collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by vladoma
[September 10, 2024, 12:26:54 PM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Сите сте запознаени со мојот нов аквароум и што до каде е неговото градење :). Но, дојде време да размислувам за каков вид на риби сакам и каква биома да има внатре. Овде ми требате вие, за помош при компатибилност на риби и услови за нив.
Прво да кажам за растенијата. Ќе имам од Cryptocoryne aponogetifolia и едни други што му доваѓаат со потенки листови од овие, но и тие не бараат голема светлина. Повеќе избор од ова немам во Штип, но ќе ги имам во поголем број така пак ќе изгледа убаво.
Прво сакав да чувам моли, ксифофоруси, лири, гупи..но како поминува време сакам нешто поспецифично убаво, големо. Некои од идеите ми се скалари, повеќе риби од членот на Тетра фамилијата, Барбуси..во голема дилема сум што од ова да имам.

Ве молам за предлози.

Link

Author Topic: Предлози за биоm и риби  (Read 4438 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Предлози за биоm и риби
« on: December 02, 2013, 08:37:30 AM »
Сите сте запознаени со мојот нов аквароум и што до каде е неговото градење :). Но, дојде време да размислувам за каков вид на риби сакам и каква биома да има внатре. Овде ми требате вие, за помош при компатибилност на риби и услови за нив.
Прво да кажам за растенијата. Ќе имам од Cryptocoryne aponogetifolia и едни други што му доваѓаат со потенки листови од овие, но и тие не бараат голема светлина. Повеќе избор од ова немам во Штип, но ќе ги имам во поголем број така пак ќе изгледа убаво.
Прво сакав да чувам моли, ксифофоруси, лири, гупи..но како поминува време сакам нешто поспецифично убаво, големо. Некои од идеите ми се скалари, повеќе риби од членот на Тетра фамилијата, Барбуси..во голема дилема сум што од ова да имам.

Ве молам за предлози.
« Last Edit: December 04, 2013, 02:52:55 PM by Admin »

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
Одг: Предлози за биома и риби
« Reply #1 on: December 02, 2013, 08:39:13 AM »
А, да заборавив детали за аквариумот.

70 должина, 35 ширина и 40 висина.
Стаклен надворешен филтер со воздушна пумпа и Hang on филтер од 200 до 250 литри. Песок од сепарација со гранулација 2.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: December 02, 2013, 09:33:29 AM »
Дали би било добро да имам комбинација ксифофоруси со скалари? Гледам Влаткон има таква комбинација и ми се допаѓа.

Offline fis

• Banned
  • Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: December 02, 2013, 10:11:00 AM »
За изборот на риби стварно треба ти да си одлучиш затоа што ќе слушнеш милион предлози, барем да имаш еден вид кој ќе ти биде приоритет па после ќе бараме компатибилни врсти.

Еве мој предлог: Colisa lalia и Praecox Rainbow,  мало јатце Cardinal или Rumminose тетри, неколку Corydoras-и и еден до два Ancistrus-и. Многу ќе речат дека се измешани Амерички и Азиски видови ама мене ми е супер комбинација  :D

Offline zalxov

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: December 02, 2013, 10:24:51 AM »
sto e "bioma"
Спијат ли рибите?

Offline VercinGor

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: December 02, 2013, 10:33:00 AM »
мислам се работи за биотоп :)

+1 за предлогот на fis  .. една две покрупни риби ко Colisa .. да ти ги групира поситните јатни .. и коридорасите да буричкаат доле од неизедената храна што ќе паѓа од другиве, а воедно и да ти го раздвижат нискиот дел од аквариумот.
"Est Sularus oth Mithas" - "My Honour is my life"

Offline panabrzi

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #6 on: December 02, 2013, 11:13:55 AM »
Moj favorit, zboram kako glavna riba, Trichogaster leeri edno 4 komada i edno ubavo jato od 15-20 Cardinal tetra. Top kombinacija za oko, retko videna po nasive akvariumi ama sum videl na net super izgleda so ubavi rastenija.

Offline Kraljevski

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: December 02, 2013, 01:55:21 PM »
Sum videl kombinacija od skalari so neonki i mi se svidja. Taka da bi stavil nekolku skalari kako dominantni, i jatna riba - neonki... so ubav biotop od rastenija izgleda stvarno ubavo... 

Offline ViktorD

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: December 02, 2013, 02:01:06 PM »
Rummy Nose
Neon Tetra
Cardinal Tetra.. ovie mi se omileni :)
“I’m not saying I’m gonna change the world, but I guarantee that I will spark the brain that will change the world.”

Offline fis

• Banned
  • Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #9 on: December 02, 2013, 02:59:44 PM »
Sum videl kombinacija od skalari so neonki i mi se svidja. Taka da bi stavil nekolku skalari kako dominantni, i jatna riba - neonki... so ubav biotop od rastenija izgleda stvarno ubavo...

Така скаларите ќе имаат многу квалитетна (и скапа за сопственикот) храна, јас имав 4 скалари и во два наврати (преку ноќ)  ми утепаа 15 кардинали (не беа баш мали). Ако се реши за скалари тогаш препорачувам поголеми тетри Rummynose на пример.

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: December 02, 2013, 03:19:38 PM »
Зависи, јас имам скалари живеат супер со неон тетри и галакси разбора, нема никаков проблем  :happy:
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline panabrzi

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: December 02, 2013, 03:21:23 PM »

Така скаларите ќе имаат многу квалитетна (и скапа за сопственикот) храна, јас имав 4 скалари и во два наврати (преку ноќ)  ми утепаа 15 кардинали (не беа баш мали). Ако се реши за скалари тогаш препорачувам поголеми тетри Rummynose на пример.

I mene mi se ima sluceno istoto so skalari i neonki ama pa i uspesno sum ja cuval taa kombinacija. Prvi gi stavas neonkite vo akvarium, posle dva tri dena, nedela dena uste poubavo, stavas skalari ama da napomenam MALI i nemaat gajle. Skalarite so tek na vreme ke porasnat i voopsto nema da gi cepkaat neonkite, isprobano! Ama ako skalarite se pogolemki i se starosedelci togas loso im se pisuva na neonkite pa makar i na druga pomala riba. Mene ednas mi otide eden mazjak gupa, sekako ne bese tolku golem. Sto moze da se sluci, ako se cuva taa kombinacija i ako se vnese nova cardinal tetra ili neon tetra ima sansi skalarot da ja likvidira uste ne proplivala, ako uspee da se soedini so jatoto togas i se pogolemi sansite.

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: December 02, 2013, 03:39:06 PM »
Точно така  :icon_thumright:
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: December 02, 2013, 08:48:49 PM »
Ми се допаѓа предлогот со Cardinal tetra и Trichogaster leeri и нормално коридораси и анциструси. Но, многу сум во дилема бидејќи многу ги сакам скаларите и ксифото. Посебно ксифото кога ќе се размножат и целиот аквариум е полн со нив :) Но мислам дека ќе испадне предлогот за кардинал тетра и леерите..али има време.
Леерите се икраши така..ако се одлучам за нив ќе треба да научам повеќе за мрестот и исхраната за малите..

Offline panabrzi

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: December 03, 2013, 05:17:57 AM »
Ako se odlucis za trichogasteri i ako ponatamu se nafakas da gi mrestis togas ke si zemes dva ili poveke para. Grbnata perka kaj mazjacite e shpicasta, kaj zenkite zaoblena. Sepak odlukata e tvoja, tvoj e akvariumot, ti najmnogu ke go gledas i ako ti se dopagaat ksifo togas ic ne razmisluvaj toa cuvaj! I ksifoto e ubava riba, site ribi se ubavi, a baska uste kolku ke smenis vo izborot na ribi kako ke pominuva vremeto, pa na kraj ke zavrsis so diskusi, morski ili malavi. :D Inace da trichogasterite se ikrasi.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: December 03, 2013, 08:53:44 AM »
Се решив за trichogaster, ксифо и неон тетра или оние со руму носе тетра.. мислам дека изборот ми е добар. Веќе зедов јас четири ксифо и еден коридорас..што ќе кажете? :)
Слики имам во темата за аквариумот.

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
Re: Предлози за биома и риби
« Reply #16 on: December 03, 2013, 08:59:26 AM »
Jas na vremeto so taa kombinacija imav problem. Trikogasterite se tepaa so ksifata.

Offline Aljosha

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: December 03, 2013, 09:19:12 AM »
Имам само еден проблем. Откако ги ставив рибите пливаат или во ќош или така блиску до песокот. Дали е до тоа што е непознат терен или ради разликата во температурата...?

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
Re: Предлози за биома и риби
« Reply #18 on: December 03, 2013, 10:57:38 AM »
Iskluci svetlo i ostavi gi taka do utre. Utre zapali edna neonka prvo. Po polovina cas vtorata.

Offline panabrzi

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: December 03, 2013, 12:02:14 PM »
Ne sum ja imal taa kombinacija na ksifo i trikogasteri, ne znam kako bi funkcioniralo i tetrite baska. Nekako ne mi se poklapaat ksifoto so tetri i ostalo... a da cuvas samo ksifo? Gi ima sekakvi boi i lira i obicni... Veke koga si zemal zivorotki cuvaj zivorotki, stavi uste nesto, ne znam gupi i slicno. Pa koga ke ti zdosadat predaci se na drugo.

Tags:

Users Online Users Online (28)
Members Google (4)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal