme na predno staklo  I cekaat da im dadam nesto da lapnat :) ke ve izvestuvam kako odi  situacijata.pozdrav

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: January 21, 2015, 11:16:41 PM »
 Ako smetas deka trgnale na dobro ne stavaj vekje hemija,osobeno ne ako toa ne go pravis propisno vo karantinski akvarium.Sekoja promena na voda dokolku e direkno od cesma rizikuvas vnes na nova doz hlor koja gi ubiva posakuvanite bakterii.

Tags:

mi treba brz odgovor

Started by angelandonovski

Replies: 4
Views: 1122
Last post August 08, 2012, 09:36:18 AM
by angelandonovski
Users Online Users Online (23)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal