collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[Yesterday at 10:05:15 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Imam akvarium so konstantna temperatura od 27stepeni so gupi i kozici ama pred nekoj den kupiv nova gupa zdrava prava i ja staviv vo akvarium i denes primetiv na dve gupi ima beli tocki!!! Pa me interesira kako mozam da gi izlekuvam osven so plav lek bidejki imam kozici neznam sto da pravam?!!!!!!

Link

Author Topic: Beli tocki!!!  (Read 3612 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline voren

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Beli tocki!!!
« on: June 26, 2011, 02:55:09 PM »
Imam akvarium so konstantna temperatura od 27stepeni so gupi i kozici ama pred nekoj den kupiv nova gupa zdrava prava i ja staviv vo akvarium i denes primetiv na dve gupi ima beli tocki!!! Pa me interesira kako mozam da gi izlekuvam osven so plav lek bidejki imam kozici neznam sto da pravam?!!!!!!

Offline l-jube

• Super clen
  • Activity:
    0%
Re: Beli tocki!!!
« Reply #1 on: June 27, 2011, 12:38:43 AM »
kreni temperatura na 30 dva tri dena i bi trebalo da se povlecat

Offline Ogi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: June 27, 2011, 02:58:48 AM »
A sto na tie kozici im smeta Protoex (plaviot lek) ?? Mislam deka ne bi trebalo da ima problem.
Comming soon :)

Offline l-jube

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: June 27, 2011, 03:02:45 AM »
neznam dali im smeta ama za beli tocni dovolno e i samo pokacena temperatura

Offline voren

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: June 27, 2011, 05:16:49 AM »
Na nekolku pati imam procitano deka plaviot lek im steti na kozicite,a plus i denes ke go zemam akvariumceto samo za kozici taka da ke gi prefrlam vo drug akvarium i ke mozam slobodno i da krenam temperatura na vodata bidejki i pojaka temperatura deluva stetno na kocicite.........

Radevski

• Guest
« Reply #5 on: January 01, 2012, 09:01:39 AM »
Јас изгледа влегов со проблеми во 2012  :'( ,имам малави аквариум,и 10тина дена освен малавите во него имам и ботии,сабајлево приметив бели точки на ботиите,значи во рок од неколку часа,ботиите вријат со мали ситни бели точки,температурата во аквариумот е 26 степени,на малите неможам да приметам некакви точки освен на 1-2 кај што има најмногу 1 и тоа на опашката,али не сум сигурен дали тоа им е некоја шарка или пак таква точка,како што реков на малавите нема освен на 1-2,додека ботиите ВРИЈАТ! Да кревам температура и тука? да мењам вода одма?30%,40%?50%? ае help help ве молам  :dontknow:

Offline jovanov

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: January 01, 2012, 09:04:56 AM »
јас сум ги лечел многу пати само со покачена температура на 29-30 степени.

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: January 01, 2012, 09:11:30 AM »
јас сум ги лечел многу пати само со покачена температура на 29-30 степени.
Da, ama toa kako ke se cuvstvuvaat drugite ribi neznam, osobeno malite...

Offline VercinGor

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: January 01, 2012, 09:12:02 AM »
неам нешо искуство со темава .. ама ко што иам читано да покачена температура помага .. бидејќи го забрзува метаболизмот на паразитот и ѓи крати фазите на развој на истиот.

ботиите вријат најверојатно бидејќи се поосетливи пошто како што знам немаат типични крлушки како другиве риби

промена на вода исто не ти е на одмет во секој случај парциајлно освежување почиста средина и сл.

а тоа пто викаш дал е шарка ил бели точки .. како што знам ако е бели точки ќе биде испакнато ко зрнце шеќер пример не ко бела флека само
"Est Sularus oth Mithas" - "My Honour is my life"

Radevski

• Guest
« Reply #9 on: January 01, 2012, 09:19:31 AM »
Yup yup,тоа ми е целиот моабет,значи малавите се многу мали,и неможам да ги познаам дали се точки кај нив или на,како и да е,кај 1-2 има  највеќе една точка ако е точка кај опашката,а кај другите ништо нема,а ботиите цели се со точки,јас би покачил одма температура на 30,но како ќе влијае тоа кај малите малави,да не се многу осетливи,ај одма ќе сменам вода,тоа најсигурно ми делува,ако има некој некаков совет кажувајте  :dontknow:

Неможам ни да ги сликам малавите,многу се мали и брзи одма бегаат  :(

Offline VercinGor

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: January 01, 2012, 09:29:16 AM »
а на ботиите? ко испакнати точки се?

"Est Sularus oth Mithas" - "My Honour is my life"

Offline Stole

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: January 01, 2012, 09:32:10 AM »
Da ne menjase voda denovive Radevski?

vsutarov

• Guest
« Reply #12 on: January 01, 2012, 10:21:06 AM »
Visokota temperatura go ubrzuva zivotniot ciklusot na prazitot,no direktno ne go unistuva.Megjutoa toa moze da steti na del od ostanatiot ziv svet koj ne ja podnesuva bas taa temperaura megju koi posebno rastenijata.Taka da treba da se vnimava,na pr. da ne se pocakuva bas na 30,tuku 28 da receme dokolku ima takov ziv svet.Protoex e veke proveren lek koj deluva mislam deznifekciski i direktno deluva na parazitot i negovot razmnozuvanje.Sto se odnesuva na shrimpovite,jas ne sum imal negativni posledici,no sepak treba da se proveri i procita.Toa e lek vo prodazba deklariran kako bezopasen.

Radevski

• Guest
« Reply #13 on: January 01, 2012, 02:51:39 PM »
Буквално како сипаници,само бели...ко ситен бел песок истурен залепен за нив е така доаѓаат, незнам како да ви објаснам,како што гледам малавиве се ок,значи нема на нив,јас одма би ја зголемил температурата на водата,али малавиве се многу мали и страв ми е ради тоа,водата не е сменета откако е стартуван аквариумот и тоа негде 7-8 дена,во план сум утре едно 30% да сменам,секад така сум правел и мислам дека тој начин е добар,незнам што друго да ви кажам за ситуацијата,за препаратов некој искуство да има?да не го ставам сеа па све да изрика,  :dontknow:

Ме интересира конкретно за температурата,дали тие 30 степени би им штетеле на малите малавци,пошто како што читам сите викаат дека против бели точки тоа е добар лек,ај кажете некој да има вакво искуство со малави аквариум,ајде камењари на помош  :'(

Radevski

• Guest
« Reply #14 on: January 01, 2012, 02:55:05 PM »
http://forum.mkreef.com/index.php?topic=4138.0 дефинитивно како што е на првата слика,тоа е тоа што го имам кај ботиите,води ли кон смрт?ајде некој некакво искуство со препаратов кај што како се става,да не штети на малавциве пошо се мали

Offline Boris

• Mega clen
  • Activity:
    0%
    • www.aquaticacentral.com
« Reply #15 on: January 01, 2012, 03:05:21 PM »
Koj vid na Botia e ?
 Ichtiot vodi kon smrt da, no nemora da znaci

Radevski

• Guest
« Reply #16 on: January 01, 2012, 03:10:26 PM »
Ботиа макраканта

Offline Boris

• Mega clen
  • Activity:
    0%
    • www.aquaticacentral.com
« Reply #17 on: January 01, 2012, 03:12:40 PM »
Ovie ribi ne se mnogu tolerantni na malachit(aktivna sostojak na Prptoex) ti sovetuvam 60-70% od preporacahnata doza ako tretiras, so izgasnato svetlo oti svetloto go dekativira malahitot.

Radevski

• Guest
« Reply #18 on: January 01, 2012, 03:15:49 PM »
Фала борис,најголемиот дел од акваристиве читам дека сето тоа го лечеле со зголемување на температурата на водата негде кај 30тина степени,јас во аквариумов имам негде 25 малавци,мали малавци,на нив не гледам дека има некакви точки,но мали се неможам да ги приметам,плус многу се брзи,дали доколку ја ставам температурата на 30 ке им смета нешто на нив,доколку не,одма да ја појачам па утре од сабајле да мењам едно 30% вода,за да ја освежам средината,исто така приметувам дека површината на водата почна да ми се прави пенаста,претходно имаше нешто но сега е така како масна,незнам како да објаснам...

Radevski

• Guest
« Reply #19 on: January 01, 2012, 03:21:41 PM »
Јас имам топ филтер,во првиот дел ставив мрежа за компири,две такви големи добро ги замотав и ги ставив,во втората прегреда од филтерот имам керамика а во третата сунгер,класичен сунгер што се продава по речиси секој аква шоп за филтери,незнам зошто имам некое чуство дека откако ја ставив мрежава почна пенаста да ми се прави водата,и површината така како,незнам како да кажам,како бета борец кога прави гнездо,незнам,убаво ја измив мрежава,незнам од што може да биде,не беше до толку сеа приметувам дека ептен е таква површината,дури и храна кога фрлам не тоне одма како што тоне во нормална вода,се задржува горе  :dontknow:

Tags:

Beli fleki

Started by Damjan

Replies: 8
Views: 1353
Last post May 30, 2010, 01:41:08 PM
by DimitarJ
Beli zrnca na ribite...sto e toa

Started by buci65

Replies: 4
Views: 1095
Last post October 23, 2009, 10:05:31 AM