collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content

[Login or Register]

Здраво на сите,
Нов сум на вашит форум, искрено маката ме натера да пребарам на веб за решение на мојот проблем.
Како што е редот да го претставам мојот аквариум. 120×60×45, atman 3338  ( керамички прстени и активен јаглен)  и пумпа champion со два излеза.
  Сепак пред 3 месеци решив да ги заменам скаларите со живоротки со цел да ја поттикнам љубопитноста кај моите деца, но тука ми се појавија проблемите. Ксифофорусите почнаа еден по еден да ги собираат перките, им се појавува некаква бела површина на телото, истите почнуваат неконтролирано да се движат, деформираат и чешаат од песокот и листовите,  постепено престануваат да јадат и на крај умираат.
До сега пробав со промена на водата и додавање на сол а денеска им ставив и протозоекс, меѓутоа секаков дополнителен совет од поискусни акваристи е добредојден.

Link

Author Topic: Чешање и собирање на перки на ксифо  (Read 2323 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aleksandar78

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%

[Login or Register]

Здраво на сите,
Нов сум на вашит форум, искрено маката ме натера да пребарам на веб за решение на мојот проблем.
Како што е редот да го претставам мојот аквариум. 120×60×45, atman 3338  ( керамички прстени и активен јаглен)  и пумпа champion со два излеза.
  Сепак пред 3 месеци решив да ги заменам скаларите со живоротки со цел да ја поттикнам љубопитноста кај моите деца, но тука ми се појавија проблемите. Ксифофорусите почнаа еден по еден да ги собираат перките, им се појавува некаква бела површина на телото, истите почнуваат неконтролирано да се движат, деформираат и чешаат од песокот и листовите,  постепено престануваат да јадат и на крај умираат.
До сега пробав со промена на водата и додавање на сол а денеска им ставив и протозоекс, меѓутоа секаков дополнителен совет од поискусни акваристи е добредојден.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
Re: Чешање и собирање на перки на ксифо
« Reply #1 on: May 31, 2016, 10:50:21 AM »
Погледни ја листава и пробај некако да ја препознаеш болеста.
http://forum.mkreef.com/index.php?topic=4138.0

Инаку убави димензии има аквариумот. 325 литри  :icon_thumright:

Offline Aleksandar78

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: May 31, 2016, 11:07:51 AM »
Да ја погледнав листата и пред. Сопоред тоа би требало да ги третирам со Sera Costapur. Него дали е нормално да само ксифото страда, зашто имам и блек моли и некои гупи кои не се воопшто зафатени. Само ксифото и заборавив да спомнам дека исто така почнуваат да се спуштаат скрос на песокот и лежат.
Него дали да ги третирам во посебен аквариум, односно дали и растенијата и песокот се некако заразени?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #3 on: May 31, 2016, 11:32:26 AM »
Да, пожелно е ако имаш услови за „карантински аквариум“ соодветно да ги третираш во него, затоа што таа вода повеќе нема да биде здрава вода. Утре ако сакаш да додадеш нови жители во аквариумот и со оглед на димензиите ништо чудно да додадеш, нема да бидеш сигурен дали се ќе биде во ред со нив.

Можеш да успееш да ги излечиш и во истиот аквариум, но ризикот за другите жители да останат здрави исто така постои. Се зависи што планираш со аквариумот, затоа што многу често за процесот на циклирање се користат живоротки. Не е некое правило, но многумина го практикуваат.

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #4 on: May 31, 2016, 09:59:23 PM »
Сликај ги болните риби и пушти да видиме

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: May 31, 2016, 11:38:27 PM »
Kako sto rece Dimitar pusti slika a vo meguvreme dodaj krupna morska sol vo akvariumot, tie ribi obozavaat malce posolenka voda a solta e odlicn lek (krupna morska po moznost), slobodno frli 2-3 race sol

Offline koren

• Banned
  • Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: June 01, 2016, 12:02:05 AM »
• Ако додаваш лекови думај да го извадиш активниот јаглен од филтерот - тоа сите го знаеме, ама некогаш се заборава :)
• Ако додаваш сол, додавај по малку во текот на неколку денови за да не предизвикаш осмотски шок во телото на рибите, мислам дека дозата беше 1 грам сол на 10 литри вода: аквариум од 300 литри = 30 грама сол
• Понатаму се додава сол само во променетета вода, ако сменам 30 литри вода треба да додадам 3 грама сол

Offline Aleksandar78

• Neaktiven
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: June 01, 2016, 09:30:20 PM »
Лекот протозоекс во комбинација со 5 лажици супени сол и благо покачување на температурата ја подобри многу нивната состоја. Перките веќе не им се собрани и се многу повесели. Ќе ја следам ситуацијата деновиве и ќе ве известам. Благодарам на сите. 55655

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #8 on: June 01, 2016, 11:49:49 PM »
Odlicna vest  :icon_thumright:

Tags: