collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
здраво на сите, нов сум на форумов па незнам дали е за тука темава..Ми треба совет како да го уредам аквариумот.
Значи имам се комплет, пумпа, греач, термометар, плаво лед осветлување...
Е сега малце ми е штуро.. одоздола пола површина имам ставено камчиња во боја, а другата пола бели/прозирни камчиња врз кои изметот од рибите одма се познава...

Што би ставил одоздола пошто вака не ми е океј ? Тревки такви ствари кај да најдам ? Порачав семе од алиекспрес али врска немам како треба да се посади/одржава... ?

Моментално имам 2 караси, 1 борец и 2 чистачи...

Поздрав, се надевам дека ќе ми помогнете :)

Link

Author Topic: Совети за аквариумот..  (Read 2399 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline buzuki

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
Совети за аквариумот..
« on: September 10, 2015, 05:17:37 AM »
здраво на сите, нов сум на форумов па незнам дали е за тука темава..Ми треба совет како да го уредам аквариумот.
Значи имам се комплет, пумпа, греач, термометар, плаво лед осветлување...
Е сега малце ми е штуро.. одоздола пола површина имам ставено камчиња во боја, а другата пола бели/прозирни камчиња врз кои изметот од рибите одма се познава...

Што би ставил одоздола пошто вака не ми е океј ? Тревки такви ствари кај да најдам ? Порачав семе од алиекспрес али врска немам како треба да се посади/одржава... ?

Моментално имам 2 караси, 1 борец и 2 чистачи...

Поздрав, се надевам дека ќе ми помогнете :)

Offline buzuki

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
Одг: Совети за аквариумот..
« Reply #1 on: September 10, 2015, 08:35:59 AM »
Еве и една слика од сегашната состојба..
[Login or Register]

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #2 on: September 10, 2015, 08:44:29 AM »
прво да ти посакам добредојде!
 56805

не би сакал да ме разбереш погрешно, но првите коментари за овој аквариум нема да бидат многу позитивни.
мислам дека треба да го преуредиш од самиот почеток затоа што изборот на риби и растенија го диктира уредувањето.

во конкретниов пример со твојот аквариум, карасите многу не можат да се комбинираат со растенија.
искрено јас нив не ги преферирам пошо само копаат и аквариумот можат само да го направат „лом“.  boske

подобро е да го разлисташ форумов и ќе најдеш многу интересни изведби, па на тој начин ќе ги согледаш некои основни принципи при формирање и одржување на аквариумот.  :icon_thumright:

за сите нејасни работи слободно прашувај, но претходно почни со читање бидејќи многу работи се веќе одговорени.

со среќа...

56048575

Offline FeelLikeFish

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: September 10, 2015, 10:31:02 AM »
 56805

Карасите многу ти го ограничуваат изборот на останатиот жив свет. Зошто мојот аквариум е на работа ме напнаа да го ставам карасот од стариот аквариум во новиот поголем аквариум со скалари, рамирези, коридораси...

Ај што за една недела го изора цел аквариум како трактор нива - нема везе, али мислам дека со неговото лево - десно - горе - доле 24 саати на ден им го дигна притисокот на 200 на скаларите  boske Секако и покрај негодувањата го извадив и го вратив во стариот помал аквариум.

Така да во принцип прво треба да размислиш што сакаш да чуваш па после да одиш кон растенија, хардскејп опции и ствари што трошат струја. Форумов е супер место за информирање само треба малку да прочепкаш.

Offline Cvijo

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: September 10, 2015, 05:13:13 PM »
 56805
pokraj ostanatoto mene najmnogu na prv pogled mi smeta svetloto !
. Premnogu e na plavo i deluva neprirodno ,taka da i na ribite ne im se gleda bojata a da nepravime muabet za rastenija ako ti se u plan.Poleka , se ke sredi  :icon_thumright: Ne si ni prv ni posleden so vakov start .
site gorenavedeni zabeleski=sovetii mozes da gi resis za par saati i ke dobies nesto sosema poinakvo .

Offline buzuki

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: September 11, 2015, 04:40:29 AM »
Фала на сите... Го изчитав форумов само сепак некои работи ми се нејасни. за карасите ќе видам можам да му ги дадам на другар, па јас да земам скалари и гупи... За долу песок уште немам појма кај да барам, ќе видам покрај река штоима па ако најдам нешто поинтересно ќе земам... За растенија подобро ќе купам пластични, вака со природни ќе ми требаа многу повеќе нега а и апарати плус...

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #6 on: September 11, 2015, 05:34:47 AM »
Ima rastenija koj ne baraat mnogu nega i aparati :)
Kaj mene vo kuglata rastat bez svetlo, grejac, pumpi i drugi aparati.
Pod pesokot staviv 1/2 santimetar saksiska zemja.
Menuvam 50% voda ednas nedelno.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: September 11, 2015, 08:19:05 AM »
@buzuki форумов не можеш да го прочиташ за два дена.

за читање потребно е барем по еден час дневно да одвоиш и во текот на два-три месеци ќе можат да се забележат првите значајни промени на твојот аквариум... сепак има многу теорија на која и треба малку време за да си „легнат“ работите после читањето... па и не сме толку „мали“ за некој за два дена да не прочита, нели!  :icon_thumright:

еве мала помош од мене... ова се соодветните бордови поделени во неколку категории и разгледај ги темите:

пластичните тревки можеби не бараат никакви услови, но од друга страна премногу вештачки делува... и нив исто така не ги преферирам, други пак поинаку размислуваат, но претежно членовите на форумов ќе се сложат со моето мислење дека треба да се избегнуваат и да се создаде некоја средина што е поблиску до природната што е главната одлика и убавина на самиот аквариум во просторот на секој дом.

песок за растенијата можеш да најдеш од било каде, а можеби најдобар е кварцниот со гранулација од 1,5-2mm.
плавото светло дефинитивно мислам дека треба да го тргнеш... направи некое соодветно осветлување што ќе одговара на средината.

не ги наведе димензиите на аквариумот? која е неговата литража?
големината на аквариумот може да влијае на изборот на рибите, така да треба и на тоа поле да се размисли.

продолжи со читање... уште си на почеток и слободно прашувај во оваа тема.
среќно! :icon_thumright:

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: September 12, 2015, 07:14:24 AM »
Mnogu e vazno da razgledas po forumot  kakvi se vidovi akvariumi ima i  sto od toa bi sakal da napravis.Duri otkako jasno ke si ja postavis celta mozes da pocnes da ja ostvaruvas a i na nas ke ni bide mnogu polesno da te nasocime i da ti pomagame.

Offline buzuki

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: September 12, 2015, 09:49:14 AM »
Епа пошто немам многу услови, би наместил пластични/вештачки растенија.. За подлога би ставил песок.. За позадина купив постер со 2 слики, едната со трева другата со камења.
Планирам да наместам и некое дрво внатре нешто да не стои така празно..

Веќе порачав некои тревки од алиекспрес.. Сега најпрво да се снајдам песок (подлога) каква да ставам и кај да најдам.. тоест раскршив бели камења (како тие на сликата) и се доби како бел песок.. Е сега да пробам да го ставам и да чекам да се избистри водата па да ги ставам рибите или ? пошто неколку пати ја измив и ја мати водата...

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: September 12, 2015, 10:47:54 AM »
за стартување на аквриум има милион совети по форумов, но потребно е да почнеш да го читаш. па потоа да поставиш прашање за оние работи што не ти се јасни... на твоите прашања веќе постојат одговори! според твоети мислења, очигледно сеуште не си почнал со читањето.

за уредувањето на аквариумот си дошол само да не информираш што ќе направиш?
ако е така и не прифатиш ниту едно мислење на членовите, тогаш направи ги работите по твое и терај.

морам да забележам дека за секоја големина на аквариум може да се направи уредување!

Offline Stobi

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: September 15, 2015, 03:29:34 AM »
Еве мое мислење према сликава што ја гледам.

Песокот обавезно тргање...ако неможеш да најдеш кварцен,стави речен од оној кафениот,баш супер изгледа.
Светлото обавезно промена-Јас би ставил најобични лед траки 2бели и 1црвена
Филтрација-надворешно мало канистерче или оној надворешен топ филтер.
греач - каков било од 50вати (еве имаш распродажба сега на форумов)
Растенија-1на анубиас нана голема и 1-на мала(малата ке ја расцепкаш и ке си ја наместиш меѓу некои каменчиња со кои ке го декорираш аквариумот) и 1дна валенсерија да го покриеш греачот и усисната цевка од канистерчето)
од Риби према литражава би ставил галакси расбора,некоја неонка,отокинулуси и 1 рамирез,ако не ставаш рамирез би можел и ракчиња да ставиш.
Гупи никако пошо за 2 месеца ке нема што да им правиш од што ке се размножат освен ако не чуваш само машки па да си правиш колекција.
од дополнителни апарати ништо не ти е потребно за растенијава и рибиве што ти ги набројав.

Но тоа е мое мислење...

Tags:

Users Online Users Online (36)
Members Google (3)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2025, SimplePortal