Prebaruvanje
Posledni Postovi
|
The first post content
Успеав да скрпам 4 дена надвор од Македонија, да се избањам во Јадранско море. Морската фауна е ДРАМАТИЧНО побогата од онаа што ја гледав во Паљури, Грција, пошарена, поразновидна, поинтересна, како за корали, така и за риби и останат жив свет. За жал краткото време не ми дозволи подробно да разгледувам, ама она „на прва топка“ што го видов остава силен впечаток. Куп нови анмемони, розеви, зелени, окер и сиви, црни корали меки, калустреа (?!?) со интересна флоуросцентна окер - зелена, некои црвени ситни, темно сини SPS (!?!), и што ли уште не. Имаше некои мали 5-6 см риби, како гоби, ама жар црвени, неверојатно длабока црвена боја со темна, скоро црна глава. еден куп други шарени рипчиња, многу козици, ракови, крави, школки, полжави, краставици ... Овде песок нема ни за лек, се е карпа и камен, па можеби и тоа е причината ... Она што ме фрапира е грижата за фауната и природата воопшто, на нацинално ниво е ЗАБРАНЕТ било каков риболов, па и спортски, со трска, нуркање и слично. Често мештаните ме предупредуваа да не вадам школи и риби за да не ме пријават, „добронамерно“ нели ...
Тоа се првите впечатоци од тука, голем поздрав до сите ...
禪
Author
Topic: Поздрав од Шолта, остров 15-тина км од Сплит, Хрватска (Read 926 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Tags:
|