collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
podolgo vreme vklucuvam pumpa za vozduh navecer otkako ke se izgasne osvetluvanjeto sigurno kako i mnogu clenovi od forumov, me interesira kolku vreme treba da bide uklucena pumpata bidejki sigurno zgolemuvanjeto na kislorod ,go menuva navecer koncentracijata na CO2 koe sto ne go gasnam voopsto. A sigurno nestabilnata koncentracija doveduva do pojava na algi.  hgfgd

pumpata ja vlucuvam 2 casa po gasnenjeto na osvetluvanjeto, a ja gasnam utre denta 1 cas pred da se zapali osvetluvanjeto. znaci toa mu doaga 11 casa...

Link

Author Topic: Pumpa za vozduh (aeracija)  (Read 1896 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
Pumpa za vozduh (aeracija)
« on: October 08, 2009, 01:14:33 PM »
podolgo vreme vklucuvam pumpa za vozduh navecer otkako ke se izgasne osvetluvanjeto sigurno kako i mnogu clenovi od forumov, me interesira kolku vreme treba da bide uklucena pumpata bidejki sigurno zgolemuvanjeto na kislorod ,go menuva navecer koncentracijata na CO2 koe sto ne go gasnam voopsto. A sigurno nestabilnata koncentracija doveduva do pojava na algi.  hgfgd

pumpata ja vlucuvam 2 casa po gasnenjeto na osvetluvanjeto, a ja gasnam utre denta 1 cas pred da se zapali osvetluvanjeto. znaci toa mu doaga 11 casa...
« Last Edit: February 17, 2011, 12:02:19 PM by Ljube »

Offline newpain01

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Re: pumpa za vozduh (aeracija)
« Reply #1 on: October 08, 2009, 01:36:37 PM »
i jas isto pravev na pocetokot, posle ne ja ni vklucuvav pumpata
kakov sistem za co2 imas? diy? na nekoi stranski forumi citav deka diy tesko moze da gi povredi ribite, osven ako imas nekoi golemi ribi, kako diskusi, ne proizveduva mnogu co2  :dontknow:

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: October 08, 2009, 01:42:23 PM »
DIY co2 imam so kvasec i sheker,
jas pak vo pocetok ne vklucuvav pumpa i dodeka toa go praktikuvav utredenta disenjeto na ribite im bese dosta zabrzano normalno pred da se ukluci osvetluvanjeto bidejki rastenijata ne ispustaa kislorod,i nekako bea nonstop pod stres. Otkako pocnav so pumpata a sigurno ima 2 meseci ova ne se slucuva. Inaku cuvam tetri.

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: October 08, 2009, 01:44:13 PM »
vo dobro zasaden akvarium i kade ima cirkulacija na povrsina ne e potrebna pumpa. Ostavi edna vecer bez pumpa, i stani rano sabajle pred da se zapalat svetlata, ribite sami ke ti kazat dali um treba pumpa  gsdzz

Offline newpain01

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: October 08, 2009, 01:48:05 PM »
DIY co2 imam so kvasec i sheker,
jas pak vo pocetok ne vklucuvav pumpa i dodeka toa go praktikuvav utredenta disenjeto na ribite im bese dosta zabrzano normalno pred da se ukluci osvetluvanjeto bidejki rastenijata ne ispustaa kislorod,i nekako bea nonstop pod stres. Otkako pocnav so pumpata a sigurno ima 2 meseci ova ne se slucuva. Inaku cuvam tetri.
ubavo ti kaza Admin, eksperimentiraj malce, probaj bez pumpa, ne bi trebalo da imas problem. vo toj slucaj ke imas konstantno nivo na co2 i ke nemas alga. no se zavisi dali imas cirkulacija na povrsinata-eve mene otkako mi protece aq, ribite gi cuvam vo aq bez nikakva pumpa, samo grejac i kanister, ama ima dobra cirkulacija na povrsinata od kanisterot

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: October 08, 2009, 01:51:55 PM »
pa sum probal Admin..

povrsinata ima cirkulacija bidejki crevoto za cista voda e namesteno dobro i ja branuva vodata ,plus akvariumot e 60 cm a pumpata e silna i super ja cirkulira povrsinata...

a inaku vo pocetokot kako sekoj pocetnik sigurno gresev so smesata za CO2 pa probav razlicni varijanti (kolicina)za sekerot i kvasecot, sega smesata ja pravam spored mene dobro i 2 nedeli co2 me tera i doziranjeto e konstantno, istotaka rastenijata nenormalno ispustaat kislorod se gleda se pravi pearling na niv epten mnogu..me interesira i toa sto prasav vo pocetokot na temava ,,za koncentracijata na co2 bidejki vaka se menuva navecer so pumpata,pa koe e optimalno vreme za da raboti pumpava za vozduh..

Offline nikola

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: October 08, 2009, 01:54:53 PM »
pa daj kazi kolku seker kolku kvasec stavas stom si nasol nekoja kombinacija

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: October 08, 2009, 02:04:35 PM »
NIkola pa nisto komplicirano,,,ne sum pronasol koj znae sto  ghgf  ghgf ghgf 

jas stavm 600 g sheker, 350 ml voda ,kvasec 20g i zelatin 2 paketcinja,,e sega sum primetil deka ima razlika koga stavam zelatin od Dr.Oetker i obicen zelatin makedonsko proizvodstvo..a istotaka ima vrska i kolku e po taze kvasecot tolku podobro..

isto probav i so suv kvasec vo prav od dr.oetker stavav po 3.5g znaci pola pokuvanje ,,ama togas reakcijata e posilna pa pravev soodnos sheker 450g i voda 25ml.

Offline newpain01

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: October 08, 2009, 02:10:44 PM »
pa sum probal Admin..

povrsinata ima cirkulacija bidejki crevoto za cista voda e namesteno dobro i ja branuva vodata ,plus akvariumot e 60 cm a pumpata e silna i super ja cirkulira povrsinata...

a inaku vo pocetokot kako sekoj pocetnik sigurno gresev so smesata za CO2 pa probav razlicni varijanti (kolicina)za sekerot i kvasecot, sega smesata ja pravam spored mene dobro i 2 nedeli co2 me tera i doziranjeto e konstantno, istotaka rastenijata nenormalno ispustaat kislorod se gleda se pravi pearling na niv epten mnogu..me interesira i toa sto prasav vo pocetokot na temava ,,za koncentracijata na co2 bidejki vaka se menuva navecer so pumpata,pa koe e optimalno vreme za da raboti pumpava za vozduh..
tesko deka nekoj ke ti kaze tolku casa pali ja da raboti, toa moras sam da odredis

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: October 08, 2009, 02:18:47 PM »
600 gr secer so 350 ml voda?? ili 450gr so  25 ml??

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: October 08, 2009, 03:07:17 PM »
izvinete greska Admin,,,450 seker so 250ml voda ghgf,,ovoj odnos go koristev koga stavav Kvasec vo prav od dr.oetker bidejki neli ovoj kvasec e daleku pojak od obicniot...

a drugata smesa 600 g seker so 350ml voda koga stavam obicniot kvasec sto e vo mali kocki od 40 g....

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: October 14, 2009, 03:06:58 PM »
Izgleda ako dobro se sekavam Gjuro vo eden post napisa deka kvasecot od digo e los bidejki sekoj pat ima razlicna koncentracija (jacina)a stavame ista doza. Poslednive nekolku pati kupuvam od ovoj kvasec, prviot pat staviv pola od malecka kocka i bese super,,pretposledniot pat staviv pola i nemase skoro nikakva reakcija pa doturiv uste edna cetvrtina i posle nekolku casa pocna reakcijata, posledniov pat denes staviv pola i posle 4-5 casa seuste nemase nikakva reakcija,,posle go dostaviv preostanatiot del (znaci cela kocka) i sega ke vidime kako ke bide,,inaku zapaziv na rokot ,i se bese vo red duri i vo site tri slucai bese bas taze kvasecot. Najverojatno imaa eden mesec rok na traenje a poslednava kocka imase rok na traenje do 10.11.2009 sto znaci najverojatno denovive e proizveden,,

Kazete koj vid na kvasec koristite ,i koja kolicina...

P.S moze treba da napisam vo nova tema ama ajde tuka ke prasam,,dali nekoj znae kaj ima boca za CO2 za prodavanje ili nekoj ako prodava neka kaze,, i kade ima soodvetni ventili,,zosto citav po nekoj forumi za da bide doziranjeto precizno treba neolku ventili od odreden tip (iglicast ventil.)

Offline jufka

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: October 14, 2009, 10:38:14 PM »
Jas koristam, taze kvasec od onie golemine so se pa od prilika stavam edna kocka, a receptov mi e sleden:400 grama seker i 300 grama voda za serbetot, 1 kesicka zelatin ,koga ke se spoi smesata i oladi go zemam kvasecot i go mesam vo mlaka voda so 3 golemi lazici seker. Na leto malku me drzese poradi vrukinite sea gleam tera okolu 3-4 nedeli gsdzz

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: October 15, 2009, 03:23:15 PM »
Jas koristam, taze kvasec od onie golemine so se pa od prilika stavam edna kocka, a receptov mi e sleden:400 grama seker i 300 grama voda za serbetot, 1 kesicka zelatin ,koga ke se spoi smesata i oladi go zemam kvasecot i go mesam vo mlaka voda so 3 golemi lazici seker. Na leto malku me drzese poradi vrukinite sea gleam tera okolu 3-4 nedeli gsdzz
ok,,fala jufka..

a za bocive za co2 nikoj neznae kaj ima sto ima kolku pari kosta ???? hgfgd  hgfgd  hgfgd

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: October 15, 2009, 09:07:47 PM »
vo oglasi ima

Offline Break

• Super clen
  • Activity:
    0%