collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[Today at 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
dimenzii: 60x40x45
litraza : 100l
karakteristiki na vodata ne znam, ne sum navlegol do tolku
filtracija: atman ef1
osvetluvanje: philips 2x23w i 1x18w stedni sijalici 865ki
podloga: pesok od markova reka granulacija vo granicite
rastenija: sredno zalosno
ribi: 3 muljasi, 2 ancitrusi, 2 botii, 1 knifefish, 6 neonki, 6 kardinali, 7 red nose tetri, 4 gupi i ke se dopolnuva so uste tetri...

e sega vaka... so akvariumov ofanzivno se zanimavam godina i nesto inaku pred toa amaterski so pomali akvariumi... napraviv mnogu promashuvanja so izborot na ribi i sega se skoncentrirav na tetrite so koj akvariumov najdobro izgleda... od koga go startuvav akvariumov po nekoe vreme trevkite pocnaa dobro da napreduvaati posle izvesno vreme na 2-3 nedeli frlav po cela kesa visok... pred 4-5 meseci dojde faza na bolesti(poduen stomak, tocki, pa i se drugo ...) i mnogu izgubeni ribi... vo ovoj period vo akvariumot stavav mnogu lekarstva za bakterii i trevkite popustija. pred nekoe vreme go izvadiv celiot pesok go dezinficirav so hipermangan i akvariumot startuvase od novo... sega trevkite se skoro isuseni, posle 10 dena odprilika primetuvam nekoj novi livcinja ali se odi premnogu sporo, posebno niskite rastenija koj ne ni mrdaat. inaku voda menuvam na edna nedela po 30-40% i stavam rastol gjubrivo a svetloto mi e pusteno 12h. co2 nemam napraveno ali izgleda ke moram a i pod pesokot nemam treset ili nesto slicno, a sega na novo da go vadam pesokot e mnogu komplicirano, a procitav deka moze i nekoj tableti da se stavaat do trevkite, i toa mi izgleda kako poprifatlivo.  inaku od rastenija imam samo nekolku vidovi zosto drugo ne moze da se najde po prodavnicive nasi luksuzni a i tuka pisav na forumov ama vo nekoja pogresna sekcija pa nemase nekoj so ke mi dade :(, taka da moram da se zadovolam samo so postoeckite pa niv da gi razvijam podobro. dadete nekoj predlozi sto bi mi bilo najdobro za da dobijam malku po gusto naselen akvarium...
[Login or Register]

[Login or Register]

Link

Author Topic: coko akvarium  (Read 17505 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
coko akvarium
« on: August 24, 2010, 04:47:30 AM »
dimenzii: 60x40x45
litraza : 100l
karakteristiki na vodata ne znam, ne sum navlegol do tolku
filtracija: atman ef1
osvetluvanje: philips 2x23w i 1x18w stedni sijalici 865ki
podloga: pesok od markova reka granulacija vo granicite
rastenija: sredno zalosno
ribi: 3 muljasi, 2 ancitrusi, 2 botii, 1 knifefish, 6 neonki, 6 kardinali, 7 red nose tetri, 4 gupi i ke se dopolnuva so uste tetri...

e sega vaka... so akvariumov ofanzivno se zanimavam godina i nesto inaku pred toa amaterski so pomali akvariumi... napraviv mnogu promashuvanja so izborot na ribi i sega se skoncentrirav na tetrite so koj akvariumov najdobro izgleda... od koga go startuvav akvariumov po nekoe vreme trevkite pocnaa dobro da napreduvaati posle izvesno vreme na 2-3 nedeli frlav po cela kesa visok... pred 4-5 meseci dojde faza na bolesti(poduen stomak, tocki, pa i se drugo ...) i mnogu izgubeni ribi... vo ovoj period vo akvariumot stavav mnogu lekarstva za bakterii i trevkite popustija. pred nekoe vreme go izvadiv celiot pesok go dezinficirav so hipermangan i akvariumot startuvase od novo... sega trevkite se skoro isuseni, posle 10 dena odprilika primetuvam nekoj novi livcinja ali se odi premnogu sporo, posebno niskite rastenija koj ne ni mrdaat. inaku voda menuvam na edna nedela po 30-40% i stavam rastol gjubrivo a svetloto mi e pusteno 12h. co2 nemam napraveno ali izgleda ke moram a i pod pesokot nemam treset ili nesto slicno, a sega na novo da go vadam pesokot e mnogu komplicirano, a procitav deka moze i nekoj tableti da se stavaat do trevkite, i toa mi izgleda kako poprifatlivo.  inaku od rastenija imam samo nekolku vidovi zosto drugo ne moze da se najde po prodavnicive nasi luksuzni a i tuka pisav na forumov ama vo nekoja pogresna sekcija pa nemase nekoj so ke mi dade :(, taka da moram da se zadovolam samo so postoeckite pa niv da gi razvijam podobro. dadete nekoj predlozi sto bi mi bilo najdobro za da dobijam malku po gusto naselen akvarium...
[Login or Register]

[Login or Register]
« Last Edit: October 13, 2011, 02:06:34 PM by vsutarov »

