collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[Yesterday at 11:16:57 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
некни го досредував во подрум е ставен поради реновирање па со минимален сетап е оставен додек се смести в соба ќе потрае некое време.
Димензии 80 х 50 х 40 160 литри
Осветлување 2 неонки една бела една виолетова за поубав изглед на рибата.
Риби : тетри црни, разбори, трихогастери, стаклени сомчиња, еден скалар, нож, коридораси, анциструси плехостамуси, кули-кули, борец.
Се на се околу 50-60 риби се.

За филтрација една внатрешна потопна пумпа, и еден канистер.

Link

Author Topic: 160 литри  (Read 3073 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
160 литри
« on: July 30, 2011, 08:32:46 AM »
некни го досредував во подрум е ставен поради реновирање па со минимален сетап е оставен додек се смести в соба ќе потрае некое време.
Димензии 80 х 50 х 40 160 литри
Осветлување 2 неонки една бела една виолетова за поубав изглед на рибата.
Риби : тетри црни, разбори, трихогастери, стаклени сомчиња, еден скалар, нож, коридораси, анциструси плехостамуси, кули-кули, борец.
Се на се околу 50-60 риби се.

За филтрација една внатрешна потопна пумпа, и еден канистер.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Re: 160 литри
« Reply #1 on: July 30, 2011, 08:40:27 AM »

критики слободно кажете што не чини што чини пошто е набрзина склопен дизајнот, па додека дојде в соба, да го наместам да биди и да личи.

Offline Stole

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: July 30, 2011, 10:09:11 AM »
Abe trevite mnogu interesni , sto podloga imas, sto gubriva stavas za niv, co2  :icon_scratch :icon_thumright::

Od mene vadi plastikite i plavite kamcinja nadvor, vaka mi izgleda kako da e spreman za karasi

Offline l-jube

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: July 30, 2011, 10:33:34 AM »
dodeka ne si go napolnil do gore napravi go toa sto ti vika stole, znaci plastikite nadvor i siten pesok ke stavis a za rastenija ne se sekiraj ke ti dademe po nesto. od mene imas bacopa i limnophila polysperma.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: July 30, 2011, 10:41:42 AM »
Tревите се пластични немам подлога немам CO2 опрема ништо од тоа поради што не можам да се снајдам со треви.Нов сетап напраев коралот го тргнав оти ми грдеше. До вчера беше празен скроз денес го уредував и го турив тука на форумот да размениме мислења што е како да биди.Позз

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 30, 2011, 10:41:49 AM »
Treba da go izvadis nozot oti koga ke porasne ke ti gi lapne malite ribi i borecot bidejki ke gi tepa na skalarite. Izvadi go i crveno oboenit koral. Ostavi samo 1 plekostomus, bidejki ako se poveke lom pravat vo akvariumot. I po moznost smeni ja pesokta ili ako ne te mrzi da gi trebas sinite kamcinja :). I ako veke ja menuvas pesokta stavi so malku positna granulacija :)

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 30, 2011, 10:44:10 AM »
Ситна песок барам долго време, не можам да најдам освен свети наум кога ќе наминам да соберам, инаку камчињата ги зедов мн евтино 20 денари пакетче затоа имам такви, плавите камчиња не е возможно да се извадат едино ако не ја вадам цела песок односно камчиња.
Песок коа ќе идам скопје можам да купам али и скапо ќе ми дојде и многу влечкање сигурно едно 20 кг песок ќе треба да се покрие цел дното е големо многу.

Попис на риби ќе ставам сеа за некоја минута да пребројам што е до кај е:)

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 30, 2011, 10:51:17 AM »
Абе земи си од Реносил песок најубо! Јас од таму зедов бела кварцна, ама има избор каква сакаш... За вреќа од 30 кг платив 200 денари.
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: July 30, 2011, 10:53:40 AM »
Абе земи си од Реносил песок најубо! Јас од таму зедов бела кварцна, ама има избор каква сакаш... За вреќа од 30 кг платив 200 денари.

Kaj se najduva toa RESONIL;)??

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: July 30, 2011, 10:58:57 AM »
сеа ги броев највеќе чистачи сум имал пошто 3 аквариуми имав дома раздадов риби шо раздадов и останатото се плесна кај мене во аквариум, па сум имал:
4 плехостамуси
9 анциструси
5 торакатуми
10 коридораси
1 кули
2 ножеви
16 тетри црни
26 разбори
8 стаклени сомчина
1 скалар
1 борец
3 трихогастери

Повеќето се азиски риби освен тетрите за чистачите уште не ги вадам ради причина шо чекам да израстат па да ги распродаам по подобра цена , ако не се распродаат ќе си пливнат во езеро:)

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: July 30, 2011, 11:02:50 AM »
По индустрискиот одма зад Гранит, се гледа од пат фабрика цела. Работи од 7 до 3 пон-петок.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: July 30, 2011, 11:07:25 AM »
По индустрискиот одма зад Гранит, се гледа од пат фабрика цела. Работи од 7 до 3 пон-петок.

Ако е како шо го имаш ти на сликине од твојо аквариум ми се бендисва ќе го земам,иначе да не влијај на водата параметрите ги менува или...

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: July 30, 2011, 11:12:42 AM »
Мојата е кварцна. За аквариум е битно да не е варовник оти ќе ја зголеми тврдината на водата.

Offline iljo

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: July 30, 2011, 12:30:45 PM »
Vadi plastikata od akvariumot i kamcinjata ,pa koga ker doagas skopje najavi da ti spremime po nekoe trevce .

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #14 on: July 31, 2011, 12:05:44 AM »
Prijatele gledam 77 postovi imas a vo Akvariumot ti e BAS SE za menuvanje. Da si procital tolku kolku sto si napisal na forumov ke bese daleku poubavo. Otvorija galerijata so akvariumi na clenovi, najdi nesto slicno na toa sto sakas da go napravis, ili nesto so slicni dimenzii sto te bendisuva i procitaj se od A do Z . Ne gi gledajte samo slikite vo temite. Za da se dojde do uvava slika treba mnogu rabota. Znam deka nekoi temi imaat po 40-tina stranici i poveke i ve mrzi da gi citate ama samo taka ke naucite nesto. Milion pati e napisano sto treba da napravis, ne samo za tebe tuku za mnogu sto pocnale kako tebe. Ama od premnogu pisuvanje vise i mnogu Moderatori, Administratori i postari celnovi ne reagiraat poveke. Zdosadeno ni e na sekoj nov clen da mu go pisuvame istoto. Zatoa samo sedni i citaj, citaj citaj, i veruvam deka na ovoj forum ima odgovor za sekoe prasanje sto ke go postavis ili si go postavil do sega.
Rasturigo ovoj setap vo prvoto slobodno vreme i gledaj da napravis eden poseriozen!

So sreka!

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: July 31, 2011, 06:06:19 AM »
Prijatele gledam 77 postovi imas a vo Akvariumot ti e BAS SE za menuvanje. Da si procital tolku kolku sto si napisal na forumov ke bese daleku poubavo. Otvorija galerijata so akvariumi na clenovi, najdi nesto slicno na toa sto sakas da go napravis, ili nesto so slicni dimenzii sto te bendisuva i procitaj se od A do Z . Ne gi gledajte samo slikite vo temite. Za da se dojde do uvava slika treba mnogu rabota. Znam deka nekoi temi imaat po 40-tina stranici i poveke i ve mrzi da gi citate ama samo taka ke naucite nesto. Milion pati e napisano sto treba da napravis, ne samo za tebe tuku za mnogu sto pocnale kako tebe. Ama od premnogu pisuvanje vise i mnogu Moderatori, Administratori i postari celnovi ne reagiraat poveke. Zdosadeno ni e na sekoj nov clen da mu go pisuvame istoto. Zatoa samo sedni i citaj, citaj citaj, i veruvam deka na ovoj forum ima odgovor za sekoe prasanje sto ke go postavis ili si go postavil do sega.
Rasturigo ovoj setap vo prvoto slobodno vreme i gledaj da napravis eden poseriozen!

So sreka!

океј све, фала на критиките, за посериозен сетап немам навистина можност со тревки вистински да редам и се останато, тоа е проблемот.

Offline l-jube

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: July 31, 2011, 06:18:09 AM »
mene mi lici kako da nesakas ni da probas  ebate beljata. jas rekov ke ti dadam dva vida koi ne se mnogu zahtevni a veruvam i drugi ke ti dadat po nekoja trevka, ama ti uporen si zapnal deka nemas moznost

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: July 31, 2011, 06:28:02 AM »
mene mi lici kako da nesakas ni da probas  ebate beljata. jas rekov ke ti dadam dva vida koi ne se mnogu zahtevni a veruvam i drugi ke ti dadat po nekoja trevka, ama ti uporen si zapnal deka nemas moznost

Е па не сакам да пробам, барем засега со вистински тревки зато што немам супстрат за растенијата, треба да маткам и цо2 апарати и се останати, а исто така кастрење дотерување растенија, па садење па се откачило се закачило јас имав еден куп растенија во претходниот аквариум секој ден по некој корен пливаше нагоре, и ме фати нервата и толку беше, засеа со пластични тревки го оставам па понатака ќе пробам и за растенија, да ја фатам работава посолидно со рибите па далје ќе стаам вистински растенија.

Offline Farscape

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: July 31, 2011, 10:35:48 AM »
Исто така сакам да кажам дека мене ми се допаѓа моменталниот дизајн на аквариумот за кој го дадов максимумот а верувам дека има членови кои би го направиле милион пати подобар, но секој со своето, исто како што има грди, убави и ЕПТЕН УБАВИ луѓе, така на секој природата му дала парче уметност и да си ужива во своето “уметничко дело“. Мене најбитно ми е аквариумот да има добра филтрација која ја обезбедив, чиста вода со добри параметри , и рибите да се чуствуваат комонтно во наредениот аквариум:)

И да се надоврзам на муабетот од Љубе, а тоа е дека рече, дека имало напишано како да ги редиме аквариумите, не е тоа правило да сите ги имаме наредено аквариумите по некој план, секој може да си земи слобода каква што сака и да го уреди, мислам дека целата галама беше за пластиките во аквариумот за кој јас дадов пари зашто свесно знаев оти ќе ми бидат потребни:)

Offline tomce

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • Интернет Бизнис Македонија
« Reply #19 on: July 31, 2011, 10:49:08 AM »
нема конкретно правило на уредување али љубе ти рече да видиш кој како средил и да земеш тоа што ти се бендиса

а тоа дека ако немаш цо2 ако немаш подлога и ако не ѓубриш нема да имаш растенија грешиш

има доста лесни растенија, пр види го "krib nest" Ке видиш дека немам ни цо2 ни подлога али природни растенија ставив

е сеа споро раснат али тоа е такви се папрат и нана

пластиката нема за ништо да ти биде потребна, не прави ни фотосинтеза ни ништо, само ке ти собира прлавштина  ништо повеќе

Tags:

нашиот нано 30 литри

Started by Bonevski

Replies: 57
Views: 5174
Last post May 01, 2011, 10:04:09 AM
by Bonevski
Мојот акваријум 90 литри

Started by joker_mkd

Replies: 23
Views: 2969
Last post June 27, 2012, 10:36:33 AM