collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

One Night Stands Await: Meet Local Women in Your Town by URAN2
[December 04, 2024, 10:01:13 AM]

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Me izteresira dali mozam da gi hranam malite diskusi so infuzorii ? Sakam malite da gi odgledam sam ( nastrana od roditelite ) i sakam da znam dali moze kako prva hrana da im ponudam infuzorii namesto smesa od zolcka od jajce ? Ako nekoj znae ili ima iskustvo so hranenje so infuzorii , bi go zamolil nesebicno da go spodeli iskustvoto so nas . Pozdrav

Link

Author Topic: Infuzorija-hrana za mali diskusi  (Read 2738 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Infuzorija-hrana za mali diskusi
« on: April 01, 2013, 12:42:00 PM »
Me izteresira dali mozam da gi hranam malite diskusi so infuzorii ? Sakam malite da gi odgledam sam ( nastrana od roditelite ) i sakam da znam dali moze kako prva hrana da im ponudam infuzorii namesto smesa od zolcka od jajce ? Ako nekoj znae ili ima iskustvo so hranenje so infuzorii , bi go zamolil nesebicno da go spodeli iskustvoto so nas . Pozdrav

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Одг: Infuzorija-hrana za mali diskusi
« Reply #1 on: April 01, 2013, 11:01:32 PM »
Ako hranis mali diskusi so infuzorija, so sto bi hranel mali neonki ili betti?
Ne ti treba tolku sitna hrana za diskus.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: April 02, 2013, 01:55:57 AM »
Epa togas sto da im ponudam . Odma li so artemija da gi hranam . Neznam zosto ali zolckata ne sakaat da ja jadat i mi propadnaa dva mresta od po 200 mali diskusi. Samo prvata den se lepat za podlogata namackana so zolcka i posle ne sakaat ni da pomislat da jadat od zolckata. Voda im menjam po 4 pati i gi hranam 4 pati. Ajde pomagajte i kazete resenie zatoa sto roditelite povtorno cistat za da frlat ikra. Do utre najkasno pak ke ima ikri. Pozdrav

Offline Vlatkon

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: April 02, 2013, 02:16:02 AM »
Аце не бидува си инфузории, водата најмалку исто ќе биде загадена
како и со смесата, а дискусите го немаат тој инстинкт, сакаат да цицат од нешто.
Исто инфузоријата ја нема таа хранлива вредност како смесата.
Во твојот случај ја немаш нагодено конзистентноста на смесата
и таа премногу се растворала во водата, со тоа и самите риби се иструле.
Смесата кога ќе се намачка на подлогата не треба да се дели како лушпи
или уште полошо де се раствора. Многу битен момент е да се става мноооогу
мала количина од смесата, за да максимално се минимизира непотребното
контаминирање на водата. Водата исто треба да се менува многу често,
најмалку два пати на ден. Битен елеменат е водата да биде со исти параметри
како и таа претходната, температура pH, gH...

И пак ќе кажам, не вреди трудот, јас со 24 часовна посветеност кренав 15-ина мали,
затоа кога нареден пат ќе имам време за мрестење, тоа ќе биде со родители.
Во мојот случај јас повеќе од љубопитност се обидов со овој метод и веќе никогаш не
би го повторил :D

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: April 02, 2013, 02:35:52 AM »
Vlatko ako veruvas i jas nervno se oboliv od malite . Sega uste ednas ke probam da podignam mali po vestacki nacin i ako ne biva i jas ke probam da gi podignam malite so roditeli. A inaku kako sto kazav voda im menjav po 4 pati i gi hranev po 4 pati . Od smesata nanesuvav tolku malku sto ne se ni poznavase deka podlogata e namackana. Samo koga ke ja stavev vo voda togas se poznavase smesata. I jas veruvam deka malite se imaat otrueno . Smesata od zolcka premnogu ja zagaduva vodata. Malite pocnuvaa cudno da plivaat. Ispraveni so glavata gore kako da se borat za kislorod i na cetvrtata den site umiraat . Neznam sto e problemot i baram pomos ovde na forumot . Jas bi bil presreken ako uspeam da podignam barem del od malite pa makar i 10 mali :)

Offline Vlatkon

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: April 02, 2013, 03:09:25 AM »
Артемија како стартер нема шанси да ја фатат.
А малите се убиени од амонијак, тоа сигурно!

Offline AmbraAzra

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: April 02, 2013, 06:13:38 AM »
smesata ne e samo zolcka od jajce mislam deka se stava i artemija i zelatin ama neznam tocno koj e odnosot a ima i nesto drugo,a mislam i deka ti kazav deka e mnogu makotrpna taa procedura treba da gi ranis na 3-4 saati i toa najdobro vo nekoe tanjirce za da ne go zagaduvas akvariumot ,a i da uspees da porasnes nekoe ripce ke dobies bezvredni primeroci za ponatamosno razmnozuvanje zatoa sto tie nikogas nema da ranat ako ne se raneti od roditelite
a i nema nisto poubavo od ovaa gletka vo akvarium

[Login or Register]

[Login or Register]

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: April 02, 2013, 07:35:08 AM »
 Se slozuvam so AmbraAzrai navivam za prirodniot nacin na podiganje na podmladokot sekogas koga e toa mozno.Ova so hranenjeto ke te unisti tebe.Ke bides nenaspan razdrazliv i nervozen ako moras da stanuvas na 3 casa.

Offline Vlatkon

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: April 02, 2013, 08:09:56 AM »
Кога би била само од жолчка не ни би се викало смеса :D
Артемија, спирулина и жолчка јас користев,
а истото го користи и Анциструс ;)
А патем, голем дел од увозните дискуси се на овој начин кревани,
па пак чуваат мали, се е склоп на околности  :icon_thumright:
Процедурата е ноќна мора, но ако оди по прописи, тогаш е уживање,
верувај поголемо уживање отколку ова другово!  :icon_thumright:

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: April 02, 2013, 08:22:06 AM »
Smesata se pravi od zolcka , spirulina , zelatin i svezo izvedena artemija. Gi hranev na sekoi 6 casa. Ne mi bese tesko da ne spijam po celi veceri , no umiranjeto na malite mi go skrsi filmot . Znam deka nema nisto poubavo od toa da gi vidis malite na grbot na roditelot no od poveke pricini sakam da gi porasnam vestacki. Kako prvo nemam RO aparat i vodata ja kupuvam od Germanija  i od tuka od edna apteka. Sleden cekor sekako ke bide kupuvanje na RO aparat no sakam sega uste ednas da probam vestacki da gi porasnam ( za posleden pat )  :). Zatoa pobarav vase mislenje i pomos . Bi go zamolil sekoj koj sto ima nekakvo iskustvo da go spodeli so nas ( postapka na hranenje , menjanje na voda i dr) . Pozdrav 

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: April 03, 2013, 04:41:22 AM »
higienata treba da bide odlicna! malite se ranat na sekoj 4-5 casa. znaci imas 2 sada vo koj gi cuvas malite. Na sekoj obrok go menuvas sadot-gi prefrlas vo nov.....  ( ova e najbitnoto za da ne se trujat i umiraat malite, da ostanat vo sto pogolem broj )
T.E. znaci stavas na ivicite na sadot (celiot krug pod pretpostavka deka kruzen sad ke zemes, bolje da e poplitok max 10 cm voden stolb....) od smesata so zolcka cekas nekoi 5 minutki da se zasusi i ja potopuvas smesata da bide pod povrsinata na vodata okolu celiot sad... malite ne bi trebalo da jadat poveke od polovina cas. I potoa gi prefrlas vo nov cist sad so voda a ovoj go mies za naredno hranenje....
e sega za konstantna temperatura jas go napraviv toa direktno vo Aq od 80l koj e odnapred iscikliran i vo nego koristam RO voda i temperatura od 30 C. na samata kutija-sad ima mnogu sitni dupcinja napraveni so tenka igla i upaljac za da nemoze da se protnat malite i so pomos na mala pumpa 150l/h pumpam voda da im kape celo vreme za da ima kislorod i konstantna T i na stranite na sadot ima staveno stiropor za da pluta na povrsina sadot....

eve edno kratko video kako jas go imam napraveno toa ako moze da se vidi uopste.... poz i GL

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: April 03, 2013, 06:07:41 AM »
Majakashi ti blagodaram na odgovorot. Sega zdravje ovie mali ke probam da gi odgledam po tvojata sema . Se nadevam deka uspesno ke gi podignam . Ti blagodaram uste ednas

Offline majakashi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: April 03, 2013, 09:51:24 AM »
Nema problem zatoa sme tuka da ne go gurame sami patot, tuku da si pomagame...
i use eden "tips" dokolku izberes sad koj e 2-3 litra ako go mackas celiot okolu mnogu hrana ke treba da stavis od koja ni 5% ne bi ja izele ripcinjata.... tuka mozes so svetlo da gi privleces maeckite samo na edna strana i samo tamu da se sobiraat i samo tamu da stavas hrana.
(znaci na  stranata od koja sveti svetloto ripcinjata bi trebalo tamu da se soberat... no i nemora da znaci > prvite ranenja neka bidat okolu celiot sad za da naviknat i onie najzakrzlavenite kade e hranata)
Za hranata: Jas varev 2 jajca edno "tvrdo" vareno i edno "rofko" ili kak da je :) mix pomegju dvete zolcki: tvrdo varenata ako ja stavis vo voda se raspagja, zatoa so rofkata se prai smesa "lepak" i dodavav na kraj spirulina vo tableti za lugje tolcena kako prasina....
Kaj mene ne mi uspea na temna "diskus" forma plastika da ja mackam hranata i da jadat od plastikata. Ne se sobiraa na nea....
I ne zaboravaj ako za vozrasni treba cista voda i sredina mozes da zamislis malite kolku se poosetlivi...
Ova e mojot nacin na koj podignav od 2 mresta po 4 ripcinja  boske, ama nemase konstantna higiena i nemav dva sada tuku go cistev edniot a ripcinjata gi smukav so crevce/usta.

Offline ancistrus

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: April 03, 2013, 11:02:17 AM »
Jas koristev tvrdo varena zolcka no sega citav na netvi go procitav ova sto go kazuvas ti. Pise deka treba edna tvrdo varena, edna rovka i spirulina. Pisuva deka i dvete zolcki se podednakvo vazni vo smesata. Rovkata sluzi za smesata da dobie leplivost. Ikrata e veke frlena i vo petok bi trebalo da ima mali. Vecerva pravam nova smesa po tvojot recept i se nadevam deka ke uspeam da podignam nekolku mali . Pozdrav

Tags:

Users Online Users Online (42)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal