collapse

* Prebaruvanje

* Posledni Postovi

UFO таканаречен аквариум :) by p
[October 01, 2024, 05:53:49 AM]

DOBRO UTRO by NO CARRIER
[December 08, 2023, 11:53:36 PM]

staklen pesok za akvariumi by p
[September 05, 2023, 11:48:43 PM]

The first post content
Sabajlevo go startirav ova akvariumche go planiram odamna no nikako da gi prisoberam potrebnite komponenti, sega za sega e dobro za vo skoro vreme sakam da kupam nekoi gjubriva osven Rastolot koj go imam neznam dali ima nekakva funkcija vo pogolemiot akv. go koristam 2 nedeli i ne gledam nekoj efekti. Drugo od gjubriva nisto nema ovde niz Strumica. Imav naracano po bratuced vo BG gjubriva od JBL no bas se pogodi drzaven praznik pa ne mi donese.  Isto taka do

• Dimenzii: 40x25x25,  25 litri
  • Filtracija: Atman Hang-on 300l/h
  • Temperatura: 27 C  pH 8.1, sigurno ke padne koga co2-to ke proraboti, go namestiv pred malce uste pumpa pritisok, ne e stignal do akv.
  • Podloga: Oliver Knott brown fine, odozgora kvarcen pesok, vo sredinata pogolema granulacija pesok od Lefkada.
  • Osvetluvanje: Stolna lamba so neonka osram 9w + na nea montirana i zalemena okolu 1m led waterproof traka samo neznam dali e 9.6W na metar ili 12W na metar, toa raboti na 12 volti. E sea tuka imam mal problem imam od tie obicnite adapteri za LED-ot od onie na koi ima da reguliras 3, 4.5, 6, 7.5, 9 i 12V i nogu zagreva i mirisa na stopena plastika, me interesira ima li nekoj drug vid na adapter koj ne bi zagreval.
  • Rastenija: HC, Stargrass, Alternanthera Reineckii, Hygrophila Angustifolia, ludwigia repens, Vallisneria i malce Riccia Fluitans.
    • Bi sakal da zasadam uste Rotala wallichii, Hemianthus Micranthemoides, Pogostemon Helferi i imam interesni  drvca ke gi dodadam ako najdam od nekade interesen mov kako christmas, flame ili phoenix moss. Ako ima nekoj od ovie rastenija i movovi na lager neka pise na pm.
  • Ribi nema sega za sega planiram 5-6 neonki mozebi 1 ancistrus 1 koridoras i shrimpovi ako mozam nekako da dojdam do niv.
  • Dekoracija: Kamenjata se od dvorot.  :embarrass:
  • Greac Shark 50W.
[Login or Register]

[Login or Register]

Se nadevam trevkite ke trgnat kako sto treba.

Link

Author Topic: Winter Veil  (Read 3704 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
Winter Veil
« on: March 20, 2014, 02:58:13 PM »
Sabajlevo go startirav ova akvariumche go planiram odamna no nikako da gi prisoberam potrebnite komponenti, sega za sega e dobro za vo skoro vreme sakam da kupam nekoi gjubriva osven Rastolot koj go imam neznam dali ima nekakva funkcija vo pogolemiot akv. go koristam 2 nedeli i ne gledam nekoj efekti. Drugo od gjubriva nisto nema ovde niz Strumica. Imav naracano po bratuced vo BG gjubriva od JBL no bas se pogodi drzaven praznik pa ne mi donese.  Isto taka do

• Dimenzii: 40x25x25,  25 litri
  • Filtracija: Atman Hang-on 300l/h
  • Temperatura: 27 C  pH 8.1, sigurno ke padne koga co2-to ke proraboti, go namestiv pred malce uste pumpa pritisok, ne e stignal do akv.
  • Podloga: Oliver Knott brown fine, odozgora kvarcen pesok, vo sredinata pogolema granulacija pesok od Lefkada.
  • Osvetluvanje: Stolna lamba so neonka osram 9w + na nea montirana i zalemena okolu 1m led waterproof traka samo neznam dali e 9.6W na metar ili 12W na metar, toa raboti na 12 volti. E sea tuka imam mal problem imam od tie obicnite adapteri za LED-ot od onie na koi ima da reguliras 3, 4.5, 6, 7.5, 9 i 12V i nogu zagreva i mirisa na stopena plastika, me interesira ima li nekoj drug vid na adapter koj ne bi zagreval.
  • Rastenija: HC, Stargrass, Alternanthera Reineckii, Hygrophila Angustifolia, ludwigia repens, Vallisneria i malce Riccia Fluitans.
    • Bi sakal da zasadam uste Rotala wallichii, Hemianthus Micranthemoides, Pogostemon Helferi i imam interesni  drvca ke gi dodadam ako najdam od nekade interesen mov kako christmas, flame ili phoenix moss. Ako ima nekoj od ovie rastenija i movovi na lager neka pise na pm.
  • Ribi nema sega za sega planiram 5-6 neonki mozebi 1 ancistrus 1 koridoras i shrimpovi ako mozam nekako da dojdam do niv.
  • Dekoracija: Kamenjata se od dvorot.  :embarrass:
  • Greac Shark 50W.
[Login or Register]

[Login or Register]

Se nadevam trevkite ke trgnat kako sto treba.
« Last Edit: March 27, 2016, 11:10:43 AM by pocttopus, Reason: Поставена слика за насловна и форматирање на текст. »

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
Одг: Winter Veil
« Reply #1 on: March 20, 2014, 03:21:31 PM »
Пумпата потопи ја цела, ќе ја прегориш вака... Иначе другото е ок  :icon_thumright:
Како да знаеш дали рибата е машко или женско?
Фрлиш храна во аквариумот и ако ја изел е машко, а ако ја изела е женско.

Offline Aleksandar B

• Global Moderator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #2 on: March 20, 2014, 03:43:18 PM »

Osvetluvanje: Stolna lamba so neonka osram 9w + na nea montirana i zalemena okolu 1m led waterproof traka samo neznam dali e 9.6W na metar ili 12W na metar, toa raboti na 12 volti. E sea tuka imam mal problem imam od tie obicnite adapteri za LED-ot od onie na koi ima da reguliras 3, 4.5, 6, 7.5, 9 i 12V i nogu zagreva i mirisa na stopena plastika, me interesira ima li nekoj drug vid na adapter koj ne bi zagreval.

Tamu kaj sto si ja kupil trakata, ke baras napojuvanje za nea. Treba da imaat.
Inaku cisto se somnevam deka trakata e 9,6W/1m. Najjakite waterproof sto sum gi videl do sega kaj nas se 6,4W/1m

Akvariumceto e super, samo taka teraj i ponatamu.

Offline ivica74sk

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
« Reply #3 on: March 20, 2014, 09:47:00 PM »
 OBidi se da napravis podobri sliki.Vaka kolku oze da se vidi zamislata ti e interesna a osobeno mi se dopagjaat kamenjata.

Offline pljs

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #4 on: March 20, 2014, 09:54:55 PM »
Interesna e zamislata,ke vidime kako ke se razviva,12V 5A najdi adapter, jas imam vo prethodniot akvarium so shrimpovi,isto led traka i ja napojuvav so takov adapter i toj zagrevase no do nekoja rabotna temperatura,traka bese dolga okolu 2 metra,nema da imas problem so takov adapter.

Offline zlatko32

• Mega clen
  • Activity:
    0%
« Reply #5 on: March 20, 2014, 11:05:14 PM »

Osvetluvanje: Stolna lamba so neonka osram 9w + na nea montirana i zalemena okolu 1m led waterproof traka samo neznam dali e 9.6W na metar ili 12W na metar, toa raboti na 12 volti. E sea tuka imam mal problem imam od tie obicnite adapteri za LED-ot od onie na koi ima da reguliras 3, 4.5, 6, 7.5, 9 i 12V i nogu zagreva i mirisa na stopena plastika, me interesira ima li nekoj drug vid na adapter koj ne bi zagreval.

Tamu kaj sto si ja kupil trakata, ke baras napojuvanje za nea. Treba da imaat.
Inaku cisto se somnevam deka trakata e 9,6W/1m. Najjakite waterproof sto sum gi videl do sega kaj nas se 6,4W/1m

Akvariumceto e super, samo taka teraj i ponatamu.
Imam jas kaj mene 14.4 waterproof
Nego na kolku ti e uklucen adapterot na voltaza koja probaj na 12v stajgo ne bi trebalo da ima problem za 1m
Inaku mozes da go teras i na pomala voltaza ja namaluvaz jacinata na svetlinata pozz.

Offline DimitarJ

• Administrator
  • SeaWolf
  • *
  • Activity:
    0%
  • Country: 00
    • LID
« Reply #6 on: March 20, 2014, 11:31:30 PM »
Интересен дизајн. Со задоволство ќе го следам развојот  applause

Offline Uran

• BigUran - Osnivac
  • SeaWolf
  • Activity:
    0%
« Reply #7 on: March 21, 2014, 07:27:24 AM »
So sreka i uspeh noviot akvarium  :icon_thumright:

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #8 on: March 31, 2014, 05:02:33 AM »
      55655 na site, vcera napraviv nekolku modifikacii na setapot, gi trgnav site trakatanci (osvetluvanjeto) sto mi bea nad akvarium, i na kapakot namesto neonkite dodadov dve stedlivi Osram 13w/865 6500K cool daylight i mnooogu podobro izlega zemajki vo obzir deka svetlinata e ramnomerno rasporedena niz celiot akvarium za razlika od prethodnoto osvetluvanje.
     Kvarcot i belite kamencinja gi izvadiv, kubata e odnovo zasadena korence po korence i napraviv mala promena vo akvaskejpot. Ke dodadam nekoja slika vecerva.

Offline sick boy

• Super clen
  • Activity:
    0%
    • http://s13.postimage.org/6ibpny35x/demasoni72copy.png
« Reply #9 on: March 31, 2014, 08:20:28 AM »
Kako sum go propustil ova akvariumce  :icon_scratch: mn mi pravi merak  applause   560855
Kazuvaj od kaj ti se kamenjata -extra se
Computergames don't affect kids. I mean if Pacman affected our
generation as kids, we'd all run around in darkened rooms eating pills
and listening to repetitive music...
[Login or Register]

Offline nikola7650

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #10 on: March 31, 2014, 09:08:42 AM »
Odlicen pocetok so sreka neka ti e , odlicna podloga si zemal sto te golem plus za start.Bidejki imas dobra podloga ne znam dali mora odma da pocnes so doziranje na gjubriva,vidi kako ke se odvivaat rabotite so rastenijata pa togas.Inaku za macro elementi mozes da zemes od clenovi ovde na forumot .Inaku super izgleda a natamu sigiren sum uste po ubav ke stane .Pozz i so sreka  :icon_thumright:

Offline Ivica11

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #11 on: March 31, 2014, 01:44:21 PM »
Многуу убаво не се секирај за пумпата и мене ми е надвор од вода убаво си работи !!! супер тревки !! ставај месечни слики да гледаме напредог бравоо  560855 desetka

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #12 on: March 31, 2014, 03:39:01 PM »
     Blagodaram uste ednas, eve go noviot izgled bez pesok i so podobro osvetluvanje, dodadeni se i 6 serpi da go oziveat akvariumceto.
     Inaku po kubata narasna nekoja alga ne sum siguren dali e fuzz algae ili hair algae, nekoi korencinja se vmotani skoro celosno so nea, kako so pajazina. A i drugite rastenija sto se vo pozadina po listovite imaat fuzz algae koja ja nemam po niv vo drugiot akvarium, izgleda molite i platikite ja jadat tamu. Eve na vtorata slika probav da sliknam ama tolku e kvalitetot  5805

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

[Login or Register]

Se macam malce i so co2-to nikako da ja pogodam receptata za 1-2 baloncinja vo sekunda. Na maliov akv. e slabo 1 balonce na 2-3 sekundi vo 1.5l sise. Na golemiot akv. ja pravam smesata vo 5 litarsko sise. Prvo napraviv vaka: okolu 3.5 litra voda, 900 grama seker, 1 lazica soda, 1 lazica protein i 1 paketce suv gotvarski kvasec (7 grama) i terase 5-6 baloncinja vo sekunda cudo kako ribite ne izumrea. Traese desetina dena. Denes ja napraviv istata recepta samo so pomalku kvasec i vadi 1 balonce na 3 sekundi...Inace stavam voda od cesma.
   Da kaze nekoj isprobana recepta za 2 ili 1.5 litarsko sise, vo sreda ke isprobam ako raboti ko so treba ima edna gooolema  560855 od mene  55655

Dragan

Offline Ivica11

• Aqua clen
  • Activity:
    0%
« Reply #13 on: April 01, 2014, 02:32:36 AM »
za algata zemi si algeexit i ke ja sredi ne mu beri gajle

Offline nikola7650

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #14 on: April 01, 2014, 06:27:26 AM »
Jas isto taka probav na pocetok so suv kvasec i mi traese maximum edna nedela ,sega go koristam obicen onoj so e kako kocka ,ke isecam edno kjose i mi trae po 1 mesec bez problem. Eve ti link od CO2 so 2 litarsko sise jas od toj gledav koga pravevv i super raboti so mali izmeni .
[Login or Register]  .POzz

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #15 on: April 02, 2014, 07:02:42 AM »
Mladite lisja na stargrasot se beli, isto kako na slikata. Najverojatno nedostatok na nesto, ima nekoj iskustvo?

[Login or Register]

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #16 on: April 02, 2014, 07:49:05 AM »
Ѓубриш со нешто?

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #17 on: April 03, 2014, 01:11:32 AM »
Gjubrev so Rastol i diy makro elementi, rastvor od KNO3, K2SO4 i MgSO4 no prestanav pred edna nedela, i pocnav so dvapati menuvanje voda nedelno po 60-70%, dodeka ne nabavam gjubrinja.
    Bas sega citkav niz forumi i ja pronajdov temata od kade ja prevzemav slikata, kazuvaat deka e nedostatok na zelezo, deckoto doziral mikro elementi i drugiot den listovite dobile normalna boja.

Dragan

Offline decobt

• Super clen
  • Activity:
    0%
« Reply #18 on: April 03, 2014, 02:05:36 AM »
Можно е железо, можно е калциум... Незнам каква вода имате во Струмица  :happy: А со растол само пари си фрлаш за џабе

Offline dack0

• Junior clen
  • **
  • Activity:
    0%
« Reply #19 on: April 08, 2014, 11:38:07 AM »
Stignaa deneska makro gjubriva KNO3 100 grama, KH2PO4 10 grama i K2SO4 50 grama, golema blagodarnost do decobt :icon_thumright:. Planiram da gi rastvoram vo 1 litar voda i da doziram po EI indeksot na doziranje gjubriva.

[Login or Register]
[Login or Register]

Dali bi bilo dobro vaka? Ima li nekoj predlog ili nekoja podobra i veke isprobana recepta. Moram da go praam vaka bidejki se veke izmereni prasocite a jas nemam gram vaga.  55655

Tags:

Users Online Users Online (23)
Members Google (2)
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal