collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Еј дај бе кажите како најефикасно може да се тргнат алгите од растенијата. Неможам да ги гледам више :no:. Дајте некој предлог

Link

Author Topic: Мизерни Алги!  (Read 3830 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
    • MKreef Forum za morska i slatkovodna akvaristika
Мизерни Алги!
« on: July 13, 2008, 11:21:56 AM »
Еј дај бе кажите како најефикасно може да се тргнат алгите од растенијата. Неможам да ги гледам више :no:. Дајте некој предлог
...And Justice For All

iron man

• Guest
Re: Мизерни Алги!
« Reply #1 on: July 13, 2008, 12:04:37 PM »
Гаси светло 5............6 дена и ке видиш чудо ке се деси

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: July 13, 2008, 12:53:45 PM »
Za kakvi algi se raboti??

Glavniot vinovnik e visok stepen na fosfati, pa treba toa da se sredi, pa potoa: visok hrana, nesoodvetno svetlo, silikati i dr.

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: July 13, 2008, 06:58:12 PM »
Значи алгите на стаклата што ги имаме сите оние како влакненца ги чистам со обично сунѓерче со онаа зелената страна. Ама на едно од дрвата за декорација имам фатено онаа кафена алга ептен мизерна. Таа планирам да ја исчистам со 3% хидроген(се разбира дрвото ќе го извадам од аквариум и после ќе го сварам). Ама незнам како да ги извадам алгите од растенијата. Воопшто не ми ваќа око да ставам хидроген на листовите. А многу стварно нервираат. И лошо за око е. Вишок храна сигурно немам, осветлувањето ми е 0.94 W по литар, gro lux т8 неонки. Фосфати појма немам дали имам вишок или мањак. Силикати незнам што :suspious: се. Iron Man, викаш светлото да го имам угаснато 5-6 дена. А воопшто да не го палам или само кога треба да ги наранам рибите?.
Ако имате некој друг предлок пишете.

П.с Утре ќе земам средство против алги од "Siline" па ќе видам што ќе направам

Поздрав   
...And Justice For All

Offline anrovla

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: July 13, 2008, 09:56:53 PM »
Со средство за алги само привремено ќе ја ублажиш последицата. Можеби ќе ги снема за момент, со должна колатерлана штета бидејќи внесуваш дополнителна хемија во аквариум, но ако причинителот не е одстранет, повторно ќе ти се вратат алгите.
Значи, обиди се да го најдеш и средиш причинителот за растот на алгите.
Имаш силно осветлување, па претпоставувам дека си запознает со таква поставка на аквариуми. Накратко, тоа би значело дека имаш МНОГУ билна маса во аквариумот за да го искористи истото и да не дава шанса на алгите, деликатни билки, задолжително ЦО2 и макро/микро прехрана на билките за да може да го следат брзиот раст поради ЦО2 и светлото и секако БАЛАНС (ова е најтешко) помеѓу сите овие работи. Се што останува вишок (светло, ЦО2, прехрана на билките), алгите го ОБОЖАВААТ, и секако дека ќе ги има на претек.
Дај слики за поточно да ги видиме и за 2-3 недели ќе го средиме проблемот.
За почеток, смали го фотопериодот на максимум 10 часа, со 2 часа прекин попладне.
Дај точен опис за ЦО2 / и прехрана на билките, заедно со детален список на билките / рибен фонд.
И почесто менувај по малку вода, по 10% секој втор ден, отсоена вода (освен ако немаш напад на цветање на алги, тогаш мораш да одиш со 2-3 дена тотално затемнување).
Се надевам дека аквариумот е добро зациклиран, зар не ?

Голем број на одговори ќе најдеш и овде:
[Login or Register]
anrovla

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 14, 2008, 12:19:13 PM »
Ако мислиш на онаа темно зелена како кадифе алга по листови.
И имаш билки со тврди листови.. ХИПЕРМАНГАН хеххееххехехех

Намали светло летово.. и турај у вода со мењање акватан или слично средство што врзува метали...
Релацијата метали алга.. ќе платите да ви кажам хехеххехе

Offline WILDDISCUS

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 14, 2008, 10:12:37 PM »
Ако мислиш на онаа темно зелена како кадифе алга по листови.
И имаш билки со тврди листови.. ХИПЕРМАНГАН хеххееххехехех

Намали светло летово.. и турај у вода со мењање акватан или слично средство што врзува метали...
Релацијата метали алга.. ќе платите да ви кажам хехеххехе

brejjj adzio so zboris bre jas mislam deka ima vrska so siporex mora da zema  :laugh: :laugh: :tease:

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 17, 2008, 03:23:51 PM »
Со средство за алги само привремено ќе ја ублажиш последицата. Можеби ќе ги снема за момент, со должна колатерлана штета бидејќи внесуваш дополнителна хемија во аквариум, но ако причинителот не е одстранет, повторно ќе ти се вратат алгите.
Значи, обиди се да го најдеш и средиш причинителот за растот на алгите.
Имаш силно осветлување, па претпоставувам дека си запознает со таква поставка на аквариуми. Накратко, тоа би значело дека имаш МНОГУ билна маса во аквариумот за да го искористи истото и да не дава шанса на алгите, деликатни билки, задолжително ЦО2 и макро/микро прехрана на билките за да може да го следат брзиот раст поради ЦО2 и светлото и секако БАЛАНС (ова е најтешко) помеѓу сите овие работи. Се што останува вишок (светло, ЦО2, прехрана на билките), алгите го ОБОЖАВААТ, и секако дека ќе ги има на претек.
Дај слики за поточно да ги видиме и за 2-3 недели ќе го средиме проблемот.
За почеток, смали го фотопериодот на максимум 10 часа, со 2 часа прекин попладне.
Дај точен опис за ЦО2 / и прехрана на билките, заедно со детален список на билките / рибен фонд.
И почесто менувај по малку вода, по 10% секој втор ден, отсоена вода (освен ако немаш напад на цветање на алги, тогаш мораш да одиш со 2-3 дена тотално затемнување).
Се надевам дека аквариумот е добро зациклиран, зар не ?

Голем број на одговори ќе најдеш и овде:
[Login or Register]

Во право беше anrovla средството појма нема. Ништо не помогна :'(. А да ти пообјаснам за аквариумот. Цо2 имам 2 шишиња од по 2 литра со рецепт желатин, квасец итн. Микро и макро елементи не ставам ама планирам да направам(дозирањето ќе оди според EI или PPS, кои што се запознав на aqua-art веб страната). Аквариумот е добро зациклиран со сите салтанаци, ама проблем ми е подлогота не ми е соодветно наместена. За подлога имам ставено само црна ризла("Terraco"), и според мене ова главен виновник поради што многу убави ратсенија ми изумреа. Сега зедов aqua basis па планирам да го вадам песокот да ја ставам подлогата. Ама бидејќи сите знаеме дека ова не е лесна работа ќе се обидам да го натерам Дане да ми помогне. А сега за сега ќе пробам таа кадифе алга да ја отстранам со хиперманган. Па ако имаш некоја идеја слободно пиши.

П.с Светлото го намалив од 12 на 8 часа дневно.

Растенија:

Anubia barteri

Microsorium pteropus

Eleocharis acicularis

Eichhornia diversifolia

Cruptocoryne affinis

Echinodorus paniculatus

Sagittaria subulata

Valisnerija spiralis

Bacopa caroliana

Ludvigia Repens

Риби:

8 Pterophyllum scalare

2 Botii kubotai

10 Trigonostigma heteromorpha

4 Paracheirdon Axelrodi

8 paracheirdon innesi

2 Ancistrus sp

6 Corydoras paleatus

3 Cardina japonica

2 Colisa lalia

2 Microgephagus Altisponisa

2 Epalzeorhynchos kalopterus(flying fox)

Еве некои слики од алгите:

Поздрав
...And Justice For All

Offline WILDDISCUS

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: July 17, 2008, 04:40:38 PM »
sto pumpa imas jas sumljam vo ostatoci na hrana koj ne se sobiraat vo filter pisi sto filter pumpa imas i jas imav takov problem pa ja smeniv od 1200l na 1800l/h segae se OK :happy:

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: July 17, 2008, 08:24:10 PM »
Значи имам стаклен филтер. Е сега главата што ја пренесува чистата вода од последната комора во аквариумот е 800 L/h. Внатре во аквариумот имам уште една обична Атман пумпа 800 L/H.

Поздрав
...And Justice For All

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: July 19, 2008, 12:07:14 PM »
Ми пукна филмот неможам више. Зедов 10 кила" Aqua basis +" подлога и ќе го вадам песокот, ќе го исчистам аквариумот комплетно, и пак ќе го циклирам. Ова планирам да го направам некаде после понеделник, таман пред да одам на Металика, и точно аквариумот ќе биде исциклиран пред да стигне робата што ја имаме нарачано. Само теоријата од ADZI со хиперманган не успеав да ги тргнам алгите од растенијата. Сакам некако пред да го исчистам аквариумот, да ги тргнам алгите од растенијата ама неуспеа. Овие алги ме проколнаа :hurt:
...And Justice For All

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: July 20, 2008, 11:47:10 PM »
Ми пукна филмот неможам више. Зедов 10 кила" Aqua basis +" подлога и ќе го вадам песокот, ќе го исчистам аквариумот комплетно, и пак ќе го циклирам. Ова планирам да го направам некаде после понеделник, таман пред да одам на Металика, и точно аквариумот ќе биде исциклиран пред да стигне робата што ја имаме нарачано. Само теоријата од ADZI со хиперманган не успеав да ги тргнам алгите од растенијата. Сакам некако пред да го исчистам аквариумот, да ги тргнам алгите од растенијата ама неуспеа. Овие алги ме проколнаа :hurt:

Не е тоа теорија спајк, хиперманганот уништува алги и други органски соединнија, но нормално ако се толку јаки како на сликата едино со прсти и четка се тргаат.
Еве ти сега еден безпари совет, бев порано критикуван за ова, но сега после 2 години треба сертификат да ми даат  :canadian:.

Во делот на стаклениот филтер каде сто се собира губрето, стави сијалица одозгора или од страна- да свети нон стоп, така една насочена енерџи савер од 20 вати или обична 40 ке заврши работа. Никад не ја гаси. чисти ги од ак алгите со тоа да одат во филтер и тоа секој дневно и филтерот не го чисти, Треба да се формира колонија од алги. тоа ќе го постигнеш со тоа што ке правиш рестрикции на осветлување во АК додека не го гасиш светлото у филтер.
за едно 15 дена до месец, ќе ме частиш пиво.
Не менувај подлога, не ставај препарати.
Исчисти го ак сега скроз, смени вода 2/3 и наврави го ова.

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: July 21, 2008, 02:35:05 PM »
ADZI, ќе те послушам за ова дефинитивно ќе пробам. А за подлогата верувај ми морам да сменам. Не стриктно заради алгите, поради растенијата воопшто. Многу убави растенија ми пропаднаа заради таа пуста подлога. Плус подлога ставаш еднаш и толку. А за ова со сијалицата кај филтерот дефинитивно ќе пробам. Ќе изведам нешто DIY и ќе ја ставам од страна штедлива неонка од 40w.

П.с Можеш овој начин да го постираш и објасниш во библиотеката ако не те мрзи, мислам дека и други би нашле корист од ова, а мислам дека и вреди да се постира.

Поздрав
...And Justice For All

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: July 21, 2008, 11:08:03 PM »
Слободно стаи.. веќе 1 месец имам 5 мин слободно набрзинка да пишам и толку..
Иначе за понеупатените, со оваа „финта“ всушност се прави рефугиум т.е. на Македонски, ПРИБЕЖИШТЕ.
Служи за повеќе работи.. но и во вакво издание служи за ефективно отстранување алги.. + ако сме во можност и некои филадендрон да стаиме корењата и тој да штрчи надвор во комбинација со јавански мов. и добиваме една од најдобрите филтрации нитрат ФРИИ  ;)

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: July 23, 2008, 09:57:43 AM »
Зедов во Акватика 10 кила тресет "Aqua basis +", и сега планирам да ја сменам подлогата. Дај кажите нешто дали само тресетот да го ставам или и да додадам и нешто друго.

Поздрав
...And Justice For All

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: July 24, 2008, 01:07:45 AM »
Баце, тоа ти е додаток за исхрана на растенија, над него треба едно 5-10цм „ПЕСОК“, нормално зависи какви растенија ке чуваш(гранулација) ако одиш на глоссо тогас гранулација 1-3мм.

Јас барем лично сметам а богами и други, дека освен БЛАЦК ПЕАТ, тоест ТРЕСЕТ природен или вештачки е далеку подобро одошто готова подлога од разно разни причини.
Прво ке имаш огромни проблеми со нитрати. ќе треба да ставаш „нитрат фрее“ ВОДА. значи РО е потребано во конјукција со тврда вода без нитрати. значи тестирање секој дневно.
Друго треба правилно дозирање на подлогата. Неможеш ти тие 10 кила да ги ставиш во 120 лита АК.. тоа е убиство.. Второ таа е „ДОЛГОТРАЈНА“ значи ќе треба да се менува. а тоа знали ЦЕЛА ПОДЛОГА СОСЕ ПЕСОК И РАСТЕНИЈА НАДВОР, па ставање пак одново се..
во превод, растурање на циклиран ак, уништување на постигнат еквилибриум, уништување на „ДЕНИТРАТЕН ФИЛТЕР“-подлогата.
затоа тој супстрат се става на нов ак, па после поминување на сите детски болести и циклирање на филтрите, водата, песокот. кога ќе изгуби својство се оди со прехрана на КОРЕЊАТА во вид на таблети , топчиња и сл., а за сама прехрана на растенијата течни раствори.

Бидејќи барем јас, ЧУВАМ РИБИ а растенијата не ми се декорација туку ФИЛТРАЦИЈА.. вакво расурање на АК не ми е прифатливо освен во крајна мерка- селидба и слично. :wounded: :wounded:

Offline Aleksandar

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: July 24, 2008, 01:22:15 PM »
Adzi jas pred nekoe vreme go napraviv sevo ova sto go ti kazuvaz znaci go restartirav so se vika slatkovodniot izvadiv se od stariot akvarium ribite gi pokloniv i del od rastenijata potoa staviv podloga "Aqua basis +" pa odozgora edno 5 cm crn kvarcen pesok,pa dopolniv edno 75% RO voda i 25% obicna od cesma.Akvariumot se ciklirase edna nedela pa dodadov i nekoe ribce i sega e ekstra ke stavam denovive sliki za da se vidi kako toa sega izgleda.

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: July 26, 2008, 11:12:50 AM »
Морам да го наравам ова. Филтерот нема да о чистам за бактериите да се преселат побзо, т.е процеот на циклирање да трае пократко.

Поздрав
...And Justice For All

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: July 27, 2008, 02:19:48 AM »
пази филтерот ако не работи (врти) 30 мин. си ебал ежот  :butt:

Offline spike15_mk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: July 27, 2008, 10:44:37 AM »
Знамм, ќе ставам воздух во двете комори кај што има филтер материјал. Секако нема да ги ставам рибите одма, ќе ги ставам после едно два-три дена.
...And Justice For All

Tags:

Users Online Users Online (24)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal