Prebaruvanje
Posledni Postovi
|
The first post content
Odamna trebase ova da go postiram no nemanje vreme nikako da go sredam. Neodamnata nesreka na Ljube so pomorot pri upotrebata na hidroenot i sekakvi "tretmani" me natera da prolistam po literaturata i da se podsetam sto i kako bese. PRVO, hidrogenot koj ke se upotrebuva mora da e svez, so tek na vremeto toj izvetreuva i stanuva "bajat". Hidrogenot deluva so prekumerno dodavanje na kislorod - O2, koja algite nemozat da ja podnesat i se osetlivi. Jas site ovie godini ne se sekavam da sum imal problemi so alga, vo slatkovodnata skoro nikogas! Toa se dolzi na upotreba na pravilno svetlo, umereno hranenje i minimalno dodavanje na gjubriva pri zadolzitelno merenje na parametri. Poslednite nekolku godini vo trevnative akvariumi upotrebuvav SAMO EDNA doza na ekstrakt od jacmen i nemav ama bas nikakva alga, sem taa koja se pojavuvase na stakloto. Jacmenot e izvrsno jaklekprotiv algata, ima tema okolu Jacenot tuka pa nema da tupam za nejze. Samo ke kazam deka nadvoresnite bazeni/pond se kristalno cisti so upotrebata na ovoj ekstrakt a se CEL DEN NA SONCE! Vo morskite akvariumi se desavase da se pojavi nekakva i tek togas vo edna prilika se odluciv da koristam hidrogen. Gledam i citam, razlicni dozi na tretiranja, nekade duri i do 3ml/1litar, nesto sto e epten preterano. NAJBEZBEDNATA i najbezbolnata doza e 0.05ml/1L, i toa dodavanje sekoi 4 casa BEZ POTREBA NA MENUVANJE NA VODA!! Pred da prodolzam so hidrogenot da kazam deka ovaa metoda e efikasna protiv cijano algata (koja i ne e alga), bradestata alga i zelenata koncesta alga. NO, ova e PRIVREMENO resenie za problemot, znaci za uspesno da se spravime i nemame alga treba da vnimavame na toa sto rekov pogore, hranenje, svetlo i gjubrenje. Ako veke sakame da upotrebime H2O2 togas eve i edna doza koja se preporacuva - 0.5ml/1L, so minimum 25% menuvanje na voda vo slednite 20-30min. Dozata koja jas vi ja preporacuvam e 0.05ml/1L, so upotreba na shpric i nanesuvanje na hidrogenot na samoto mesto kade e algata. Ovaa metoda e bezbedna za site drugi ziteli vo akvariumoti mozete da ja sprovedete sekoi 4 casa bez menuvanje na voda. Vakvata metoda ja koristev vo morskite akvariumi. Istotaka, drug nacin,VO MORSKI AKVARIUMI e sledniot. Se vaga ziviot kamen i se prska so rastvorna hidrogen, posle nekolku minuti seplakne so voda i pak se vraka nazad vo akvarium. Eve vaka na brzinkamislam deka uspeav da objasnam, kolku-tolku.
禪
Author
Topic: H2O2 (hidrogen peroxide) protiv Algi (Read 4962 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tags:
|