collapse

* Prebaruvanje


* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]


staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
[Login or Register]
Общи данни:

Fairy shrimp (FS)( Anostraca) са сладководни скаридки от едно семейство с артемията и имат високо съдържание на протеини (70%), и ниско съдържание на мазнини (1.6%).  Яйцата на тези ракообразни могат да се съхраняват засушени няколко месеца. Също така възрастните могат да се замразят и да се се използват за храна, както на сладководни, така и на морски рибки.  Доказано е, че храненето със сладководна артемия засилва оцветяването на  някои декоративни рибки. Новоизлюпените са чудесни за захранване на новородени рибки, тъй като плуват бавно и могат да живеят в аквариума няколко дни.

Няколколко от видовете сладководни артемии - Branchinecta coloradensis, Branchinecta kaibabensis, Branchinecta lindahli, Branchinecta packardi, Eubranchipus bundyi, Eubranchipus serratus, Streptocephalus dorothae, Streptocephalus henridumontis, Streptocephalus mackini, Streptocephalus sealii, Streptocephalus texanus, Thamnocephalus mexicanus, Thamnocephalus platyurusУсловия за отглеждане на сладководна артемия:

Температура: 20-32°С (препоръчва се 15°С за стартиране люпенето на яйцата)

рН:  7.0-8.3

Размер на възрастните индивиди: 1.3 – 3.0 см

Сладководната артемия започва да се излюпва след 1-2 дена, но не всички яйца се люпят едновременно. Някои от тях се излюпват на 5тия ден, за това имайте търпение и не изхвърляйте неизлюпените яйца.

Забележка: Яйцата, които не се излюпят може да засушите и да ги залеете след време.Плюсове на сладководната артемия:

-   Лесна за люпене в сладка вода. (Не се изисква добавяне на сол, като при соленоводната)

-   Увеличава процента на оцелелите новоизлюпени/новородени рибки

-   Заради високото съдържание на протеини, засилва цветовете на рибките

-   Лесно може да я отглеждате и развъждате самиИнструкции за излюпване и отглеждане на сладководна артемия:

Най-често ще получите яйцата на сладководната артемия в малка капсулка или пликче, които изглеждат като прах. В тази прах обаче, се съдържат едни от най изумителните структури, които може да намерите на Земята – яйцата (цистите) на сладководната артемия Fairy shrimp. Всяка циста съдържа ембрион на артемия в латентен стадии. В своята суха и устойчива черупка, ембрионите чакат подходящите условия, за да се излюпят и да започнат своя жизнен цикъл. Сладководната артемия не е застрашен вид и най- често се среща в сладководни пресъхващи басейни, северо-източно от Тайланд. За да отгледате тези интересни създания у дома, трябва да пресъздадете условията на техните естествени местообитания.

Типично естествено местообитание

[Login or Register]
Ето и няколко инструкции, как това да стане:Условия – Сладководната артемия се развива най-добре, когато се люпи зимата, ноември – февруари. Най-висок процент се излюпва при температура 10-19°С, която е трудно да се поддържа през летните месеци.

Местоположение – Изберете равна и стабилна повърхност, върху която да поставите ваничката, в която ще люпите яйцата. Също така, не трябва да е близо до нагреватели или директна ярка светлина. Опитайте се да намерите място, където ваничката няма да бъде бутана и разливана. Аерация не е необходима.

Осветление – Вашите сладководни артемии ще растат големи и здрави, ако успеете да симулирате пролетното слънцеогряване.  Това ще допринесе за развиване на водорасли и бактерии, с които ще се хранят новоизлюпените артемии.  Ако не разполагате с място близо до прозорец, може да използвате слаба флуорисцентна лампа, която да настроите да свети от 6:00ч до 18:00ч., за да симулира денонощие.

Контейнер (Ваничка) – Стъклена ваничка или пластмасова прозрачна кутия, ще ви свърши чудесна работа за излюпване и отглеждане на сладководната артемия. Идеална работа ще ви свърши съд с вместимост 3 л. Мийте съда само с чиста вода и без никакви препарати, тъй като дори обикновенния сапун е силно токсичен за новоизлюпените артемии.

Вода – Идеалната вода за сладководната артемия е изворната вода (трапезна вода). Изворната вода най-много наподобява качествения състав на водата в естествената среда на артемията. Не използвайте чешмяна вода, тъй като химикалите и хлора са токсични за нея. Престояла вода обаче би трябвало да върши работа.

Цисти(яйца) – Когато всичко е приготвено, изсипете прахчето (цистите) във водата. Те от своя страна ще започнат да се носят по повърхността на водата и трябва да ги разбъркате, за да потънат. Ако има плаващи, може да ги натиснете с  филтърна хартия за да потънат, в противен случай няма да се излюпят.

Излюпване – След „заливането” цистите веднага ще започнат да абсорбират вода, но малките скаридки няма да започнат да се люпят, докато не се уверят, че водата няма да пресъхне. Това обикновенно отнема околко 24 до 48 часа, понякога и по-дълго в зависимост от условията. Новоизлюпените артемии ще започната да плуват веднага, с отсечени движения. Те са изключително дребни (около четвърт милиметър) и може да не ги забележите в началото. Най-лесния начин да ги видите, е да затъмните помещението в което се намират и да светнете с фенерче в единия от ъглите на контейнера. Подобно на соленоводната, сладководната артемия се привлича от светлината.

Хранене – Деня, в който видите първата невоизлюпена артемия да плува, може да започнете да храните. В природата тесе хранят, филтрирайки водата и улавяйки бактерии, водорасли и различни спори. В домашни условия живеят без проблем, хранейки се със „супа” от мая. За да направите тази „супа”, разтворете едно пакетче мая (бирена или хлебна), една чаена лъжичка захар и голяма щипка стрита храна за рибки на люспи, в 1/3 чаша с топла вода (около 38 градуса, може да загреете в микровълнова печка от изворната вода). Разбъркайте хубаво и оставете да престои около час, за да се активира маята. Използвайте висок съд, за да може маята да кипне. Съхранявайте  супата в хладилник. Това количество ще ви стигне, да храните вашите артемии няколко седмици. Захранването става, като преди това рабъркате хубаво „супата” (утаява се много бързо). Използвайте пипетка, за да дозирате няколко капки, в контейнерчето със артемиите. В началото те са много малки и не им трябва повече от 1-2 капки от „супата”. За да прецените колко точно да дозирате, имайте в предвид, че водата трябва да стане съвсем леко мъглива, но не и мътна (трябва да можете да виждате безпроблемно през нея). Ако стане мътна, не хранете 1-2 дена, докато се избистри. Ако стане идеално чиста -  нахранете. Имайте в предвид, че колкото повече порастват артемиите, толкова повече трябва да храните. След 2 седмици ще трябва да добавяте около 1мл „супа” на ден. Когато артемиите са вече в оптималния си размер, ще трябва да им давате до 3мл на ден.

Растеж – Вашите малки сладководни артемии ще пораснат много бързо. След няколко дни от излюпването си, ще изглеждат като малки полумесеци. Когато станат на 1 седмица, ще започнат да се удължават и ще достигнат възрастни индивиди, когато достигнат 1-1.5см дължина. Продължителността на живота на сладководните артемии е 6-8 седмици, след което ще започнат да умират от старост.

[Login or Register]
Поддръжка – Трябва да поддържате едно и също ниво на водата в контейнера. Тъй като водата се изпарява, ще трябва да доливате нова изворна вода . Може да забележите, че се е образувала ципа на повърхността на водата, която може да изглежда неприятно, но не е опасна. Лесно ще я премахнете, като прокарате салфетка внимателно по повърхността.

Възпроизводство – Щом артемиите ви достигнат полова зрялост, единствената им цел ще е да се размножават. Щом съзреят, женските веднага ще започнат да развиват ярко бели  яйца, които съхраняват в прозрачно сакче, закачено за коремчето. По този начин лесно ще разпознаете  бъдещите майки. Мъжките артемии ще са в постоянно тъсене на подходяща за чифтосване женска. Когато намерят такава ще я захванат с антенката, която се намира на главата им и притискайки се към женската, ще оплодят яйцата. Веднага след това ще се отправят в търсене на друга женска.

Веднага ще разберете кога яйцата са били оплодени, тъй като ще придобият по-тъмен цвят и ще започнат да развиват твърда черупка превръщайки се в цисти. Когато цистите са напълно оформени, женската ще ги избута от сакчето и те ще потънат към дъното. Малките ембриони ще се развият за около ден – два и когато достигнат 4 000 клетки, ще преминат в латентен стадии. Така развитите цисти няма да се излюпят докато предварително не бъдат засушени, охладени и отново поставени във вода.

Mъжка сладководна артемия

[Login or Register]
Женска сладководна артемия

[Login or Register]
Излюпване на следващото поколение – След 6 до 8 седмици, вашите артемии ще достигнат края на жизнения си цикъл и ще умрат. Нищо не можете да направите за да промените това, тъй като те са сезонни. Ако всичко е минало както трябва, би трябвало да разполагате с много повече цисти, отколкото сте имали първоначално. Най-добрия начин да съхраните яйцата за бъдещо люпене е, като ги съберете от дъното на ваничката с помоща на пипета и ги изцедите през филтърна хартия (ще забележите, че сте събрали до 10 пъти повече цисти от тези, с които сте стартирали). Така изцедени, може да ги оставите върху филтърната хартия няколко дни, докато не изсъхнат напълно. Внимателно запечатайте хартията с цистите, надпишете я и я поставете във фризер, докато не решите да люпите отново.Статията е преведина и обработена от Цвети Иванова

Link

Author Topic: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp  (Read 1169 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18
[Login or Register]
Общи данни:

Fairy shrimp (FS)( Anostraca) са сладководни скаридки от едно семейство с артемията и имат високо съдържание на протеини (70%), и ниско съдържание на мазнини (1.6%).  Яйцата на тези ракообразни могат да се съхраняват засушени няколко месеца. Също така възрастните могат да се замразят и да се се използват за храна, както на сладководни, така и на морски рибки.  Доказано е, че храненето със сладководна артемия засилва оцветяването на  някои декоративни рибки. Новоизлюпените са чудесни за захранване на новородени рибки, тъй като плуват бавно и могат да живеят в аквариума няколко дни.

Няколколко от видовете сладководни артемии - Branchinecta coloradensis, Branchinecta kaibabensis, Branchinecta lindahli, Branchinecta packardi, Eubranchipus bundyi, Eubranchipus serratus, Streptocephalus dorothae, Streptocephalus henridumontis, Streptocephalus mackini, Streptocephalus sealii, Streptocephalus texanus, Thamnocephalus mexicanus, Thamnocephalus platyurusУсловия за отглеждане на сладководна артемия:

Температура: 20-32°С (препоръчва се 15°С за стартиране люпенето на яйцата)

рН:  7.0-8.3

Размер на възрастните индивиди: 1.3 – 3.0 см

Сладководната артемия започва да се излюпва след 1-2 дена, но не всички яйца се люпят едновременно. Някои от тях се излюпват на 5тия ден, за това имайте търпение и не изхвърляйте неизлюпените яйца.

Забележка: Яйцата, които не се излюпят може да засушите и да ги залеете след време.Плюсове на сладководната артемия:

-   Лесна за люпене в сладка вода. (Не се изисква добавяне на сол, като при соленоводната)

-   Увеличава процента на оцелелите новоизлюпени/новородени рибки

-   Заради високото съдържание на протеини, засилва цветовете на рибките

-   Лесно може да я отглеждате и развъждате самиИнструкции за излюпване и отглеждане на сладководна артемия:

Най-често ще получите яйцата на сладководната артемия в малка капсулка или пликче, които изглеждат като прах. В тази прах обаче, се съдържат едни от най изумителните структури, които може да намерите на Земята – яйцата (цистите) на сладководната артемия Fairy shrimp. Всяка циста съдържа ембрион на артемия в латентен стадии. В своята суха и устойчива черупка, ембрионите чакат подходящите условия, за да се излюпят и да започнат своя жизнен цикъл. Сладководната артемия не е застрашен вид и най- често се среща в сладководни пресъхващи басейни, северо-източно от Тайланд. За да отгледате тези интересни създания у дома, трябва да пресъздадете условията на техните естествени местообитания.

Типично естествено местообитание

[Login or Register]
Ето и няколко инструкции, как това да стане:Условия – Сладководната артемия се развива най-добре, когато се люпи зимата, ноември – февруари. Най-висок процент се излюпва при температура 10-19°С, която е трудно да се поддържа през летните месеци.

Местоположение – Изберете равна и стабилна повърхност, върху която да поставите ваничката, в която ще люпите яйцата. Също така, не трябва да е близо до нагреватели или директна ярка светлина. Опитайте се да намерите място, където ваничката няма да бъде бутана и разливана. Аерация не е необходима.

Осветление – Вашите сладководни артемии ще растат големи и здрави, ако успеете да симулирате пролетното слънцеогряване.  Това ще допринесе за развиване на водорасли и бактерии, с които ще се хранят новоизлюпените артемии.  Ако не разполагате с място близо до прозорец, може да използвате слаба флуорисцентна лампа, която да настроите да свети от 6:00ч до 18:00ч., за да симулира денонощие.

Контейнер (Ваничка) – Стъклена ваничка или пластмасова прозрачна кутия, ще ви свърши чудесна работа за излюпване и отглеждане на сладководната артемия. Идеална работа ще ви свърши съд с вместимост 3 л. Мийте съда само с чиста вода и без никакви препарати, тъй като дори обикновенния сапун е силно токсичен за новоизлюпените артемии.

Вода – Идеалната вода за сладководната артемия е изворната вода (трапезна вода). Изворната вода най-много наподобява качествения състав на водата в естествената среда на артемията. Не използвайте чешмяна вода, тъй като химикалите и хлора са токсични за нея. Престояла вода обаче би трябвало да върши работа.

Цисти(яйца) – Когато всичко е приготвено, изсипете прахчето (цистите) във водата. Те от своя страна ще започнат да се носят по повърхността на водата и трябва да ги разбъркате, за да потънат. Ако има плаващи, може да ги натиснете с  филтърна хартия за да потънат, в противен случай няма да се излюпят.

Излюпване – След „заливането” цистите веднага ще започнат да абсорбират вода, но малките скаридки няма да започнат да се люпят, докато не се уверят, че водата няма да пресъхне. Това обикновенно отнема околко 24 до 48 часа, понякога и по-дълго в зависимост от условията. Новоизлюпените артемии ще започната да плуват веднага, с отсечени движения. Те са изключително дребни (около четвърт милиметър) и може да не ги забележите в началото. Най-лесния начин да ги видите, е да затъмните помещението в което се намират и да светнете с фенерче в единия от ъглите на контейнера. Подобно на соленоводната, сладководната артемия се привлича от светлината.

Хранене – Деня, в който видите първата невоизлюпена артемия да плува, може да започнете да храните. В природата тесе хранят, филтрирайки водата и улавяйки бактерии, водорасли и различни спори. В домашни условия живеят без проблем, хранейки се със „супа” от мая. За да направите тази „супа”, разтворете едно пакетче мая (бирена или хлебна), една чаена лъжичка захар и голяма щипка стрита храна за рибки на люспи, в 1/3 чаша с топла вода (около 38 градуса, може да загреете в микровълнова печка от изворната вода). Разбъркайте хубаво и оставете да престои около час, за да се активира маята. Използвайте висок съд, за да може маята да кипне. Съхранявайте  супата в хладилник. Това количество ще ви стигне, да храните вашите артемии няколко седмици. Захранването става, като преди това рабъркате хубаво „супата” (утаява се много бързо). Използвайте пипетка, за да дозирате няколко капки, в контейнерчето със артемиите. В началото те са много малки и не им трябва повече от 1-2 капки от „супата”. За да прецените колко точно да дозирате, имайте в предвид, че водата трябва да стане съвсем леко мъглива, но не и мътна (трябва да можете да виждате безпроблемно през нея). Ако стане мътна, не хранете 1-2 дена, докато се избистри. Ако стане идеално чиста -  нахранете. Имайте в предвид, че колкото повече порастват артемиите, толкова повече трябва да храните. След 2 седмици ще трябва да добавяте около 1мл „супа” на ден. Когато артемиите са вече в оптималния си размер, ще трябва да им давате до 3мл на ден.

Растеж – Вашите малки сладководни артемии ще пораснат много бързо. След няколко дни от излюпването си, ще изглеждат като малки полумесеци. Когато станат на 1 седмица, ще започнат да се удължават и ще достигнат възрастни индивиди, когато достигнат 1-1.5см дължина. Продължителността на живота на сладководните артемии е 6-8 седмици, след което ще започнат да умират от старост.

[Login or Register]
Поддръжка – Трябва да поддържате едно и също ниво на водата в контейнера. Тъй като водата се изпарява, ще трябва да доливате нова изворна вода . Може да забележите, че се е образувала ципа на повърхността на водата, която може да изглежда неприятно, но не е опасна. Лесно ще я премахнете, като прокарате салфетка внимателно по повърхността.

Възпроизводство – Щом артемиите ви достигнат полова зрялост, единствената им цел ще е да се размножават. Щом съзреят, женските веднага ще започнат да развиват ярко бели  яйца, които съхраняват в прозрачно сакче, закачено за коремчето. По този начин лесно ще разпознаете  бъдещите майки. Мъжките артемии ще са в постоянно тъсене на подходяща за чифтосване женска. Когато намерят такава ще я захванат с антенката, която се намира на главата им и притискайки се към женската, ще оплодят яйцата. Веднага след това ще се отправят в търсене на друга женска.

Веднага ще разберете кога яйцата са били оплодени, тъй като ще придобият по-тъмен цвят и ще започнат да развиват твърда черупка превръщайки се в цисти. Когато цистите са напълно оформени, женската ще ги избута от сакчето и те ще потънат към дъното. Малките ембриони ще се развият за около ден – два и когато достигнат 4 000 клетки, ще преминат в латентен стадии. Така развитите цисти няма да се излюпят докато предварително не бъдат засушени, охладени и отново поставени във вода.

Mъжка сладководна артемия

[Login or Register]
Женска сладководна артемия

[Login or Register]
Излюпване на следващото поколение – След 6 до 8 седмици, вашите артемии ще достигнат края на жизнения си цикъл и ще умрат. Нищо не можете да направите за да промените това, тъй като те са сезонни. Ако всичко е минало както трябва, би трябвало да разполагате с много повече цисти, отколкото сте имали първоначално. Най-добрия начин да съхраните яйцата за бъдещо люпене е, като ги съберете от дъното на ваничката с помоща на пипета и ги изцедите през филтърна хартия (ще забележите, че сте събрали до 10 пъти повече цисти от тези, с които сте стартирали). Така изцедени, може да ги оставите върху филтърната хартия няколко дни, докато не изсъхнат напълно. Внимателно запечатайте хартията с цистите, надпишете я и я поставете във фризер, докато не решите да люпите отново.Статията е преведина и обработена от Цвети Иванова

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Rio Drimo Negro
 • Age: 57
 • Posts: 12154
 • Activity:
  0%
 • Karma: 469
  • AquaPark
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #1 on: January 05, 2011, 05:58:01 AM »
Odlicna statija Killiboy, ne znaev dekaima slatkovodna "artemija".

 560855
Koj gi slusa ribite koga placat ??     [Login or Register]

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #2 on: January 05, 2011, 06:00:53 AM »
До преди 2 години и аз не знаех, ама имах възможността да я отглеждам това лято и съм много доволен.Прекрасна храна. gsdzz

Offline nenad66

 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: Dec 2008
 • Location: Rio- "pena"
 • Age: 57
 • Posts: 6244
 • Activity:
  0%
 • Karma: 226
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #3 on: January 05, 2011, 08:51:55 AM »
 gsdxzzz odlicen napis,i jas neznaev deka vakvo nesto postoi  560855
se ke bide samo na cosiot brada nema da mu nikne

Offline petreski t.

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Feb 2009
 • Location: skopje
 • Age: 32
 • Posts: 1437
 • Activity:
  0%
 • Karma: 69
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #4 on: January 05, 2011, 08:52:37 AM »
 560855 za trudot  gsdzz

Offline viktor999

 • Super clen
 • ****
 • Join Date: Dec 2010
 • Location: Skopje
 • Age: 37
 • Posts: 952
 • Activity:
  0%
 • Karma: 16
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #5 on: January 05, 2011, 09:01:24 AM »
Neznam dali ovie se istite so gi vikaat Sea Monkey so se mnogu popularni vo USA i gi cuvaat decinja
sea monkeys

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #6 on: January 05, 2011, 09:46:31 AM »
Да!Същите са... много са модерни за домашни любимци..

Offline Ogi

 • Mega clen
 • *****
 • Join Date: Oct 2010
 • Location: Kumanovo
 • Age: 38
 • Posts: 1765
 • Activity:
  0%
 • Karma: 85
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #7 on: January 05, 2011, 09:48:32 AM »
 560855 Killiboy i od mene za tekstot! Odlicno opisano. Gi ima li kaj nas nekade da se prodavaat? dali znae nekoj?
Comming soon :)

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #9 on: January 05, 2011, 10:26:33 AM »
Благодаря за прекрасните отзиви, но цялата заслуга за статията е на моята връло добра другарица-Цвети! 55655

Offline Uran

 • BigUran - Osnivac
 • SeaWolf
 • *******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Rio Drimo Negro
 • Age: 57
 • Posts: 12154
 • Activity:
  0%
 • Karma: 469
  • AquaPark
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #10 on: January 05, 2011, 12:41:13 PM »
pa da ja pokaneme i Cveti tuka...na rakia  ghgf
Koj gi slusa ribite koga placat ??     [Login or Register]

Offline killiboy

 • Junior clen
 • **
 • Join Date: Jan 2011
 • Location: Sofia
 • Age: 47
 • Posts: 39
 • Activity:
  0%
 • Karma: 18
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #11 on: January 05, 2011, 09:18:43 PM »
 3dclin

Offline ADZI

 • aquamaniac
 • ******
 • Join Date: May 2008
 • Location: Skopje, MACEDONIA
 • Age: 43
 • Posts: 2222
 • Activity:
  0%
 • Karma: 25
Re: Сладководна артемия (Anostraca) или Fairy shrimp
« Reply #12 on: January 06, 2011, 12:13:43 AM »
Odlicno... vakva rabota olesnuva mnogu.. Bravo za tekstot gsdxzzz

Tags:
 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal