collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
                    CO2 Drop Checker

Dop sega sme naucile deka manjakot na CO2 i negovata oscilacija e razlog za pojava na alga vo bilnite akvariumi.So pomos na drop cekerot moze dosta precizno da odredime za kolicinata na CO2,vo aq,pa taka da ja odstranime moznosta za pojvuvanjeto na algata,kako i truenje na ribata i ostanatiot ziv svet vo akvariumite.

Zosto drop ceker?

Odime odpocetok.Pred pojavuvanjeto na drop cekerot,akvaristite go mera koncentracijata na CO2 so pomos na razni tabeli i ph\kh tabeli i so pomos na testeri ph i kh vrednosti na vodata,i potoa vrednostite gi sporeduvale so ph/kh tabela od koja bi ja utvrdile vrednosta na CO2 mg/l.

Dokolku pogledneme po aq, forumite ke zabelezime deka vo poslednite nekolku godini,cesto naogjavme temi kade akvaristite dobivale rezultati od merenjata na preku 50 mg/l duri i preku 100 mg/l
Kako e toa mozno kkoga site znaeme deka optimalnata vrednost bi trebalo da e 20-30 mg/l, i deka ribite ne podnesuvaat pogolema vrednost(a uste ziveat vo akvariumite)?

Ili pak bea slucai kade akvaristite so merenje dobivaat rezultat deka ima dovolna kolicina na CO2u aq.pri jako svetlo.Kade e problemot togas?

Trikot e vo toa sto tabelata se oslonuva na vrednosta na aq. voda kade nema faktori koi igraat uloga za phi kh vrednost.A pak nie akvaristite dodavame mnogu nesta sto bitno vlijae na nivniot odnos.Tresetot,drvata,fosfornata kiselina,nitrati se samo nekoi faktori koi bitno vlijaat na snizuvanjeto i nagolemuvanjeto na ph i kh vrednosta i taka ja doveduvaat tabelata vo prasanje za tocnosta.Na takvoto netocno merenje mu dojde krajot,pogoduvate so drop cekerot.
Odime prvo so objasnuvanje sto e i kako funkcionira.

Nacin na rabotanje na drp cekerot
Drop cekerot moze da go opiseme kako mal staklen rezervoar,koj go stavame vo aq.Vo nego najcesto se naogja voda so  kh=4 tvrdina so dodaden ph reagens,i vozduh koj ja sprcuva vodata od aq. da dojde vo kontakt so tecnosta od drop cekerot.

Koga ce pocneme so voveduvanje na CO2 vo aq.,akvariumskata voda vo toj moment sodrzi poveke CO2 od vodata vo drop cekerot.Kako sto drop cekerot se naogja vo aq.,CO2 brgu preminuva od aq.voda vo vozdusniot prostor na drop cekerot,i potoa vo vodata vnatre vo drop cek.(kh=4) so ph reagensotSo vleguvanjeto na vodata vo drop cekerot,se namaluva ph vrednosta na taa voda,a analogno na toa ph reagensot vo nego ja menuva svojata boja.Ph reagensot ke prestane da ja menuva bojata koga ke se postigne ramnoteza pomegju molekulite na CO2,koi go napustaat aq.i tie koi vleguvat vo aq.

Zosto kh=4 rastvor

Voda so odredena kh vrednost se koristi kako bi kh\ph tabelata prorabotala na vistinski nacin,bez vlijanie na spomnatite joni koi vlijaat na vrednosta na vodata.Znaci nie sakame da na rastvorot vo drop cekerot nisto ne vlijae osem molekulite na CO2.Da se ostvari toa se koristi destilirana voda,koja nema nikakvi joni koi ce vlijaat na ph i kh vrednosta.Na nea i dodavame soda bikarbona,da i go podigneme nivoto na kh na sakanoto nivo.Obicno se pravi rastvor so kh=4 vrednost.Sega pogledneteja ph\gh pak i ke vi bide jasno zosto:

Ph vrednost na vodata kh=4 i  ph=6.5-6.7 pogolemiot del na reagensite pokazuva zelena boja.Toga ke imame  25-40 mg/l (ppm-a) CO2 u vodata i toa e dovolna kolicina za rast na trevata.Dokolku rastvorot vo drop cek. e zolto zelena toa e premnogu CO2 i ribite se vo opasnost!
Dokolku bojata na reagensot e plavo zelena e premalku CO2.Prilicno lesno za primetuvanje ..zarem ne?

Kako da se napravi kh=4 rastvor?

Dodadete 6grama soda bikarbona vo 1l destilirana voda.Toa ni dava kh=200 vrednost.Sega zemite 10 ml od taa voda i pomesajteja so 49ml destilirana voda i dobivate 500ml voda so kh=4 vrednost.

Biejki nemaat site precizni vagi,ama imaat kh testeri,moze na odredena kolicina na dest. voda da se dodava po malku soda bikarbona dodeka se dobie rastvor so kh=4.

Kako toa izgleda vo praksa?

Kaj promena na voda vo drop cek. so spric ke vnesete kh=4 rastvor do pola na staklenata kuglicka na dropcekerot. Potoa nalivate 6-7 kapki ph reagens i lesno protresuvate ,a rastvorot stanuva temno plav.Stavetego drop cek. na vidlivo mesto,na sprotivnata strana od CO2 difuzorot,normalno.
Posle okolu eden cas ke vidite kako bojata se menuva,a posle 2-3 casa treba da bide zelena boja.Ako ne e, pojacajte go dovodot na CO2 ili namaletego zavisno dali e plavo zelena bojata(malku CO2)ili zolto zelena (mnogu CO2)Dokolku imate problem da ja procenite bojata,stavete nesto belo do drop cek. taka polesno ke mozete da ja razlikuvate bojata(magnetot za cistenje staklo moze da se iskoristi).

Kade moze da se nabavi drop cekerot?

Moze da se nabavi po internit ili vo specijaliziranite prodavnici za aq. oprema.

Link

Author Topic: CO2 Drop Checker  (Read 5029 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nenad66

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
CO2 Drop Checker
« on: February 08, 2009, 05:49:26 AM »
                    CO2 Drop Checker

Dop sega sme naucile deka manjakot na CO2 i negovata oscilacija e razlog za pojava na alga vo bilnite akvariumi.So pomos na drop cekerot moze dosta precizno da odredime za kolicinata na CO2,vo aq,pa taka da ja odstranime moznosta za pojvuvanjeto na algata,kako i truenje na ribata i ostanatiot ziv svet vo akvariumite.

Zosto drop ceker?

Odime odpocetok.Pred pojavuvanjeto na drop cekerot,akvaristite go mera koncentracijata na CO2 so pomos na razni tabeli i ph\kh tabeli i so pomos na testeri ph i kh vrednosti na vodata,i potoa vrednostite gi sporeduvale so ph/kh tabela od koja bi ja utvrdile vrednosta na CO2 mg/l.

Dokolku pogledneme po aq, forumite ke zabelezime deka vo poslednite nekolku godini,cesto naogjavme temi kade akvaristite dobivale rezultati od merenjata na preku 50 mg/l duri i preku 100 mg/l
Kako e toa mozno kkoga site znaeme deka optimalnata vrednost bi trebalo da e 20-30 mg/l, i deka ribite ne podnesuvaat pogolema vrednost(a uste ziveat vo akvariumite)?

Ili pak bea slucai kade akvaristite so merenje dobivaat rezultat deka ima dovolna kolicina na CO2u aq.pri jako svetlo.Kade e problemot togas?

Trikot e vo toa sto tabelata se oslonuva na vrednosta na aq. voda kade nema faktori koi igraat uloga za phi kh vrednost.A pak nie akvaristite dodavame mnogu nesta sto bitno vlijae na nivniot odnos.Tresetot,drvata,fosfornata kiselina,nitrati se samo nekoi faktori koi bitno vlijaat na snizuvanjeto i nagolemuvanjeto na ph i kh vrednosta i taka ja doveduvaat tabelata vo prasanje za tocnosta.Na takvoto netocno merenje mu dojde krajot,pogoduvate so drop cekerot.
Odime prvo so objasnuvanje sto e i kako funkcionira.

Nacin na rabotanje na drp cekerot
Drop cekerot moze da go opiseme kako mal staklen rezervoar,koj go stavame vo aq.Vo nego najcesto se naogja voda so  kh=4 tvrdina so dodaden ph reagens,i vozduh koj ja sprcuva vodata od aq. da dojde vo kontakt so tecnosta od drop cekerot.

Koga ce pocneme so voveduvanje na CO2 vo aq.,akvariumskata voda vo toj moment sodrzi poveke CO2 od vodata vo drop cekerot.Kako sto drop cekerot se naogja vo aq.,CO2 brgu preminuva od aq.voda vo vozdusniot prostor na drop cekerot,i potoa vo vodata vnatre vo drop cek.(kh=4) so ph reagensotSo vleguvanjeto na vodata vo drop cekerot,se namaluva ph vrednosta na taa voda,a analogno na toa ph reagensot vo nego ja menuva svojata boja.Ph reagensot ke prestane da ja menuva bojata koga ke se postigne ramnoteza pomegju molekulite na CO2,koi go napustaat aq.i tie koi vleguvat vo aq.

Zosto kh=4 rastvor

Voda so odredena kh vrednost se koristi kako bi kh\ph tabelata prorabotala na vistinski nacin,bez vlijanie na spomnatite joni koi vlijaat na vrednosta na vodata.Znaci nie sakame da na rastvorot vo drop cekerot nisto ne vlijae osem molekulite na CO2.Da se ostvari toa se koristi destilirana voda,koja nema nikakvi joni koi ce vlijaat na ph i kh vrednosta.Na nea i dodavame soda bikarbona,da i go podigneme nivoto na kh na sakanoto nivo.Obicno se pravi rastvor so kh=4 vrednost.Sega pogledneteja ph\gh pak i ke vi bide jasno zosto:

Ph vrednost na vodata kh=4 i  ph=6.5-6.7 pogolemiot del na reagensite pokazuva zelena boja.Toga ke imame  25-40 mg/l (ppm-a) CO2 u vodata i toa e dovolna kolicina za rast na trevata.Dokolku rastvorot vo drop cek. e zolto zelena toa e premnogu CO2 i ribite se vo opasnost!
Dokolku bojata na reagensot e plavo zelena e premalku CO2.Prilicno lesno za primetuvanje ..zarem ne?

Kako da se napravi kh=4 rastvor?

Dodadete 6grama soda bikarbona vo 1l destilirana voda.Toa ni dava kh=200 vrednost.Sega zemite 10 ml od taa voda i pomesajteja so 49ml destilirana voda i dobivate 500ml voda so kh=4 vrednost.

Biejki nemaat site precizni vagi,ama imaat kh testeri,moze na odredena kolicina na dest. voda da se dodava po malku soda bikarbona dodeka se dobie rastvor so kh=4.

Kako toa izgleda vo praksa?

Kaj promena na voda vo drop cek. so spric ke vnesete kh=4 rastvor do pola na staklenata kuglicka na dropcekerot. Potoa nalivate 6-7 kapki ph reagens i lesno protresuvate ,a rastvorot stanuva temno plav.Stavetego drop cek. na vidlivo mesto,na sprotivnata strana od CO2 difuzorot,normalno.
Posle okolu eden cas ke vidite kako bojata se menuva,a posle 2-3 casa treba da bide zelena boja.Ako ne e, pojacajte go dovodot na CO2 ili namaletego zavisno dali e plavo zelena bojata(malku CO2)ili zolto zelena (mnogu CO2)Dokolku imate problem da ja procenite bojata,stavete nesto belo do drop cek. taka polesno ke mozete da ja razlikuvate bojata(magnetot za cistenje staklo moze da se iskoristi).

Kade moze da se nabavi drop cekerot?

Moze da se nabavi po internit ili vo specijaliziranite prodavnici za aq. oprema.
« Last Edit: January 05, 2012, 01:07:47 AM by Gjuro »
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
Re: CO2 DROP CEKER
« Reply #1 on: February 08, 2009, 06:09:53 AM »
eve go mojot co2 pokazatel od dupla

ova mora da go imas ako se koristi co2 pod pritisok, t.e. od boca

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: February 08, 2009, 10:39:00 PM »
Admin i ja imam ist.. ama od kina hehehehhehe

Offline anrovla

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: February 12, 2009, 10:40:01 AM »
Ајде дајте понуда на drop-checker-и што би можеле да се донесат кај нас ...
Би требало сите да го имаме ...
anrovla

Offline nenad66

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: February 12, 2009, 11:23:24 AM »
 :yes: :yes: treba...ne ni teknalo.Dobra ideja :icon_thumright:

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: February 22, 2009, 04:39:57 AM »
Jas koristam diy drop checker i raboti o.k, go najdov na http://www.youtube.com/watch?v=BRucZSjaigk.Pa koj saka moze da si napravi ednostavno a za tecnosta sto se stava vo nego;
- mora da imas voda so dh 4
-Ph reagens i toa e se.

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: February 22, 2009, 04:47:56 AM »
Za vodata da se napravi 4dh e potrbno.
- 6 grma soda bikarbona koja treba da e pecena
- 1.5 l destilirana voda.
Sodata ja stavate vo 1 l destilirana voda izmesate dobro taa da se rasvori, potoa od taa voda zemata 10 ml i stavate vo 490 ml destilirana voda i dobivata voda so 4dh.
 I toa e toa. Pozdrav

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: February 22, 2009, 05:11:52 AM »
odlicno gjuro  560855 bravo  5608575

napomena, so pecenje na soda bikarbona (30 min na 200C) dobivame soda karbona 

Offline nenad66

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: February 22, 2009, 08:34:58 AM »
Bravo za  t28 odlicno

Offline kiko_vet

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: February 23, 2009, 02:36:25 PM »
Gjuro bravo za postot  :icon_thumright:
"Левата нога и рече на десната: меѓу нас е свршено."

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: March 21, 2009, 03:43:18 PM »
Nenad pa ne kaza nisto kako e so novio dropchecker raboti ne raboti?

Offline elektra

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: May 02, 2009, 12:21:23 PM »
Ciii recept za voda 4dh e tocen.Na Nenad ili na Gjuro??????

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: May 02, 2009, 12:26:20 PM »
Ciii recept za voda 4dh e tocen.Na Nenad ili na Gjuro??????
Ne e moj niti e na Nenad ja pojma nemam od hemija a za Nenad ne znam  ghgf,receptot jas go najdov na internet a za da ti bidne tocen potrudi se da najdes destilirana voda so dobar kvalitet.

Offline elektra

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: May 02, 2009, 12:30:03 PM »
Dali imate probano nekoj od niv i kako se pokazal??

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: May 02, 2009, 12:37:44 PM »
Jas go koristam bas toj sto e na temava i se pokaza odlicno  ghgfrfn,a dali ima potreba mislam moze i bez nego samo prati gi ribite ako pocnat da disat zabrzano i se dvizat nakaj povrsinata imas pogolema kolicina na co2 i ako koristis co2 so seker mislam deka nemas nekoj rizik.Drop checkerot e poveke za sistemot so boca kade moze da se sluci po grska  da imas mnogu poveke meuri od eden na sekunda ghgfrfnz.

Offline GoranX

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: May 02, 2009, 12:41:02 PM »
jas sakam da stavam 2-3 sisinja so seker pa ova e super, kaj go ima ovaj pH reagensov i kolku e?

Offline elektra

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: May 02, 2009, 12:48:23 PM »
Bilo koj PH test go ima.U prodavnici za Akvariumska oprema ili da go zemas od nekoja Laboratorija.(pazi da ne te fatat ghgf).

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: May 02, 2009, 12:54:08 PM »
Da rascistime, test i reagens ne e isto.

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: May 02, 2009, 12:54:45 PM »
Jas koristam normalen reagens za proverka na ph i se pokaza olidno.A za orginal newpein ima go kupi od rasturen komplet na co2 so boca a kade ima da se kupi vaka poseben neznam vazno mene mi vrsi rabota i ovoj normalen ghgf.

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: May 02, 2009, 12:58:38 PM »
Da rascistime, test i reagens ne e isto.
:icon_scratch: :icon_scratch: Izvini Admin ako sakas da poobjasnis,gresam li jas sto koristam reagens za ph test kako regens za drop checker,jas mislam deka raboti o.k ili samo mislam   ghgf:icon_scratch:  :icon_scratch:.

Tags:

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal