collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Zedov eden akvarium od 220l koristen ,e sega mi se pojavi eden problem pocna da teci na prednata strana na lepenoto, na silikonot ,citajci niz forumod dojdov do zaklucok deka podobro e da go razlepam siot akvarium a potoa da go prezalepam povtorno.Voedno sakam i da go smenam prednoto staklo zatoa sto e izgrebano.baram sovet od po iskusnite akvaristi na forumov okolu raslepuvajneto,dali e mozno da pukne stakloto ? dimenziite se 105cm dolzina 36cm sirina i 6o cm visina ,10 mm debelina na stakloto. 55655

Link

Author Topic: prelepuvajne na akvarium  (Read 2215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
prelepuvajne na akvarium
« on: March 18, 2012, 02:26:49 PM »
Zedov eden akvarium od 220l koristen ,e sega mi se pojavi eden problem pocna da teci na prednata strana na lepenoto, na silikonot ,citajci niz forumod dojdov do zaklucok deka podobro e da go razlepam siot akvarium a potoa da go prezalepam povtorno.Voedno sakam i da go smenam prednoto staklo zatoa sto e izgrebano.baram sovet od po iskusnite akvaristi na forumov okolu raslepuvajneto,dali e mozno da pukne stakloto ? dimenziite se 105cm dolzina 36cm sirina i 6o cm visina ,10 mm debelina na stakloto. 55655

Offline Dačo

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Re: prelepuvajne na akvarium
« Reply #1 on: March 18, 2012, 02:37:15 PM »
imame slicna situacija druze. se nadevam nekoj od po iskusnite ke ni dade sovet . samo treba i nekoj dobar majstor da se najde za lepenje posto visinata na akvariumot e golema pa ke treba i pojacuvanje da se stava. pozzz

Offline miki.dj

• Banned
  • Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: March 18, 2012, 02:40:21 PM »
Vaka ako sakas dobro da go prerabotis bi mozel da go izvadis silikonot so skalper i razredivac, posle so sungerce za mienje sadovi dobro da go iscistis stranite i povtorno lepenje a da pukne nema potreba ako stakloto e 10mm.Ama pri odlepuvanjeto pripazi da ne go ostetis stakloto zos posle toa moze da prsne ako e malce zapukano.A zosto ne povikas majstor da ti gi isece stranite kade sto se lepeni i posle od pocetok cel da go prelepis nema mnofu vo litraza da izgubis.

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: March 18, 2012, 02:43:06 PM »
Kaj mene ima  i pojacuvajna  sto dopolnitelno ce mi napravat problemi okolu razlepuvajneto samo sto e toa e,mora da se bara nekoe care .pozdrav .... :icon_salut:

Offline miki.dj

• Banned
  • Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: March 18, 2012, 02:44:04 PM »
ajde da pisuvam vo edna tema videte vo pomos puknat aq mene mi se desi toa i sega utre cekam majstor da go izvadam celoto dno ama ce go secam do kaj sto e pojacuvano a stranite od dnoto ce ostanat kako obrac da ne se razmarda cel aq i posle celosno staklo ce postavam toa se so se secenje i novo stakli 130x50 10mm ce me kosta okolu 1500 den.Moze da zemete i nekoj sovet od tuka pozz

Offline miki.dj

• Banned
  • Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: March 18, 2012, 02:57:49 PM »
ne se brzajte samo, utre ako go prelepuvam so se pojacuvanjeto ce postavam povece sliki pa moze da dojdete do nekoja ideja

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: March 18, 2012, 03:01:37 PM »
Pri otstranuvanjeto na selikonot, moze da pukne ako e lepeno epten staklo na staklo. Jas dodeka da go razlepam toj sto go pravam racete mi padnaa, oti skalper ne zbirase, pa so zilet poleka poleka. Ako ima podebelka fuga selikon ostaveno, togas seci so skalper. E za cistenje na selikonot od stakloto otkako ke go razlepis, mozes da koristis aceton i zilet.

Offline voyagerbk

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: March 19, 2012, 01:40:03 AM »
Za vadenje na silikon  ce zemis od nekaden specijalen skalper za lupenje go ima eden kako lopatka izgleda , i za na kraj astra :) i naj naj na kraj od koga ce se iznastrugas so voda :D
Voyager-BK

Offline miki.dj

• Banned
  • Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: March 19, 2012, 01:43:29 AM »
najdobar e medicinski skalper

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: March 19, 2012, 05:56:11 AM »
najdobar e medicinski skalper

:no:
na medicinskiot secivoto mu e oblo ( elipsovidno )
najdobro e ziletcinja mali ( onie po 5 komada sto idat vo malecko pakuvanje 4x2cm otprilika) gi krsis na pola i poleka celiot silikon da go izljustis i posle detalno cistenje so aceton/benzin...
ps
PAZETE DA NE OSTANE SILIKON NEGDE I VRZ NEGO DA TREBNA DA LEPITE.... > TOA NEMA DA DRZI!!!

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: March 19, 2012, 10:18:49 AM »
na medicinskiot secivoto mu e oblo ( elipsovidno )
najdobro e ziletcinja mali ( onie po 5 komada sto idat vo malecko pakuvanje 4x2cm otprilika) gi krsis na pola i poleka celiot silikon da go izljustis i posle detalno cistenje so aceton/benzin...
ps
PAZETE DA NE OSTANE SILIKON NEGDE I VRZ NEGO DA TREBNA DA LEPITE.... > TOA NEMA DA DRZI!!!
:icon_thumright:

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: March 19, 2012, 01:51:32 PM »
Pocnav so razlepuvajneto malce tesko mi odi, problem mi pravat gornite pojacuvajna eve za tri sati rabota go izvadov prednoto staklo. od strana na alat koristam zilet i skalperi .E sega neznam dali da gi vaam dolnite pojacuvajna,prodolzuvam utrevecer so razlepuvajneto..

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Одг: prelepuvajne na akvarium
« Reply #12 on: April 10, 2012, 12:26:38 PM »
Da ja osvezam temava malce.Eve nekolku nedeli rabotam na akvariumot i moram da priznaam deka makotrpna rabota e da prelepuvas akvarium,  stakloto go iscistiv ubavo so aceton i  metalna mreza, sega mi ostanuva da najdam dobar silikon i da pocnam so zalepuvajneto na stranicite ,Sakam da izbusam edna dupka vo gorniot desen agol na edno 6 cm od gornata ivica za crevo samo se plasam pri polnejneto da ne dojde do pukajne na stranicata ,sto velite za idejava da busam ili ne malce e rizicno?

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: April 11, 2012, 07:50:41 PM »
 Sakam da izbusam edna dupka vo gorniot desen agol na edno 6 cm od gornata ivica za crevo, samo se plasam da ne dojde do pukajne na stranicata .Sto velite za idejava da busam ili ne? Malce e rizicno pri polnejneto da ne dojde do pukajne na stakloto.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: April 11, 2012, 09:17:48 PM »
Ako busis pravilno so pila za staklo rizikot e minimalen a vo Prililep ima i fabrika za staklo kade sigurno moze da go napravat toa profi.

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: April 12, 2012, 02:13:50 AM »
Ivica tamu i ce go busam samo prasajneto mi e dali akvariumot koga ce go napolnam da ne pukne na mestoto kade e busen.Inaku imam isto takov busen akvarium ama e upola od ovaj vo litraza i sum nema problemi do sega.pozdrav...

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: April 12, 2012, 03:18:27 AM »
 Pa ako e dupkata vo gorniot del ne trpi nikakov pritisok i nema rizik.Uste ako e oddalecena po nekolku cm od rabovite na stakloto i ako e dobro izbusena so dobra burgija i bez forsiranje  povisoki vrtezi a pomal pritisok i podolgo vreme na busenje togas nemas gajle.

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: April 12, 2012, 04:13:13 AM »
 55655

Offline gocepp

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: April 23, 2012, 11:20:30 AM »
Konecno posle mnogu rabota go zalepiv akvariumot .Da treba pak da prelepuvam ne bi se nafatil zatoa sto  makotrpna rabota e celiot da go razlepis, da go iscistis od silikonot ,da go izbrusis i da go zalepis.Se dobro ispadna okolu lepejneto samo mi se pojavi eden mal problem koga gi vadev trakite posle fugirajneto koga mi se podrazmacka silikonot na stranicite .Sakam da prasam so sto mozam da gi iscistam nekolkute fleki od silikon sto mi se pojavija na stranicite?pozdrav... :happy:

Offline zalxov

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: April 23, 2012, 11:41:20 AM »
so zilet
Спијат ли рибите?

Tags:

Users Online Users Online (24)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal