collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[Today at 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Дали има заинтересирани да направиме заедничка нарачка за power led за морски и слатководен аквариум?
Прашувам, бидејќи на ebay има поефтини понуди за повеќе количина.

Link

Author Topic: power led  (Read 4445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
power led
« on: September 09, 2012, 01:34:15 AM »
Дали има заинтересирани да направиме заедничка нарачка за power led за морски и слатководен аквариум?

Offline anrovla

• Mega clen
  • Activity:
    0%
Одг: power led
« Reply #1 on: September 09, 2012, 02:44:08 AM »
Јас сум за CREE 3W 10K или слично ...
Мајакаши викаше дека има нови ледови ...
Drivers исто ќе се нарачува ?

Paypall као работел веќе од МК ?
anrovla

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: September 09, 2012, 02:53:12 AM »
Васе колку што се имам информирано по нетов ледот не оди по литража него по квадратура на основата на аквариумот.За CREE лед има некоја формула лед од 3W оди во инчи:ширина Х должина /18=број на ледови.Иначе мора да имаш и сочива што ги викаат lens има од 40,60,80 степени.Тие се тие што вршат пенетрација на светлината во водата.А за келвините: за да добиеш 10000К треба да ставиш ист број royal плави и бели, ако ставиш дупло повеќе плави од бели добиваш некоја светлина од 14000-20000К. Белите се 8000К.Можеш да ставиш и зелени црвени и UV LED тие само ќе ја истакнат бојата на коралите.

vsutarov

• Guest
« Reply #3 on: September 09, 2012, 04:14:04 AM »
I uste nesto,ako se naraca pogolema kolicina se plakja carina i danok.

Offline tome 1

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: September 09, 2012, 06:18:20 AM »

I uste nesto,ako se naraca pogolema kolicina se plakja carina i danok.

и сега повеќе или помалку  :icon_scratch:

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: September 09, 2012, 11:54:35 AM »
Васе твојот аквариум како што гледам е 130х45х55 висина.Тоа во инчи е 51.18" x 17.71" во основа. 51.18х17.71/18=50 LED. Сето ова е приближно.Имаше уште една формула ама никако да ја најдам по мојава архива.Таа беше од-до број на ледови а оваа бројка што ја добив со горната формула беше некоја средна бројка, мислам кога ќе ги споредиш тие две формули. Се надевам дека е појасно. И уште нешто овие 50 леда се по 3W секој значи околу 150W за твојот аквариум.

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: September 09, 2012, 12:04:31 PM »
Сега нешто се присеќавам ми доаѓа како флеш нешто дека по таа другата формула максимум ледови што можеш да ставиш на твојот аквариум е 58 ком.

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: September 09, 2012, 12:08:15 PM »
Dali moze da mi kazete kolku wati na litar se koristi vo morskata akvaristika koga ima fluorescentno osvetluvanje?

Mene ova 150w mi lici strasno mnogu svetlo!

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: September 09, 2012, 12:22:39 PM »
Александар затоа ледот се зема со димер па си правиш колку сакаш ако е без димер и немаш некој ефект. Зошто и кај флуото не уклучуваат сите од еднаш него има некој фотопериод од почеток една па после пола саат уште една итн. да емитира разденување и стемнување.

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: September 09, 2012, 12:42:02 PM »
Hmmm. Seuste ne mi e jasno.
Vo periodot od denot koga e maximalno svetloto (150w) ako e prejako i ako go namaluvas so dimer na 100w, toa znaci deka bez potreba si frlil pari za 50w LED i za dimer.
Koga koristis edna svetlosna edinica, sijalica od 100w, togas ti e potreben dimer za da ja namalis jacinata dokolku e prejako. Koga koristis 100 posebni edinici od 1w, ako ti e prejako svetloto ke stavis 90.
Razdenuvanjeto i stemnuvanjeto se resava so tajmeri.

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: September 09, 2012, 12:55:04 PM »
Тоа е јас што сум го прочитал за лед осветлување. И кога јас би правел лед така би го направил зошто тоа што е напишано е напишано од луѓе што го искусиле а не како нас само да тестираме и да гледаме како да се помине без пари. Мој став е ако се бавиш со акваристика не гледај уште колку пари ти останале во новчаник или пак колкави се сметките за струја и вода. И ледот не се става како флуото на 10-15цм. над вода тој оди малце повисоко. Е сега има и комбинација метал халид лед и флуо луѓе што имаат ваква расвета имаат екстра аквариуми. Зошто ги задоволуваат сите бои и она треперење на светлината.

vsutarov

• Guest
« Reply #11 on: September 09, 2012, 01:20:17 PM »
Vo sustina ne mora dimmeri,no pozelno e.Moze da se podelat po grupi LED-vite, pa na tajmeri,toa e poednostavno,no potesko e da se podelat oti ne znaeme po kolku,ke treba da se ekperimentira.E tuka vleguvaat dimerite koi ni olesnuvaat.

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: September 09, 2012, 01:30:24 PM »
Мислам дека еднаш го постирав линков,како и да е евего уште еднаш.[Login or Register]

vsutarov

• Guest
« Reply #13 on: September 09, 2012, 01:32:20 PM »
PAR38 LED za reef e nesto novo,ama e mnogu dobro za nas i prakticno.Tesko nekako se naogjaat vo evropa.Germanska firma ECOXOTIC imaat mnogu dobra ponuda(kompletna reef sijalica),e sega toa mozda kosta,ama zatoa imas gotova varijanta koja mnogu lesno mozes da ja primenis.Lezisteto e standardno E27/26 i baska moze da se turi na standarden triac dimmer koe se naogja na nasite pazari za ic pari.Jas sum fasciniran od sijalicava.
Eve vi linkovi:
[Login or Register]
[Login or Register]

vsutarov

• Guest
« Reply #14 on: September 09, 2012, 01:34:12 PM »
I da dodadam,znaci so ovaa sijalica zaboravete si gi site maki i nejasnotii,samo imajte pari :)

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: September 09, 2012, 01:39:01 PM »
Тоа е јас што сум го прочитал за лед осветлување. И кога јас би правел лед така би го направил зошто тоа што е напишано е напишано од луѓе што го искусиле а не како нас само да тестираме и да гледаме како да се помине без пари. Мој став е ако се бавиш со акваристика не гледај уште колку пари ти останале во новчаник или пак колкави се сметките за струја и вода. И ледот не се става како флуото на 10-15цм. над вода тој оди малце повисоко. Е сега има и комбинација метал халид лед и флуо луѓе што имаат ваква расвета имаат екстра аквариуми. Зошто ги задоволуваат сите бои и она треперење на светлината.

Eve vaka. Da ne ispadne deka pravam muabet “na prazno”, ke probam da gi spodelam moite iskustva so LED-ovite.
Skoro edna godina, na eden 100 litarski akvarium. Potenciram : Slatkovoden Akvarium! Koristam High Power Led. Osum diodi od 1w. Vkupno 8w na 100 litri voda. Spored vizuelniot efekt I spored toa kako napreduvaat rastenijata bi mozel da kazam deka svetat 4-5 pati pojako od fluorescentnoto osvetluvanje.
Im napraviv Constant current driveri I go namestiv tajmerot na 12 casa. Za mnogu kratko vreme na podlogata pocna da se pojavuva zelena alga od premnogu jako svetlo. Bidejki nemase logika da ja namaluvam jacinata na svetloto (samo 8w!) pocnav da go namaluvam foto-periodot. Poleka-poleka dojdov do 7casa, kolku sto e sega I nema ni traga od alga.
Doagame do zaklucok deka ne e se vo parite. Mozam da si dozvolam da stavam uste 20 LED diodi. Sto ke mi se? Za da ne mi se pojavat algi ke treba da go namestam foto-periodot na 10minuti dnevno. Koja e poentata?
Uste edna rabota. Kaj HP led se koristat leki koi imaat odreden agol na emitiranje na svetlosta. Ima od 5 stepeni do 120 stepeni. Kolku ke bide oddalecena haubata ili kapakot od vodata zavisi od toa kakvi leki koristime. Nieden drug faktor ne e povrzan so rastojanieto.
Sekoja cest na svetskite akvaristi. Nesakam nicija rabota I nicii iskustva da gi omalovazuvam. Samo me interesirase na koj nacin dosle do presmetkite. Iako nemam nikakvo iskustvo so morska akvaristika, mislam deka I tamu nesmee da se preteruva so jacinata na svetlosta.

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: September 09, 2012, 01:43:10 PM »
Лесно е и со Рапид лед само згора на сето зајре со се патарина пресметај +15% царина зошто увезува физичко лице и +18% данок. И во споредба со флуото се исплати и тоа неколку пати зошто овие лед диоди траат околу 50000 часа односно за наши потреби 11 години. Ако се направи наша селска математика што за струја што за цевки што треба да менуваш по правило на 6-7 месеци ајде на година па и година ипол секоја цевка цирка 20 евра, се исплати ледот само што многу пари се од старт.

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: September 09, 2012, 01:51:32 PM »
Ама не ги читаш потполно сконцентриран моите постови. Сето тоа што го пишав и сум го прочитал пишува околу 50 ком. ледови. И другата формула што скроз негде сум ја заборавил пишува од- до број на ледови а тие 50 ком. се некоја средна бројка.Што значи пресметката дозволува и помал број ледови а максимум 58ком.Јас не го омаловажувам твоето искуство со ледот само сум тип што не сакам да измислувам што друг некој веќе одамна го измислил.

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: September 09, 2012, 02:07:03 PM »
Ok,Ok, ne Vi se mesam veke vo morskite matematiki. Verojatno postoi pricina poradi koja morskiot akvarium bara tolku jako osvetluvanje ...

Offline zlatkoreef

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: September 09, 2012, 02:20:51 PM »
Мислам дека никој овде не е, а нјмалку јас сум да одлучам некој да се меша во нешто или да не се меша сите дискутираме и си ги кажуваме "маките" место негде уз мезенци и пиченце ние овде само се читаме :D, само имам чуствувам дека некако под напон е дискусијава.Затоа кога би одлучил ( читај пари)за лед би го земал и твоето искуство во предвид. И се присетив сега дека конкретно го зедовме за пример аквариумот на Васе мислам дека можи да стави од 29-58 леда.

Tags:

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal