collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Здраво, пошто сум од Дебар, тука има многу убав украсен камен, кој што лугето што го гледаат одма го купуват и земаат по нив во странство и слично за украсни работи, се прашувам дали некој од вас е заинтересиран и сака ваков камен за во вашите аквариуми, нема да ви наплатам пошто ни јас не го купувам но нормално би сакал некое рибче за подарок. Еве ви доставувам слика за каков вид камен ви зборувам...

Пишете ми па кога ке идам накај Скопје да го наполнам багажот! :)

Link

Author Topic: Украсен аквариумски камен!  (Read 1707 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline nertil

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Украсен аквариумски камен!
« on: July 27, 2012, 05:11:38 PM »
Здраво, пошто сум од Дебар, тука има многу убав украсен камен, кој што лугето што го гледаат одма го купуват и земаат по нив во странство и слично за украсни работи, се прашувам дали некој од вас е заинтересиран и сака ваков камен за во вашите аквариуми, нема да ви наплатам пошто ни јас не го купувам но нормално би сакал некое рибче за подарок. Еве ви доставувам слика за каков вид камен ви зборувам...

Пишете ми па кога ке идам накај Скопје да го наполнам багажот! :)

Offline nertil

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Одг: Украсен аквариумски камен!
« Reply #2 on: July 27, 2012, 11:21:20 PM »
 Nertil interesna ponuda no bi bilo ubavo da se vidipodobra slika i da se znae sto sostav e kamenot odnosno dali e pogoden za koristenje vo akvaristika.Debar so svoite banji i ogromen broj na mineralni izvori vo okolinata sigurno izobiluva so kamenja so razlicen sostav no karakteristicni se sulfurnite soedinenija koi dominiraat a tie ne se bas najstabilni i lesno moze da reagiraat i da poremetat parametri vo akvariumot.
 Zatoa ako ne si probal dobro bi bilo da se testira kamenot pa duri ako se utvrdi deka e stabilen vo pogled na hemija da se koristi za akvaristicki potrebi.
 Inaku ne e loso da pustis i podobri sliki pa da go prepoznae nekoj sto mozebi vekje go koristel i ima iskustvo so vakov dekorativen kamen.

Offline nertil

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: July 28, 2012, 05:16:54 AM »
Договорено, јас ке сликам подобри слики од професионален апарат, но накратко колку што знам јас е дека каменот што го нудам, доколку стои повеке од 10 години во вода, пример во дебарското езеро станува кристал

[Login or Register] исто како на сликава. Е сега да, точно хемијата на каменот мене не ми е препозната но знам дека камењата се измешани најверојатно со состојки од гипс, а можно е и да се гипсени но зборуваме за гипс камен кој е доволно тврд,  во мојот многу мал аквариум во кој имам неколку рибчиња го имам веке 2 недели се е океј, е сеа не знам дали така ке е во иднина, но би било добро да го тестираме, па да го искористиме во нашите ценети аквариуми.

Offline sick boy

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • http://s13.postimage.org/6ibpny35x/demasoni72copy.png
« Reply #4 on: July 28, 2012, 10:40:57 AM »
Mislis na kamenjata kaj Melniceki most (mislam deka taka se vikase, posle banjite sto e ) ako e toj  [Login or Register]   mislam deka  ne ke da e za vo aq. Eve sto procitav 
Gypsum is Hydrated Calcium Sulphate a sedimentary rock. Being as it is made up of calcium sulphate it is entirely unsuitable for aquariums.
Computergames don't affect kids. I mean if Pacman affected our
generation as kids, we'd all run around in darkened rooms eating pills
and listening to repetitive music...
[Login or Register]

Offline nertil

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 28, 2012, 04:53:48 PM »
Епа океј, ако е тоа точно значи нишо од украсниот камен :) фала на информација и се извинувам. Клјуч на темава :)

Offline nertil

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 29, 2012, 06:51:31 AM »
Него вака, сеа ми текна, читам некој прави позадини за аквариуми за циклиди, и тоа најверојатно го прават со чист гипс кој за разлика од необработениот има повеке хемиски штетни состојки, како може таа позадината да не пречи а овој природниот камен да е штетен? сугестии некој?

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 29, 2012, 11:31:12 AM »
Komercijalna pozadina od gips ne mi teknuva da sum sretnal.Mozebi i moze ako posle oformuvanjeto dobro se zastiti so hidroizolacionen premaz,no i ne mora bidejkji gipsot i da ja stvrdne vodata afrikanskite ciklidi takva i ja sakaat.Se razbikra dokolku vo sostavot nema statni sostojki.

Tags:

Users Online Users Online (32)
Members Google (4)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal