collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Во дивината повеќето риби живеат во поголеми пространства на вода отколку во во просечниот аквариум.
Ова не значи дека отпадот кој го прават и отровите кои се наоѓаат во водата се разредена за разлика
од аквариумот. Но благодарение на плимата и осеката на водата, поплавите и сушите кои се дешаваат,
голем дел од овој отпад се отстранува. Едно нешто треба да запаметиме, се што ставаме во нашиот аквариум
останува тука во една или друга форма. Аквариумот е затворен систем, што значи, за разлика од природата
ништо не го чисти нашиот аквариум. Некои од “стварите“ кои ги ставаме во нашиот аквариум се распаѓаат
и се позитивни за нашиот аквариум, како на пример храната, но исто така таа прави и отпад во аквариумот.
Тука стапува на сцена филтрацијата во нашиот аквариум која е е од суштнско значење, која го отстранува
отпадот но не во целост но не и оние опасни материи кои се наоѓаат во водата.
Потребно е време нашиот филтер да созрее до ниво каде може ефикасно да се справува со отпадните материи.
Овој процес на созревање на филтерот се нарекува ЦИКЛИРАЊЕ НА АКВАРИУМОТ.
Од есенцијално значење да, аквариумот и филтерот бидат циклирани пред да почнеме да го населуваме аквариумот.
Во оваа статиja ќе дискутираме за принципите на  циклирање на аквариумот и исто така ќе ги земеме во предвид двата
начина кои може да се употребат на циклирање на аквариум.

Азотен(нитро) циклус
Повеќето новопечени акваристи мислат дека главната цел на филтерот е да ги собира изметот,
остатоците од храна и скапаните растенија од аквариумот. Да ова е еден од улогите на филтерот
но една од главните негови улоги е да го забрзаат и одржуваат азотниот процес.

Рибите  испуштаат амонијак во водата како отпаден продукт. Амонијакот е отровен за рибите, дури и во мали количини.
На среќa тука постојат видови на бактерии(nitrosomonas) кои го претвораат амонијакот во нитрити. Е сега исто така
и нитритите се штетни по здравјето на рибите, но за разлика од амонијакот многу помалку. Како и да е постои уште еден вид
на бактерии(nitrobacter) кои ги претвораат нитритите во многу понештетните нитрати.
Ова е во суштина азотниот циклус во аквариумот, претворање на амонијакот во нитрати. Овие бактерии се појавуваат природно
онаму каде има храна за нив амонијак или нитрити, но треба некаде да живеат додека го извршуваат овој процес. Тоа е нашиот филтер.

Овој процес е исто така познат како биолошка филтрација, и може да се насели на било која површина на нашиот аквариум која е порозна.
Ова значи дека овие бактерии ќе се населат во подлогата, камењата, дрвата во аквариумот.
Овие бактерии исто така бараат кислород за нивниот живот кој им го овозможуваме со проток на вода. Добивката од користење
на филтер отколку само обезбедување на проток на водата, е таа што во филтерот се населуваат милион пати повеќе корисни
бактерии отколку во подлогата или слично. Поготово ако користиме и материјали кои се идеални за населување со овој вид на бактерии.

Високото ниво на амонијак и нитирити во аквариумот секогаш води до проблеми. Како и што споменавме претходно двете се отровни по здравјето на рибите, и нивното присуство во аквариумот ќе предизвика стрес кај рибите и ќе остават простор кај иситите за населување на болести.
Додатно амонијакот може да ги “изгори“ рибите, под ова се подразбира кога рибите стануваат подлежни на различни бактерии,
кои ја оштетуваат слузта и предизвикуваат тешкотии во дишењето. Нитритите предизвикуваат иритација и исто така го попречуваат
начинот на кој се носи кислородот во телото на рибата. Како што споменавме крајната цел која сакаме да ја постигнеме во аквариумот
е да добиеме нитрати кои се најмалку опасни по здравјето на рибите, но и нив не ги сакаме во нашиот аквариум.
Остатокот од нитратите може да го изведеме на повеќе начини, но сепак најприменуван и најевтин е редовното менувње на вода.
Еден познат акварист еднаш има кажано: “ решениео со загадувањето е разблажувањето“ и тука е случајот со нитратите.
Колку поредовно менуваме вода толку почиста ќе биде истата. Регуларните промени на вода го овозможуваат ова. Исто така ефикасна
борба против нитратите се растенијата. Колку позасаден аквариум толку помалку нитрати во водата, растенијата ги консумираат нитратите.
Значи кога зборуваме за циклирање на аквариумот мислиме на созревање на филтерот (населување со корисни бактерии)
пред да почнеме со наслеување на аквариумот.

Циклирање на аквариум

Има два начини на циклирање на аквариумот, како циклирање без риби и со риби.
Како и да е двата начина предизвикуваат настанување на амонијак во аквариумот со што се предизвикува појавување
на корисните бактерии. Кога се почнува со циклирање на аквариум треба редовно да се следат нивоата на амонијак, нитрити и нитрати во акварумот.
Наједноставниот начин на циклирање на аквариумот без риби е кога користиме вода од веќе исциклиран аквариум.
Нивото на амонијак во водата постепено ќе почне да расте се додека не го допре врвот околу 10-14 ден од стартувањето
во зависност од температурата во аквариумот. Во овој момент треба да намалиме со додавањео на вода од аквариум.
После ова околу седмиот ден ќе почне да се јавува и количество на нитрити во аквариумот, и ова количество ќе почне да расте.
Околу една дедела покасно во аквариумот почнува да се одвива циклирањето. Со ова нивото на амонијак во водата треба да падне на ниво 0,
а после тоа и нивото на нитритите треба да го достигне минимумот.Ова се случува за околу еден месец од стартувањето на аквариумот.
Зголемувањето на нитратите ќе почне кога ќе почне намалувањето на нитритите. Кога амонијакот и нитритите ќе го достигнат минимумот,
и ќе се појави поголемо количество на нитрати тогаш можеме да почнеме со редовно менување на вода, со цел намалување на нитратите,
и почнуваме со населување на истиот со риби.                                                           

Исто така овој  циклус наместо со дотурање на вода од стар аквариум можеме да го изведеме и со додавање на храна за риби во аквариумот.
Овој циклус почнува тогаш кога ќе почне да се распаѓа храната во аквариумот. Со распаѓањето на храната во аквариумот се појавува одредено
количество на амонијак и почнува процесот на циклирање. Некои акваристи го праткикуваат овој вид на цилирање бидејќи им е потешко да набават
вода од циклиран аквариум. Овој вид на циклирање нема ногу разлика со погоре напишаниот. Циклусот се покренува со дотурање на храна во
аквариумот. Значи процесот е ист, со дотурањето храна се зголемува нивото на амонијак во аквариумот, почнуваат да се населуваат првите корисни
бактерии, со ова се зголемува нивото на нитрити, после ова се населуваат вторите корисни бактерии и се добива одредено количество на нитрати.
Кога ќе го добиеме ова почнуваме со редовна промена на водата. Единствен недостаток на овој начин, е тоа што доколку го
кориситме овој начин на циклирање распаѓањето на храната може да предизвика непријатни мириси во аквариумот.

Кога почнуваме да го циклираме аквариумот со риби, се појавуваат истите принципи како и погоре споменатите.
Со ставање на риби во аквариумот, истите почнуваат да испуштаат одредено количество на амонијак, и со тоа
почнува процесот на циклирање. Значи пак се појавуваат корисни бактерии кои предизвикуваат појавување на другите корисни бактерии,
и со тоа се отпочнува циклирањето на аквариумот. Главен недостаток на овој вид на циклирање е тоа што ги изложуваме
рибите на високи нивоа ана амонијак и нитрити. Како што споменавме истите се штетни за рибите и за нивното здравје.
Па поради ова мислиме дека не би било фер, ова да им го правиме на рибите во циклирањето на аквариумот.
Доколку се одлучиме за овој вид на циклирање тогаш би требало да одбереме поотпорни риби, кои би ги издржале тие услови во аквариумот.

Има бројни продукти кои се достапни за нас и кои тврдат дека се способни дека ќе го забрзаат циклирањето во аквариумот,
но има сомнеж во истите колу ефикасни се. Можеме да го забрзаме циклирањето на аквариумот со додавање на медиум
од веќе исциклиран аквариум, како на приме со додавање на сунѓер од некој филтер или пак додавање на керамички прстени
од веќе исциклиран аквариум. Бактериите од веќе населените медиуми ќе се преселат на новиот медиум многу бргу,
така да во рок од 24 часа нивниот број ќе се дуплира. Користењето на овој метод може да го отпочне циклирањето за
неколку дена за разлика од неколку недели кај нормалното циклирање на аквариум.

Јас сум за користење на поспорите методи на циклирање. Бидејќи побрзите методи можат да направат и спротивен ефект во аквариумот со тоа што во недостаток на амонијак и нитрити можеме да ги изгубиме колониите на корисните бактерии.
Као и да е треба да се придржуваме на споменатите процеси на циклирање на аквариум со цел да се обезбеди долгорочен успех на нашите аквариуми..

Link

Author Topic: Принципи и циклирање на аквариум  (Read 4215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Cimento

 • Plant junkie
 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Tetovo
 • Age: 42
 • Posts: 1484
 • Activity:
  0%
 • Karma: 99
Во дивината повеќето риби живеат во поголеми пространства на вода отколку во во просечниот аквариум.
Ова не значи дека отпадот кој го прават и отровите кои се наоѓаат во водата се разредена за разлика
од аквариумот. Но благодарение на плимата и осеката на водата, поплавите и сушите кои се дешаваат,
голем дел од овој отпад се отстранува. Едно нешто треба да запаметиме, се што ставаме во нашиот аквариум
останува тука во една или друга форма. Аквариумот е затворен систем, што значи, за разлика од природата
ништо не го чисти нашиот аквариум. Некои од “стварите“ кои ги ставаме во нашиот аквариум се распаѓаат
и се позитивни за нашиот аквариум, како на пример храната, но исто така таа прави и отпад во аквариумот.
Тука стапува на сцена филтрацијата во нашиот аквариум која е е од суштнско значење, која го отстранува
отпадот но не во целост но не и оние опасни материи кои се наоѓаат во водата.
Потребно е време нашиот филтер да созрее до ниво каде може ефикасно да се справува со отпадните материи.
Овој процес на созревање на филтерот се нарекува ЦИКЛИРАЊЕ НА АКВАРИУМОТ.
Од есенцијално значење да, аквариумот и филтерот бидат циклирани пред да почнеме да го населуваме аквариумот.
Во оваа статиja ќе дискутираме за принципите на  циклирање на аквариумот и исто така ќе ги земеме во предвид двата
начина кои може да се употребат на циклирање на аквариум.

Азотен(нитро) циклус
Повеќето новопечени акваристи мислат дека главната цел на филтерот е да ги собира изметот,
остатоците од храна и скапаните растенија од аквариумот. Да ова е еден од улогите на филтерот
но една од главните негови улоги е да го забрзаат и одржуваат азотниот процес.

Рибите  испуштаат амонијак во водата како отпаден продукт. Амонијакот е отровен за рибите, дури и во мали количини.
На среќa тука постојат видови на бактерии(nitrosomonas) кои го претвораат амонијакот во нитрити. Е сега исто така
и нитритите се штетни по здравјето на рибите, но за разлика од амонијакот многу помалку. Како и да е постои уште еден вид
на бактерии(nitrobacter) кои ги претвораат нитритите во многу понештетните нитрати.
Ова е во суштина азотниот циклус во аквариумот, претворање на амонијакот во нитрати. Овие бактерии се појавуваат природно
онаму каде има храна за нив амонијак или нитрити, но треба некаде да живеат додека го извршуваат овој процес. Тоа е нашиот филтер.

Овој процес е исто така познат како биолошка филтрација, и може да се насели на било која површина на нашиот аквариум која е порозна.
Ова значи дека овие бактерии ќе се населат во подлогата, камењата, дрвата во аквариумот.
Овие бактерии исто така бараат кислород за нивниот живот кој им го овозможуваме со проток на вода. Добивката од користење
на филтер отколку само обезбедување на проток на водата, е таа што во филтерот се населуваат милион пати повеќе корисни
бактерии отколку во подлогата или слично. Поготово ако користиме и материјали кои се идеални за населување со овој вид на бактерии.

Високото ниво на амонијак и нитирити во аквариумот секогаш води до проблеми. Како и што споменавме претходно двете се отровни по здравјето на рибите, и нивното присуство во аквариумот ќе предизвика стрес кај рибите и ќе остават простор кај иситите за населување на болести.
Додатно амонијакот може да ги “изгори“ рибите, под ова се подразбира кога рибите стануваат подлежни на различни бактерии,
кои ја оштетуваат слузта и предизвикуваат тешкотии во дишењето. Нитритите предизвикуваат иритација и исто така го попречуваат
начинот на кој се носи кислородот во телото на рибата. Како што споменавме крајната цел која сакаме да ја постигнеме во аквариумот
е да добиеме нитрати кои се најмалку опасни по здравјето на рибите, но и нив не ги сакаме во нашиот аквариум.
Остатокот од нитратите може да го изведеме на повеќе начини, но сепак најприменуван и најевтин е редовното менувње на вода.
Еден познат акварист еднаш има кажано: “ решениео со загадувањето е разблажувањето“ и тука е случајот со нитратите.
Колку поредовно менуваме вода толку почиста ќе биде истата. Регуларните промени на вода го овозможуваат ова. Исто така ефикасна
борба против нитратите се растенијата. Колку позасаден аквариум толку помалку нитрати во водата, растенијата ги консумираат нитратите.
Значи кога зборуваме за циклирање на аквариумот мислиме на созревање на филтерот (населување со корисни бактерии)
пред да почнеме со наслеување на аквариумот.

Циклирање на аквариум

Има два начини на циклирање на аквариумот, како циклирање без риби и со риби.
Како и да е двата начина предизвикуваат настанување на амонијак во аквариумот со што се предизвикува појавување
на корисните бактерии. Кога се почнува со циклирање на аквариум треба редовно да се следат нивоата на амонијак, нитрити и нитрати во акварумот.
Наједноставниот начин на циклирање на аквариумот без риби е кога користиме вода од веќе исциклиран аквариум.
Нивото на амонијак во водата постепено ќе почне да расте се додека не го допре врвот околу 10-14 ден од стартувањето
во зависност од температурата во аквариумот. Во овој момент треба да намалиме со додавањео на вода од аквариум.
После ова околу седмиот ден ќе почне да се јавува и количество на нитрити во аквариумот, и ова количество ќе почне да расте.
Околу една дедела покасно во аквариумот почнува да се одвива циклирањето. Со ова нивото на амонијак во водата треба да падне на ниво 0,
а после тоа и нивото на нитритите треба да го достигне минимумот.Ова се случува за околу еден месец од стартувањето на аквариумот.
Зголемувањето на нитратите ќе почне кога ќе почне намалувањето на нитритите. Кога амонијакот и нитритите ќе го достигнат минимумот,
и ќе се појави поголемо количество на нитрати тогаш можеме да почнеме со редовно менување на вода, со цел намалување на нитратите,
и почнуваме со населување на истиот со риби.                                                           

Исто така овој  циклус наместо со дотурање на вода од стар аквариум можеме да го изведеме и со додавање на храна за риби во аквариумот.
Овој циклус почнува тогаш кога ќе почне да се распаѓа храната во аквариумот. Со распаѓањето на храната во аквариумот се појавува одредено
количество на амонијак и почнува процесот на циклирање. Некои акваристи го праткикуваат овој вид на цилирање бидејќи им е потешко да набават
вода од циклиран аквариум. Овој вид на циклирање нема ногу разлика со погоре напишаниот. Циклусот се покренува со дотурање на храна во
аквариумот. Значи процесот е ист, со дотурањето храна се зголемува нивото на амонијак во аквариумот, почнуваат да се населуваат првите корисни
бактерии, со ова се зголемува нивото на нитрити, после ова се населуваат вторите корисни бактерии и се добива одредено количество на нитрати.
Кога ќе го добиеме ова почнуваме со редовна промена на водата. Единствен недостаток на овој начин, е тоа што доколку го
кориситме овој начин на циклирање распаѓањето на храната може да предизвика непријатни мириси во аквариумот.

Кога почнуваме да го циклираме аквариумот со риби, се појавуваат истите принципи како и погоре споменатите.
Со ставање на риби во аквариумот, истите почнуваат да испуштаат одредено количество на амонијак, и со тоа
почнува процесот на циклирање. Значи пак се појавуваат корисни бактерии кои предизвикуваат појавување на другите корисни бактерии,
и со тоа се отпочнува циклирањето на аквариумот. Главен недостаток на овој вид на циклирање е тоа што ги изложуваме
рибите на високи нивоа ана амонијак и нитрити. Како што споменавме истите се штетни за рибите и за нивното здравје.
Па поради ова мислиме дека не би било фер, ова да им го правиме на рибите во циклирањето на аквариумот.
Доколку се одлучиме за овој вид на циклирање тогаш би требало да одбереме поотпорни риби, кои би ги издржале тие услови во аквариумот.

Има бројни продукти кои се достапни за нас и кои тврдат дека се способни дека ќе го забрзаат циклирањето во аквариумот,
но има сомнеж во истите колу ефикасни се. Можеме да го забрзаме циклирањето на аквариумот со додавање на медиум
од веќе исциклиран аквариум, како на приме со додавање на сунѓер од некој филтер или пак додавање на керамички прстени
од веќе исциклиран аквариум. Бактериите од веќе населените медиуми ќе се преселат на новиот медиум многу бргу,
така да во рок од 24 часа нивниот број ќе се дуплира. Користењето на овој метод може да го отпочне циклирањето за
неколку дена за разлика од неколку недели кај нормалното циклирање на аквариум.

Јас сум за користење на поспорите методи на циклирање. Бидејќи побрзите методи можат да направат и спротивен ефект во аквариумот со тоа што во недостаток на амонијак и нитрити можеме да ги изгубиме колониите на корисните бактерии.
Као и да е треба да се придржуваме на споменатите процеси на циклирање на аквариум со цел да се обезбеди долгорочен успех на нашите аквариуми..
« Last Edit: May 11, 2009, 11:38:08 AM by Ljube »
Happines is like peeng in your pants. Everyone can see it but only you can feel it's warmth!

Offline DimitarJ

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 48
 • Posts: 7401
 • Activity:
  0%
 • Country: 00
 • Karma: 162
  • LID
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #1 on: May 11, 2009, 11:37:49 AM »
 nb,m Одличен пост. Заслужува карма која за жал неможам да ти јадам поради ограничување.  desetka

Offline Ljube

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 44
 • Posts: 5785
 • Activity:
  0%
 • Karma: 201
  • Aqua Park
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #2 on: May 11, 2009, 11:38:40 AM »
Zasluzuva i toa kako ama i jas sum zavrsil so karmite za denes  desetka desetka desetka   t28

« Last Edit: May 11, 2009, 11:40:04 AM by Ljube »

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 57
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #3 on: May 11, 2009, 11:51:33 AM »
 gsdzz t28 gsdxzz gsdxzz ( vujaklija)karmite se potroseni i na ljube nemozev da mu dadem ama utr  i zadutre...dolg e dolg. desetka
« Last Edit: May 11, 2009, 11:52:07 AM by nenad66 »
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline Cimento

 • Plant junkie
 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Tetovo
 • Age: 42
 • Posts: 1484
 • Activity:
  0%
 • Karma: 99
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #4 on: May 11, 2009, 11:58:50 AM »
Еј ама без карма више не куцам :surprise: :laugh: :laugh: :laugh:
Happines is like peeng in your pants. Everyone can see it but only you can feel it's warmth!

Offline Саше

 • Super clen
 • ****
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: Tetovo
 • Age: 29
 • Posts: 692
 • Activity:
  0%
 • Karma: 34
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #5 on: May 11, 2009, 12:15:30 PM »
E Cimento be  gsdxzz gsdxzz gsdxzz gsdxzz gsdxzz gsdzz gsdzz gsdzz

 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 ghgf
P.S Nikoj ne se rodil ucen....

Offline jufka

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Тетово
 • Age: 40
 • Posts: 2133
 • Activity:
  0%
 • Karma: 106
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #6 on: May 11, 2009, 12:30:28 PM »

Одлично!!! Еве КАРМА од мене gsdzz

Offline anrovla

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jun 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 56
 • Posts: 1147
 • Activity:
  0%
 • Karma: 113
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #7 on: May 11, 2009, 12:41:05 PM »
Реков јас книга ќе издава ...
Браво, во секој случај, професионално напишано ...
anrovla

Offline Gjuro

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: Kumanovo
 • Age: 44
 • Posts: 2693
 • Activity:
  0%
 • Karma: 194
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #8 on: May 11, 2009, 01:26:15 PM »
Odlicen i dosta korisen tekst.  gsdzz  nb,m  560855

Offline Aleksandar B

 • Global Moderator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 4107
 • Activity:
  0%
 • Karma: 307
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #9 on: May 11, 2009, 02:57:43 PM »
Nisto ne zboram
 560855

Offline majakashi

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Mar 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 40
 • Posts: 1265
 • Activity:
  0%
 • Karma: 57
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #10 on: May 11, 2009, 08:38:26 PM »
 desetka desetka desetka gsdxzz gsdzz

Offline kiko_vet

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Jan 2009
 • Location: PP
 • Age: 38
 • Posts: 1144
 • Activity:
  0%
 • Karma: 38
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #11 on: May 12, 2009, 05:39:59 AM »
 gsdxzzz gsdxzzz gsdxzzz
"Левата нога и рече на десната: меѓу нас е свршено."

Offline elektra

 • Aqua clen
 • ***
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Strumica
 • Age: 51
 • Posts: 154
 • Activity:
  0%
 • Karma: 2
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #12 on: May 12, 2009, 10:45:51 AM »
 gsdxzzz gsdxzzz 560855 i tekstot da se vnese na WEB stranata kako ekstra korisen. gsdxzzz gsdxzzz

Offline ivica74sk

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Apr 2009
 • Location: Skopje
 • Age: 49
 • Posts: 11195
 • Activity:
  0%
 • Karma: 377
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #13 on: May 12, 2009, 02:40:40 PM »
 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855 560855

Offline p

 • Administrator
 • SeaWolf
 • *
 • Join Date: Oct 2009
 • Location: Скопје
 • Age: 45
 • Posts: 7547
 • Activity:
  1%
 • Country: mk
 • Karma: 91
Re: Принципи и циклирање на аквариум
« Reply #14 on: January 25, 2017, 12:58:15 AM »

Tags:
 

Users Online Users Online (18)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal