collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Периодов барав регулатор за CO2 што најдобро ќе врши работа за аквариум па тоа што го научив заедно со прашањата што ги имам ќе ги пишам тука, можеби информациите ќе се корисни за некого во иднина.
За аквариум најдобра варијанта како што читав е регулатор со две фази на редуцирање на притисокот "Two-stage pressure regulator" со напомена да не се помеша со регулатор со два манометри бидеќи не е исто. Таквите регулатори даваат најконстантен притисок. Таков  не успеав да најдам кај нас, а и како што гледав на нет се прилично скапи.
Значи останува едно фазен со тоа што препорачливо е да има и игличест вентил.
Како што сватив јас кај нас имаме три решенија, или да најдеме регулатор за боци што се користат за заварување или да се најде регулатор што се користи за боци за точење пиво. Или да си купиме оригинал за аквариум, но за жал кај нас нема многу избор така да останува опција да порачаме од странство.
Јас успеав да најдам неколку модели од тие за CO2 боци за заварување. Еден од нив е следниот, произведен е од компанијата GCE и ми изгледа како добар квалитет, но имам неколку прашања.
Еве слика од регулаторот:
[Login or Register]
Како што се гледа од сликата, регулаторот има две места на подесување едното како што разбрав јас е за подесување на работниот притисок, а тоа помалото според мене е за подесување на излезниот проток, но не сум сигурен дали е игличест вентил, а на нивната страна немаше информација.
Втората работа што ми е сомнителна е тоа што овие вентили се правени да работат со поголеми притисоци ( на овој модел како што прочитав пишуваше дека излезниот притисок му е од 10-16 бари, што не е малку. Прашањето ми е дали тоа е притисокот кој се подесува со поголемиот вентил па после со помалиот може да се намали за да добиеме проток што ќе ни одговара на нас или не?
Ајде ако може поискусните нека кажат што мислат за ова или пак нека споделат некоја информација каде може да се најдат регулатори што ќе вршат работа и што да се запази кога се бира регулатор. Мислам дека сите информации ќе бидат корисни за следните што ќе бираат регулатори да имаат помалку главоболки  :D
Поздрав

Link

Author Topic: Бирање на регулатор за CO2  (Read 3065 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Бирање на регулатор за CO2
« on: April 25, 2012, 01:47:55 AM »
Периодов барав регулатор за CO2 што најдобро ќе врши работа за аквариум па тоа што го научив заедно со прашањата што ги имам ќе ги пишам тука, можеби информациите ќе се корисни за некого во иднина.
За аквариум најдобра варијанта како што читав е регулатор со две фази на редуцирање на притисокот "Two-stage pressure regulator" со напомена да не се помеша со регулатор со два манометри бидеќи не е исто. Таквите регулатори даваат најконстантен притисок. Таков  не успеав да најдам кај нас, а и како што гледав на нет се прилично скапи.
Значи останува едно фазен со тоа што препорачливо е да има и игличест вентил.
Како што сватив јас кај нас имаме три решенија, или да најдеме регулатор за боци што се користат за заварување или да се најде регулатор што се користи за боци за точење пиво. Или да си купиме оригинал за аквариум, но за жал кај нас нема многу избор така да останува опција да порачаме од странство.
Јас успеав да најдам неколку модели од тие за CO2 боци за заварување. Еден од нив е следниот, произведен е од компанијата GCE и ми изгледа како добар квалитет, но имам неколку прашања.
Еве слика од регулаторот:
[Login or Register]
Како што се гледа од сликата, регулаторот има две места на подесување едното како што разбрав јас е за подесување на работниот притисок, а тоа помалото според мене е за подесување на излезниот проток, но не сум сигурен дали е игличест вентил, а на нивната страна немаше информација.
Втората работа што ми е сомнителна е тоа што овие вентили се правени да работат со поголеми притисоци ( на овој модел како што прочитав пишуваше дека излезниот притисок му е од 10-16 бари, што не е малку. Прашањето ми е дали тоа е притисокот кој се подесува со поголемиот вентил па после со помалиот може да се намали за да добиеме проток што ќе ни одговара на нас или не?
Ајде ако може поискусните нека кажат што мислат за ова или пак нека споделат некоја информација каде може да се најдат регулатори што ќе вршат работа и што да се запази кога се бира регулатор. Мислам дека сите информации ќе бидат корисни за следните што ќе бираат регулатори да имаат помалку главоболки  :D
Поздрав

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Одг: Бирање на регулатор за CO2
« Reply #1 on: April 25, 2012, 02:08:32 AM »
Jas barav, gledav miljarda i ne se odluciv za co2 od boca ( barem sega za sega )... ako bi zemal sistem za co2 so boca bi bilo i so kontroler za ph...
edna napomena imam do site onie koi planiraat da naracaat od stranstvo>>>>
NASITE BOCI ODNOSNO KONTROLEROT E SO 22mm OTVOR (navojot za da se zastrafi regulatorot na bocata ) A DODEKA AMERITE I KANADZANITE IMAAT SO 21mm. malku e ama ne pasuva....
inaku ima na ebay.com golem izbor no ne se isprobani..

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: April 25, 2012, 02:28:03 AM »
Да точно е тоа за стандардите дека не се исти и треба да се внимава.
Гледав и јас од ebay, некаде се движат околу 100 долари со тоа што имаат и соленоид. Но колку се квалитетни незнам а и плус тука кога ќе стигне пакетот највероватно и царина ке ти стават па незнам колку ќе излезе на крај  :icon_scratch:

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: April 25, 2012, 02:38:08 AM »
ima regulatori koi se 40 dolari + 30-40 dolari shipping (kinezite mama si trakale)
za carinicite tebe regulatorot ke te cini 40 i tie na tie 40 ke ti udrat carina...
jas podignav paket so 3 wavemakeri bese golem 40cm x 20cm x 15cm i nisto ne mi naplatija... od druga strana za napojuvanjata koga mi stignaa paketot bese 1.200kg i me udrija 320 denari...

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: April 25, 2012, 02:47:21 AM »
eve na sto mislev
ovoj e 76$ [Login or Register]
a ovoj e 47$ so + 30$ shipping [Login or Register]

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: April 25, 2012, 03:17:17 AM »
Za toj nemam citano, ama obicno od kineskive gi falat ovie "AZOO" i "UP" regulatorite:
E sega kolku se dobri stvarno neznam.
Eve link:
[Login or Register]
« Last Edit: April 25, 2012, 03:21:23 AM by latko »

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: April 25, 2012, 04:20:08 AM »
Istiov kako sto e na slika i jas go koristam i mozam da kazam deka e ekstra ne go cepkam do krajot na bocata t.e dodeka ne padne pritisokot do pod 50 bara kade sto ostanuva samo gas a ne tecen CO2 i pocne da zafrkava ,jas stom dojde do taa tocka si ja dopolnuvam bocata i pak si svirkam. Ako imas moznos da najdes vakov ke bides prezadovolen.

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: April 25, 2012, 04:32:05 AM »
Gjuro za AZOO - to zboris ?!

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: April 25, 2012, 04:38:43 AM »
Edniot e za azot acetilen i neznam sto drugiot e za CO2 i dvata ednakvo dobro rabotat razlika e onoj sto e za CO2 so mnogu malo vrtenje zateganje ili otpustanje na glavniot ventil( onoj golemiot sto stoi vertikalno) ja menuva kolicinata na ispusten gas sro neznaci i deka e i podobar. I dvata se kostantni celo vreme.

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: April 25, 2012, 04:40:19 AM »
Sega pak go poglednav pa ovoj sto go imas ti postirano e za CO2 bar taka mi izgleda.

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: April 25, 2012, 04:47:34 AM »
Gjuro, ti mislese na ovaj sto go postirav najgore od GCE regulatorot sto e taka, a ne ovie sto gi spomenavme posle so majakashi od ebay?
Znaci ti takov imas i zadovolen si? Moze so pomaliot ventil da se podesuva fino pritisokot?
So se odnesuva na modelot mislam deka ima povejke modeli ali ovaj sto go najdov jas mislam deka e za CO2.

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: April 25, 2012, 04:50:08 AM »
Jas kako sto citav na net pisuvase deka rabotniot pritisok mu bil od 10 do 16 bari e sega toa valda moze uste da se namali bidejki za nas ni treba nekade od 1 do 3 bari raboten pritisok  :icon_scratch:

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: April 25, 2012, 05:27:09 AM »
PA isto e ako poglednes na prvata slika sto ja postirase ke vidis deka i kaj nego rabotniot manometar e do 16 bara i normalno se regulira kolku sakas .

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: April 25, 2012, 05:33:10 AM »
Epa super togas, ke go zemam nego slednata nedela  :icon_thumright:
Ako nekoj ima uste nekoja informacija okolku regulatorive neka pise, sekoja informacija e korisna.
Inace cenata na regulatorot sto go postirav na prviot post e 3500 denari, go ima vo Jelo metal i vo Maksim trejd, mozebi na nekoj ke mu bide ovaa informacija korisna.

Offline Gjuro

• aquamaniac
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: April 25, 2012, 07:00:48 AM »
Za taa cena si vredi 100% nema da zazalis.

vsutarov

• Guest
« Reply #15 on: April 25, 2012, 08:45:39 AM »
Jad znam deka regulatori imas na kjosot kaj kompleks banki.Prodavnicata e za oprema za zavaruvanje.Mislam italijanski deka e.Burda mozes da go prasas,toj go koristi za negoviot akavarium.Cenata nekade 20 evra bese.
Imas Messer regulator vo TehnoGas,no skap e okolu 150 evra,jas go imam i dobar e.

Offline latko

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: April 25, 2012, 08:57:52 AM »
Vsutarov, taa prodavnicata sto ja spomnuvas kaj kompleks banki e Maksim trejd sto ja spomenav i jas? (do narodna banka)  :icon_scratch:
Tamu go gledav i jas regulatorot, go vidov i toj sto bese 20 evra bez manometri e samo. Mu pisav na burda ama go nema nesto  :D
A prasav i za Masser ot ama solen mi e mnogu  :embarrass:
Ova GCE kompanijata navodno bila vtora kompanija vo svetov (posle Messer) vo proizvodstvo na vakvi produkti, taka da bi trebalo da e dobar.

Tags:

Users Online Users Online (10)
Members Google
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal