collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by vladoma
[September 10, 2024, 12:26:54 PM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Има ли некој искуство со лепење на позадинска хартија (пластифицирана) на аквариумското стакло. Конкретно ме интересира спојување на овие две со некое средство како специјализирани: (seaview aquarium background gel) или општи: масла, зејтин, вазелин итн. Од тоа што го читам на интернет луѓето се поделени за успешноста 50/50%, кај доста не успева поради тоа што не можат да ги отстранат меурчињата што се јавуваат меѓу стаклото и хартијата или поради тоа што сликата по некое време се одлепува сама....

Link

Author Topic: Лепење на позадинска слика  (Read 1519 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
Лепење на позадинска слика
« on: April 05, 2013, 03:06:05 AM »
Има ли некој искуство со лепење на позадинска хартија (пластифицирана) на аквариумското стакло. Конкретно ме интересира спојување на овие две со некое средство како специјализирани: (seaview aquarium background gel) или општи: масла, зејтин, вазелин итн. Од тоа што го читам на интернет луѓето се поделени за успешноста 50/50%, кај доста не успева поради тоа што не можат да ги отстранат меурчињата што се јавуваат меѓу стаклото и хартијата или поради тоа што сликата по некое време се одлепува сама....

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
Одг: Лепење на позадинска слика
« Reply #1 on: April 05, 2013, 03:31:14 AM »
Ako e samolepliva togas e lesno. dovolno e so prskalka da ja naprskas so voda i nea a i stakloto na koe se stava i potoa samop ja pozicioniras i peglas so nekoja kreditna karticka na primer,dodeka ne izleze i poslednoto meurce.

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: April 05, 2013, 03:39:21 AM »
Bas taka kako sto ti kaza Ivica. Ako ne ja pozicioniras ubavo ke mozes da ja odlepis i prelepis bidejki ke bide vodena od 2te strani, ke gi istisnes site meuri od nea i ke ja ostavis da se isusi!, Od vodata moze da ti se poznavaat nekoj fleki na folijata ali se gubat koga dobro ke se isusi.

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #3 on: April 05, 2013, 05:27:04 AM »
Во тоа е проблемот, позадината не е самолеплива  :(

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: April 05, 2013, 05:31:40 AM »
Epa togas stisno ja so uste edno staklo tenko od zadnata strana i obrabi so silikon.

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #5 on: April 07, 2013, 12:57:00 PM »
Денес успешно ја залепив позадинската слика со петролеумско желе или народски кажанао вазелин :), веројатно некое течно масло полесно ќе беше да искористам затоа што густината на средството прави да е потешко вадењето на меурчињата помеѓу стаклото и сликата (се пегла сликата со помош на кредитна картичка). Мачна е процедурата, трае долго, ако имате рам на аквариумот како ја истиот ќе ви се наполни со маслото, ама после сите нервози крајниот резултата е ок, и се надевам дека ќе трае и нема да се одлепи брзо, затоа што задната страна на аквариумот ми е практично недостапна.

Offline vladoma

• Aqua clen
  • Activity:
    1%
« Reply #6 on: May 13, 2013, 03:42:05 AM »
И да ја завршам неуспешната приказна за лепењето на позадинска слика со масти и масла. После месец дена сликата почна да се одлепува како од краевите така и од средината на сликата. Веројатно се ќе беше во ред ако можев да залепам салотејп на краевите од сликата. И да не должам многу овој начин на лепење топло не го препорачувам...

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: mk
« Reply #7 on: May 13, 2013, 04:52:30 AM »
според твојот претходен пост (#5) ситуацијата и не била така неуспешна. можеби имаш проблем со нешто друго во моментов бидејќи за еден месец не би требало таа да се одлепи.

селотејпот немаше да врши работа, односно ќе мораше на одредено време да го менуваш. со тек на време тој ја губи својата ефиканост во споредба со моментот на лепењето.

Tags:

Users Online Users Online (18)
Members Google (5)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal