collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by vladoma
[September 10, 2024, 12:26:54 PM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Dosta mi bese nenaseden akvariumot, planiram da go razubavam so treva no mi treba golema pomos. Kako prvo sakam da prasam dali moze da se zasadi trevata (naprimer amazonka) vo luspa od kokosov orev, da mi posluzi kako saksija. Kako vtoro sakam da prasam za povrsinska treva koja moze da izdrzi temperatura od 30tina stepeni celzjusovi, dali postoi takva i ako postoi koja e i kade mozam da ja najdam. Sega za sega tolku. Znaete deka nemam kvalitetna podloga vo mojot akvarium. Otvoren sum za novi predlozi vo vrska so mojot problem, samo da ne bide menjanje na podloga i tie takvi raboti.

Link

Author Topic: Sadenje na treva vo akvarium  (Read 2077 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jb007

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Sadenje na treva vo akvarium
« on: December 03, 2009, 01:44:57 PM »
Dosta mi bese nenaseden akvariumot, planiram da go razubavam so treva no mi treba golema pomos. Kako prvo sakam da prasam dali moze da se zasadi trevata (naprimer amazonka) vo luspa od kokosov orev, da mi posluzi kako saksija. Kako vtoro sakam da prasam za povrsinska treva koja moze da izdrzi temperatura od 30tina stepeni celzjusovi, dali postoi takva i ako postoi koja e i kade mozam da ja najdam. Sega za sega tolku. Znaete deka nemam kvalitetna podloga vo mojot akvarium. Otvoren sum za novi predlozi vo vrska so mojot problem, samo da ne bide menjanje na podloga i tie takvi raboti.
Podobro e da zivis 100 godini kako car, odkloku 7 dena kako prosjak :)

Offline kiko_vet

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Re: Sadenje na treva vo akvarium
« Reply #1 on: December 03, 2009, 01:55:02 PM »
neznam zosto bi sadel vo luspa od kokos ? moe mislenje toa ne ti treba ,  za drugoto prasanje ne te razbrav ubavo , sakas lebdecka povrsinska ?
i treto , eve proveri sto ima tuka http://forum.mkreef.com/index.php?topic=3223.0   a za podloga ako ne sakas da menuvas  ce dodavas posebno makro elementi
"Левата нога и рече на десната: меѓу нас е свршено."

Offline kiko_vet

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: December 03, 2009, 02:03:17 PM »
tuka imas eden primer za povrsinska treva , http://forum.mkreef.com/index.php?topic=787.80  ,   na drugata strana ima odgovor koe rastenie e  gsdzz

Offline jufka

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: December 03, 2009, 02:07:58 PM »
Nemas potreba na kiceraj od tipot saksii vo akvarium ghgfrfnz Zemi si tecni gjubriva,za tie rastenija so gi cuvas ne ti e potrebna hranliva podloga, a za lebdecka trava neznam koja bi mozela da viree na 30 stepeni, proveri mislam imase tema na forumov Predlog moj nekoe korce da pustis da lebdi so anubias zavrzan na nego gsdzz
« Last Edit: December 04, 2009, 12:15:34 AM by jufka »

Offline jb007

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: December 03, 2009, 02:20:39 PM »
Za tecnite gjubriva malce mi e somnitelno vo akvarium so diskusi, da ne go narusam kvalitetot na vodata. A luspa od orev mi bese nekako poprirodno zatoa mi dojde kako idea, vo luspata bi stavil i zemja i treset za da imam dobra podloga. Podlogata edvaj ja ima 2 cm, koga go pravev akvariumot edvaj najdov polovina dzak pesok koj bese mnogu malku za mojot akvarium. Jasno mi e deka e kic  ghgfrf , no sadev treva i ne ja biva voopsto  :no: mislev da napravam nekoja kombinacija da gi skrijam kokosovite luspi da ne se gledaat vo akvariumot da izgleda deka se zasadeni trevite vo podlogata. Ajde ako saka neka mi dade nekoj drug predlog ako videl nesto nekade kaj nekogo vo akvarium a dobro izgleda. Ovdeka po forumot nemozev da najdam nisto takvo slicno.     

Offline kiko_vet

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: December 03, 2009, 02:34:31 PM »
prvo , aj od osnovnite raboti da pocnime , 2 cm se malku ,  mozes da izvadis ribite , ili pak vnimatelno  , so cefka da dodades pesok , druga rabota , dali ja bivalo trevata ili ne , zavisi od mnogu raboti , t.e koja treva e i sto i e potrebno , svetloto da ne go zaboravame ,zatoa pogore ima link na trevi koi uspevaat na povisoki temperaturi , a za podetalni informacii otvori ja bazata na trevi i procitaj za tie so ce ti fati okoto.  i posledno , zosto strav od tecni dzubriva koga skoro site clenovi od forumov koristat  , e sega dali se gotovi kupecki , ili ti sam ke mesas , ostanuva na tebe ;  eve  , za podobro , neka ti odgovorat tie sto cuvaat diskusi dali i sto koristat od tecni dzubriva

Offline jb007

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: December 03, 2009, 02:39:01 PM »
Svetloto isto taka e slabo 15w neonka. Zaradi diskusite zedov poslaba neonka, bidejki koga vkluciv neonka od 30 w edniot diskus se treseze postojano, mu smetase jakoto svetlo. Da ne zaboravime deka najvazno u akvarumot mi se diskusite, a posle niv se ostanato.

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: December 03, 2009, 02:47:27 PM »
nemoj taka JB, ima tuka kup discusi so trevi :)

za povrsinska treva imas na listata za trevi, poslednite 4-5 artikli

Offline kiko_vet

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: December 03, 2009, 02:49:55 PM »
e pa sega neznam so da ti kazam ,  prelistaj akvariumite so diskusi i vidi so kako e  , zboruvano e i na taa tema za diskus i treva ...........

ete i admin ti kaza , neg akvarium e primer za diskus i treva

Offline jb007

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: December 03, 2009, 02:54:23 PM »
Gotovo me pismanivte, ne pravam taka. Mi se vide dobra idejata, ama ne bilo kako sto treba. Zdravje ke mora da se napravi nesto so podlogata

Offline nenad66

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: December 03, 2009, 03:00:58 PM »
Gotovo me pismanivte, ne pravam taka. Mi se vide dobra idejata, ama ne bilo kako sto treba. Zdravje ke mora da se napravi nesto so podlogata
E alal da ti e , ama tesko se pismanis se uplasi od malku rabota  basd
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline jb007

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: December 03, 2009, 03:09:12 PM »
Kukavica sto ke pravis  boske . Daleku od malku rabota e nenad. Mislam deka sum uste zelen da uskladam diskusi i treva, samo nejkam da prezemam nekoi rizici so koi bi gi unistil diskusite. Nema nikogas da si go prostam toa. Ajde sega za sega samo povrsinska treva neka ima, a za ponatamu ke vidime.

Tags:

Users Online Users Online (13)
Members Google (3)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal