collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Пошто на форумот имаме членови со продавница за автоделови и автомеханичари сакам да прашам за исплатливоста и ефикасноста на еден ваков филтер ?

Планирам ваков да нарачам :

[Login or Register]

П.С. Темата можи слободно да се бриши, кога ке добијам неколку одговори  :D

Link

Author Topic: K&N High Flow - воздушен филтер за кола  (Read 3238 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nikodinov

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
K&N High Flow - воздушен филтер за кола
« on: February 16, 2012, 02:05:06 PM »
Пошто на форумот имаме членови со продавница за автоделови и автомеханичари сакам да прашам за исплатливоста и ефикасноста на еден ваков филтер ?

Планирам ваков да нарачам :

[Login or Register]

П.С. Темата можи слободно да се бриши, кога ке добијам неколку одговори  :D

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Re: K&N High Flow - воздушен филтер за кола
« Reply #1 on: February 16, 2012, 02:57:52 PM »
 Najlesen nacin da ja zgolemis protocnosta na vozduh so sto dobivas poefektno sogoruvanje i cuvstvo na 5ks povekje.

Offline burda

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: February 16, 2012, 03:16:14 PM »
Najlesen nacin da ja zgolemis protocnosta na vozduh so sto dobivas poefektno sogoruvanje i cuvstvo na 5ks povekje.
i pari zasteduvas poso nema cesta zamena.samo perenje.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: February 16, 2012, 03:24:55 PM »
 Eve ti potvrda od Burda koj e zakon vo auto tuning.Na mene i da ne mi veruvas ama na Burda moras.Zimaj i kazuvaj rezultat.

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #4 on: February 16, 2012, 11:50:30 PM »
Eve nikodinov moja retrospektiva :)
Sum go koristel 5 pati do sega.
Opel Kadett GSI 2.0 16V
Opel Calibra 2.0 16V
Alfa Romeo 155 2.0 TS
Honda CRX targa 1.6 Vti 160 ks
Honda Civic 1.5 16V Vetec

Beneficii:
1. Stedis 200-300 denari na 10.000 km za nov filter za vozduh.
Odnosno na 100.000 km si zastedil 50 evra. No dokolku kupuvas i sredstva za cistenje na toj filter nisto ne si zastedil  :icon_thumright: ke zastedis samo ako plaknes so voda. i duvas so kompresor.

2. Bidejki planiras da go stvavis na Aveo ili Kalos 1.2/1.4 (mislam deka za niv e ova brojce) ke dobies lazno custvo deka kolata ti e pobrza.

Negativnosti:

1. Ke dobies buka, (poradi koja mislis deka kolata ti e pobrza) i koga ke stignes do Ohrid ke ti se cini deka ziv coek nema v grad se ke ti bide tivko a usite zatnati  boske

2. Na mnogu koli zgolemeniot protok na vozduh go rasipuva meracot na protok na vozduh, i da ne go rasipe znae da svetne sijalickata za "chek engine"

3. Zgolemena potrosuvacka na gorivo - posto samiot zvuk na filterot te tera da stiskas na pedalata za gas i si mislis kojznae kolku odis.

4. Zabrzuvanjeto mozebi (ili pa taka deluva radi zvukot) ke bide pobrzo no krajnata brzina ke se namali za malce.

5. I  posledno i spored mene najbolno e sto posle nekolku pati "zaboravanje" da go iscistis a i normalno preku zgloemeniot volumen na vozduh vleguvaat i poveke prasina i cesticki koi so tek na vreme ke gi ostetat zidovite na cilindrite, zgolemen gares vo usisnata grana i ventilite, i samoto tvoe stiskanje na pedalta nas ke doprinesat kolata da pocne da trosi maslo!

Znaci kaj mene ovie filtri se EPTEN provereni i ovie se moi licni iskustva, ne se sto sum cul od nekoj ili rekla kazala od tipot "Imase eden prijatel moj.... " Znaci koj nemal na svoja kola i ne prosol od 50.000 do 100.000 km so toj filter nemoze da ti dava soveti.

Mene i na burda ni odgovara da stavis takov filter posto ke ni otvoris rabota  boske ama posto si clen na forumov ova ti e najiskren sovet od mene. Tie gluposti ne ti trebaat!
« Last Edit: February 17, 2012, 12:00:52 AM by Ljube »

Offline jordan

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: February 17, 2012, 12:13:53 AM »
LJUBE DEMOTIVATOR....ama svaka ti cast,sto otkrivash LAZNI mitovi za nekoi raboti so ni se lazno prestaveni..obicno koga kazesh "imam filter K&N" mislam deka toj nesto napravil cudo od svojata kola...bravo za pomoshta..e sega da ja iskoristam temava a imas li filter "DOBAR" za mojata alfa 33 1991 1.5cm 105ks karburator

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #6 on: February 17, 2012, 12:21:13 AM »
LJUBE DEMOTIVATOR....ama svaka ti cast,sto otkrivash LAZNI mitovi za nekoi raboti so ni se lazno prestaveni..obicno koga kazesh "imam filter K&N" mislam deka toj nesto napravil cudo od svojata kola...bravo za pomoshta..e sega da ja iskoristam temava a imas li filter "DOBAR" za mojata alfa 33 1991 1.5cm 105ks karburator
A sto ke ti e za losa kola dobar filter?

Offline jordan

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: February 17, 2012, 12:24:23 AM »
hahahaah abe lud milojko ako stavash kvalitetni delovi i ja cuvas ke projdes kako mene 300 005,a ako ne ke imas loso mislenje ne samo za nea tuku i za BMW...

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #8 on: February 17, 2012, 12:29:00 AM »
hahahaah abe lud milojko ako stavash kvalitetni delovi i ja cuvas ke projdes kako mene 300 005,a ako ne ke imas loso mislenje ne samo za nea tuku i za BMW...
Jordan zal mi e ama nemam filter za vozduh za tvojata Alfa. Ke se rasprasam pa ke ti pisam.

Offline diki

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: February 17, 2012, 01:12:10 AM »
ako ne go zgolemis i dotokot na benzin cabe ti e filterot samo ke ti buci kaj mene so toj filter od 145 ne idese poise . znaci nema logika imas poise vozduh , a isto nivo na benzin mesavinata vo cilindrite na beniz i vozduh nema da bide ista kako so e predvideno zgolemi go dotokot na benzin toa e druga rabota povise  samo ke ti trosi i krajna brzina ke ti se namali ...........

Offline burda

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: February 17, 2012, 09:39:04 AM »
eeeeeeeeeeeeeeeee vaka sea tuka ve cekav na moj teren bas mi lezi ovaa tema ovie muabeti se tipicno balkanski sindromi ljube bez ljutis samo kazimi koi filter za koja kola si go koristel i koi sredstva za odrzuvanje si gi koristel.Najmnogu mi e bitno koj filter.I dali znaete deka za toj filter ni 10 % od tie so ti go prodavaat neznaat da ti objasnat kako se odrzuva i koja kola kolku kubici na filter treba da nosi .I mora da kazam ovaa tema mi lici kako onie na forum za avtomobilizam koa ke pocnat so be i ja sum cuval ribi 100 godini so golema rabota bilo toa.

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #11 on: February 17, 2012, 09:53:46 AM »
Burda na koi koli ti napisav, sredstva originalni za tie filtri ne sum koristel, (voda i vozduh) Na Civicot i Kadettot pecurka koristev a na CRX-to Calibrata i Alfata originalen umetok vo kucisteto za vozduh.
Kaj umetocite marka na filter original K&N, na Civicot pecurkata K&N i na Kadetot od Turcija ja zemav turski proizvod.

So site isto iskustvo  :icon_thumright:  Ako pricita vnimatelno napisav deka ova NE SE CARSISKI muabeti od tipot na koli.com.mk tuku moe licno iskustvo so ogromna kilometraza.  :icon_thumright:

Normalno kaj site koli razlicno deluva no vo globala toa e toa!

Offline burda

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: February 17, 2012, 10:22:32 AM »
epa se vidi vaka ako ne koristis sredstvo za toj filter gjabe go stavas imas poveke steta nego korist,zosto:zato sto toj filter ako ne e mrsen bukvalno ne funkcionira neznam dali toa si go znael, ako ne mu e soodvetna kubaturata da, se pali chek engine lamba i isto taka ima povise steta nego korist.ovoj filter ne e nekoja kineska igracka nego prava stvar AKO SE KORISTI PRAVILNO.Koga mislev za zasteda ne mislev samo na ne kupuvanje i menuvanje na filtri tuku i zasteda na gorivo.ZOSTO ednostavno podobar protok na vozduh i normalno pokvalitetni sogoruvanje ama ako ne stavis soodveten za taa kola so ja imas [soodnosna kubatara na potreba od vsisan vozduh]Inaku se koristi od nas kar pa se do DAKAR relito kaj sto e mnogu bitna filtracijata.A za moeto iskustvo da ne zboruvam nikogas poveke vo moja kola nema da vleze fabricki filter.

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #13 on: February 17, 2012, 10:32:12 AM »
Ete gledas razlicni iskustva, ni kaj mene veke nikogas nema da vleze K&N filter.
A deka ke zastedis na gorivo so toj filter ....  5805   5805  Koga ke dokupis sredstva i koga ke ja stavis cenata na cinenje na samiot filter veke si vo bula, nema nikakva zasteda + koga ke svetne "Chek Engine" treba da odis da ja stavis na kompjuter, pa plus paricki, pa nervoza, pa izgubeno vreme oti treba da izlezis porano od rabota posto site majstori rabotat do 16-17 casot. Toa e za mladi deca od 18-22 godini :)
Tuku aj denovive ke pominam do LPR denes nesto me barale na rabota ama bev izlezen pa rekle da pominam do tamu. Pa ke sednime ke naprajme muabet.

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #14 on: February 17, 2012, 10:39:36 AM »
Burda i ova za NASCAR i DAKAR ne e plus tuku minus na toj filter.
Nascar se vozi edna trka i toj motor odi na remont, a ti treba so tvojata kola da pomines 100-200 pa i 300 iljadi km. Isto e i so DAKAR, zavrsuva trkata i tie motori odat v kanta. Moe mislenje e deka so toj filter se namaluva vekot na motorot.

Offline burda

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: February 17, 2012, 12:10:44 PM »
Burda i ova za NASCAR i DAKAR ne e plus tuku minus na toj filter.
Nascar se vozi edna trka i toj motor odi na remont, a ti treba so tvojata kola da pomines 100-200 pa i 300 iljadi km. Isto e i so DAKAR, zavrsuva trkata i tie motori odat v kanta. Moe mislenje e deka so toj filter se namaluva vekot na motorot.
PISAV se namaluva vekot ako ne se koristi soodvetno a na dakar znaes kolku kilometri treba da pominat so kakvo maltretiranje bez promena na motori.

Offline burda

• Aqua clen
  • Activity:
    0%

Offline nikodinov

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: February 17, 2012, 01:30:35 PM »
Па ова цела наука била  :D :D :D
Љубе ти на сите коли го имаш користено и не си задоволен, а на Бурда кузнај колку коли му поминале низ рацете и вели дека е ОК.
Така да  :dontknow:
Јас не дека прам кузнај колку километри со колата и мислам дека ке ми е поисплатливо.
Иначе да за Авео е 2009 год, 1.2 DOHC.

Offline Ljube

• SeaWolf
  • Activity:
    0%
    • Aqua Park
« Reply #18 on: February 17, 2012, 01:39:49 PM »
Epa cista matematika, ako pravis 10.000 km godisno za 10 godini ke smenis 10x300 do 350 den filter.
Toa ti e 3500 den.
K&N ti e 61$ + sredstvata za koi zbori Burda (pojma nemam kolku pari se) eve za 10 godini 19$ neka se toa ti e 80$ ili 3760 den.
E sega neznam kaj e zastedata ????? Burda napisa i deka treba PRAVILNO da se odrzuva, znaci ako ostavis da ti svetne  "chek engine" dopolnitelen trosok od nekoi si 400-600 denari za da se resetira.

Sepak ako ti e merak stavi si. Jas za sekoja kola sto ja kupiv kako pomlad odma naracuvav K&N , merak pusti. Taka da verojatno i ti si vo taa faza. Samo ako planiras da go kupis za da zastedis, togas nema logika.
Zemi digitron i izracunaj  :embarrass:

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #19 on: February 17, 2012, 01:46:46 PM »
Ако е добро, треба да го препорача производителот на автомобилот. Се останато е сопствен ризик. Ова го кажувам од општа култура и обично важи за се. А за секоја една работа кога се пробува нешто искуствата се различни. Така да друже, читај и одлучи си сам што ќе правиш. Парите се сепак твои.

Tags:

Users Online Users Online (14)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2025, SimplePortal