collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[Today at 12:21:06 AM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Vo mojot poranesen post "plaslivi malawi" go imam predstaveno mojot akvarium.
Go imam veke 3 meseci i za toj period mi umrea veke tri ribi, prvata samo sto gi zemav od kaj Miki za 5-6 dena si umre bez nikakvi predhodni simptomi, vtorata posle  eden mesec pocna da ne jade i da bledee i za nekoj den  si umre i taa, tretata - zemav dve ribi pak od kaj Miki ednata bese super i uste si e ziva a drugata samo sto ja staviv od kesa vo akvarium bese nekako copava i utre denta umre. E sega pa poslednive denovi mi se slucuva nesto cudno vo akvariumut na eden Albino  mu se naduja ocite kako da ke mu prsnat i se teteravese kako da se bori za zivot mozda dva dena i evego sega e dobar , na Cobalt Zebra  isto taka veke nedela dena taka i se dujat ocite kako da ke i prsnat i cudno se ponasa, ne do tolku kako da se bori za zivot kako Albinoto i ke i splasnat pa pak ke se nadujat. A treta pa mislam deka e Venustus { zolta e so crni prugi } i visi nesto od pozadi crveno-belo mene mi lici na creva { malku sum kjorav ne gledam ubavo } i celo vreme se krie.
Ostanatite 10 ribi se ponasaat fala bogu sega za sega dobro. Mislev da ne e nesto so filterot go iscistiv, stariot aktiven jaglen bese 3 meseci go frliv, staviv nov, izvadiv tretina voda od akvariumot staviv nova. Ama ovie tri ribi si gi imaat seuste istite simptomi. Fala na site odnapred za bilo kakov sovet.

Link

Author Topic: NADUENI OCI - POISKUSNI AKVARISTI POMAGAJTE!  (Read 974 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline boban dodevski

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
NADUENI OCI - POISKUSNI AKVARISTI POMAGAJTE!
« on: January 03, 2012, 03:11:50 PM »
Go imam veke 3 meseci i za toj period mi umrea veke tri ribi, prvata samo sto gi zemav od kaj Miki za 5-6 dena si umre bez nikakvi predhodni simptomi, vtorata posle  eden mesec pocna da ne jade i da bledee i za nekoj den  si umre i taa, tretata - zemav dve ribi pak od kaj Miki ednata bese super i uste si e ziva a drugata samo sto ja staviv od kesa vo akvarium bese nekako copava i utre denta umre. E sega pa poslednive denovi mi se slucuva nesto cudno vo akvariumut na eden Albino  mu se naduja ocite kako da ke mu prsnat i se teteravese kako da se bori za zivot mozda dva dena i evego sega e dobar , na Cobalt Zebra  isto taka veke nedela dena taka i se dujat ocite kako da ke i prsnat i cudno se ponasa, ne do tolku kako da se bori za zivot kako Albinoto i ke i splasnat pa pak ke se nadujat. A treta pa mislam deka e Venustus { zolta e so crni prugi } i visi nesto od pozadi crveno-belo mene mi lici na creva { malku sum kjorav ne gledam ubavo } i celo vreme se krie.
Ostanatite 10 ribi se ponasaat fala bogu sega za sega dobro. Mislev da ne e nesto so filterot go iscistiv, stariot aktiven jaglen bese 3 meseci go frliv, staviv nov, izvadiv tretina voda od akvariumot staviv nova. Ama ovie tri ribi si gi imaat seuste istite simptomi. Fala na site odnapred za bilo kakov sovet.
« Last Edit: February 20, 2012, 02:14:54 PM by OscarMKD »

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Re: NADUENI OCI - POISKUSNI AKVARISTI POMAGAJTE!
« Reply #1 on: January 03, 2012, 03:33:19 PM »
Ako mu se nadueni ocite po se izgleda e bubble-eye. Ako moze postavi slika. Dokolku e toa, ribata ti e vo teska zdravstvena sostojba i epten tesko se lekuva. Tesko se vospostavuva dijagnoza so taka samo napisan tekst. Prvo probaj ti sam da ja dijagnosticiras bolesta, pa dokolku nemozes, tuka ke prasas. Eve tabela po koja ke mozes da prepoznaes simptomi za koja bolest se raboti http://forum.mkreef.com/index.php?topic=4138.0 . Ako umre naednas bez simptomi nekoja riba vo malawi najverovatno e ubiena od nekoja druga riba.     "I visi nesto od pozadi crveno-belo mene mi lici na creva" Kazi pokonkretno kade "pozadi", na perka, kozata, analniot otvor itn. Ako e kako pracka toa e crv lernaea, no toj e celosno bel. Najubavo bi se videlo so slika, za da dobies vistinski tocen odgovor.  :icon_thumright:

Offline boban dodevski

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: January 03, 2012, 04:24:30 PM »
Go imam veke 3 meseci i za toj period mi umrea veke tri ribi, prvata samo sto gi zemav od kaj Miki za 5-6 dena si umre bez nikakvi predhodni simptomi, vtorata posle  eden mesec pocna da ne jade i da bledee i za nekoj den  si umre i taa, tretata - zemav dve ribi pak od kaj Miki ednata bese super i uste si e ziva a drugata samo sto ja staviv od kesa vo akvarium bese nekako copava i utre denta umre. E sega pa poslednive denovi mi se slucuva nesto cudno vo akvariumut na eden Albino  mu se naduja ocite kako da ke mu prsnat i se teteravese kako da se bori za zivot mozda dva dena i evego sega e dobar , na Cobalt Zebra  isto taka veke nedela dena taka i se dujat ocite kako da ke i prsnat i cudno se ponasa, ne do tolku kako da se bori za zivot kako Albinoto i ke i splasnat pa pak ke se nadujat. A treta pa mislam deka e Venustus { zolta e so crni prugi } i visi nesto od pozadi crveno-belo mene mi lici na creva { malku sum kjorav ne gledam ubavo } i celo vreme se krie.
[Login or Register]

[Login or Register]

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: January 03, 2012, 04:30:00 PM »
Se izvinuvam, ne bubble eye, tuku pop eye  :embarrass:

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: January 03, 2012, 04:34:07 PM »
za vtorata slika, obicno na ciklidite koga se pred mrest na zenkite im izleguva toa (papila) za da mozat da gi polozat jajcata. mozno e da e toa! ako si jade i se ponasa normalno ondak e toa i nemoj da se sekiras.

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: January 03, 2012, 04:43:16 PM »
E sega, taa ribata so izdueni oci kako se odnesuva? Jas izleciv dve ribi od pop eye so sol, no navreme gi vidov. Ako i se splasnuvaat i povtorno i se dujat kako sto vikas moze i da ne e toa. A ovaa zoltata, mene mi lici na zenka pred mrest, oti ponekogas se javuva kaj ciklidite takvo pred da se izmrestat.

Offline Ogi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: January 04, 2012, 11:32:40 AM »
Moze da se kazat nekolku razlozi za tvojata situacija, ali toa ednostavno sekoj od nas go pominal :) Sekoja kupena nova riba ne e sigurna deka ke najde mesto vo akvariumot t.e. deka kje prezivi.
Ako za vtorata slika mislis deka e venustus, nisto ne e strasno, kako sto ti kaza Naceski, toa e papila na zenkata koja se pojavuva pred mrest.
Inaku ne e venustus, vec zenka Haplochromis sp. rock kribensis (Victorianski ciklid)
Comming soon :)

Offline boban dodevski

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: January 04, 2012, 02:39:28 PM »
Taa sto e zenka za mrest sto vikate mozno e da e do toa zosto denes bas ja posmatrav si jade ama ne mnogu, a ja kolku sto znam bolna riba ne jade. Ama pa za kakov mrest se sprema koga samo edna takva riba e drugata mi umre! A onaa so "pop eye" isto taka denes dobro se ponasa ne sum ja primetil da i se nadujat ocite a i za razlika od predhodnite denovi sto ne jadese sega si se nakrka. A Oskar da mi kazes kako toa so sol da pocnam i ja nekoja terapija mozda e istata rabota i ja na vreme da sum ja primetil?
Uste edna rabota denes ja ukluciv samo ednata neonka obicna od 20w, a drugata e isto 20w ama nekoja najverojatno groluks ili nesto slicno zosto si bese zaedno so akvariumot Atman sveti nakaj violetovo malku. Negde po forumov procitav  deka moze i jaka svetlina da pravi problem, pa moze toa e pricinata za podobra sostojba denes na moite ribi.

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: January 04, 2012, 02:49:31 PM »
"Лекување од паразити
Кога лекувате од паразити, се додава целосно вода од аквариумот во карантинот и на секој литар се додава по една лажица сол, се меша се додека не се раствори убаво. Откако солта потполно ќе се раствори, рибата се става од 5 до 30минути. Внимавајте на однесувањето на рибата, ако има било какви знаци на неволја, вратете ја веднаш рибата во аквариумот."
Dosega ne sum pravel tretman so sol na malawci i neznam kako tie ke reagiraat na nea. Pocekaj odobrenie od nekoj da kaze dali smees ili ne smees da go primenis ovoj tretman. Ima ribi kako koridorasot sto voopsto ne podnesuvaat sol.

PS: Ova e izvadok od eden tekst na goch

Tags:

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2023, SimplePortal