collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
kribensusite mislam deka se izmresija denes deka pustile ikra i ja cuvaat dali ancistrusot so golemina negde okolu 10cm moze da ja izede ikrata i dali da go trgam?

Link

Author Topic: mrest  (Read 3215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

angelandonovski

• Guest
mrest
« on: July 25, 2012, 10:13:08 AM »
kribensusite mislam deka se izmresija denes deka pustile ikra i ja cuvaat dali ancistrusot so golemina negde okolu 10cm moze da ja izede ikrata i dali da go trgam?

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Одг: mrest
« Reply #1 on: July 25, 2012, 10:36:25 AM »
Da obavezno.Moze dodeka se gleda ke branat ama nokjeska ako nemaat svetlo ancistrusot ke ja ismuka ikrata.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #2 on: July 25, 2012, 12:01:29 PM »
веднаш извади го анциструсот.

од друга страна се појавува друг проблем, а тој е дека крибензисот сака помека вода во однос на скопскава. доколку не успеат да се изведат малите од икрата, тогаш проблемот е кај тврдината на водата.

angelandonovski

• Guest
« Reply #3 on: July 25, 2012, 12:42:48 PM »
kvarcen pesok ja zgolemuva tvrdinata? i kako da go resam ovoj problem?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: July 25, 2012, 01:09:15 PM »
премногу работа и малтретирање, па и шокови се тоа за самите риби доколку решиш да го извадиш кварцниот песок. според мене доволно е да го извадиш анциструсот и да го префрлиш во друг аквариум, па следи ја ситуацијата за понатаму.

за нареден мрест би можел да го замениш песокот и евентуално ако имаш варовни камења.

ако не ти е проблем да ја обновуваш информативно темава со секоја нова ситуација од мрестот бидејќи ме интересира дали ќе се изведат малите во нашава тврда скопска вода.

аквариумчето ти е многу убаво, а и крибензисот како вид исто така...

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 25, 2012, 01:16:17 PM »
kvarcen pesok ja zgolemuva tvrdinata? i kako da go resam ovoj problem?
Jas mislam deka kvarcot ne ja stvrdnuva vodata .

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 25, 2012, 02:52:35 PM »
Ako e kvarc vo prasanje, nema nikakvo dejstvo vrz vodata. Toa ti e isto kako da izdrobis staklo na sitni parcinja.

Offline OscarMKD

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 25, 2012, 06:15:07 PM »
Kvarcnata e dobra, varovnikot ja stvrdnva vodata :)

angelandonovski

• Guest
« Reply #8 on: July 26, 2012, 12:24:17 AM »
fala vi mnogu :)  vodata e stoena akvariumot e aktiven 5 6 meseci nemam nikakvi kamenja sve izvadiv pa ke vidime kako ponataka :)

angelandonovski

• Guest
« Reply #9 on: July 26, 2012, 02:30:41 AM »
definitivno se izmresteni ja vidov ikrata na vrvot na kjupceto :)   happyy   pa vajda ke se izvede i ke imame podmladok :)

angelandonovski

• Guest
« Reply #10 on: July 26, 2012, 02:35:03 AM »
zasto mi e prv mrest pomos malku i sto da pravam koga ke se izvede ikrata(ako se izvede)..... aretemijata koga da ja spremam i kako da im davam dali ke ima problem ako se vo zaednickiot akvarium so tetri dali ke im go izedat podmladokot?

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: July 26, 2012, 02:46:16 AM »
Artemija stavi vednas,tetrite se dnevni ribi i roditelite uspesno ke gi drzat na bezbedna distanca.

angelandonovski

• Guest
« Reply #12 on: July 26, 2012, 04:47:49 AM »
ne e rano? kolku vreme zivee artemijata? ikrite si polozeni vcera najkasno zavcera, gi gledav, sega se so krem bela boja uste nemaat crni tocki taka da mislam deka ima uste dobri 3 4 dena najmalce do izlaganje...   

Offline Vlatkon

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: July 26, 2012, 04:55:19 AM »
На артемијата и требаат 24 до 48 часа за да се изведи, откога ќе се изведи живее некој си три дена.

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: July 26, 2012, 06:52:04 AM »
како што ти кажа ивица, слободно можеш да ги оставиш тетрите. вообичаено тие се движат по средното ниво од аквариумот и нема да стигнат до икрата. доколку се случи тоа, родителите успешно ќе го одбранат леглото.

што се однесува до храната за малите, според мене имаш две опции:
  • артемија - која самиот веќе ја спомна. не постои некое строго правило за колку време може да се подготви артемијата. различни производители нудат различен квалитет, а со тоа и времето на подготовка е различно. средна проценка е околу еден ден. вообичаено е на самото пакување од артемијата да пишува за колку време се подготвува, односно и начинот на кој се прави.  доколку земеш артемија од поквалитетен производител ќе добиеш поголем број на ракчиња, а можеби и за пократко време ќе се оформат. најдобро е да поминеш кај мики (ако не ти е далеку) пошо кај него мислам дека имаше квалитетна артемија.
  • жив тубифекс (сецкан) - ова е втората опција која е доста ефикасна доколку внимаваш како ја користиш, односно да не дозволиш да остане слободна храна во аквариумот. доколку ти се случи тоа, тогаш како да си им подметнал „бомба“ на малите и за брзо време ќе се простиш од нив. родителите и поголемите риби се повеќе отпорни, но доколку ја претераш истото важи и за нив. значи овој начин е доста ризичен.

од лично искуство сум ги применил и двата начина кај растење на подмладок од крибензиси. со артемијата поспоро растеа, а со сецканиот жив тубифекс малите напредуваа многу брзо. секој ден се гледаше разлика од претходниот.

доколку сметаш дека можеш да користиш сецкан жив тубифекс, тогаш ти го препорачувам тој. на почеток помало количество ќе исецкаш и внимателно ќе ставаш во аквариумот се додека малите не ја изедат храната и никако да останува слободна храна во водата!!! препорачливо е да ги храниш со помали количества.

angelandonovski

• Guest
« Reply #15 on: July 26, 2012, 07:09:38 AM »
 55655 mnogu za postot:) Preeska zemav artemija od Nemo ama mislam deka im e rano da ja podgotvam uste e vtor den od inkubacija a inku ikrite nemaat ni crni tocku uste taka da artemijata ke ja spremam utre vecer ili zadutre... :)

angelandonovski

• Guest
« Reply #16 on: July 27, 2012, 12:47:01 PM »
gledam deka del od jajcata pogolemiot del sto mozev da go vidam se otkacil od kjupceto.... i ima uste nekolku sto gi gledam samo.... Ne e oplodena? ili umrela ?  nz sto e problemot, dali e zaradi tvrdinata na vodata? mrestel nekoj do sega kribensusi vo skopska voda? i mala pomos za da se spremam za sledniot mrest zdravje, da izvadime nekoe ripce :)

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: July 27, 2012, 04:29:41 PM »
кај мене во скопска вода не успеваше мрестот. морав да ја правам да биде помека како за нив. ова беше многу поодамна, па можно е денес параметрите на водата да се сменети, а и самиот вид можеби се прилагодил на денешниве услови така да тешко е да се каже било што. затоа и мене ме интересира како се однесуваат крибензисите во денешниве услови.

според оваа ситуација, можно е икрата само да се одлепила од подлогата и да се наоѓа на дното. ако родителите сеуште ја чуваат територијата, тогаш можно е да има нешто. во наредниве денови би можел да приметиш како почнуваат по малку да пливаат младите. внимателно следи ја ситуацијата... времето ќе покаже.

angelandonovski

• Guest
« Reply #18 on: July 28, 2012, 12:43:54 AM »
roditelite seuste ja cuvaat teritorijata.... se mnogu po agresivni a i na ikrata se pojavija opavcinja i pocna da se dvizi niz legloto :D dali mislite deka mrestot ke bide uspesen do kraj... ?

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: July 28, 2012, 01:54:57 AM »
има големи шанси мрестот да биде успешен бидејќи икрата е најосетлива. доколку излегуваат малите тогаш немаат некој проблем до сега и останува времето да поминува и да се увериме дека и понатаму ќе биде така.

во оваа фаза нема што да се прави освен да се чека и набљудува... кога ќе пропливаат малите да почнеш да ги храниш правилно и не би требало да има други проблеми...  :icon_thumright:

Tags:

Diskusi mrest

Started by Uran

Replies: 5
Views: 2876
Last post June 17, 2008, 03:30:30 AM
by dule
Diskusi mrest (Dane)

Started by Dane

Replies: 5
Views: 2315
Last post July 03, 2008, 02:39:22 AM
by 3ky
Eretmodus mrest

Started by GokU

Replies: 10
Views: 1880
Last post May 03, 2009, 05:32:52 AM
by jufka
Mrest na Skalari (video) Artemija (video)

Started by nenad66

Replies: 9
Views: 2198
Last post May 03, 2009, 02:27:29 AM
by DimitarJ
Mrest na altispinoza

Started by Fatal Error

Replies: 24
Views: 3305
Last post June 16, 2009, 02:29:40 PM
by Fatal Error
Users Online Users Online (25)