Prebaruvanje
Posledni Postovi
|
The first post content
Eve kako go napraviv najbrzoto cikliranje vo mojot zivot.Nekolkupati dosega sum imal potreba od brzo cikliranje na akvarium no ovojpat bev prinuden toa da go napravam vo najkus mozen rok.Najprvin po ureduvanjeto na akvariumot i redenjeto na kanisterot koj sto prethodno 2 dena rabotese vo star akvarium go napolniv akvariumot so voda na 25 stepeni.Ja tretirav vodata so sredstvo protiv hlor i gi startuvav kanisterot poln so voda od stariot akvarium, cirkulatorot,i vozdusnata pumpa.Potoa vo vodata dodadov golema doza na rastvoreni tabletki so bakterii.najvazniot del spored mene e koncentratot od zivi bakterii vo sise od dva litra izvaden od najdolen sungjer vo star akvarium gust kako kal vistinsko bogatstvo za sekoj akvarist.Na ocigled na prisutnite koi se cudea zosto od cista pravam prljava voda za dva casa akvariumot delumno se izbistri so toa sto kanisterot povlece del od rastvorenite bakterii a siguren sum deka i golem del bez problem si go najdoa svoeto mesto vo podlogata i pozadinata.Potoa za dopolnitelno zabrzuvanje na procesot temperaturata ja dignav na 30 stepeni i pustiv nekolku ripcinja zamorcinja.Sledniot den bese fazata sto normalno se ocekuva za nekoi dve nedeli odnosno mlecna voda.Ja spustiv temperaturata na 26 i zameniv 30 posto od vodata.Tretiot den vodata bese vekje skoro kristalno cista ribite veseli i raspolozeni posle za niv sokantnite 30 stepeni.Promeniv samo 10 procenti od vodata.Deneska cetvrt den e vekje kristalno cista i ne pipkam nisto.Ribite gi hranam normalno za da pravat gjubre.Utre petti den planiram ako e se vo red uste edna promena na vodata od 30% i naseluvanje na prvite vistinski ziteli pokraj zamorcinjata koi ke gi dodavam postepeno po desetina nedelno.Normalno ke ja sledam situacijata i sekojdnevno ke menuvam del od vodata po potreba.Ne mi e prv pat da moram brzo da iscikliram akvarium no za 5 dena do naselen akvarium i stabiliziran mi e stvarno rekord.Se nadevam deka se ke bide vo red i redovno ke ve isvestuvam za sostojbata taka sto ako nekomu mu pritreba vaka brzo da formira akvarium ke imame proveren recept.
禪
Author
Topic: Turbo cikliranje (Read 5034 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tags:
|