collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Pa da se predstavime kako sto e red
Akvarium 150x45x55 10mm staklo so pojacuvanje
Postolje metalno so profili 3x3 oblozeno so iverka
Oprema
- diy led luster 240 w (seuste ne sum izracunal lumnii)
od koi 10 x 3 w rojal blue 445n
10 x3 w deep red 660nm
7 x 3w full spektrum 380 to 840 nm
Ostanati 6500 k + 6 kuleri za ladenje na celiot luster napraven od mene licno
- kanister sun sun 304b 1400l/h plus vgradena 9v uv lamba
- sun sun wave maker 3w 2000l/h deklarirani
- skimerce 5w (ne mnogu funkcionalno)
-atman greac 300w
-Vnatresna filter pumpa 650l/h (privremena dodeka da se isciklira posle ce probam bez nea ako zadovoluva kanisterot)
-co2 boca so difuzer (dodeka ne nabavam bazoka ili reaktor)

Podloga recen pesok okolu 3sm i vrz nego okolu 3-4 sm fluval statum supstrat - 25kg
Vulkanski kamenja ( barem jas mislam deka se vulkanski ako ne sum greska)
Red mur 3 korena

Bilki

1. Monte karlo
2. Java moss
3. ludwigiu rubin
4. Vallisneria spiralis
5. Alternanthera sp mini
6. Anubias nana
7. Bacopa carolina
8. Bacopa monieri
9.cruptocoryne parva
10. Hygrophila pinnatifida
11. Ludwigia repens
12. Numphaea lotus red
13. Rotala sp green
14.ludwigia repens
15. Echinodorus vesuvius
16. Limonka
I uste desetina drugi ne gi znam kako se vika

Parametri na voda ne sum merel nisto nitu imam so sto
Svetlo ukluceno momentalno 6 casa 180w ne e uklucen celiot luster
Co2 pusteno maksimalno

Slikive se 24 casa od polnenje

Ocekuvam vasi kritiki soveti dodeka e uste na start da moze da se reagira na vreme
A posebno soveti okolu botlrba protiv eventualna alga

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Link
  • Dzungla 370l ACIDO 5 0 5 1
Currently:  

Author Topic: Dzungla 370l ACIDO  (Read 6871 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aleksandar Ilievski

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Dzungla 370l ACIDO
« on: July 01, 2019, 03:05:52 AM »
Pa da se predstavime kako sto e red
Akvarium 150x45x55 10mm staklo so pojacuvanje
Postolje metalno so profili 3x3 oblozeno so iverka
Oprema
- diy led luster 240 w (seuste ne sum izracunal lumnii)
od koi 10 x 3 w rojal blue 445n
10 x3 w deep red 660nm
7 x 3w full spektrum 380 to 840 nm
Ostanati 6500 k + 6 kuleri za ladenje na celiot luster napraven od mene licno
- kanister sun sun 304b 1400l/h plus vgradena 9v uv lamba
- sun sun wave maker 3w 2000l/h deklarirani
- skimerce 5w (ne mnogu funkcionalno)
-atman greac 300w
-Vnatresna filter pumpa 650l/h (privremena dodeka da se isciklira posle ce probam bez nea ako zadovoluva kanisterot)
-co2 boca so difuzer (dodeka ne nabavam bazoka ili reaktor)

Podloga recen pesok okolu 3sm i vrz nego okolu 3-4 sm fluval statum supstrat - 25kg
Vulkanski kamenja ( barem jas mislam deka se vulkanski ako ne sum greska)
Red mur 3 korena

Bilki

1. Monte karlo
2. Java moss
3. ludwigiu rubin
4. Vallisneria spiralis
5. Alternanthera sp mini
6. Anubias nana
7. Bacopa carolina
8. Bacopa monieri
9.cruptocoryne parva
10. Hygrophila pinnatifida
11. Ludwigia repens
12. Numphaea lotus red
13. Rotala sp green
14.ludwigia repens
15. Echinodorus vesuvius
16. Limonka
I uste desetina drugi ne gi znam kako se vika

Parametri na voda ne sum merel nisto nitu imam so sto
Svetlo ukluceno momentalno 6 casa 180w ne e uklucen celiot luster
Co2 pusteno maksimalno

Slikive se 24 casa od polnenje

Ocekuvam vasi kritiki soveti dodeka e uste na start da moze da se reagira na vreme
A posebno soveti okolu botlrba protiv eventualna alga

« Last Edit: March 03, 2020, 05:57:06 AM by p, Reason: Поставена слика за насловна. »

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
Re: Dzungla 370l ACIDO
« Reply #1 on: July 01, 2019, 10:36:59 PM »
Одличен старт  desetka
Внимавај на комбинацијата светло (фотопериод и јачина), прихрана на растенија и промени на вода. Ако ја погодиш, нема да имаш сериозни проблеми со алгата

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: July 01, 2019, 10:56:02 PM »
Одличен старт  desetka
Внимавај на комбинацијата светло (фотопериод и јачина), прихрана на растенија и промени на вода. Ако ја погодиш, нема да имаш сериозни проблеми со алгата
Fala
Sega za sega ne e tolku jako svetlo 180w i samo 6 casa dnevno od 3 do 9 a prihrana eden mesec ne planiram da stavam

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
  • Country: se
« Reply #3 on: July 02, 2019, 02:49:53 AM »
Одлично.  desetka
Ова ме потсетува на мојот старт пред некој месец. Сетапите се речиси исти. Слична димензија , литража , камења , растенија. Како дежаву ми дојде :)
Тоа што јас можам да ти го кажам во овој момент е следново:
 - Трпение
 - Како што кажа Димитар, внимавај со светлото во првите 3-4 недели. И После постепено наголемување. Ама до макс 8-9 часа.
 - Растенијата кога се свежо засадени, донесени од друга околина, тие обично на почетокот "боледуваат" , и не растат брзо се додека не се адаптираат на нова вода, светло, параметри..., што нормално води до дисбаланс на хемијата на водата при што може да дојде до појава на алги, и при што:
 - Не се плаши од алгите. И ако во наредниов период се појават, немој драстични мерки да преземаш. Ќе менуваш вода 20-30% неделно. и механички ќе отстрануваш колку што можеш. Четка за заби е неверојатно ефикасна :). Се разбира, слободно стави ракчиња колку сакаш. Особено амано ако можеш да најдеш. Нивниот хемиски импакт на водата е минимален. Во моментот кога твоите треви ќе бидат доволно големи да абсорбираат комплет хранливите молекули, алгите ќе немаат шанса против тоа. Ама на почеток не е така. Така да, без паника и доколку се појави. Привремено ќе биде се додека реагираш.
 - Без разлика колку СО2 додаваш, гледај да биде константно и стабилно, без флуктуации. Сега ти е ок да го пушташ на помалку , зедно со светлото, а понатака ќе мораш да ги разделиш. СО2 - уклучи два часа пред да се пушти слетлото, и исклучи два часа пред да се изгасне. Растенијата се најгладни за СО2 наутро.
 - Температурата засега држи ја под 24. И 22 е доволно пред да внесеш жив свет. Алгите не сакаат ладно, а тревите немаат гајле.
 - Стави и стартап бактерии ако можеш да најдеш. И на ваква литража слободно можеш да ставиш 3-4 мали риби. Било што за да пуштат малку амонијак, што е всушност доста битно за растенијата и за корисните бактерии. Запамти, првите корисни бактерии се хранат со амонијак. А амонијак создаваат рибите. Ако ставиш само бактерии , а без амонијак, бактериите ќе изумрат. На кратко циклусот е : амонијак - бактерии  = нитрит - други бактерии = нитрат . нитрат -> консумиран од растенија . Вода од друг аквариум не помага за циклирање. Бактериите живеат само на површини, не слободно во вода.
 - Рибите. Претпоставувам дека си знаеш дека со ваков избор на растенија, изборот на риби се намалува.

Се на се, ти посакувам убав старт. Можеш секој ден да сликнуваш по некоја слика за да видиш како оди прогресот, и е добар индикатор како се развиваат тревите.

Ове го постот од мојот аквариум [Login or Register]
Ќе ги видиш сличностите.

пс. Извини ако мојов одговор изгледа како да ти објаснувам основни работи, тоа е чисто дека не знам колку искуство имаш од претходно, а можда ќе им биде корисно на други :)
ппс. Единствено што лично не би користел јас е Monte Carlo за тепих. Јас одев со  Eleocharis acicularis Mini. Ама тоа е само личен вкус, не значи дека нема да е убаво кај тебе. Така да ова не е критика :)

Поздрав

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: July 02, 2019, 04:34:42 AM »
Одлично.  desetka
Ова ме потсетува на мојот старт пред некој месец. Сетапите се речиси исти. Слична димензија , литража , камења , растенија. Како дежаву ми дојде :)
Тоа што јас можам да ти го кажам во овој момент е следново:
 - Трпение
 - Како што кажа Димитар, внимавај со светлото во првите 3-4 недели. И После постепено наголемување. Ама до макс 8-9 часа.
 - Растенијата кога се свежо засадени, донесени од друга околина, тие обично на почетокот "боледуваат" , и не растат брзо се додека не се адаптираат на нова вода, светло, параметри..., што нормално води до дисбаланс на хемијата на водата при што може да дојде до појава на алги, и при што:
 - Не се плаши од алгите. И ако во наредниов период се појават, немој драстични мерки да преземаш. Ќе менуваш вода 20-30% неделно. и механички ќе отстрануваш колку што можеш. Четка за заби е неверојатно ефикасна :). Се разбира, слободно стави ракчиња колку сакаш. Особено амано ако можеш да најдеш. Нивниот хемиски импакт на водата е минимален. Во моментот кога твоите треви ќе бидат доволно големи да абсорбираат комплет хранливите молекули, алгите ќе немаат шанса против тоа. Ама на почеток не е така. Така да, без паника и доколку се појави. Привремено ќе биде се додека реагираш.
 - Без разлика колку СО2 додаваш, гледај да биде константно и стабилно, без флуктуации. Сега ти е ок да го пушташ на помалку , зедно со светлото, а понатака ќе мораш да ги разделиш. СО2 - уклучи два часа пред да се пушти слетлото, и исклучи два часа пред да се изгасне. Растенијата се најгладни за СО2 наутро.
 - Температурата засега држи ја под 24. И 22 е доволно пред да внесеш жив свет. Алгите не сакаат ладно, а тревите немаат гајле.
 - Стави и стартап бактерии ако можеш да најдеш. И на ваква литража слободно можеш да ставиш 3-4 мали риби. Било што за да пуштат малку амонијак, што е всушност доста битно за растенијата и за корисните бактерии. Запамти, првите корисни бактерии се хранат со амонијак. А амонијак создаваат рибите. Ако ставиш само бактерии , а без амонијак, бактериите ќе изумрат. На кратко циклусот е : амонијак - бактерии  = нитрит - други бактерии = нитрат . нитрат -> консумиран од растенија . Вода од друг аквариум не помага за циклирање. Бактериите живеат само на површини, не слободно во вода.
 - Рибите. Претпоставувам дека си знаеш дека со ваков избор на растенија, изборот на риби се намалува.

Се на се, ти посакувам убав старт. Можеш секој ден да сликнуваш по некоја слика за да видиш како оди прогресот, и е добар индикатор како се развиваат тревите.

Ове го постот од мојот аквариум [Login or Register]
Ќе ги видиш сличностите.

пс. Извини ако мојов одговор изгледа како да ти објаснувам основни работи, тоа е чисто дека не знам колку искуство имаш од претходно, а можда ќе им биде корисно на други :)
ппс. Единствено што лично не би користел јас е Monte Carlo за тепих. Јас одев со  Eleocharis acicularis Mini. Ама тоа е само личен вкус, не значи дека нема да е убаво кај тебе. Така да ова не е критика :)

Поздрав
Sekako deka sekoj komentar e dobredojden ne deka nemam nekoe iskustvo vece skoro 2 godini sum so bilen akvarium od 100l no i ne kojznae kolku uspesno da kazeme 8 od 10
Ribi vece 3 ti den pustiv 25 neoncinja mali i 3 siamski algari moze i ne trebase ama ednostavno nemozev da go gledam prazen merak e merak i decava epten mi dosadjja da putam pa morav
Bilkite eve 4 den ima dosta sto se opravaat vo svezina no ima i sto skor skapaa kako na primer lotusot toa moze da e i rezultat na toa sto koga si zadev mi se isusija slabo gi prskav
A za monte karlo ne deka e i moj izbor ali toa se najde vo mometot i toa besplatno pa taka da toa e

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 02, 2019, 05:18:23 AM »
- На таа литража, и со толку растенија , тие риби што си ги ставил нема да имаат негативен ефект.
- Генерално растенијата што не се зелени доминантно како што е лотусот се малку потешки на почеток. Нивната фотосинтеза е далеку помала во однос на зелените, па затоа СО2 не е нивен главен двигател за раст, туку се други хранливи состојки. Затоа јас на почетокот воопшто не ставив такви растенија. Додуша само една Echinodorus Reni , ама успеа некако со турни застани. Дури сега после 4-5 месеци, веројатно ќе ставам малку црвени растенија кај мене. Уште размислувам кои.  И мислам дека не е проблемот што не си ги прскал доволно, туку едноставно недостаток на прихрана во самата вода.
- Сијамските алгари се ненормално ефикасни за алга ама мислам дека само за зелена кончеста алга, и внимавај случајно да не се тие што ги викаат flying fox , што се скоро идентични со сијамските , а скроз непотребни за алги :)

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 02, 2019, 05:56:42 AM »
- На таа литража, и со толку растенија , тие риби што си ги ставил нема да имаат негативен ефект.
- Генерално растенијата што не се зелени доминантно како што е лотусот се малку потешки на почеток. Нивната фотосинтеза е далеку помала во однос на зелените, па затоа СО2 не е нивен главен двигател за раст, туку се други хранливи состојки. Затоа јас на почетокот воопшто не ставив такви растенија. Додуша само една Echinodorus Reni , ама успеа некако со турни застани. Дури сега после 4-5 месеци, веројатно ќе ставам малку црвени растенија кај мене. Уште размислувам кои.  И мислам дека не е проблемот што не си ги прскал доволно, туку едноставно недостаток на прихрана во самата вода.
- Сијамските алгари се ненормално ефикасни за алга ама мислам дека само за зелена кончеста алга, и внимавај случајно да не се тие што ги викаат flying fox , што се скоро идентични со сијамските , а скроз непотребни за алги :)
A kako da gi poznaam koi se

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 02, 2019, 06:16:48 AM »
Ок, главна карактеристика на сијамските е : Црната линија е од крај до крај. Уста - опашка. Значи и опашката треба да е со црна трака. Горната грбна перка треба да е еднобојна. Чиста и проѕирна.
Не можам убаво да видам на сликава , ама ми изгледа дека црната линија завршува пред задната перка, и ако е така, тогаш овие не се сијамци
[Login or Register]
« Last Edit: July 02, 2019, 06:20:37 AM by marjanmic »

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: July 02, 2019, 06:21:25 AM »
Ок, главна карактеристика на сијамските е : Црната линија е од крај до крај. Уста - опашка. Значи и опашката треба да е со црна трака. Горната грбна перка треба да е еднобојна. Чиста и проѕирна.
Не можам убаво да видам на сликава , ама ми изгледа дека црната линија завршува пред задната перка, и ако е така, тогаш овие не се сијамци
[Login or Register]
E ova ne sum go znael
Da na zadnata perka nema crna linina

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #9 on: July 02, 2019, 10:59:57 PM »
Добро утро колеги,

Многу убав старт и посакувам успех во понатамошен развој. Темата е прекрасна и доста корисна. applause desetka
Да се надополнам во муабетот со SAE-то и "Thailand Flying Fox" кои се различни еден од друг. Линк за подетални информации:
[Login or Register]

560855 за стартот и ги чекаме тревите да се развијат што подобро.  :icon_thumright:

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: July 03, 2019, 03:09:22 AM »
Еве ти и видео да видиш како се понашаат

https://www.youtube.com/watch?v=vprlwkcv0ZE&feature=youtu.be

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #11 on: July 04, 2019, 04:07:00 AM »
 applause si rabotat

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: July 04, 2019, 04:28:08 AM »
applause si rabotat
Rabotat i toa kako

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: July 04, 2019, 03:11:00 PM »
Posle edna nedela pocna da rasne po malku , nesto skapa ali poveceto rasne

Offline marjanmic

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: July 05, 2019, 12:34:44 AM »
Супер е. Ќе видиш за месец два

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: July 09, 2019, 01:26:45 PM »
Dojde vreme i za ribi
40+ neonki
35 rodostomusi
I uste desetina drugi ribi ostanati od stariot akvarium
6 sea algae
3 sredni i 6 malecki ancitrusi

Malku i promena smenet kanister so sunsun 2000l/h , poradi promena na kanister dodadena e i fluval starter bakterija
A vnatresnata pumpa sto bese e vece izvadena
Dopolnuvanje so uste bilki
Starite pocnaa da si rasnat so viden rast osven monte karlo koe ima no spor rast zatoa e i dodadena uste monte karlo no ovojpat vo dobra sostojba ne kako predhodnata koja bese skoro skapana
A vece i nekolku dena dodavam prihrana koja mi ja dadoa gratis od reinfores (nivnite prasoci) pa da ne se frli a od ponedelnik posle promena na voda odam na profito izi karbo i muckalici
I zgolemeno svetlo za +1 cas

« Last Edit: July 26, 2019, 08:52:55 PM by pocttopus, Reason: Одвојување на текстот од сликите за подобра прегледност »

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: July 16, 2019, 10:45:58 AM »
Nedelna obnova
20 den od start moza da kazam deka do nekade se stabilizira skoro site bilki se opravija i pocnaa da rasnat
zdravje vo nedela malo potsisuvanje i malo preureduvanje
Koga sme kaj preureduvanje mislam na pozicija na zasadeni bilki
moze i soveti i kritiki

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

« Last Edit: July 26, 2019, 08:53:23 PM by pocttopus »

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #17 on: July 17, 2019, 12:07:40 PM »
За кратко време ќе се направи џунгла позади... после речиси две недели многу се развиле.
Изгледа ќе треба да правиш шишање во скоро време.  :icon_thumright:

560855 за сликите и како се развиваат тревките. Многу убаво, браво! applause

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: July 17, 2019, 01:38:31 PM »
За кратко време ќе се направи џунгла позади... после речиси две недели многу се развиле.
Изгледа ќе треба да правиш шишање во скоро време.  :icon_thumright:

560855 за сликите и како се развиваат тревките. Многу убаво, браво! applause
Da da vece vo nedela ce igraat po malku kozici

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Offline URAN2

• magsmawsVE
  • Owner
  • Super clen
  • *
  • Activity:
    0%
    • Exemplary Сasual Dating - Authentic Maidens