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
Re: coko akvarium
« Reply #1 on: August 24, 2010, 04:53:51 AM »
slikite se pred 6 meseci i sega... inaku sakam niskive trevi da mi se razvijat najmnogu a povisokite e lesno tie ke prknat nekako :(

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: August 24, 2010, 07:27:41 AM »
blagodaram za postot Jovanov, ne se sekiraj sve ke se sredi popoleka :)

Offline nenad66

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: August 24, 2010, 07:58:56 AM »
 gsdxzzz za predstavuvanjeto.Drugoto poleka ke se sredi,a za poniskite trevki ke baras od tie po ne zahtevnite za da ti napreduvaat bidejki nemas hranliva podloga.Imas tuka na forumot da razgledas i odberes so ti odgovara.
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline ADZI

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: August 24, 2010, 09:27:28 AM »
Toa ti e so aquariumi.. kaj mene bese isto taka  DZUNGLA pa  posle nekoe vreme stana HIROSIMA.. ali se se oprava

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: August 24, 2010, 10:25:09 AM »
ke bide!!.. treba da se ima trpenie samo....   3dclin

vsutarov

• Guest
« Reply #6 on: August 24, 2010, 01:21:14 PM »
Si se macel nekoe vreme i so trevi i so ribi,ama dobro sto dojde tuka,bidejki imas dosta informacii i za ednoto i za drugoto.Za ribi ne mozam da ti sugeriram(kako nekoi malawci koi edvaj cekaat da zapadne nekoj vo mala kriza pa da ja rasirat "malawi akvaristikata" ghgf),zasto za toa treba iskra,samo da se pazi na kombinacii.Trevi, nekoi bi isfrlil,kako amazonkata na pr. drugi tesko gi prepoznavam od slikata.Ako nemas sreka so oglasite za trevi dojdi kaj mene,imam dosta vidovi vo akvariumot nacukano pa biraj sto sakas.A,za CO2 ke moras da turas.Samo prvo rascepkaj po forumov,pa posle prasuvaj nejasni raboti,pa ke si odredis nekoj pravec.So trevite e isto kako i so ribite,ako izbrzas i samo nacukas i izmesas pak nema da se postigne efektot.Ti pozeluvam prijaten pomin i samo napred.

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: August 24, 2010, 02:26:32 PM »
fala vi momci za podrskata... znam deka ke bide ama mene nekako mi se brza da go napravam akvariumot... inaku tolku mnogu sum zagrozen so akvaristikava taka da tesko deka ke se zadovolam so malku sakam da napravam nesto ubavo... znaci bitno e da stavam podloga pa  so toa ke dobijam rastenijata da napreduvaat pobrzo??? e sega ke treba da mi kazete kakva podloga, ali siguren sum deka pisuvase negde na forumov(poso cel go imam procitano NEKOLKU PATI:D) pa ke se navratam da procitam. i posle ke mi treba co2 DIY :D... toa ke bide voglavno za rastenijata ? inaku za ribi ne se ni mislam 1% zosto onie rednose tetri gi obozavam... e sega vsutarov vo pravo si za amazonkata nema nikakov izgled, zosto samo stebla se gledaat vo akvariumot zosto listovite se posle 50 cm, ali so da pravam koga po prodavnicive samo amazonki prodavaat... ako imas ti nesto za davanje soberi mi pa jas ke bidam premnogu blagodaren... inaku od rastenija pozadi imam      Vallisneria spiralis  ama samo edno korence i nikako da prkne ali sega eden clen na forumov mi rece deka ke mi dade od taa, napred imam Eleocharis acicularis i nesto so lici na Vallisneria spiralis samo vo smalena verzija... drugite ne znam kako se vikaat ama moze da se vidat na prvata slika...

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: August 24, 2010, 05:22:18 PM »
Jovanov,najgolemata greska, i cesto pati kobna, vo akvaristikata e NE MOZAM DA CEKAM! Toa e provereno milion pati. Ima tuka na forum akvariumi koi se restartirani po nekolku pati bas poradi ne cekanje. Cikliranjeto e proces koj trae so meseci pa do godina sve dodeka ne se stabilizira i ne se pretvori vo eden zdrav eko sistem.

NE BRZAJ  ghgf

Ako nekoj ne se javi da ti donira/prodade sakanite trevki, strpi se uste nedela dve, pak ke pocneme so porackite pa ke si poracas sve sto sakas.

Za podloga moj sovet da si kupis profesionalna za akvaristika od Tetra/arami/resun

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: August 24, 2010, 10:14:09 PM »
Apsolutno se slozuvam so Admin. Ne mi e jasno kade ti se brza  :dontknow:. Sto i da napravis, ti treba nekolku meseci za da se oformi istoto toa. Taka da, djabe brzanje.

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: August 25, 2010, 01:19:22 AM »
ne e bas do brzanjeto ama sakam da sredam se kako sto treba pa posle ke cekame... sakam da stavam podloga koga site mi kazuvate deka e NEOPHODNA... samo kazete mi kolku ke me cini za moevo akvariumce od tie so se za akvaristika i kade tocno ja ima? okolu 3 cm treba taka ?

Offline ПРЧО

• V I P
  • aquamaniac
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: August 25, 2010, 02:42:22 AM »
zasto neophodna podloga , eve ja nemam podloga, imam samo kvarcen pesok i nisto drugo, a bas vecer ke stavam sliki od mojot akvarium kako izgleda (imase mal redizajn), neophodno ti e  gjubrivo za trevite , a kako ke im go ovozmozis toa ti biraj, dali so podloga ili preku dodavanje na gjubriva vo vodata, po mene kombinacija od dvete ne e potrebna - ova e samo moe iskustvo  gsdzz

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: August 25, 2010, 04:30:41 AM »
Da da vidov deka na forumov ste podeleni kako vmro I sdsm vo vrska so
podlogata. Dali da ima podloga dali da bide od poznati firmi za akvaristika
Dali da bide za cvekinja i slicno. Poveke mislenja ima ali kako so citav I tie
so koristat od cvekinja im odi super Ali sepak malku posigurno e so
specijalna za akvaristika. Inaku da ne posocuvam Ali I nekoj so nemaat
nikakva podloga imaat strasno dobri akvariumi, pa covek da se zbuni I da
ne znae so da pravi! 

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: August 25, 2010, 07:46:51 AM »
 Vsusnost podlogata moze da sluzi samo da se drzi rastenieto a se drugo da se dozira preku gjubrenje vo propisani dozi sto nema da predizvikaat visoki koncentracii na odredena materija kako sto e toa slucajot pri koristenje podloga.Istite tie visok materii sto ne gi korestat rastenijata ke bidat odlicna hrana za nekoj drug vo akvariumot a toa se tolku neposakuvanite algi.Znaci moja preporaka bez hranlivi podlogi i redovno doziranje hranlivi materii sprema obemot na biomasa sto ke gi koristi bez ostatok,ili sto e mozno pomal ostatok.

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: August 25, 2010, 07:53:08 AM »
nema tuka podelenost voopsto, ako imas sredsva/pari togas ke si dodavas mikro/makro elementi i nema da ti bide potreben substrat (podloga e i pesokta)

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: August 25, 2010, 07:57:27 AM »
ok sega mi e jasno !!! znaci moze da se postigne istiot efekt i bez hranliva podloga samo so pogolemo dodavanje na tecni gjubriva... e sega od tie tecni gjubriva vie ke preporacate nesto ili da odam vo sekcijata DIY i da najdam nekoja recepta. ova jas so go stavam RASTOL veruvam deka ne e dovolno zosto vika da se stava po edno kapace na 14 dena ?????

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: August 25, 2010, 08:06:11 AM »
 Pak ke ti kazam deka najpametno e za da ne se pojavi visok od hranlivi materii koi mozat da predizvikaat bujanje na algi ,deka najdobra varijanta e dnevno doziranje za da mozat rastenijata da iskoristat se vo tekot na svetliot period.Vaka na 14 dena ke se pojavat mnogu algi koi ke potrosat golem del od elementite i za bilkite do slednoto dodavanje povtorno ke nema.Ti preporacuvam cesti utrinski minimalni kolicini.

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: August 25, 2010, 08:57:32 AM »
abe sea ako si spremen da frlis 3000-4000 den za gjubrivo ke ti dam jas od easy life, ili pak ako sakas nesto epten kvalitetno amaepten skapo, zatoa ti rekov, kolku pari tolku muzika.Jas za 500ml sisence imam davano i 70 evra

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: August 25, 2010, 12:17:44 PM »
e sega admin me pozdravi so cenive :D  moze li da mi kaze nekoj optimalno po vas so da stavam vo akvarium ama da ne treba stanov pod hipoteka da go stavam... znam deka nekoj ke mi pisat rascepkaj po forumov i ke vidis so ti treba... ali jas rascepkav mnogu pati i ne mozam da se odlucam, NE SUM PRO, treba da se uci od iskustvo... moze li nekoj od onie so iskustvo(koga ke ima vreme) da pise nesto vo smisol kako so osvetluvanjeto za sto znaeme deka oprilika za optimalno razvivanje na trevkite ti e potrebno 0.6-1w/l...
pa da ni kaze na nas neiskusnite odprilika kako da si go planirame akvariumot i veruvam ke bide mnogu korisno za mnogu kako mene. za da dobies normalen rast ti treba : hranliva podloga(kakva) ili pak ne moras, da dodavas mikro i makro elementi(kakvi i po kolku), co2(moras ili nemoras) i nesto slicno... ne ne biva site so ova hemiive... 55655

vsutarov

• Guest
« Reply #19 on: August 25, 2010, 01:52:56 PM »
 ghgf Bidejki kaj nas ne postoi skolo za akvaristi,tebe ke ti bide skoloto:zemi pa probaj,kako i na site nas, veruvaj.Moras da pocnes nekako.Samo postepeno edno po edno,ifaktorot vreme neka ne te maci mnogu,toa e uste edno gjubrivo sto ke treba da go koristis :D

Tags:

Users Online Users Online (26)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal