collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
pozdrav do site , veke 1 godina pauziram so cuvanje ribi i sega se resiv da startuvam akvarium so cilidi
za pocetok vo 30L  akvariumce so kamenja i dupki za krienje,pa ako se e ok ke startuvam pogolemiot 120L
zemav 2 ciklida i se pogodija par , mazjakot e 5-6 sm a zenkata 3-3.5 sm
za edna nedela se sparija i zenkata pusti ikri i gi sobra , problemot e toa sto posle mazjakot pocna da ja tepa , znaci za 2 dena ja sotre po grbot i perkite i gi izede, ja trgnav vo edno akvariumce pomalo 5L i posle 10 min ja frli ikrata od usta , taka stoese 2 dena i posle ja snema , sega neznam dali pak ja pribra ikrata ili ja izede
koga ja vrativ zenkata kaj mazjakot posle 5 dena , pak pocna da ja brka i da ja tepa i pak ja odvoiv posle 1 den
kazete sto ponataka??
inace neznam od koj rod na ciklid e bar vo prodavnica neznaeja da mi kazat , na forumov go najdov pod imeto kingsize a na internet cynotilapia afra koj rod e neznam eve i sliki pa kazete

[Login or Register] [Login or Register] [Login or Register] [Login or Register]

Link

Author Topic: [проблем] ciklid  (Read 2334 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
[проблем] ciklid
« on: July 08, 2013, 09:18:17 AM »
pozdrav do site , veke 1 godina pauziram so cuvanje ribi i sega se resiv da startuvam akvarium so cilidi
za pocetok vo 30L  akvariumce so kamenja i dupki za krienje,pa ako se e ok ke startuvam pogolemiot 120L
zemav 2 ciklida i se pogodija par , mazjakot e 5-6 sm a zenkata 3-3.5 sm
za edna nedela se sparija i zenkata pusti ikri i gi sobra , problemot e toa sto posle mazjakot pocna da ja tepa , znaci za 2 dena ja sotre po grbot i perkite i gi izede, ja trgnav vo edno akvariumce pomalo 5L i posle 10 min ja frli ikrata od usta , taka stoese 2 dena i posle ja snema , sega neznam dali pak ja pribra ikrata ili ja izede
koga ja vrativ zenkata kaj mazjakot posle 5 dena , pak pocna da ja brka i da ja tepa i pak ja odvoiv posle 1 den
kazete sto ponataka??
inace neznam od koj rod na ciklid e bar vo prodavnica neznaeja da mi kazat , na forumov go najdov pod imeto kingsize a na internet cynotilapia afra koj rod e neznam eve i sliki pa kazete

[Login or Register] [Login or Register] [Login or Register] [Login or Register]
« Last Edit: July 09, 2013, 06:42:22 AM by pocttopus »

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Одг: ciklid
« Reply #1 on: July 08, 2013, 09:40:11 AM »
slika

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: July 08, 2013, 09:48:04 AM »
izvinete ama nemozam da stavam sliki taka da nisto od raspoznavanje

Offline Nachevski

• Super clen
  • Activity:
    0%
Re: ciklid
« Reply #3 on: July 08, 2013, 11:01:32 AM »
Najverojatno se raboti za "cynotilapia pulpikan (kingsizei)" po toa sto go kazuvas ali so slika ke se potvrdi so sigurnost.
Inaku za akvariumot.. vo 30 l voda ne se ni obiduvaj da cuvas ciklidi bidejki za mnogu kratko breme samo 1 riba ke ti ostane! Ciklidi se preporacuvaat vo nad 150l akvarium, so mnogu kamenja, procepi, dupki za da se namali agresijata, isto taka 5-6 ribi zemaj od ista vrsta, za da se napravi jato a so toa ke namalis i agresija megju niv..

Sent from my HTC One using Tapatalk 4 Beta

Offline p

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    1%
  • Country: mk
« Reply #4 on: July 08, 2013, 11:05:27 AM »
вметнати се сликите во првиот пост.

Offline Ogi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: July 08, 2013, 11:14:55 AM »

Drugarce po se ova sto go kazuvas nisto ne e cudno. 30 litri akvarium ne e ni za stotuku izvedeni ciklidi, a kamo li pogolemi. Verojatno imas nekoja vrsta mbuna (po tvoeto kazuvanje). Cynotilapia broi mnogu razlicni vrsti, i kinsizeito spadja vo Cynotilapia, ali ne vo afra, tuku vo pulpican.
Ti ja tepa zenkata zatoa sto ti e mnogu mal prostor, i imas samo 2 ciklida vo akvariumot. Kje ja tepa mazjakot se dodeka ne ja ubie. Za mbuni e neophodno da ima guzva, da se deli taa agresija, sto voedno znaci deka im e neophodno i pogolem prostor, so mnogu kamenja i dobra filtracija.

Vikas ako e se ok, kje razmislis za da startuvas so pogolem akvarium. Nemoze da bide ok vo tvojot slucaj, zatoa nemoj da se razocaruvas, treba da razlistas malku po forumot, da se rasprasas kaj ludje sto imaat poznavanje za ciklidi i za brzo vreme ke doznaes se sto e potrebno da se startuva eden cikliden akvarium.
Comming soon :)

Offline Ogi

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: July 08, 2013, 11:17:40 AM »
Najverojatno se raboti za "cynotilapia pulpikan (kingsizei)" po toa sto go kazuvas ali so slika ke se potvrdi so sigurnost.
Inaku za akvariumot.. vo 30 l voda ne se ni obiduvaj da cuvas ciklidi bidejki za mnogu kratko breme samo 1 riba ke ti ostane! Ciklidi se preporacuvaat vo nad 150l akvarium, so mnogu kamenja, procepi, dupki za da se namali agresijata, isto taka 5-6 ribi zemaj od ista vrsta, za da se napravi jato a so toa ke namalis i agresija megju niv..

Sent from my HTC One using Tapatalk 4 Beta

Drugarce po se ova sto go kazuvas nisto ne e cudno. 30 litri akvarium ne e ni za stotuku izvedeni ciklidi, a kamo li pogolemi. Verojatno imas nekoja vrsta mbuna (po tvoeto kazuvanje). Cynotilapia broi mnogu razlicni vrsti, i kinsizeito spadja vo Cynotilapia, ali ne vo afra, tuku vo pulpican.
Ti ja tepa zenkata zatoa sto ti e mnogu mal prostor, i imas samo 2 ciklida vo akvariumot. Kje ja tepa mazjakot se dodeka ne ja ubie. Za mbuni e neophodno da ima guzva, da se deli taa agresija, sto voedno znaci deka im e neophodno i pogolem prostor, so mnogu kamenja i dobra filtracija.

Vikas ako e se ok, kje razmislis za da startuvas so pogolem akvarium. Nemoze da bide ok vo tvojot slucaj, zatoa nemoj da se razocaruvas, treba da razlistas malku po forumot, da se rasprasas kaj ludje sto imaat poznavanje za ciklidi i za brzo vreme ke doznaes se sto e potrebno da se startuva eden cikliden akvarium.

Slicni mislenja, da nekazam isti :)
Sega gi gledam i slikite i za zal mislam deka ne e ni kingsizei nego nekoe hibridce...... Nazalost ... Jbg
Comming soon :)

Offline Cvijo

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: July 08, 2013, 11:17:48 AM »
Ne e cynotilapia pulpican kingsizei  ... kingot ja nema taa crna lenta na grbnata perka !
a ni boja , najverojatno nekoj mesanec 
pravi pogolem aq za malawi ciklidi  :icon_thumright:

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: July 08, 2013, 11:34:58 AM »
ok fala na sovet znaci nebega pogolem akv.

Offline Goce

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: July 08, 2013, 04:04:52 PM »
ubavo e koga ke se procita deka nekoj ima zelba da cuva mbuna ciklidi..Goran ti vleguvas vo eden golem saren svet so ciklidi i moram da ti kazam deka nema da se pokaes zosto ovie ribi stvarno ke ti go razubavat i najdosadniot i najmracniot den. No pred da pocnes da vlozuvas sredstva i trud ti predlagam da procitas se sto e potrebno a se sto ti treba go imas na ovoj forum .. od ubavi tekstovi do clenovi koi dolgi godini odgleduvaat ciklidi. Ovoj sovet ti go davam zosto koga si neinformiran ke pravis greski a tie greski ke te cinat vreme pari i ke se nerviras.. Kako prvo pred da pocnes treba da znaes deka za mbuna ciklidite mn vazno e da imas pogolem akvarium za koj e vazno da ima dolzina i sirina a visinata ne igra golema ulogoa.. sto znaci eden akvarium od min..120 cm i sirina 45 cm .. so visina 50 cm .. ke ti bide super .. treba da stavis siten pesok i toa poveke zosto ovie ribi obozavaat da kopaat.. treba da stavis mnogu kamenja so pesteri i procepi za da mozat da si zazemat teritorii mazjacite  i pri borbi da imaat ribite kade da se sokrijat.. Ti treba na starotot da go iscikliras akvariumt pa potoa da naselis ribi.. kupuvaj jatna od po 8 ribi od vid i po moznost soodnosot da ti e 2 maski na 5-6 zenki od vid.. isto taka gledaj da ne kupuvas maticni ribi za pocetok tuku ribi na nekoi 4-5 cm za da porasnat zaedno i da se izgradi ubav soodnos i hierarhija.. i kupuvaj ribi od luge ili aqua shopovi koi se poznati na forumov..zosto mislam deka tie ribi so si gi kupil se hibridi .. ako imas zelba treba da odvois vreme i da procitas .. pa da vlozis trud i se so vreme ke si dojde na svoe mesto .. i da znaes deka navistina Vredi! pozz

Offline Maya

• Banned
  • Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Одг: [проблем] ciklid
« Reply #10 on: July 09, 2013, 09:36:55 AM »
Vaka eve mal sovet pregradi gi so mreza I ostavi gi veruvaj mazjakot ke ja spari I sekako ke uzivas koga zenkata ke gi izvede mladite.Jas uspeav vo 50l aq da razmnozam flaminga veruvam deka I ti ke uspees

Offline zorans83

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • cichlidsmk.com
« Reply #11 on: July 09, 2013, 12:03:39 PM »
Goce ti dade odlicen opis na se sto treba da napravis za soliden start vo ciklidarstvoto. Sekoja od informaciite sto ti gi dade e osnova i mozes za istite da najdes uste ton informacii po forumov.
Bitno e da znaes deka ovie pravila ne se vrezani vo kamen i deka postojat mnogu odstapki  megjutoa dokolku uslovite ti dozvoluvaat da se drzis do ovie pravila ke imas pomalku problemi i glavobolki a poveke uzivanje.

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: July 09, 2013, 12:14:10 PM »
se e ubavo i fala za pomosta , samo za startuvanje so 1200x450x500 akvarium tesko
znaci ne e ova za mene , greska e moja sto sum izbrzal so ciklidi
sega za sega da ne se macat ribite treba da gi vratam ili da gi smenam za nekoi drugi vidovi na ribi
"ako e mozno"

Offline fis

• Banned
  • Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: July 09, 2013, 01:08:49 PM »
se e ubavo i fala za pomosta , samo za startuvanje so 1200x450x500 akvarium tesko
znaci ne e ova za mene , greska e moja sto sum izbrzal so ciklidi
sega za sega da ne se macat ribite treba da gi vratam ili da gi smenam za nekoi drugi vidovi na ribi
"ako e mozno"

ако толку сакаш циклиди пробај со неколку "школкаши" (фамилија Lamprologus), што викаат за ова поискусните членови, доволно ќе им биде 30 литри? (добар предлог или да не го пикам носот кај што не му е место  :embarrass: ?)

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: July 09, 2013, 02:14:06 PM »
 Odlicen predlog.Ne mora da se otkazes od magijata sto ja nosi svetot na ciklidite samo zaradi maliot akvarium.Lamprologus ocellatus gold e vistinski izbor.Malo lavche od riba.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: July 09, 2013, 02:16:46 PM »

Offline goran.nl

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: July 11, 2013, 11:17:22 AM »
e ova e nesto drugo , bi mozel za pocetok da vidam kako e so niv
pa ponataka zdravje pogolemo
samo kade mozam da gi najdam ovie ciklidi kaj nas vo sk
i ne sretnav na forumot nesto posebno pisano za niv sto, kako ?

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: July 11, 2013, 12:49:06 PM »
 Ne se mnogu cesti ribi no ima opcija kaj nekoi od sorabotnicite da se dobijat po poracka.Vo Tanganjika akvariumi ke najdes po nekoe spodeleno licno iskustvo od nasi clenovi.

Offline VercinGor

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: July 11, 2013, 05:37:49 PM »
[Login or Register]
http://forum.mkreef.com/index.php?topic=6583.0

ако успееш да најдеш, да можеш 3-4 во толкав аквариум .. со тоа што предност би било ако има поголема ширина и должина, место висина. (не видов димензија само пролитав 30 тина литри) Мојов пример е лоша димензија бидејќи имам многу висина. (ама така ми е бидејќи горниот дел ми е наменет за мрестилки од други риби).

Малце помирна варијанта од нив би ти биле Neolamprologus brevis или Neolamprologus multifasciatus. Можда не се толку атрактивни како Ocellatus (златен или бисерен, мое мислење секако :) ) ама па затоа се нешто посложни и формираат колонија.

Ocellatus ако знае некој кај да најдам нека каже сместа !!!  basd  :happy:
"Est Sularus oth Mithas" - "My Honour is my life"

Tags:

Проблем со неонки

Started by ibrakadabra

Replies: 16
Views: 1765
Last post January 26, 2010, 03:50:21 AM
by p
Hygrophila corymbosa проблем со избушени листови

Started by GoranX

Replies: 4