collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Како и на повеќето, така и мене ми се смачи од класичното менување вода, па истурање кофи па ова па она... Шо се мора-се мора! Денес изработив мал систем за вадење вода од аквариум кој пред малку го тестирав и работи перфектно и доста ефикасно. Погонот на водата е добиен преку пумпа за вода од машина за перење и има огромна моќност и брзина на исфрлање на водата. Водата ја "шмука" од аквариум со едно црево, а одводното црево оди директно во одвод. Околината-сува! Капење на страна нема. Еве две слики како изгледа отприлика колку можи да се види...

Link

Author Topic: Празнење аквариум  (Read 1332 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
Празнење аквариум
« on: July 29, 2011, 06:07:21 AM »
Како и на повеќето, така и мене ми се смачи од класичното менување вода, па истурање кофи па ова па она... Шо се мора-се мора! Денес изработив мал систем за вадење вода од аквариум кој пред малку го тестирав и работи перфектно и доста ефикасно. Погонот на водата е добиен преку пумпа за вода од машина за перење и има огромна моќност и брзина на исфрлање на водата. Водата ја "шмука" од аквариум со едно црево, а одводното црево оди директно во одвод. Околината-сува! Капење на страна нема. Еве две слики како изгледа отприлика колку можи да се види...

Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline Stole

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Re: Празнење аквариум
« Reply #1 on: July 29, 2011, 08:09:19 AM »
Interesno  :icon_thumright:, samo kojznae kolku e sigurno za vo dnevna :icon_scratch:

Offline iljo

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: July 29, 2011, 08:43:11 AM »
Idejata ne ti e losa  :icon_thumright:,ja do skoro koristev nsto slicno samo so glava od vnatresna pumpa ,ke piknev pumpata vo akvarium i obratno koga polnam vo bureto i brzo menuvav voda ,samo koga ke trebase da zacistam malku po dnoto togas se pojavuvase problem pumpata bese jaka i brzo go praznese akvariumot taka sto nemav vreme da pominam onaka kako sto treba ,pa zatoa se vrativ na klasicniot nacin .

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • Интернет Бизнис Македонија
« Reply #3 on: July 29, 2011, 09:07:50 AM »
добро а во подрум ви се аквариумите па неможе со природен пад да црпе вода и директно во одводот

барем кај мене со природен пад и имам доволно јачина за сифонирање на дното и не ми е премногу бргу

претходно со канти спуштам 2 спрата (оти немав одвод на третиот спрат)
а сега директно на тераса и во дворот позади. се вадат дрвца :) ја искористуваме водата максиум :)))

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: July 29, 2011, 09:58:58 AM »
Interesno  :icon_thumright:, samo kojznae kolku e sigurno za vo dnevna :icon_scratch:
Сигурно е доколку ги наместиш добро цревата.  :icon_thumright:
добро а во подрум ви се аквариумите па неможе со природен пад да црпе вода и директно во одводот

барем кај мене со природен пад и имам доволно јачина за сифонирање на дното и не ми е премногу бргу

претходно со канти спуштам 2 спрата (оти немав одвод на третиот спрат)
а сега директно на тераса и во дворот позади. се вадат дрвца :) ја искористуваме водата максиум :)))

Баш дека е во подрум, одводот е малку повисоко за да овозможи слободен пад. Инаку горе (дома) имам уште 2 аквариуми, со нив работам класично.  :)
Инаку првобитната идеја ми беше оваа пумпа да ја искористам како погон за DIY канистер, ама некако не ми е многу сигурно, се под притисок, големи се шансите негде да протечи па за џабе цела мака.

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • Интернет Бизнис Македонија
« Reply #5 on: July 29, 2011, 10:19:53 AM »
претпоставив, затоа и пишав.

иначе колку литри фрла пумпата и јас спремам за ~10литарски канистер, барав нешто по продавниците како Iwaki magnet pump али не најдов ништо слично да врши работа

па ако не најдам ке одам со внатрешна пумпа

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 29, 2011, 10:22:04 AM »
Незнам да ти кажам колку литри/час е... Пумпа за вода од машина за перење е. Ама доста е јака.

Tags:

Users Online Users Online (27)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2025, SimplePortal